Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ, ΚΑΙ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΛΥΟΜΕΝΟΣ

  • Καλά οι Κεφαλλονίτες είμαστε...άπιαστοι.....

    ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ  ΑΠΟ  ΤΑ  
    ΤΑ ΣΕΣΤΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
     
    -Πετρέλαιο , χρυσάφι, νερό ή μήπως την Ατλαντίδα ψάχνει το Γεωτρύπανο;;;;;
    Τις τελευταίες μέρες γίνονται συζητήσεις επι συζητήσεων και δημιουργούνται σενάρια επιστημονικής φαντασίας!!!! Δε λέω έχει κι αυτό τη πλάκα του, ειδικά αμα βρίσκαμε πετρέλαιο θα είχε πραγματικά πολύ πλάκα!!!! Όμως μου κάνει εντύπωση πως όλοι αυτοί που εικάζουν και αρθρογραφούν ανεξέλεγκτα αλλά ακόμα κι αυτοί που παίρνουν συνεντεύξεις και τις παρουσιάζουν ως αποκλειστική αποκάλυψη... περνάνε τον κόσμο για ανίδεο και πρόβατο. Μια απλή αναζήτηση στο google θα σας πείσει οτι δεν υπερβάλλω αντίθετα και λίγα λεω.....
     Μετα απο δυο λεπτά αναζήτησης , τσουπ ενα άρθρο στην Εφημερίδα Καθημερινή, με ημερομηνία 23 Μαρτίου 2008, τα εξηγεί όλα.
    Το άρθρο είναι καταχωρημένο στην ιστοσελίδα www.odysseus.lyomenos.org , η οποία επίσης εξηγεί τα πάντα για τις ανακαλύψεις που αφορούν την υπόθεση οτι η Ομηρική Ιθάκη είναι στην Παλλική, την εταιρεία Fugro, το γεωτρύπανο, τη συμμετοχή του Ελληνικού Γεωτεχνικού Ινστιτούτου και πολλά άλλα.
    Για όσους βαρεθήκατε λοιπόν τα σενάρια επιστημονικής φανατασίας και τις φαμφάρες παρακαλώ...
    [www.odysseus-lyomenos.org]
    ΚΑΙ  ΜΙΑ  ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ  ΜΕΡΙΚΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ:

    * * * Oct 7 2010: Geoscientist το άρθρο περιγράφει την πρόοδο γεωτρήσεων * * *

    Odysseus Unbound book cover

    Καλωσορίσατε στο Οδυσσέας Λυόμενος

    Πού βρίσκεται η Ιθάκη που περιγράφεται με τόση λεπτομέρεια στην Οδύσσεια του Ομήρου; Το μυστήριο έχει μπερδέψει τους λόγιους για πάνω από δύο χιλιετίες επειδή οι περιγραφές του Ομήρου έχουν ελάχιστη ομοιότητα με το σύγχρονο νησί που ονομάζεται Ιθάκη, ένα από τα Επτάνησα κοντά στην ακτή της δυτικής Ελλάδας. Θεωρείται ότι ο ίδιος ο Όμηρος ζούσε μακριά από εκεί στη Μικρά Ασία (δυτική Τουρκία) αρκετές εκατοντάδες χρόνια μετά από τα γεγονότα της Οδύσσειας, έτσι οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες νομίζουν ότι βάσισε το ποίημά του στις ιστορίες που είχε ακούσει για την απόμακρη Ιθάκη. Η γεωγραφική απόκλιση στα ποιήματά του ίσως οφείλεται σε μία έλλειψη στις γνώσεις του των Επτανήσων, μαζί με το γεγονός ότι σύνθετε ένα ποίημα και όχι έναν οδηγό ταξιδιού.
    Αλλά το 2003 προτάθηκε μια ριζικά εναλλακτική λύση. Τι και αν ο Όμηρος είχε δίκιο από την αρχή; Αν αυτά τα αταίριαστα γεωγραφικά σημεία έχουν εμφανιστεί όχι λόγω των γεωγραφικών λαθών του ποιητή, αλλά λόγω γεωλογικών αλλαγών στο τοπίο; Θα μπορούσε κάτι πρωτοφανές να έχει αλλάξει το σχεδιάγραμμα αυτών των νησιών μετά από την εποχή του Τρωικού Πολέμου του 1200 π.Χ. περίπου; Από το 2003 μια διεπιστημονική ομάδα προγράμματος η οποία αποτελείται από γεωλόγους, κλασικιστούς και αρχαιολόγους εξετάζει αυτήν την υπόθεση και τα αποτελέσματα που έχουν προκύψει είναι εκπληκτικά. Έχουμε καταφέρει να αναδημιουργήσουμε το προηγούμενο σχεδιάγραμμα αυτών των νησιών και αυτό μας δίνει μια συναρπαστική λύση στο μακροχρόνιο αίνιγμα της τοποθεσίας της Ιθάκης του Ομήρου.
    Σε αυτόν τον ιστοχώρο μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτήν την καταπληκτική ανακάλυψη. Μπορείτε να δείτε πώς έγινε αυτή η σημαντική ανακάλυψη και να μάθετε για το βιβλίο που έχει γραφτεί για να την περιγράψει: το Οδυσσέας Λυόμενος: Η Αναζήτηση της Ομηρικής Ιθάκης. Μπορείτε να διαβάσετε τις πιο πρόσφατες ειδήσεις για το πρόγραμμα από τότε που εκδόθηκε το βιβλίο και για την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να διαλευκάνει το μυστήριο αυτής της σειράς λογοτεχνικών, γεωλογικών και αρχαιολογικών ενδείξεων. Εάν είστε γεωλόγος, κλασικιστής ή αρχαιολόγος και θα επιθυμούσατε να μας βοηθήσετε, ή εάν είστε μια επιχείρηση με έμπειρες γνώσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε αυτό το εξαιρετικό ταξίδι της ανακάλυψης, η σελίδα Επικοινωνία σας εξηγεί πώς μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί μας.
    Το νησί του Οδυσσέα δεν είναι πλέον φαντασία. Πάνω από έναν αιώνα μετά από την αποκάλυψη της Τροίας από τον Schliemann, αυτή η σημαντική διαπίστωση θα αλλάξει ριζικά την αντίληψή μας των κειμένων του Ομήρου καθώς επίσης και των πολιτιστικών προγόνων μας της Ελλάδας της Εποχής του Ορειχάλκου.
    www.odysseus-lyomenos.org

    Η ανακάλυψη

    Τα σημερινά νησιά Ιθάκη και Κεφαλλονιά βρίσκονται δυτικά από την Ελλάδα, μεταξύ της Κέρκυρας στα βόρεια και της Ζακύνθου στα νότια. Αν και η Ιθάκη περιγράφεται ως νησί στην Οδύσσεια, οι Κεφαλλήνες του Ομήρου είναι οι άνθρωποι που ζουν εκεί στην Ιλιάδα:
    Ο Οδυσσέας οδηγούσε τους ανδρείους Κεφαλλήνες
    Από την Ιθάκη και το Νήριτον, που τρέμανε οι φυλλωσιές του Ιλιάδα Β (2), στίχ. 631-2
    Όταν ο Οδυσσέας αποκαλύπτει την ταυτότητά του στον βασιλιά Αλκίνοο στο νησί Σχερία (πιθανά η σημερινή Κέρκυρα) παρουσιάζει την πατρίδα του με μια περιγραφή που απασχολεί τους μελετητές εδώ και πολλούς αιώνες:
    Είμαι ο Οδυσσέας, γιος του Λαέρτη, στον κόσμο φημισμένος
    Για στρατηγήματα – τ’ όνομά μου έχει φτάσει στους ουρανούς.
    Η λαμπρή Ιθάκη είναι η πατρίδα μου. Έχει ένα βουνό,
    Το φυλλωμένο Νήριτο, που φαίνεται από μακριά.
    Εκεί γύρω είναι πολλά νησιά, κοντά το ένα με τ’ άλλο,
    Το Δουλίχιον, η Σάμη κι η δασωμένη Ζάκυνθος.
    Η ίδια η Ιθάκη κείται χαμηλά, η πιο απομακρυσμένη στο πέλαγος, 
    προς το λυκόφως: οι υπόλοιπες, χωριστά, βλέπουν την αυγή και τον ήλιο. Οδύσσεια ι (9), στίχ. 19-26 (κάντε κλικ εδώ για μία εξήγηση του πρωτότυπου ελληνικού κειμένου)
    Cephalonia and modern IthacaΌμως το σημερινό νησί Ιθάκη δεν βρίσκεται χαμηλά, είναι ορεινό. Προφανώς δεν είναι το πιο απομακρυσμένο νησί στο πέλαγος και δεν ορθώνεται προς τη Δύση, ούτε κοιτούν τα γειτονικά νησιά προς την Ανατολή και τη μέρα που χαράζει. Το γεωγραφικό σχεδιάγραμμα είναι σχεδόν το αντίθετο από αυτό που περιγράφεται από τον Όμηρο, έτσι πώς μπορεί η περιγραφή του της αρχαίας Ιθάκης να έχει οποιοδήποτε νόημα; Και πού είναι η Σάμη και το χαμένο νησί Δουλίχιον;
    Η γεωλογία παρέχει μια ένδειξη ζωτικής σημασίας. Τα Επτάνησα βρίσκονται σε μία από τις πιό τεκτονικά ενεργές τοποθεσίες του κόσμου, εκεί όπου η αφρικανική ηπειρωτική πλάκα προσκρούει σε αυτή της Ευρασίας. Δέκα χιλιόμετρα  δυτικά της Κεφαλλονιάς ο βυθός πέφτει απίστευτα απότομα από 300 μέτρα εώς 3 χιλιόμετρα. Κάθε μήνα περίπου το έδαφος κουνιέται και κάθε μερικές δεκαετίες γίνεται ένας σημαντικός σεισμός: το τελευταίο τέτοιο γεγονός που είχε σημαντική επίδραση στον πληθυσμό έγινε τον Αύγουστο του 1953.
    Αλλά μπορούν οι σεισμοί να αλλάξουν το σχεδιάγραμμα ολόκληρων νησιών; Αυτή ήταν η πρόκληση που αντιμετώπισε η ομάδα εξερεύνησης το 2003. Έχουν χρειαστεί οι εντατικές προσπάθειες και οι συμβουλές  εμπειρογνωμόνων από όλο τον κόσμο για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση. Τώρα ξέρουμε ότι η απάντηση είναι ένα δυνατό "ναι".


    Η επίσκεψη στην Κεφαλονιά και Αθήνα πυροδοτεί έντονο ενδιαφέρον στην ελληνική έκδοση του Οδυσσέας Λυόμενος.


    Από τις 11 με 15 Μαρτίου, ο James Diggle και ο Robert Bittlestone παρουσίασαν την ελληνική μετάφραση του Οδυσσέας Λυόμενος σε ακροατήρια στην Κεφαλονιά και Αθήνα, μαζί με βιντεοσκοπήσεις της τρέχουσας γεωλογικής έρευνας. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν και συντονίστηκαν από τον εκδότη Πέτρο Σταθάτο, διοικητικό στέλεχος των Εκδόσεων Πολύτροπον. Εφημερίδες, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί στην Αθήνα και στο νησί, κάλυψαν τις συνεντεύξεις με τους συγγραφείς. Ζωντανά ακροατήρια σε κάθε εκδήλωση συζήτησαν αυτή την ιστορική πρόταση πριν απο την γιορτή υποδοχής και την υπογραφή του βιβλίου.

    Πατήστε εδώ για φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις
    Πατήστε εδώ για κάλυψη από τον Τύπο


    Ιαν 4 2008

    Κυκλοφορία της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου Οδυσσέας Λυόμενος: Η Αναζήτηση της Ομηρικής Ιθάκης

    • Ο επαναπατρισμός … ενός συναρπαστικού διαλόγου γύρω από την πραγματική θέση της πατρίδας του Ομηρικού Οδυσσέα, λαμβάνει χώρα με την έκδοση στην ελληνική γλώσσα του βραβευμένου τίτλου Οδυσσέας Λυόμενος: Η Αναζήτηση της Ομηρικής Ιθάκης.
    • Το ερώτημα… Ο Όμηρος περιέγραψε την Ιθάκη ως «χαμηλή και περισσότερο απομακρυσμένη προς τη δύση». Όμως που, τελικώς, βρίσκεται το νησί του Οδυσσέα;
    • Η επιστημονική βάση... Το παλαιότερο «αίνιγμα» της Ευρωπαϊκής Ηπείρου ερευνάται με την βοήθεια των πλέον προηγμένων και πρόσφατων επιστημονικών τεχνικών.
    • Τα νέα στοιχεία... Η ελληνική έκδοση περιλαμβάνει νέο πρόλογο και παράρτημα με τις σημαντικότερες εξελίξεις από το 2005 ως σήμερα.
    • Το διαδίκτυο… Τα τελευταία ευρήματα βρίσκονται στο διαδίκτυο σε ειδικές ιστοσελίδες στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.
    • Οι συγγραφείς… θα ανακοινώσουν σύντομα πρόγραμμα επισκέψεων στην Αθήνα και στην Κεφαλονιά όπου θα παρουσιάσουν τo βιβλίο και τα ευρήματά τους στα πλαίσια διαλέξεων.
    Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2008. To βραβευμένο best-seller Odysseus Unbound: The Search for Homer’s Ithaca (Cambridge University Press, 2005) κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πολύτροπον, στην ελληνική γλώσσα, με τίτλο Οδυσσέας Λυόμενος: Η Αναζήτηση της Ομηρικής Ιθάκης, σε μία πολυτελή έκδοση ενημερωμένη με τις τελευταίες εξελίξεις των ερευνών στο νησί της Κεφαλονιάς.
    Από το Σεπτέμβριο του 2007 οι ομάδες ειδικών της FUGRO έχουν διενεργήσει έρευνες από ξηράς θαλάσσης και αέρος στην περιοχή με στόχο την αναζήτηση ενός πανάρχαιου, θαμμένου, θαλάσσιου περάσματος,. Η εφαρμογή μίας ευρύτατης και χωρίς προηγούμενο γκάμας ηλεκτρομαγνητικών τεχνικών χρησιμοποιείται για το «σκανάρισμα» αυτού του ισθμού, μήκους 6 χιλιομέτρων και πλάτους 2 χιλιομέτρων.
    Η ιστοσελίδα του βιβλίου λειτουργεί στην ελληνική, ενημερωνόμενη συνεχώς με τα τελευταία νέα των ερευνών και εκδηλώσεις. Το νέο παράρτημα με τα ευρήματα και τις εξελίξεις στα αντικείμενα φιλολογίας και της γεωλογίας από το 2005 ως σήμερα καθώς και ο Πρόλογος και η Συνέχεια είναι διαθέσιμα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα στην ιστοσελίδα.
    Click here for full size screenshots and instructions 



    -

7 σχόλια:

  1. ΧΑ ΧΑ ΧΑ. Αφού σου αρέσει το ψάξιμο για ψάξε στο Google Στο:

    _Σπ.Κοσμάς Ρόκκος:Οδυσσέας & Ομηρική Ιθάκη..._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ , ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΝΑΡΤΗΣΗ, ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ!!!!
    ΕΞΑΛΟΥ ΕΤΣΙ ΙΣΩΣ ΚΑΤΑΛΗΞΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. loipon oi liksouriotes den psaxnoun gia ton Odyssea h gai petreleo aplos kanoun tripes kai tha tis gemisoun fournela gia na ginei epitelous to oneiro tous pragmatikotita . na apoktisoun diko tous nisi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πλεον ο Δήμος ενώθηκέ, έπρεπε να την είχαν κάνει πέρυσι!!! Το όλο θέμα είναι ότι πολύ πιθανόν να ήταν άλλο νησί ,αλλά όχι η ιθάκι!!!!
    Μάλλον για το Δουλίχι τους κόβω!!!!!!
    Η Σάμη είναι απέναντι απο την αντίΣαμό (το λέει και η λέξη), και το δασομένο πυκνόφυλλο Νήριτον κάτι μου θυμίζει!!! Νομίζω αναφέρει ότι είναι το μεγαλύτερο βουνό που ξεχωρίζει πρώτο!!
    που να είναι το ρημάδι?
    Αυτό το λιμάνι πάλι του Φ΄'ορκύνα που τον άφησαν οι Φαίακες, κοντά σε ένα σπήλαιο κάτι ώρες δρόμο από το παλάτι του, ποιος ξέρει?
    Το Παλάτι πάλι Πάνω από του Ρείθρου το λιμάνι στο Δασωμένο Νηίον, (παχύ ίσως)...., δύσκολα τα πράγματα να βρεθεί!!
    Τα λέμε , έχει πολύ ψάξιμο η υπόθεση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ..... ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΕΚΕΙ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΤΑΦΟΣ ''Β Α Σ Ι Λ Ι Κ Ο Σ Τ Α Φ Ο Σ Μ Υ Κ Η Ν Α Ι Κ Η Σ ΠΕΡΙΟΔΟΥ .... Ο ΤΡΙΤΟΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.... ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΞΕΡΑΜΕ '''Η Δ Η ''' .... ΄΄ΠΟΙΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ΄΄... Ο ΤΑΦΟΣ ??????? ΕΓΩ ΕΡΩΤΩ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.... '''ΠΟΙΑΝΟΥ'''' ΕΙΝΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΣΤΑ ΤΖΑΝΑΤΑ.....?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΑΤΟΥ27 Ιανουαρίου 2011 στις 3:36 μ.μ.

    ...ΠΟΙΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΑΦΟΣ ΣΤΑ ΤΖΑΝΑΤΑ.....??????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΤΟ ΠΟΙΑΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟ ΠΩ ΕΓΩ!!!!

    ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΙΚΟΙ,, Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΚΡΑΤΑ ΠΟΛΛΑ ΜΥΣΤΙΚΑ, ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΨΑΧΝΕΙ ΕΔΩ ΤΟΝ ΟΔΗΓΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ!!

    ΕΞΑΛΟΥ ΠΑΝΤΟΥ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΘΑΝΑ ΣΗΜΕΙΑ , ΕΓΩ ΑΠΛΩΣ ΘΕΤΩ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ, ΟΤΑΝ ΒΡΕΘΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ , ΘΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή