Είναι γνωστό πως πολλοί ξηροί καρποί θεωρούνται διατροφικοί – θησαυροί και ειδικά τα αμύγδαλα βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις πιο θρεπτικές τροφές, καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ωμέγα 3 και άλλα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, ασβέστιο και πολλά άλλα πολύτιμα για τον οργανισμό στοιχεία.
Η καστανή φλούδα των αμυγδάλων περιέχει έναν αναστολέα ενζύμου, ο οποίος το προστατεύει μέχρις ότου το ηλιακό φως και η υγρασία του επιτρέψουν να βλαστήσει. Εάν τρώτε αμύγδαλα χωρίς να αφαιρέσετε τη φλούδα, το σώμα σας δεν μπορεί να απορροφήσει όλες τις θρεπτικές ουσίες από αυτό, καθιστώντας δυσκολότερη την πέψη.
Οι διατροφολόγοι τονίζουν πως ο καλύτερος τρόπος για να πάρεις τα μέγιστα από τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά των αμυγδάλων, είναι να τα μουλιάζεις σε νερό.
Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα δημοφιλή στη διατροφή των αρχαίων Αιγυπτίων και των Ινδιάνων, ως ένα πολύ υγιεινό σνακ.
Οι ειδικοί εξηγούν πως καλό είναι να μουλιάζουμε τα αμύγδαλα όπως κάνουμε και με τα φασόλια ή τους γίγαντες.
Πώς να απολαύσετε τα αμύγδαλά σας!
Βυθίστε μια χούφτα αμύγδαλα σε μισή κούπα νερού και αφήστε τα για μια νύχτα. Αποστραγγίστε το νερό και ξεφλουδίστε τα. Μπορείτε να τα κρατήσετε σε γυάλινο, πλαστικό δοχείο ή σε σακουλάκι και να τα καταναλώσετε εντός μιας εβδομάδας.
Το ένα αμύγδαλο περιέχει περίπου 12 θερμίδες και 50 θερμίδες τα 100 γραμμάρια.
Τα αμύγδαλα είναι ένας από τους καλύτερους ξηρούς καρπούς και με μόνο 4-6 αμύγδαλα καθημερινά, μπορείτε να επωφεληθείτε από όλες τις σημαντικές ιδιότητες τους και να μεταμορφώσετε θετικά το σώμα και την υγεία σας.
Τα 10 οφέλη που μας προσφέρουν τα αμύγδαλα στο νερό
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα 10 πιο σημαντικά οφέλη που μπορούν να προσφέρουν τα αγαπημένα αμύγδαλα στον οργανισμό και το σώμα μας.
1. Είναι πιο εύπεπτα
Εάν αφήσεις τα αμύγδαλα σε νερό για όλη τη νύχτα, απελευθερώνουν ένα ένζυμο που περιέχεται στη φλούδα του. Αυτό το ένζυμο κάνει το αμύγδαλο πιο εύπεπτο ενώ τα θρεπτικά συστατικά του απελευθερώνονται και απορροφώνται ευκολότερα από τον οργανισμό. Τα αμύγδαλα περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες ίνες που είναι σημαντικές για την κινητικότητα του εντέρου.
2. Μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης
Τα αμύγδαλα είναι πολύ πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βιταμίνη Ε. Και τα δύο αυτά στοιχεία είναι απαραίτητα για τη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα. Όταν τα αμύγδαλα είναι σε νερό, απελευθερώνουν τη βιταμίνη Ε και τα μονοακόρεστα λιπαρά, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα διάφορα συστήματα του σώματος.
Τρώγοντας μερικά αμύγδαλα καθημερινά θα μπορέσετε να μειώσετε την κακή χοληστερόλη από 8-12%.
Μια μελέτη 16 εβδομάδων σε 65 άτομα με προ-διαβήτη, διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με 20% των θερμίδων από αμύγδαλα, μείωσε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά μέσο όρο 12,4 mg/dL.
Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αμυγδάλων 42 γραμμαρίων την ημέρα, μείωσε την κακή χοληστερόλη κατά 5,3 mg/dL. Ταυτόχρονα, διατήρησε τα σημαντικά επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης HDL, ενώ οι συμμετέχοντες μείωσαν επιπλέον το κοιλιακό λίπος.
3. Διατηρούν την υγεία της καρδιάς
Εκτός από τη μείωση της κακής χοληστερόλης, τα αμύγδαλα στο νερό απελευθερώνουν επίσης θρεπτικά συστατικά όπως το κάλιο και το μαγνήσιο, τα οποία είναι απαραίτητα για ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα.
Η βιταμίνη Ε έχει αντιοξειδωτική δράση, η οποία εμποδίζει πολλές καρδιακές παθήσεις που οφείλονται στο οξειδωτικό στρες. Τα υψηλά επίπεδα καλίου και τα χαμηλά επίπεδα νατρίου συμβάλλουν στην πρόληψη της υπέρτασης
Μελέτες έδειξαν πως όσοι καταναλώνουν αμύγδαλα τουλάχιστον 5 φορές την εβδομάδα, έχουν κατά 50% μειωμένο ρίσκο για καρδιακό επεισόδιο.
4. Tονώνουν τον εγκέφαλο
Τα αμύγδαλα στο νερό απελευθερώνουν λιπαρά που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας, όπως η μνήμη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση 4-6 αμύγδαλα καθημερινά ενεργοποιεί τον εγκέφαλό σου.
Στην ιατρική της Αγιουβέρδα, θεωρούν πως τα αμύγδαλα μπορούν να αυξήσουν την ευφυΐα και τη μακροζωία.
Είναι πολύ πλούσια σε φώσφορο που βελτιώνει τη δύναμη του εγκεφάλου, τη μνήμη και την όραση.
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Journal of Nutrition and Ageing, οι ερευνητές ερεύνησαν τη σχέση μεταξύ αμυγδάλων και γνωστικής λειτουργίας.
Εκτός από τη βιταμίνη Ε, το φολικό οξύ και τις ίνες, τα αμύγδαλα περιέχουν και φυτοχημικά. Αυτά δρουν ως αντιοξειδωτικά στον εγκέφαλο για την καταπολέμηση της φλεγμονής. Τα ωμέγα-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που επίσης περιέχουν, καθυστερούν την γήρανση του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία.
5. Ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης
Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να αντιμετωπιστεί με αμύγδαλα στο νερό, επειδή ρυθμίζουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Τα αμύγδαλα είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λιπαρά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αυτό τους καθιστά ιδανική επιλογή για τα άτομα που υποφέρουν από διαβήτη.
Ένα άλλο όφελος των αμυγδάλων είναι η εξαιρετικά υψηλή ποσότητα τους σε μαγνήσιο.
Το μαγνήσιο είναι ένα ανόργανο συστατικό που συμμετέχει σε περισσότερες από 300 σωματικές ενέργειες. Συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές και τον ελέγχο του σακχάρου στο αίμα μας.
Είναι ενδιαφέρον ότι το 25-38% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, έχουν έλλειψη μαγνησίου. Η διόρθωση αυτής της ανεπάρκειας, μειώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνει τη λειτουργία της ινσουλίνης.
Τα άτομα χωρίς διαβήτη βλέπουν επίσης σημαντικές μειώσεις στην αντίσταση στην ινσουλίνη όταν συμπληρώνουν στη διατροφή τους μαγνήσιο.
Αυτό δείχνει ότι τα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε μαγνήσιο, όπως τα αμύγδαλα, μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου και του διαβήτη τύπου 2, τα οποία αποτελούν σημαντικά προβλήματα υγείας.
6. Βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων των χρόνιων ασθενειών
Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών που μπορεί να εξουδετερώσουν τις ελεύθερες ρίζες.
Μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβάνοντας τις καρδιακές παθήσεις και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Μια έρευνα του καθηγητή Lang Wu που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition Reviews, έδειξε ότι η πρόσληψη καρπών με κέλυφος, όπως το αμύγδαλο, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κινδύνου καρκίνου.
Μια άλλη έρευνα σε τρωκτικά έδειξε, ότι τα αμύγδαλα στο νερό απελευθερώνουν βιταμίνη Ε που βοηθά σημαντικά την μνήμη.
Αυτό σημαίνει ότι τα αμύγδαλα που εμποτίζονται στο νερό, βοηθούν στην αποτελεσματική βελτίωση της εξασθένησης της μνήμης. Αυτή η έρευνα αφορά μικρές δόσεις και μόνο όταν καταναλώνονται με άδειο στομάχι.
7. Τα αμύγδαλα στο νερό μειώνουν το ρίσκο του καρκίνου
Σύμφωνα με το νομπελίστα Αμερικανό επιστήμονα και βιοχημικό Edwin Krebs, ο καρκίνος είναι μια ασθένεια λόγω ανεπάρκειας βιταμινών και ειδικά κάποιων από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Τα αμύγδαλα είναι μια εξαιρετική πηγή των βιταμινών Β και των φλαβονοειδών, που μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ρίσκο για καρκίνο του στήθους.
Επιπλέον περιέχουν βόριο, που μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του προστάτη.
Τα αμύγδαλα βελτιώνουν την κυκλοφορία των τροφίμων μέσω του παχέος εντέρου. Εμποδίζουν έτσι τη συσσώρευση τους και πιθανότατα το μεταγενέστερο καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το Εθνικό Κέντρο Καρκίνου των ΗΠΑ (National Cancer Center), διεξήγαγε εκτενή έρευνα σχετικά με τη σχέση ανάμεσα σε δίαιτες υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες και μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Colima στο Μεξικό, αποκαλύπτει ότι υπάρχει προστατευτική επίδραση πολλών ειδών ξηρών καρπών (συμπεριλαμβάνοντας τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φιστίκια), στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού.
Τα αποτελέσματα από την μελέτη αναφέρουν, ότι οι ξηροί καρποί “μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού κατά 2-3 φορές”.
Μια συστηματική ανασκόπηση από την κλινική Mayo Clinic δημοσίευσε ότι οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για καρκίνο.
8. Συμβάλλουν στην απώλεια βάρους
Τα υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών σε διατηρούν πιο χορτάτο, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εμποδίζοντας έτσι την υπερκατανάλωση τροφής και την αύξηση βάρους.
Σε μια μελέτη, μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων με αμύγδαλα (84 γραμμάρια) αύξησε την απώλεια βάρους κατά 62% σε σύγκριση με μια δίαιτα εμπλουτισμένη με πολύπλοκους υδατάνθρακες.
Μια άλλη μελέτη σε 100 υπέρβαρες γυναίκες διαπίστωσε ότι όσες κατανάλωσαν αμύγδαλα, έχασαν περισσότερο βάρος από όσες δεν τα προτίμησαν. Οι πρώτες μάλιστα παρουσίασαν επίσης βελτιώσεις στην περίμετρο της μέσης και σε άλλους δείκτες υγείας.
9. Δυναμώνουν τα οστά
Τα αμύγδαλα είναι πλούσια πηγή ασβεστίου που αποτρέπει την οστεοπόρωση και δυναμώνει τα οστά, τα δόντια, τους μύες και γενικά το μυοσκελετικό μας σύστημα.
Επιπλέον, το κάλιο και το μαγνήσιο που περιέχουν είναι ιδιαίτερα σημαντικά για γερά οστά.
Ο φωσφόρος που επίσης περιέχουν, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αντοχή και την ανθεκτικότητα των οστών και των δοντιών. Παράλληλα, συμβάλλει στην πρόληψη της εμφάνισης καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοπόρωση.
Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο , η κατανάλωση μερικών αμυγδάλων καθημερινά, έχει συσχετιστεί με αυξημένη οστική πυκνότητα.
10. Σου προσφέρουν υγιές δέρμα
Όλες οι θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στα αμύγδαλα, προάγουν την παραγωγή νέων κυττάρων του δέρματος και βελτιώνουν την υφή του δέρματος. Ειδικότερα, η βιταμίνη Ε αποτρέπει την πρόωρη γήρανση του δέρματος, ενεργώντας ως αντιοξειδωτικό και απομακρύνοντας οποιεσδήποτε ελεύθερες ρίζες που θα προκαλέσουν βλάβη στο δέρμα.
Έστω και μόνο 4 αμύγδαλα καθημερινά, θα βοηθήσουν την επιδερμίδα σας να παραμείνει απαλή, ελαστική και υγιής, αυξάνοντας την περιεκτικότητα του κολλαγόνου.
Μια έρευνα μάλιστα διαπίστωσε, πως τα έλαια αμυγδάλου είναι ιδιαίτερα ευεργετικά σε περιπτώσεις δερματίτιδας των χεριών, αλλά και άλλων δερματικών παθήσεων.
Πιθανές παρενέργειες από τα αμύγδαλα στο νερό
Όπως και κάθε άλλη τροφή, έτσι και τα αμύγδαλα μπορεί να έχουν και μειονεκτήματα.
Περιέχουν οξαλικά άλατα και υπερβολική ποσότητας τους μπορεί να προκαλέσει κρυστάλλωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων. Οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με τα νεφρά ή τη χοληδόχο κύστη μπορεί να χρειαστεί να αποφύγουν να τρώνε αμύγδαλα και πρέπει να μιλήσουν πρώτα με το γιατρό τους.
Τα ωμά αμύγδαλα και ειδικά στο νερό είναι πολύ θρεπτικά, όμως όπως και με άλλες τροφές, η ισορροπία είναι πάντα το κλειδί!
*Να θυμάσαι ότι τα αμύγδαλα που θα μουλιάσεις χρειάζεται να είναι άψητα και ανάλατα.
*Κατανάλωσε τα μουλιασμένα αμύγδαλα το πρωί που ξυπνάς αμέσως μετά από το νεράκι σου.
*Ναι, η γεύση είναι πάνω κάτω όπως την έχεις συνηθίσει. Όμως η υφή είναι διαφορετική αφού δεν υπάρχει πια αυτό το τραγανό που λατρεύεις όταν τα καταναλώνεις.
πηγη ekefalonia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου