Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Αγία Τριάδα στα Αννινάτα!!

 Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος και τα Θυρανοίξια στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στα Αννινάτα 
ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ  ΤΗΝ KEFALONIAPRESS.GR 
 
 

 
Με πάση λαμπρότητα  και με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη, κου Σπυρίδωνος έγιναν τα θυρανοίξια στο ανακαινισμένο παλιό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στο ερειπωμένο χωριό της περιοχής Πόρου Κεφαλληνίας, στα Αννινάτα.
            Το εκκλησάκι μαρτυρείται σε γραπτές πηγές από το 1200 περίπου και μετά το σεισμό του 1953 είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Κατόπιν όμως ενεργειών του εφημερίου της περιοχής, δραστήριου πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη π. Δανιήλ, ευαισθητοποιηθήκαν οι καταγόμενοι από αυτό το χωριό και το ανακαίνισαν σχεδόν από τα θεμέλια και με προσφορές και δωρεές κατάφεραν να το στήσουν και να το δουν και πάλι να λειτουργήσει. Έτσι μετά από 60 χρόνια ξαναήχησε η  παλιά καμπάνα του,  ξαναγιόμισε κόσμο, που ήλθε ευλαβικά  να λειτουργηθεί τη μεγάλη μέρα του Αγίου Πνεύματος, μια και αποφασίστηκε να γίνουν τα θυρανοίξια και το ξεκίνημά του σε αυτήν την εορτή.

            Την τελετή των Θυρανοιξίων με τις ευλογίες του μητροπολίτη μας πραγματοποίησαν την παραμονή της εορτής του Αγίου Πνεύματος οι: πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας της ιεράς μητροπόλεώς μας, π. Φώτιος Γαβριελάτος , ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ζωγράφος, οι ιερείς: π. Γεώργιος Παραμερίτης, π. Πέτρος Ανδρεάτος, π. Σταύρος Ζαπάντης. Η τελετή πραγματοποιήθηκε με πολλή ευλάβεια και κατάνυξη και οι παραβρισκόμενοι πιστοί τη χάρηκαν, γιατί μετά από τόσα χρόνια είδαν στο πρόσωπο του π. Δανιήλ να πραγματοποιείται ένα όνειρό τους σε αυτό το χωριό, που σήμερα δεν μένει κανείς.
            Την άλλη μέρα , Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, πραγματοποιήθηκε η Θεία Λειτουργία της εορτής, από τους ίδιους προαναφερμένους  ιερωμένους και  με τούς παλιούς και νέους που κατάγονται  από αυτόν τον τόπο και  που δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα.
Στο ψαλτήρι ήταν οι: Μαρίνος Στελλάτος και ο γιατρός Πάνος Μαριάτος, που με υπομονή και μελωδικότητα έψαλλάν τους ύμνους της ημέρας.  
 Κατά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο πανοσιολογιότατος ιεροκήρυκας της μητρόπολης μας, π. Φώτιος Γαβριελάτος με λόγο εκκλησιαστικό και γλαφυρό, μίλησε με πατρικό ύφος για το μήνυμα της μεγάλης μέρας του Αγίου Πνεύματος, για τους κτήτορες, τους δωρητές και τους ανθρώπους που προσφέρουν την κατά δύναμη βοήθειά τους. Εξήγησε με απλότητα και θεολογικό τρόπο την αξία που έχουν αυτές οι κινήσεις, τού να αναστηλώνουμε τους ερειπωμένους ναούς και  κατέληξε «Εν εκκλησίες ευλογείται τον Θεόν».
Έπειτα ο πανοσιολογιότατος και εφημέριος της περιοχής π. Δανιήλ,  πήρε τον  λόγο και  αναφέρθηκε σε αυτήν την προσπάθειά του, τον αγώνα του, τους συμπαραστάτες του και έδειξε εμπράκτως σε όλους μας, πώς είναι να είσαι ιερέας με ταπείνωση, με αγάπη και προσπάθεια  μέσα σε μια εποχή που θέλει το αντίθετο.
 Συγκεκριμένα ο π. Δανιήλ αναφέρθηκε ονομαστικώς και  ευχαρίστησε για τις προσφορές και δωρεές τους στο ναό :  την Σοφία Μεταξά- Κωνσταντάτου, τους  Πόπη και Γεράσιμο Μεταξά εξ Αμερικής,  την Σπυριδούλα Κουρκουμέλη, τον μακαριστό Γεώργιο Παναγάτο -  παλιό επίτροπο, τη Χρυσούλα Σιμωτά, τους Ελενάνθη και Γεράσιμο Μεταξά και Σπύρο Άννινο, (οι δυο τελευταίοι είναι οι επίτροποι του ναού).
Εν κατακλείδι σε αυτό το πανηγύρι «που θρησκευτικά έκανε το πρώτο βήμα του» αξίζουν πολλά μπράβο σε όλους τους δωρητές και αρωγούς της ευγενικής και θείας προσπάθειας του π. Δανιήλ. Ζωγράφου. Πολλά και μεγάλα μπράβο στον ιερωμένον αυτόν , τον εφημέριο π. Δανιήλ, που ταπεινά και ευλαβικά συντελεί έναν αγώνα για να στυλώσει ψυχές και ιερά με τρόπο αθόρυβο, όπως αρμόζει σε αυτούς που έχουν καλό  προορισμό.

Οι φωτογραφίες είναι των : Γεράσιμου Νικολάου Σιμωτά , Γεράσιμου Σωτ. Γαλανού





























 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου