Ο φονικός σεισμός στη Μιανμάρ έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς για το αν ένα αντίστοιχης έντασης χτύπημα του Εγκέλαδου θα μπορούσε να συμβεί και στη χώρα μας. Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, απαντά ξεκάθαρα: όχι παντού – αλλά υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που το επιτρέπουν.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο, για να προκύψει ένας σεισμός τόσο μεγάλης ισχύος, απαιτείται ένα τεράστιο ρήγμα – μήκους εκατοντάδων χιλιομέτρων – και μια γεωλογική ζώνη ικανή να τον “φιλοξενήσει”. Τέτοια φαινόμενα, όπως διευκρίνισε, δεν μπορούν να εκδηλωθούν σε οποιοδήποτε σημείο του χάρτη.
Όμως, η Ελλάδα δεν είναι εκτός του “παιχνιδιού”. Ο έμπειρος σεισμολόγος υπογραμμίζει πως τρεις περιοχές της χώρας διαθέτουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ισχυρούς σεισμούς.
Η πρώτη είναι το εξωτερικό ελληνικό τόξο: από την Κεφαλονιά, νότια της Πελοποννήσου, περνώντας από τις νότιες ακτές της Κρήτης, και φτάνοντας έως και τη Ρόδο μέσω Καρπάθου.
Η δεύτερη εντοπίζεται στην τάφρο του βορείου Αιγαίου, μια λιγότερο γνωστή αλλά ιδιαίτερα ενεργή σεισμικά περιοχή.
Η τρίτη και τελευταία είναι μια υποθαλάσσια ζώνη κοντά στην Αμοργό, η οποία στο παρελθόν έχει δώσει έναν ισχυρό σεισμό, αν και μικρότερο σε μέγεθος από αυτόν της Μιανμάρ.
Ο Παπαζάχος επισημαίνει πως, παρότι οι περιοχές αυτές έχουν τη γεωλογική ικανότητα να παράγουν μεγάλα σεισμικά γεγονότα, τέτοιοι σεισμοί παραμένουν σπάνιοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου