Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2025

Mινέτος - Δεν περίμενα τέτοια ομοβροντία επικρίσεων

 


Τώρα που έχουν περάσει αρκετές ημέρες και έχει κάπως κατακάτσει η αχλή από την σφοδρή επίθεση που δέχτηκα λόγω των απόψεων που διατύπωσα για τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό του οικισμού του Πόρου, επανέρχομαι ελπίζοντας σε μια πιο ουσιαστική και ψύχραιμη αντίδραση.

Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα τέτοια ομοβροντία επικρίσεων. Ούτε περίμενα τέτοιο πιστολίδι όταν διατύπωνα την άποψή μου για τον πολεοδομικό σχεδιασμό του οικισμού. Κάποια στιγμή ένιωσα ότι βρίσκομαι στη Μέση Ανατολή. Κάπου κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Στην αρχή εξαπέλυσε εναντίον μου τα drones και τις ρουκέτες του το μέλος του Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς & Ιθάκης κ. Νικολετάτος (η Χαμάς), στη συνέχεια πάτησε το κουμπί των βαλλιστικών πυραύλων ο πρόεδρος της κοινότητας του Πόρου κ. Γαλιατσάτος (η Χεζμπολάχ) και η επίθεση έκλεισε με πυραύλους εδάφους – αέρος από τον Κεφαλλονίτη Όνο (αντάρτης Χούθι).

Όλοι τους φίλοι καλοί και αγαπημένοι. Τους σέβομαι και τους εκτιμώ. Το «πύρ κατά βούληση μέχρι εξαντλήσεως του πολεμικού υλικού» δεν με ενοχλεί όταν πρόκειται για μια μάχη εκ του συστάδην με όνομα και επίθετο.

Σε γενικές γραμμές, για την οικονομία της συζήτησης, οι προαναφερόμενοι αγαπημένοι φίλοι έθεσαν ζητήματα ελλείματος ποιότητας και ποσότητας υποδομών στον Πόρο. Μεταξύ άλλων, με κατηγόρησαν ότι οι αθλητικές και λοιπές υποδομές του Πόρου είναι ασυντήρητες, το Λιμάνι δεν έχει χαραγμένο αιγιαλό, τα σχολεία είναι προβληματικά, οι δρόμοι θέλουν φτιάξιμο, δεν έχουν γίνει έργα στον Πόρο κλπ. Και οι τρεις κατέληξαν στο εύλογο συμπέρασμα ότι είμαι ένας κακός, πολύ κακός Αντιδήμαρχος.

Οκ. Δεχτό. Fair enough.

  1. Βέβαια, και τα προηγούμενα χρόνια (δεκαετίες θα έλεγα!) που δεν ήμουν εγώ Αντιδήμαρχος, η τοπική οικονομία του Πόρου εμφάνιζε μια χαοτική υστέρηση σε χρηματικές εισπράξεις σε σχέση με άλλες κοντινές της περιοχές. Μακάρι να ήμουν εγώ το πρόβλημα, να παραιτηθώ αύριο το πρωί, να γεμίσουν τα πορτοφόλια των κατοίκων του Πόρου με λεφτά.
  2. Ο Αντιδήμαρχος έργων είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου. Το Τεχνικό Πρόγραμμα το φτιάχνει, το χρηματοδοτεί και το εγκρίνει με απόφασή της πρώτα η Δημοτική Επιτροπή και μετά το Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν γνώμης και προτεραιοποίησης των έργων από την Τοπική Κοινότητα. Ως Αντιδήμαρχος, έχω κάποιο λόγο στην κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος αλλά μέχρι εκεί. Εκ του αποτελέσματος, σας πληροφορώ ότι αρκετοί άλλοι έχουν πολύ πιο ισχυρό, διεισδυτικό και πειστικό λόγο από εμένα. Εγώ, συνήθως μειοψηφώ.
  3. Δεν έχω λοιπόν αντίρρηση να αναλάβω το μέρος της ευθύνης που μου αναλογεί, ακόμη και περισσότερο από αυτό που μου αναλογεί. Καλό είναι όμως να θυμάστε ότι ακόμη και στα σαλούν της Άγριας Δύσης – μέρη όπου οι έννοιες «δικαιοσύνη», «κοινό περί δικαίου αίσθημα», «δίκαιος επιμερισμός των ευθυνών», δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία – όπου οι καυγάδες και οι πυροβολισμοί ήταν στην ημερήσια διάταξη για ψύλλου πήδημα, και πολλές φορές πλήρωνε όλες τις συνέπειες ο αθώος πιανίστας χωρίς να έχει κάποια ανάμιξη στον καυγά, είχαν κρεμάσει μια επιγραφή «δικαιοσύνης»: «Don’t shoot the piano player, he’s doing the best he can». Να μην φοβάστε λοιπόν να είστε δίκαιοι στην κατανομή των ευθυνών που κάνετε. Μόνο θάρρος θέλει.

Αγαπητοί φίλοι, νομίζω ότι με τον τρόπο που απαντάτε στα σχόλια μου για τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό του Πόρου είναι σαν να ρίχνετε την μπάλα στην εξέδρα. Το θέμα δεν είναι αν εγώ είμαι καλός Αντιδήμαρχος ή αν υπάρχει έλλειμα υποδομών στον Πόρο. Το θέμα δεν είναι να βρίσκουμε κάθε φορά έναν αποδιοπομπαίο τράγο. Το θέμα είναι τι πρέπει να κάνει ο Πόρος για να συγκλίνει επιτέλους με τις υπόλοιπες περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Ελειού –Πρόννων που δεκαετίες τώρα εισπράττουν εκατομμύρια ευρώ από την κύρια οικονομική δραστηριότητα του νησιού, τον τουρισμό. Πώς θα συγκλίνει; Πώς θα έρθει πιο κοντά;

Πας στη Σκάλα ή στον Κατελειό Ιούλιο μήνα, και ακούς τον φρενήρη ήχος από τα χτυπήματα στα πλήκτρα των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων και είναι σαν να ακούς πιάνο να παίζει την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν. Γιατί όχι και στον Πόρο; Φταίει το γήπεδο που είναι ασυντήρητο; Φταίει το σχολείο που είναι παρατημένο; Για να δούμε.

Ο Κατελειός είναι ένας μικρός οικισμός που βρίσκεται σε σχετικά μικρή απόσταση από τον Πόρο.

  1. Ο Κατελειός δεν έχει δίκτυο αποχέτευσης υγρών αποβλήτων και Βιολογικό Καθαρισμό. Ο Πόρος έχει.
  2. Ο Κατελειός έχει ένα μικρό δημόσιο κτίριο, το πρώην Δημοτικό σχολείο, που παρουσιάζει στατικά προβλήματα και είναι εγκαταλελειμμένο. Ο Πόρος έχει στην είσοδό του ένα αρχιτεκτονικά πολύ ωραίο Δημοτικό Κατάστημα που πρόσφατα ανακαινίστηκε με 250.000 ευρώ.
  3. Ο Κατελειός δεν έχει καθόλου πλατεία ούτε ευρύχωρους κοινόχρηστους χώρους. Ο Πόρος έχει πλατεία δίπλα στη θάλασσα και ευρύχωρους κοινόχρηστους χώρους.
  4. Ο Κατελειός έχει ένα μισοτελειωμένο και παρατημένο αλιευτικό καταφύγιο ανίκανο να φιλοξενήσει τουριστικά και αλιευτικά σκάφη. Ο Πόρος έχει ένα κανονικό Λιμάνι που παρά τα όποια προβλήματα και ελλείψεις του, και αλιευτικά και τουριστικά σκάφη μπορεί να φιλοξενήσει, και υποδέχεται πρώτο σχεδόν όλους τους τουρίστες που φτάνουν για διακοπές στην Κεφαλονιά δια θαλάσσης.
  5. Η βασική παραλία του Κατελειού είναι η «Αγία Βαρβάρα» καθώς και ένα κομμάτι παραλίας μπροστά στα μαγαζιά που γεμίζει με τόνους φύκια κάθε χρόνο. Ο Πόρος έχει τεράστια και καλύτερη παραλία στα «Ράγια» καθώς και καλή παραλία έμπροσθεν της κεντρικής πλατείας.
  6. Ο Πόρος έχει υπερεπέρκεια υδάτινων πόρων. Ο Κατελειός και άλλες περιοχές του νησιού αγκομαχούν.
  7. Ο Πόρος είναι χτισμένος αμφιθεατρικά μέσα στο πράσινο με θέα το απέραντο γαλάζιο του Ιονίου. Στον Κατελειό η βασική μάζα των τουριστικών καταλυμάτων έχουν χτιστεί σε πεδινή έκταση, σε κάμπο, με δύσκολη θέα στη θάλασσα και υποδεέστερο μικροκλίμα.

Ας μην πούμε άλλα. Οι δημόσιες υποδομές (τα λεγόμενα «έργα») είναι μια αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να επιτευχθεί ανάπτυξη. Το λένε όλα τα εγχειρίδια Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.

Έχω την άποψη ότι ο Πόρος έχει περισσότερα και καλύτερα «ασημικά» από πολλές άλλες περιοχές του νησιού μας. Όμως οικονομικά και παραγωγικά συνεχίζει να είναι αναιμικός και εξασθενημένος. Οι κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες σε σχέση με άλλες κοντινές περιοχές (π.χ. Σκάλα) διογκώνονται, γεγονός που είναι προβληματικό και προσβλητικό για όλους εμάς που ασκούμε πολιτική τοπικής ανάπτυξης.

Ναι λοιπόν, να επεκταθεί το ρυμοτομικό σχέδιο του Πόρου. Ναι, να αναδειχθεί και να αξιοποιηθεί ο θολωτός τάφος των Τζανάτων.

Αλλά ποιος μου εγγυάται ότι αν αξιοποιηθεί ο Τάφος των Τζανάτων οι επισκέπτες δεν θα μεταβαίνουν εκεί για 1 ώρα, για να δουν τον αρχαιολογικό χώρο και μετά θα φεύγουν χωρίς να πλησιάζουν καν στον Πόρο; Αυτό δεν συμβαίνει πάνω κάτω στην περίπτωση του σπηλαίου της Μελισσάνης και του οικισμού του Καρβόμυλου;

Αν όμως συνδεθούν ο Θολωτός Τάφος των Τζανάτων με τον οικισμό του Πόρου μέσω ενός αξιοπρεπούς Μουσείου που θα βρίσκεται μέσα στον οικισμό του Πόρου (πιθανόν με ένα ενιαίο εισιτήριο), τη θέση του οποίου θα πρέπει να προβλέψουμε τώρα στο υπό κατάρτιση Πολεοδομικό Σχέδιο, τότε ίσως να έρθει ο κόσμος μέσα στον οικισμό και ίσως να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να γίνουν επιπρόσθετες οικονομικές δαπάνες, παραπάνω τζίρος. Χρειάζεται λοιπόν ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ του οικισμού και του αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται σε απόσταση εκτός σχεδίου. Ο συνδετικός κρίκος μπορεί να είναι ένα μουσείο ή κάτι άλλο που όμως πρέπει να χωροθετηθεί σήμερα στο Πολεοδομικό Σχέδιο.

Υπό την έννοια αυτή, ποιες άλλες συνδέσεις (ή συνδετικούς κρίκους) του οικισμού του Πόρου με υλικά και άυλα αγαθά της ευρύτερης περιοχής θα πρέπει να επιδιώξει κάποιος μέσω του νέου Πολεοδομικού Σχεδίου; Ποιες είναι οι συνδέσεις του οικισμού και της ενδοχώρας που πρέπει να προβλεφθούν στο Πολεοδομικό Σχέδιο προκειμένου να πάρει λίγο οξυγόνο ο οικισμός;

Αλλά και για τις περιοχές επέκτασης του ρυμοτομικού θα πρέπει κάποιος να λάβει υπόψη του ότι σήμερα υπάρχει διάχυτη στον Πόρο μια κατάσταση υποεπένδυσης αν όχι αποεπένδυσης σε αντίθεση με τον οικισμό της Σκάλας όπου υπάρχει μια υπερθέρμανση της τοπικής οικονομίας στον τομέα των τουριστικών επενδύσεων. Επομένως, τι πολεοδομικά κίνητρα και τι Ειδικές Πολεοδομικές Ζώνες πρέπει να υπάρχουν τόσο στην επέκταση αλλά και στο υφιστάμενο ρυμοτομικό, για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αποεπένδυσης;

Τα Πολεοδομικά Σχέδια παντού στον κόσμο αντιμετωπίζονται ως ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία. Ως ευκαιρίες να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις πραγματικής ανάπτυξης σε μια προβληματική περιοχή. Εδώ είμαστε λιγάκι πρόχειροι και τα αφήνουμε όλα για την τελευταία στιγμή, αν όχι για τις καλένδες.

Δεν θα επεκταθώ παραπέρα, σε άλλα εξίσου σημαντικά, αν όχι σημαντικότερα ζητήματα για τον οικισμό του Πόρου. Δεν μου αρέσει να στενοχωρώ τους ανθρώπους ειδικά όταν είναι καλοί μου φίλοι και για αυτό δεν σκοπεύω να επανέλθω ξανά στο ζήτημα «Πολεοδομικό Σχέδιο και Πόρος». Είπαμε πολλά. Φτάνει. Ωστόσο, don’t shoot the piano player, he’s doing the best he can.

Υ.Γ Οφείλω να σημειώσω ότι ο μόνος που μου τηλεφώνησε με νηφαλιότητα και ανταλλάξαμε εποικοδομητικές απόψεις, πολιτισμένα, σοβαρά χωρίς αφορισμούς και υπερβολές ήταν ο Αντιδήμαρχος Ελειού-Πρόννων ο κ. Κουρκουμέλης.


*Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου