Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

ΠΕΡΙ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ.


365 Στιγμές
POROSVIDEOTV.BLOGSPOT.COM
365 Στιγμές

 Μάκης Μεταξάς.

ΠΕΡΙ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ


Είχα την τύχη ή την ατυχία (?)  να με καλέσουν πρόσφατα να συμμετάσχω σε ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για το ζήτημα της αναζήτησης της Ομηρικής Ιθάκης, μου ζήτησαν μάλιστα να τους συστήσω για να συμμετάσχουν και άλλα άτομα από το νησί που έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο γύρω από αυτό το ζήτημα. 

Το όνομα του Δρ. Πέτρου Πετράτου, πέραν των αρχαιολόγων, ήταν το πρώτο όνομα που τους συνέστησα προκειμένου να εκφέρει τις απόψεις του και μάλιστα μίλησα για αυτό το ζήτημα μαζί του προσωπικά. 

Με μεγάλη μου λύπη διαπίστωσα ότι ο εξαίρετος επιστήμονας Πέτρος Πετράτος δεν καλέστηκε να μιλήσει όπως και μερικοί ακόμη που προτάθηκαν,  και οι οποίοι θα μπορούσαν από την πλευρά τους να συμβάλουν για την διαλεύκανση των λεγόμενων ομηρικών ζητημάτων.

 Ήταν τελικά ένα ντοκιμαντέρ όπως είχα τον φόβο οτι ενδεχομένως θα εξελιχτεί, δηλαδή ένα ακόμη αφήγημα που θα εστιαστεί πάνω στην διαχρονική αντιπαλότητα των νησιών γύρω από το θέμα της θέσεως της Ομηρικής Ιθάκης  προβάλλοντας τις διάφορες θεωρίες με τους εκάστοτε «εκπροσώπους» τους. 

Θέλω να ζητήσω συγνώμη για όλους όσοι περίμεναν ή έλπιζαν, όπως και εγώ, ότι οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ θα μπορούσαν να προχωρήσουν ένα βήμα πάρα πέρα αξιολογώντας τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα που μας έχουν προσφέρει οι πρόσφατες ανασκαφές στην Ν.Α Κεφαλληνία. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν έγινε για την περίπτωση της Ν.Α Κεφαλληνίας και της Κεφαλληνίας στο σύνολό της μπορώ να πω, ενώ αντίστοιχα αυτό έγινε για τα άλλα δύο νησιά έστω και εάν τα συμπεράσματα ήταν επί της ουσίας αρνητικά.

Η μέχρι πρότινος αδυναμία του εντοπισμού ενός μυκηναϊκού κέντρου στα νησιά των Κεφαλλήνων που θα μπορούσε να δώσει απαντήσεις γύρω από την υπόθεση αυτή έχει σήμερα σε μεγάλο βαθμό απαντηθεί. Αυτό το έλλειμμα ήταν εξάλλου μέχρι και πρόσφατα η γενεσιουργός αιτία που είχε γεννήσει  τόσες πολλές θεωρίες γύρω από το ζήτημα της θέσεως της ομηρικής Ιθάκης προσφέροντας μια υπερπαραγωγή θεωριών για κάθε τόπο στον χώρο του Ιονίου και όχι μόνο. 

Αυτό όμως επί της ουσίας δεν έγινε παρά το γεγονός οτι η εξαίρετη δημοσιογράφος κυρία Σοφία Παπαϊωάννου είχε όλα τα προσόντα και τις γνώσεις για να έκανε το βήμα αυτό. 

Ειλικρινά δεν μπορώ να γνωρίζω ποια ήταν η στόχευση αλλά εκ του αποτελέσματος ήταν μια ακόμη προβολή της επικρατούσας άποψης που εστιάζεται πολύ περισσότερο στην  "Ιθάκη του Καβάφη" η οποία πόρρω απέχει από την Ιθάκη του Ομήρου και που η αλήθεια είναι όλοι μας λίγο πολύ την κουβαλάμε μέσα μας. 

Εύχομαι και ελπίζω ότι κάποια μέρα κάποιος φορέας στην Ελλάδα θα ενδιαφερθεί να κάνει ένα ντοκιμαντέρ που θα εστιαστεί στην  αναζήτηση  της Ομηρικής Ιθάκης της εποχής του Οδυσσέα, για αυτήν την Ιθάκη που ακόμη αναζητά την χαμένη της ταυτότητα στη χώρα των λωτοφάγων.


ΜΕ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΠΕΡΙ ΟΜΗΡΙΚΗΣ ΙΘΑΚΗΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΤΙΝΩΝ.

2 σχόλια:

  1. Αν εξαιρέσεις τον κ. Μεταξά όλοι οι άλλοι ήτανε για τα μπάζα που έλεε κι ο νόνος μας!
    Βέβαια επειδή είμαι κουρλοκεφαλλονίτης πολύ το διασκέδασα…
    Και σ΄ ανώτερα !

    Κουά κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα κα

    ΑπάντησηΔιαγραφή