Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

πολλά τα σχόλια και στο ΔΟΥΛΙΧΙΟ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΙΟ!!
Nodas
Επειδή διαπιστώνω ότι έχεις ασχοληθεί αρκετά σε ενημερώνω ότι οι γεωλογικοί χαρακτηρισμοί του Όμηρου στις περιοχές του Ιόνιου Πελάγους είναι εκπληκτικής ακρίβειας. Για παράδειγμα, ο ποιητής αναφέρεται στην αμμουδερή Πύλο (Οδ. α, 93) «ες Πύλον ημαθόεντα», στα πολλά φαράγγια της Σπάρτης (Οδ. δ, 1) «Λακεδαίμονα κητώεσσαν», χαρακτηρίζει την Σχερία (Οδ. ε, 34) «Σχερίην ερίβωλον», για να περιγράψει την πλούσια και με ακμάζουσες πόλεις και περιοχές Σχερία, και στη βραχώδη Ιθάκη (Οδ. ι, 27, κ 416-417, κ 462-463, ν 242-247, ο 510). Επίσης ο Ποιητής αναφέρεται στην προσάραξη του στόλου στα ρηχά νερά αμμουδερών ακτών (Οδ. δ 426, ι 546-547) και διαχωρίζει τις ακτές με άμμο (Οδ. γ, 39 – δ, 432 – ι, 74 – ι, 552) από τις ακτές με χαλίκια (Οδ. ζ, 94-95). Αυτό εμένα με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Όμηρος περπάτησε την περιοχή αυτή σπιθαμή προς σπιθαμή, με αποτέλεσμα οι περιγραφές κυρίως της Οδύσσειας δεν έχουν να ζηλέψουν από κανένα Γεωγράφο. Αντίθετα στην Ιλιάδα που ασφαλέστατα είναι δημιούργημα των ...............!!!
ΚΑΙ  ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ  ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ!!

Notis Nidriotis7 Δεκεμβρίου 2012 12:08 π.μ.
ΔΟΥΛΙΧΙΟ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ - ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
http://porosnews.blogspot.gr/2012/11/blog-post_3946.html?showComment=1354831858076#c5759160793317321895
Είναι εντυπωσιακό να προσπαθεί κάποιος να σφετεριστεί κάτι που εκ των πραγμάτων δεν του ανήκει. Είναι επίσης παράλογο να προσπαθεί κανείς να ταυτοποιήσει ένα νησί από τα τέσσαρα βασικά του Οδυσσέα και να καταφεύγει σε ένα στίχο της Ιλιάδας, που δεν είναι καθόλου σίγουρο πως ανήκει στον Όμηρο. Δεν θα προχωρήσω ότι υπάρχουν πάρα πολλοί Μελετητές των 2 Επών που θεωρούν ότι αυτά τα δύο Έπη, Ιλιάδα και Οδύσσεια δεν δημιουργήθηκαν από τον ίδιο Ποιητή. Το κατ' εξοχήν πάντως Έπος που περιγράφει με απίστευτες λεπτομέρειες την Ιθάκη και δευτερευόντως τα γύρω νησιά, κυρίως το Δουλίχιο και ελάχιστα τα άλλα είναι η Οδύσσεια. Σε 4 περιπτώσεις σ' αυτό το βασικό Έπος, με επιπλέον μία στον Ύμνο στον Φοίβο Απόλλωνα και μία στην Αινειάδα του Βιργίλιου, το Δουλίχιον περιγράφεται ως δίδυμο ΝΗΣΙ με την Σάμη, με την έκφραση "Δουλίχιόν τε Σάμη τε", που σημαίνει ότι αν κάποιος αντικειμενικά θέλει να το εντοπίσει πρέπει να το βρει ανερχόμενος από την Ζάκυνθο προς την Ομ. Ιθάκη και μάλιστα αμέσως μετά την Ζάκυνθο.
Ασφαλώς θα συναντήσει αυτά τα δίδυμα νησιά αμέσως μετά την Ζάκυνθο. Είναι δε περίεργο που κανείς δεν μπορεί να κάνει σύγκριση του τότε με το τώρα και ιδίως οι Ιθακιστές και οι Κεφαλληνιστές. Ακριβώς στην θέση που τοποθετεί ο Όμηρος τα δίδυμα νησιά του, ακριβώς στην ίδια θέση βρίσκονται σήμερα τα δίδυμα νησιά Κεφαλονιά και Αντικεφαλινιά ή Κεφαλονιά και Μικρή Κεφαλονιά ή Κεφαλονιά και Θιάκι. Αυτή και μόνο η σύμπτωση, όπως και άλλες πολλές, μα επιβεβαιώνουν ότι ο Όμηρος γνώριζε πολύ καλά την περιοχή του Ιόνιου Πελάγου! Το Δουλίχιο πάντως είναι αντιεπιστημονικό να το τοποθετήσουμε σε ένα νησί των Εχινάδων, για τα οποία και ο Θουκυδίδης αλλά και ο Σκύλαξ τα περιγράφουν ως ακατοίκητα και εγώ συμπληρώνω ότι πλην των Οινιάδων κανένα άλλο δεν έχει βρεθεί να κατοικούνταν ποτέ, εκτός από ελάχιστους βοσκούς. Το Δουλίχιο ήταν το μεγαλύτερο νησί του Βασιλείου αφού έστειλε τους μισούς (52 από τους 108) μνηστήρες στην Πηνελόπη, που σημαίνει ότι είχε τουλάχιστον 52 Αρχοντόσπιτα μεγάλων Γαιοκτημόνων, από τα οποία προήλθαν αυτοί οι νέοι εραστές. Το Δουλίχιο είναι αδιανόητο επίσης να το τοποθετήσεις στη Λευκάδα, μιας και ο Οδυσσέας ως Κρητικός στάλθηκε από τον Βασιλιά των Θεσπρωτών στο Δουλίχιο το πολύσταρο, που είχε άμεσες επικοινωνίες με την Κρήτη, για να τον μεταφέρουν. Όμως σταμάτησαν οι Θεσπρωτοί σε μια αμμουδιά της Ιθάκης για να φάνε, απ' όπου τους ξέφυγε ο Οδυσσέας και πήγε στον Εύμαιο. Αυτό σημαίνει πως αφενός μεν το Δουλίχιο ήταν νοτιότερα από την Ιθάκη και αφετέρου πως το Δουλίχιο ήταν ένα νησί πολύ μεγάλο και πλούσιο αλλά και με ικανότατους ναυτικούς που ταξίδευαν στην Μεσόγειο, κάτι που αποκλείει τους Αιτωλούς ή Ακαρνάνες που αρκετοί υπαινίσσονται πως το Δουλίχιο ήταν εκεί. ΣΥΝΕΧΕΙΑ
ΔΟΥΛΙΧΙΟ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ - ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ (Συνέχεια)
Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι ο Αχελώος εκείνη την εποχή ήταν μεταξύ της πόλης Στράτος και των Οινιάδων, δηλ. ελάχιστη πεδιάδα πλούσια υπήρχε και τα νησιά των Εχινάδων και οι Οξειές και η Αρτεμίτα κλπ. ήταν μακριά πολύ από την Στερεά. Άρα στράφι πάει η προσπάθεια ορισμένων να πείσουν ότι υπήρχε και άλλο Δουλίχιο στην Ακαρνανία. Καλό θα είναι να γνωρίζουν οι πάντες ότι η νήσος Κεφαλονιά πήρε το όνομά της γύρω στο 450π.Χ και πρωτοχρησιμοποιήθηκε στον Γραπτό λόγο από τον Ηρόδοτο. Ο Κέφαλος υπήρξε 3-4 γενιές πριν τον Τρωικό Πόλεμο. Λαός Κεφαλλήνων υπήρχε στην Ακαρνανία κατά την Μυκηναϊκή Εποχή κάτι που το επιβεβαίωσαν πινακίδες με Γραμμική Β στο Ανάκτορο του Νέστωρα στην Πύλο. Η άποψη πολλών Ιθακιστών ότι ο Όμηρος δεν γνώριζε την περιοχή του Ιονίου, είναι 1000% λάθος, γιατί οι περιγραφές της Ιθάκης είναι απείρως εναργέστερες και λεπτομερέστερες από την περιγραφή του Κάϊστρου ποταμού της θεωρούμενης πατρίδας του. Άλλωστε αν δεν γνώριζε την περιοχή πως ήξερε το Ανάκτορο και όλοι ψάχνουν με Ευαγγέλιο την Οδύσσεια για να το βρουν. Μήπως πήγε νύχτα με Ελικόπτερο, καταμέτρησε σαν μηχανικός το Ανάκτορο και νύχτα πάλι έφυγε; Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Κεφαλονιά έχει δύο χερσονήσους με εμφανέστατο δόλιχο σχήμα, την Ερισο και την Παλική, επίσης το χωριό Δόλιχα απέναντι από το Δασκαλιό και λίγο βορειότερα τον κόλπο Δόλιχα. Επίσης μέχρι το 1900 υπήρχε Δήμος Δόλιχα με έδρα το Φισκάρδο. Τα δίδυμα νησιά με κανένα τρόπο δεν μπορεί να διεκδικούν το κλέος της Ομ. Ιθάκης γιατί σαν δίδυμα δεν μπορούν να θεωρηθούν ποτέ ως ΠΑΝΥΠΕΡΤΑΤΗ νήσος, αφού κολλητά του ενός βρίσκεται ένα άλλο! Επίσης η Κεφαλονιά αποκλείεται να είναι η Ιθάκη μιας και μετά το Κατάκολο επιστρέφοντας από την Πύλο ο Τηλέμαχος στράφηκε όχι αριστερά για Πόρο ή Σκάλα ή αριστερότερα για Παλική, αλλά προς τις Οξειές, κάτι που αποκλείει ντε φάκτο την Κεφαλονιά. Όσον αφορά το λιμάνι του Φόρκυνα πάρτε την Οδύσσεια και επισκεφθείτε το λιμάνι στα Σύβοτα με την μεγαλύτερη δύναμη του αέρα και θα διαπιστώσετε οι πάντες ότι αυτό είχε στο μυαλό του ο Όμηρος όταν έγραφε πως δυο βράχοι κλείνουν έξω τον αέρα και τα κύματα και μέσα τα καράβια δεν χρειάζεται να δέσουν. Φέτος και πέρσι ο αέρας έκανε τεράστιες καταστροφές από το Βλυχό μέχρι την Βασιλική της Λευκάδας, μέχρι που κατέστρεψε πλοία, διέλυσε κάποια σκάφη στα 6-7 καρνάγια και στα Σύβοτα δεν συνέβη απολύτως τίποτε, παρότι είχε δεκάδες κότερα και δεμένα και αρόδου. Στην Επιστημονική γνώση δεν παίζει κανένα ρόλο η πλειοψηφία! Η έρευνα, τα τεκμήρια και οι αποδείξεις παίζουν τον καθοριστικό ρόλο.
Φιλικά - Νώντας Γαζής

43 σχόλια:


  1. Αγαπητέ κ Γαζή με ευχαριστεί αρχικά που μπήκε και άλλος στη παρέα. Ωραίο το ταξίδι για την Ιθάκη! Μιλάς και αρκετά έξυπνα και τεκμηριωμένα. Και δική μου άποψη είναι ότι ο Όμηρος, ή οι «Όμηροι» δίνουν σαφή εικόνα της Ιθάκης. Δεν ξέφυγες όμως στην αόριστη για την ώρα πορεία του Τηλέμαχου προς την Οξειά, πιστεύω ότι δεν έχει πολλές πιθανότητες.
    Επειδή έχω διαβάσει πολλές θεωρίες γνωστών τε αγνώστων (καλό έ?) με τον τρόπο σκέψης σου μέχρι το σημείο που θεωρείς τον Τηλέμαχο να στρίβει δεξιά επιστρέφοντας, θα μπορούσε η Ιθάκη αφού προφανώς δεν την παραδέχεσαι σαν Ομηρική να είναι η Έρισσος η οποία μοιάζει σαν λόγχη και κατά μία έννοια (δεν γνωρίζω πόσο ακρίβεια έχει) Ιθακίς, ΙΘ-ακίς σημαίνει ευθεία ακίδα (λόγχη).
    Το που είναι η Ιθάκη φυσικά δε θα βγεί από την ψηφοφορία στο μπλόγκ που σχολίασες και σε (ευχαριστούμε για τη συμμετοχή) αλλά μας δίνει μια εικόνα για τον κόσμο που το διαβάζει και ανεβάζει τρόπο τινά το ενδιαφέρον για όχι μόνο «πεζά» πράγματα.
    Το είδος του λιμανιού που παραθέτεις σωστά μεν, έχει όμως πρόβλημα αν μελετήσεις τον τρόπο αράγματος των τότε πλοίων. Όπως φαίνεται τους έδιναν μια με φόρα και τα κόλλαγαν στην αμμουδιά και πρακτικά θεωρούσαν πιο κατάλληλη τη παραλία με βότσαλο προφανώς. Εάν όμως φύσαγε τα σιγούρευαν ρίχνοντας άγκυρα μάλλον έξω στη παραλία ή αν υπήρχε ευχέρεια τα έδεναν κάπου από την πλώρη, (σε βράχο ή πάσαλο). Η δική μου άποψη είναι αν υπάρχουν κάποιες πιθανότητες διεκδίκησης του ονόματος της Ομηρικής Ιθάκης είναι από τη χερσόνησο της Ερίσσου. (Και νερά είχε και έχει Γεώργιε εκεί που πρέπει να τα έχει. Θέλεις χάρτη της υδρογραφικής υπηρεσίας? Χα χα χα)
    Επίσης όπως αναφέρεις, σε σοβαρές σκέψεις πρέπει να μας βάλει ποιο όνομα διεκδικεί η υπόλοιπη Κεφαλονιά. Και θα πρέπει να αποκλείσουμε το όνομα Σάμος γιατί ένας βασιλιάς ολόκληρου νησιού δε το παρατάει να γίνει έποικος!( Αγκαίος ).
    Χάρηκα φίλε. Να δείς πως θα χαρεί ο Αβραάμ και ο Γιώργης! Πάω για τη σπηλιά μου. Έχω ξηρά τροφή για πάνου από μήνα. Χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή διαπιστώνω ότι έχεις ασχοληθεί αρκετά σε ενημερώνω ότι οι γεωλογικοί χαρακτηρισμοί του Όμηρου στις περιοχές του Ιόνιου Πελάγους είναι εκπληκτικής ακρίβειας. Για παράδειγμα, ο ποιητής αναφέρεται στην αμμουδερή Πύλο (Οδ. α, 93) «ες Πύλον ημαθόεντα», στα πολλά φαράγγια της Σπάρτης (Οδ. δ, 1) «Λακεδαίμονα κητώεσσαν», χαρακτηρίζει την Σχερία (Οδ. ε, 34) «Σχερίην ερίβωλον», για να περιγράψει την πλούσια και με ακμάζουσες πόλεις και περιοχές Σχερία, και στη βραχώδη Ιθάκη (Οδ. ι, 27, κ 416-417, κ 462-463, ν 242-247, ο 510). Επίσης ο Ποιητής αναφέρεται στην προσάραξη του στόλου στα ρηχά νερά αμμουδερών ακτών (Οδ. δ 426, ι 546-547) και διαχωρίζει τις ακτές με άμμο (Οδ. γ, 39 – δ, 432 – ι, 74 – ι, 552) από τις ακτές με χαλίκια (Οδ. ζ, 94-95). Αυτό εμένα με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Όμηρος περπάτησε την περιοχή αυτή σπιθαμή προς σπιθαμή, με αποτέλεσμα οι περιγραφές κυρίως της Οδύσσειας δεν έχουν να ζηλέψουν από κανένα Γεωγράφο. Αντίθετα στην Ιλιάδα που ασφαλέστατα είναι δημιούργημα των νεανικών του χρόνων, πέρα από την περιγραφή των μαχών και των οπλικών συστημάτων και των προσωπικών αντιπαραθέσεων και μιας υπέροχης περιγραφής που έχει για τον Κάιστρο Ποταμό και για την περιοχή των γεγονότων, δεν φαίνεται να τον απασχολούν τέτοιες λεπτομέρειες. Ειδικά όμως για τον Κόλπο του Φόρκυνα ο ίδιος γράφει ότι μπορείς να αφήσεις άδετα τα καλοκούβερτα Καράβια που θα μπούνε μέσα σ' αυτόν τον ασφαλέστατο Κόλπο. Σαφώς και τα έβγαζαν έξω στην άμμο ή στις κροκάλες και μάλιστα κατέβαζαν και τα πανιά και τα κατάρτια και τα ξάρτια κλπ.

      Διαγραφή
    2. Τώρα τελευταία με προλαβαίνουνε τα σχόλια, ίσως έπαθα κάποια μικρομαλάκυνση (μπορεί να είναι και μεγάλη) και χάνω τις ημερομηνίες απαντόντας λίγο πρίν σε άλλο σχόλιο με κάποιο delay time. Χα χα χα.
      Ξέρετε εν προκειμένω αυτός που είναι ο κερδισμένος είναι αυτός με τη πάθηση γιατί δε καταλαβαίνει τίποτις. Οι συνέπειες βαραίνουν τους γύρω του. Χα χα χα.

      Λοιπόν αγαπητέ Νόντα να το παλέψουμε κατά το δυνατό γιατί κατεβάζεις και ολόκληρα σεντόνια.

      Έτσι απλά λοιπόν αφού ο Όμηρος έβλεπε από κοντά αυτά που έγραφε όταν πήε στη Δυτική Πελοπόννησο ποιο νησί έβλεπε μακρόστενο, δουλιχιασμένο?
      Άμα μπείς στο πλοίο για Πόρο βλέπεις ένα μακρινάρι που είναι η σημερινή Ζάκυνθος.
      Μπάς και νομίζεις ότι ο λαουτζίκος ο αρχαίος που ετραγούδησε τα δημοτικά τραγούδια που αργότερα έκαμε ραψωδίες ο Όμηρος έμπαινε στο Google Maps???

      Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα.

      Διαγραφή
  2. Ορέ Poros αυτός ο χάρτης πολύ μυστήριος είναι. Σχετικά πρόσφατος φαίνεται με ονομασίες μυστήριες. Μήπως έχεις στοιχεία του? Θα ήθελα και το όνομα εκεί πέρα στο Φισκάρδο. Δε μπορώ να ξεχωρίσω τι γράφει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΚΑΛΗΣΠΈΡΑ,,Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΩΡΕΙΑ ΤΟΥ,, ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΝΕΦ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΣ
    ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟΣΗΣ.., ΟΛΕς ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ,,,,!!
    ΧΑΡΤΕΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΑΡΙς ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
    http://porosnews.blogspot.com/2012/11/blog-post_3506.html
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΕΓΩ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΙΚΑΙΟΜΑ ΝΑ ΑΠΟΡΙΨΩ ΚΑΜΟΙΑ. ΚΑΙ ΜΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΚΑΙ Η
    ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΓΑΖΗ,, ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΛΟΓΟ.
    Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΠΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΡΑΒΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.., ΤΗΝ ΕΒΑΛΑ, ΝΑ ΔΩ ΠΟΣΣΟΥΣ ΕΝΦΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟ
    ΘΕΜΑ,,ΟΧΙ ΤΙ ΘΑ ΔΕΙΞΕΙ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ.!
    ΟΤΑΝ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΑΡΟ ΑΣΤΕΡΙΔΑ,, ΙΣΩΣ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΙΘΑΚΗ, ΓΙΆΥΤΟ ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ
    ΑΡΙς ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΔΑΣΚΑΛΙΟ,, ΔΙΌΤΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΠΡΟΔΙΔΕ, ΟΤΙ Η ΙΘΑΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΡΙΣΟΣ! ΑΝ ΔΕΝ ΒΡΕΙΣ ΝΕΡΑ,, ΒΡΕΣ ΜΟΥ ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΕΙ!,, ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΙΓΟΝ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ,, ΜΟΥ ΜΟΥ ΤΟ ΔΩΣΕΙΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΑ ΠΑΤΡΙΚΑΤΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φίλε Γιώργη εγώ είμαι Θιακοκεφαλλονίτης και με αυτή την ιδιότητα (δε τη διάλεξα εγώ διαλεπάρτ το κέρατό μου), χα χα χα, έχω τη δυνατότητα να τριγυρίζω. Άμα έχεις και κάνα δυό γνωστούς που λένε και το βίτσιο που απόχτησες και εσύ γιατί βρήκες ενδιαφέρον, όλο και κάτι μαθαίνεις. Τώρα πάντα υποθέσεις κάνεις και η συζήτηση γι΄αυτό γίνεται. Διαφορετικά αν κάτι ήταν αποδεδειγμένο δε θα κουβεντιάζαμε.
    Τι μπορούμε να πούμε για την Αθήνα, ότι ήταν στη Θήβα? Αφού ο Παρθενώνας τα αποδεικνύει όλα. Απλά έχω δεί κάποια πράγματα και έχω κάνει τις υποθέσεις μου όπως και ο καθένας κάνει τις δικιές του. Ούτε κερδίζω προσωπικά τίποτε όπου και να είναι η Ομηρική Ιθάκη. Ίσως έμμεσα χάνω κιόλας αν αλλάξει κάτι.
    Αυτό που είναι πραγματικό πρόβλημα είναι η σχεδόν τέλεια αδιαφορία των αρχαιολόγων που είχαν υπό την εποπτεία τους τούτα τα νησιά και αν ήταν αρχαιολόγοι με ενδιαφέρον για τη δουλειά τους κάπου έπρεπε να έχουν κατασταλάξει, ή το λιγότερο να είχαν στοχοποιήσει 2-3 σημεία. Τι διάβολο μόνο σφραγίδες βάζανε?
    Κοίτα τον κ Βασιλάκη, να σου πω την αλήθεια τον χαίρομαι σαν επαγγελματία, απλός με γνώσεις από ότι φαίνεται, ειλικρινής (τον έχω δει από κοντά) και δε φοβάται μήπως μπει λίγο χώμα στο νύχι του. Αντιθέτως ετούτους των Ιωαννίνων δε μπόρεσα να τους καταλάβω.
    Και ξέρεις κάτι, άμα λυθεί το μυστήριο εμείς με τί θα τσακωνόμαστε μετά?
    Και μεταξύ μας πιστεύεις ότι θα λυθεί?
    Χουά χα χα χα χα χα χα.
    Υ.Γ.
    Να έβγω όξου από τη σπηλιά, ή το είπε ξαπόστα ο Αβραάμ για να με φάει λάχανο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νάμε και εγώ. Όλα καλά μου ακούγονται εμένα, αρκεί να υπάρχει το καλοπροαίρετο ενδιαφέρον και η πίστη στον ευσεβή σκοπό μας. Κάθε άποψη σεβαστή, αλλά όπως ισχύει με τους αριθμούς και τα μαθηματικά, έτσι και οι λέξεις, εάν τις χειριστείς κατάλληλα, θα αποδείξουν τελικά αυτό που θέλεις και θα πείσουν όσους δεν ξέρουν ή απλώς θέλουν να πειστούν. Αυτό παλαιότερα το έλεγαν ρητορεία και στις μέρες μας δικηγορία και πολιτική.
    Όπως και να έχει, δεν είμαι αντίθετος στην κουβέντα και στις θεωρίες. Κάθε άλλο μάλιστα, καθώς και εγώ έχω αναρτήσει μερικές από τις βασικές απόψεις μου και τις έθεσα προς προβληματισμό και κοινή εξέταση, για αυτόν ακριβώς τον σκοπό, που και ο Γιώργος ξεκίνησε το γκάλοπ. Εάν μάλιστα οι προλαλήσαντες αξιότιμοι συνταξιδιώτες (στο ταξίδι προς την Ιθάκη), μελετούσαν καλύτερα τα γραφόμενά μου, δε θα επέμεναν σε απόψεις που κατά την γνώμη μου, έχουν περίτρανα ξεπεραστεί (όπως για παράδειγμα περί της Ιθάκης, ως δυτικότερο νησί). Αυτό που θέλω να πω είναι ότι, καλές οι μελέτες και η θεωρητική έρευνα, αλλά όποιος αξιώνει να αποδεχτούν οι υπόλοιποι, την άποψή του, θα πρέπει να καταθέσει και κάποια αρχαιολογικά τεκμήρια. Από ότι ξέρω, τόσο η Λευκάδα όσο και η ονομαστή νήσος Ιθάκη περισσότερο, είχαν την ευκαιρία στο κοντινό παρελθόν, να ερευνηθούν από αξιόλογους επιστήμονες και τα πενιχρά αποτελέσματα, έριξαν ελάχιστο φως στο σκοτάδι των γνώσεών μας, για την πατρίδα του ομηρικού ήρωα.
    Νομίζω λοιπόν, πως έφτασε η ώρα της αλήθειας. Η ώρα της νοτιανατολικής Κεφαλλονιάς, που μετά την αποκάλυψη του βασιλικού τάφου και προσφάτως, από την σημαντική προσπάθεια της ομάδας του κ.Βασιλάκη, θα μας οδηγήσει στο σωστό δρόμο για το παλάτι του Οδυσσέα. Έχουμε στα χέρια μας πια (εμείς οι Κεφαλινιστές, του ΝΑ τμήματος), το κλειδί για τη λύση του μυστηρίου και πιστεύω ότι, είμαστε κοντά στη μέρα, που τα ευρήματα θα αποστομώσουν τους μνηστήρες της Ιθάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εγώ απλά να επισημάνω - συμπληρώσω ,ότι ο καθένας μας έχει δικαίωμα να λέει την αποψή του, και να την στηρίζει με τα δικά του λογικά επειχηρηματα,, και σίγουρά οι μόνοι που θα δώσουν τις σωστές απαντησεις είναι οι Αρχαιολόγοι,, και η Ομάδα του κύριου Βασιλάκη
    έχει πολλά να μας πει, και τα αναμένουμε με αγωνία.Σας ευχαριστώ όλους για τις παρεμβάσεις σας
    διότι βοηθούν σε αυτό το όμορφο ταξίδι γνώσεων,
    και να θέσω το ότι δεν τίθεται θέμα αποστόμισης κανενός,,η Ιθάκη το λέει καθαρά ο Ομηρος είχε τον Βασιλιά των Κεφαλλήνων, οι οποιοι πολύ λογικα ειμασταν το νησιοτικό συμπλεγμα Νησιών, και ανεξάρτητα τοποθεσίας του Παλατιού, μια τεκμηρίωση θα σημάνει Τεράστιο ενδιαφέρον για όλο το Ιονιο και την περιοχή μας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η προσπάθεια μου ,, είναι να κρατώ σε συνεχη ενδιαφέρον , περισσότερο τους συμπολιτες μου
    σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, και να παρακεινήσω και την νεολαία να το βλέπει θετικά, και δεν παριστάνω ούτε τον Ιντιανα τζόυνς που ψάχνω θησαυρους και αποδείξεις, ούτε είμαι φυσικά αρχαιολόγος, ασχολούμε με το θέμα από
    απλή αγάπη για το τόπο μου, και το πιστευω μου
    οτι κρύβει πολλά μυστικά , και ιστορία που αξίζει να αξιοποιησουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γειά σου φίλε Σάκη δεν παίζω το έριξες στον ανταρτοπόλεμο. Μπαίνεις χτυπάς και φεύγεις! Χα χα χα χα.
    Λοιπόν σωστά τα γράφεις αλλά θα πρέπει να έχουν και τα μέσα να σκάβουνε όταν απαιτείται οι αρχαιολόγοι και πέσαμε σε δίσεκτους καιρούς. Σιγά σιγά τι να κάμουμε? Για την ώρα η σημερινή Ιθάκη πάσχει κυρίως από το χαρακτηριστικό «Δυτικότερο νησί». Ο Πόρος την κάνει λίγο ξώφαλτσα οι Ληξουραίοι αποκλείονται ασυζητητί, μπορεί όμως να μας παρουσιαστεί κανένα αουτσάιντερ υπούλως, όλα μέσα στο παιχνίδι είναι.
    Εμείς από ότι βλέπεις το έχουμε ρίξει και στο σοβαρό χωρίς να μας λείπει όμως και η καλοπροαίρετη πλακίτσα. Αρχίζουμε να σπάμε και κάποια δεδομένα ότι και Θιακοκεφαλλονίτες μονιάζουνε! Λες να είμαστε πραγματικά θεόκουρλοι?
    Τα πυρομαχικά όμως από ότι κατάλαβες τα έχουμε απίκου! Ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να γίνει ηφαίστειο, μη παραγνωριζόμαστε κιόλας η Ιθάκη είναι εκεί που πρέπει να είναι!
    Ορέ Poros λες να μας αμολάρουνε κάνα όλμο εφκείνοι οι Ληξουραίοι? Πολύ ησυχία γλέπω και δε μου αρέσει. Και δε βλέπω και αψιμαχίες με τσού απέναντι λες να μαζεύουνε πυρομαχικό?
    Έχω κάτι πληροφορίες ότι αναβαθμίζουνε εφκείνα τα βενετσιάνικα κανόνια τον Τζών και τον άλλονε που βαράανε το Αργοστόλι. Τα έχουνε κάνει παραλλαγή σε ένα μαντρί κατά τα Κηπούρια. Πολύ δε ξακρίσανε ορέ?

    Χουά χα χα χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σωστή καταδρομική ενέργεια έτσι;. Άλλος έχει το όνομα του πολεμιστή, κι άλλος την χάρη....Τώρα που έμαθα πως κυκλοφορούν και όπλα στα χέρια σας, παραλλαγή, απόκρυψη και πρηνηδόν θα πηγαίνω.
    Εγώ ευτυχώς δεν κουβαλάω τα ύποπτα γονίδιά σας, μόνο λίγο κάποια από τα μικρόβιά σας έχω κολλήσει, λόγω "κακών" παρεών.
    Όσον αφορά στη διεξαγωγή των ερευνών, νομίζω πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο η χρηματοδότηση, όσο το προαναφερθέν ενδιαφέρον του κόσμου και ειδικά αυτών που θέλουν να λένε πως αγαπάνε τον τόπο τους. Ας θυμηθούμε τι προβλήματα αντιμετώπισε από κάποιους ο κ.Βασιλάκης και τι προσφορά έλαβε από άλλους που βοήθησαν ως εθελοντές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΑΡΙς..ΓΙΆΥΤΟ ΤΣΟΥ ΒΟΥΛΙΑΞΑ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟ ΧΑΡΤΗ,,ΝΑ ΔΩ ΑΜΑ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ!!,,
    ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΝΕΙΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΕς ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΧΤΡΟΣ! ΧΑΧΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο πόλεμος θέλει και τα κόλπα του Poros και έχεις και το Σάκη και μας λέει για ύποπτα γονίδια!
    Ορέ Σάκη ξέρεις ορέ ότι μας χρωστάς την ύπαρξή σου?
    Τι είπες? Γιατί?
    Ορέ ο παππούλης σου ακόμα όξου από τη Τροία θα πολέμαε, πως θα έκανε παιδιά με γράμμα??
    Να χρωστάς χάρη στον Οδυσσέα που τόνε γλύτωσε.
    Χουά χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος που κάνουμε όλοι οι Έλληνες. Νομίζουμε πως η πονηριά μας αρκεί για να νικήσουμε, όλους τους άλλους κουτούς, χωρίς να κουραστούμε ιδιαίτερα. Για αυτό εκθειάζεται πρώτα από όλους ο Οδυσσέας, σε έναν πόλεμο που συνείσφερε με την ελάχιστη δυνατή δύναμη.
    Αν το ψάξεις καλά όμως, τη νίκη τους οι Έλληνες την χρωστούν στον Αχιλλέα, ο οποίος μαζί με εκατοντάδες εχθρούς, σκότωσε τον σημαντικότερο και συνετότερο Τρώα, τον Έκτορα. Εάν ζούσε αυτός, κανένας πονηρός Έλλην, δε θα μπορούσε να τους εξαπατήσει (βλέπε π.χ. την απάντησή του για τους κακούς οιωνούς). Για αυτό και το έπος λήγει με την ταφή του, η πτώση της Τροίας είναι δεδομένη, όπως το παραδέχεται και ο Πρίαμος στον θρήνο του.
    Άρα στους δικούς μου παππούδες (τους Μυρμιδόνες της λεβεντογέννας ορεινής Φθιώτιδας) οφείλεται η νίκη και αφήστε αυτά που ξέρετε με την προπαγάνδα για την προβολή του συντοπίτη σας. Θα πρέπει να σας αρκεί το ένα έπος. Εξάλλου εάν η Οδύσσεια γράφτηκε για τον καταφερτζή Οδυσσέα, ας μη ξεχνάμε πως η Ιλιάδα, έχει πρωταγωνιστή τον Αχιλλέα και προβάλει το γνήσιο μαχητικό πνεύμα, πέρα από τεχνάσματα και πονηριές.
    Εκτός των παραπάνω που αναφέρονται για να περνάει η ώρα, ας (ξανα)ρωτήσω και κάτι καίριο, για το οποίο ακόμη δεν έχω πάρει απάντηση. Αν και δεν έχω σκοπό να γράψω κάποιο αντισχόλιο στον κ.Γαζή (με τη βια κρατιέμαι), ας ξαναθυμίσω το ερώτημα, μήπως αυτός ή κάποιος άλλος, μου δώσει διαφορετική εξήγηση, από αυτήν που έχω καταθέσει με την ανάπτυξη της θεωρίας μου, στο εξής ερώτημα:
    Γιατί οι κάτοικοι του Δουλιχίου ονομάζονται Επειοί, ενώ οι μνηστήρες που προέρχονται από το νησί Δουλίχιο, ονομάζονται Κεφαλλήνες;
    Υ.Γ. Εκ των προτέρων διευκρινίζω ότι, απόψεις περί παραποίησης των επών από κάποιους δόλιους ή ακόμη και λάθους του ίδιου ποιητού, δεν είναι αποδεκτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εγω τελικά επειδή μάλλον αντί να λυνω γρίφους ,συνεχώς προσθέτω,, να ρωτήσω το άλλο χαζό σενάριο!!!!?
    Με βάση και τον αναγκαίο Αγκαίο.., που έδωσε το όνομα της Σάμης (που τελικά ίσως προυπήρχε πριν Κέφαλου),και οπως ο φιλος Αρις ισχυρίστηκε οτι και η Ζακυνθος εχει σχέσεις με το Ορος Αρά-κυνθος,,ή Ζυγός όπως είχε και έχει διπλή ονομασία, γιατί και οι Δουλιχιώτες να μην έχουν διπλές ονομασίες!, για να μην πιάσω και την Ιθάκη με τον Πρόνησο,, (που ίσως και να ενοεί ότι ήταν το πριν νησί Ιθάκης!) Παζλ κανονικοτατο δηλαδη!Τελικά λές η Ζακυνθος να ήταν Αιτολοακαρνανια, Σαμη η Ιθάκη, Δουλιχι η Ζακυνθος, και μένει για Ιθάκη η Κεφαλονια???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Για το φίλο Σάκη: Η άποψή μου είναι Δουλίχιο = Ζάκυνθος. Η Ζάκυνθος όμως είτε από τη θέση της, είτε από τον Ζάκυνθο τον εποικιστή, είτε από το Πατέρα του Μέγη τον κατακτητή Επειούς είχε επάνω της. Ο Μέγης όμως ήταν υποτελής στον Οδυσσέα ανήκε δηλαδή στο βασίλειο των Κεφαλήνων.
    Από κει και πέρα ο νοών νοήτω, πάει αυτό λοιπόν.

    Πολεμιστής χωρίς μυαλό δεν κερδίζει πόλεμο.
    Παράδειγμα οι Πέρσες.
    Ο Οδυσσέας δεν είχε ορκιστεί μαζί με τους υπόλοιπους ότι θα βοηθήσει τους μνηστήρες της ωραίας Ελένης και χάρη τους έκαμε που πήγε, με το ζόρι τον πήρανε.
    Και από ότι αποδείχτηκε δίκιο είχε. 10 χρόνια χάσανε για ένα κούρσεμα.
    Και σα συμπέρασμα βγαίνει ότι Ιθάκη, Σάμος, Ζάκυνθος είναι ένα κοντινό συγκρότημα συν την απέναντι στερεά (Ακαρνανία) που διοικεί ο Οδυσσέας και Δουλίχιο (Ζάκυνθος) με κατοίκους Επειούς, συν Εχίνες που διοικεί ο Μέγης υποτελής στον Οδυσσέα.
    Αυτά είναι τα δεδομένα και όποιος μπορεί τα ξεμπερδεύει.

    Και τα νησιά τα ιερά της Ήλιδος αντίκρυ
    Εχίνες και Δουλίχιον, σαράντα εστείλαν πλοία
    κι ο Μέγης ήταν αρχηγός ισόπαλος του Άρη,
    και τον εγένησε ο Φυλεύς, αγαπητός του Δία,
    που έναν καιρόν, ως έπεσε στην έχθραν του πατρός του,
    εις το Δουλίχιον πέρασεν εκεί να κατοικήση.

    Κατόπ’ οι μεγαλόψυχοι έρχονταν Κεφαλλήνες,
    η Ιθάκη, τα σεισόφυλλα προπόδια του Νηρίτου,
    τους έστειλεν η Ζάκυνθος, η Σάμος και τα μέρη
    της στερεάς τ’ αντίπερα. Και είχαν αρχηγό τους
    τον Οδυσσέα πόμοιαζε στην γνώση με τον Δία,
    και είχαν πλοία δώδεκα με κόκκινες τις πλώρες.

    Εγώ αυτά δεν τα ξανασυζητάω γιατί μπορεί να υπάρχει άλλη άποψη αλλά και αυτά έχουν με τον ίδιο τρόπο τεκμηρίωση και θα συνεχίσω να το συζητάω όταν υπάρξουν σοβαρά στοιχεία ανατροπής.
    Χουά χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. AYTOI OI ΣΤΙΧΟΙ ΦΙΛΕ ΑΡΙ,ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΟΥΒΕΝΤΑ!!
    ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΟΜΑΤΑ Η ΠΡΟΤΑΣΗ,,,,,ΕΧΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΙΧΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΡΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΛΙΔΑ,,,?ή ειναι αντικρυ μεταξυ τους? Μπας και υπάρχει και δευτερη Ηλιδα?? (π.χ λόγο του ιλιάδας..! αστειακια κάνω),διότι μου αρέσουν τα λεξοπαίχνιδα!,,
    Εκεί λοιπόν στο Δουλίχι πρέπει να ενοεί ο ποιητης ερχόνταν οι Κεφαλλήνες της Ιθάκης Ζακυνθου και Σάμου( αν ενοεί το νησί Σάμη,ή υπήρχε και δεύτερο πριν γίνει και του Αιγαίου),
    συν τα μέρη της στερεάς τ’ αντίπερα. Και είχαν αρχηγό τους τον Οδυσσέα και είχαν πλοία δώδεκα έναντι σαράντα που εστείλαν οι Δουλιχιώτες!! (
    (Ρε μπάς και από κει προεκυψαν και οι χιώτες.. ασχετο)! Πάντως σε άλλους στοιχους αναφέρει Δασωμένη Ζακυνθο,,και το Δουλιχι πλουσιο σε στάρι.., που πρέπει να τα λάβουμε υπόψιν μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Δουλίχιο έστειλε 40 πλοία γιατί ίδια μυαλά έχουνε και οι σημερινοί Ζακυνθινοί χαζούς τους πιάνουνε χα χα χα χα. Να και μια απόδειξη, τα γονίδια! (Πιστεύω να μη μου κηρύξουνε κάνα πόλεμο οι γείτονες (γιατί τσιμπάνε άσχημα)πλάκα κάνω.
      Τι σημαίνει αυτό? Πρώτα πυκνοκατοικημένο νησί δεύτερο τα πλοία τα είχαν μόνο για εμπόριο ενώ του Οδυσσέα τα πλοία έβγαζαν «ψωμί» για να ζούνε οι υπήκοοι από κουρσέματα και πειρατείες, γιατί η Ιθάκη ήταν φτωχή σε παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Αν θέσουμε τον αριθμό των πλοίων που αναφέρονται στην Ιλιάδα σαν πολεμική ισχύ, τότε τι στο διάβολο τσαμπουκά βασιλιά θα πούλαγε ο Δυσσέας με 12 πλοία? Έχεις φίλε Σάκη πληροφορίες για τίποτε χημικά αέρια, ή πυρηνικές κεφαλές?
      Την Ζάκυνθο αποκαλεί δασωμένη, το Δουλίχιο δασωμένο μεν εύκαρπο δε.
      Αν ο Οδυσσέας έπαιρνε στη Τροία περισσότερα πλοία θα ψοφάγανε τση πείνας οι άλλοι πίσω. Τι θα τρώανε τα πυρνάρια? Αντάλαβες πατριώτη? (Το τελευταίο υπό ευρεία έννοια) χα χα χα.
      Έχει από ότι γνωρίζεις καλά το μπλέξιμό του το πράμα.
      Αν κατάλαβα καλά εσύ τοποθετείς το Κεφαλλονίτικο Δουλίχιο στη Λευκάδα, το Δουλίχιο του Μέγη στην Ακαρνανία, την Ιθάκη προς το Πόρο και τη Ζάκυνθο εκεί που είναι. Σωστός είμαι? Έτσι για να το μελετήσω καλύτερα.

      Διαγραφή
  16. Η Πύλος άνδρες έστειλε και η πάντερπνη Αρήνη
    το Θρύον, πόρος του Αλφειού, το Αιπύ λαμπρό, τα μέρη
    και του Κυπαρισσήεντος και της Αμφιγενείας,
    του Έλους και της Πτελεού, το Δώριον, όπου οι Μούσες
    ήβραν τον Θράκα Θάμυριν και αλάλητον τον κάμαν,
    ως γύριζε απ’ τον Εύρυπον τον άρχον Οιχαλίας.
    Πως θα ενικούσ’ επαίρονταν αυτός και αν τραγουδούσαν
    οι Μούσες κόρες του Διός κι εκείνες χολωμένες
    τον τύφλωσαν. Και της ωδής το χάρισμα το θείον
    και ακόμη το κιθάρισμα τον κάμαν ν’ αστοχήση
    και τούτους ο Γερήνιος ο Νέστωρ διοικούσε,
    κι ήσαν καράβια βαθουλά κατόπι του ενενήντα.
    Οἳ δὲ Πύλον τ᾽ ἐνέμοντο καὶ Ἀρήνην ἐρατεινὴν[1]
    καὶ Θρύον Ἀλφειοῖο πόρον καὶ ἐΰκτιτον Αἰπὺ
    καὶ Κυπαρισσήεντα καὶ Ἀμφιγένειαν ἔναιον
    καὶ Πτελεὸν καὶ Ἕλος καὶ Δώριον, ἔνθά τε Μοῦσαι
    ἀντόμεναι Θάμυριν τὸν Θρήϊκα παῦσαν ἀοιδῆς 595
    Οἰχαλίηθεν ἰόντα παρ᾽ Εὐρύτου Οἰχαλιῆος·
    στεῦτο γὰρ εὐχόμενος νικησέμεν εἴ περ ἂν αὐταὶ
    Μοῦσαι ἀείδοιεν κοῦραι Διὸς αἰγιόχοιο·
    αἳ δὲ χολωσάμεναι πηρὸν θέσαν, αὐτὰρ ἀοιδὴν
    θεσπεσίην ἀφέλοντο καὶ ἐκλέλαθον κιθαριστύν· 600
    τῶν αὖθ᾽ ἡγεμόνευε Γερήνιος ἱππότα Νέστωρ·
    τῷ δ᾽ ἐνενήκοντα γλαφυραὶ νέες ἐστιχόωντο.

    Η Αρκαδία κάτωθεν απ’ τ’ όρος της Κυλλήνης
    που ο τάφος είν’ ο Αιπύσιος και τρέφει λογχοφόρους
    ο Ορχομενός πολύαρνος, η ανεμισμένη Ενίσπη,
    η Ρίπη και ο Φενεός εστείλαν κι η Στρατία
    η Μαντινεία πάντερπνη, η Στύμφαλος κι ακόμη
    η Παρρασία, κι έστειλεν η χώρα της Τεγέας.
    Καράβια εξήντα είχε μ’ αυτούς ο γόνος του Αγκαίου
    ο Αγαπήνωρ αρχηγός, και στο καθένα πλήθος
    Αρκάδες ήσαν πρακτικοί στην τέχνην του πολέμου.
    Αλλ’ επειδή δεν γνώριζαν τα έργα της θαλάσσης,
    τους είχε δώσει ο κραταιός Ατρείδης Αγαμέμνων
    τα πλοία τα καλόστρωτα να σχίζουν τα πελάγη.
    Οἳ δ᾽ ἔχον Ἀρκαδίην ὑπὸ Κυλλήνης ὄρος αἰπὺ
    Αἰπύτιον παρὰ τύμβον ἵν᾽ ἀνέρες ἀγχιμαχηταί,
    οἳ Φενεόν τ᾽ ἐνέμοντο καὶ Ὀρχομενὸν πολύμηλον 605
    ῾Ρίπην τε Στρατίην τε καὶ ἠνεμόεσσαν Ἐνίσπην
    καὶ Τεγέην εἶχον καὶ Μαντινέην ἐρατεινὴν
    Στύμφηλόν τ᾽ εἶχον καὶ Παρρασίην ἐνέμοντο,
    τῶν ἦρχ᾽ Ἀγκαίοιο πάϊς κρείων Ἀγαπήνωρ
    ἑξήκοντα νεῶν· πολέες δ᾽ ἐν νηῒ ἑκάστῃ 610
    Ἀρκάδες ἄνδρες ἔβαινον ἐπιστάμενοι πολεμίζειν.
    Αὐτὸς γάρ σφιν δῶκεν ἄναξ ἀνδρῶν Ἀγαμέμνων
    νῆας ἐϋσσέλμους περάαν ἐπὶ οἴνοπα πόντον
    Ἀτρεΐδης, ἐπεὶ οὔ σφι θαλάσσια ἔργα μεμήλει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η Αρκαδία κάτωθεν απ’ τ’ όρος της Κυλλήνης!!?
    μπερδεμένη Γεωγραφία είχαν παλιά
    Η Ομηρική ΠΥΛΟΣ ήταν πολύ πιο βόρεια από την σημερινή, περίπου στις εκβολές του Αλφειού, και
    ραψωδια β ιλλιαδα 625

    2 Τα πλοία του Οδυσσέα (12) είχαν κόκκινες πλώρες (μιλτοπάρηοι) δηλαδή διέφεραν από τα άλλα πλοία των Ελλήνων που όπως τα περιγράφει ο Όμηρος ήταν ΜΑΥΡΑ (μέλαινες νήες).
    και στο ύψος του Πύργου της Ηλείας. Βλ. ΠΥΛΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Για να καταθέσεις μια άποψη, θα πρέπει να κάνεις μια πλήρης ανάρτηση, όπως αυτές που φιλοξενεί για χάρη μου ο Γιώργος στο blog. Νομίζω πως ήμουνα σαφής και ορθώς λοιπόν κατάλαβες: το Δουλίχιο του Μέγη στην Ακαρνανία (με Επειούς), Κεφαλλονίτικο Δουλίχιο στη Λευκάδα (με Κεφαλλήνες), Ιθάκη στην Κεφαλλονιά (με πρωτεύουσα στην κοιλάδα της Ηράκλειας) και τη Ζάκυνθο εκεί που είναι. Με την προσθήκη ως απέναντι εδάφη, την περιοχή της αρχαίας πόλης ΚΥΛΛΗΝΗΣ. Αυτή Γιώργο, μιας και αναρωτήθηκες, ήταν στην βόρεια Ηλεία, όχι εκεί που είναι το σημερινό λιμάνι (Κλαρέντζα) και δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με το βουνό ΚΥΛΛΗΝΗ της Αρκαδίας.
    Αυτή είναι η θέση μου και χωρίς ιδιαίτερα μπερδέματα γεωγραφίας και πολιτικής εξουσίας(βασιλιάς, αντιβασιλιάς, υποτελής, ημιανεξάρτητος κ.α.), ξεκαθαρίζω νομίζω το τοπίο, χωρίς σε καμιά περίπτωση να έρχομαι σε αντίφαση με τα λεγόμενα του ποιητή και τη λογική. Όλα τα άλλα είναι μαγειρέματα, που εξυπηρετούν άθλιους τοπικισμούς, σωβινισμούς και εγωιστικά κολλήματα, εθελοτυφλώντας μπροστά σε μια διαφορετική άποψη με καλύτερα στοιχεία(όπως ο αγαπητός φίλος μας κ.Γαζής). Πιστεύω πως έχω το προνόμιο της ανεξάρτητης κρίσης, μιας και δεν έχω προσωπικό συμφέρον, ούτε καν οικονομικό. Για αυτό και ανάρτησα εδώ αυτά τα τμήματα της έρευνάς μου, αντί να τα περιμένω κάποια στιγμή στο μέλλον, την έκδοση συνολικά του βιβλίου.
    Ο Οδυσσέας τώρα, κατά την ταπεινή γνώμη μου, δεν έβαλε πολλά ΠΟΛΕΜΙΚΑ καράβια (χωρίς πυραύλους και τορπίλες!!) στην εκστρατεία, γιατί κατάλαβε ότι το αποτέλεσμα και το κέρδος του, δηλαδή τα λάφυρα από μια πόλη, έστω και πλούσια όπως η Τροία, θα ήταν λίγα για να τα μοιραστούν τόσοι πολλοί πολεμιστές-κουρσάροι, όσοι ήταν στην πανστρατιά των Αχαιών (επίτηδες δε λέω Ελλήνων, γιατί κατά τον Όμηρο, αυτοί ήταν μόνο οι κάτοικοι της Φθίας).
    Όσον αφορά στα μπερδέματα και τις παρερμηνείες, νομίζω Γιώργο πως το έχεις πιάσει το νόημα και το κάνεις επίτηδες όταν ανακατεύεις τα χαρτιά και μας βάζεις γρίφους και σενάρια. Διαχειριστής είσαι και μου φαίνεται ψάχνεις "πελάτες", διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον για το θέμα και το blog. Πλάκα κάνω. Μιας και κανείς δεν σου το έχει αναγνωρίσει μέχρι τώρα, σου αξίζουν συγχαρητήρια για το προσωπικό σου ενδιαφέρον και το έργο σου. Μακάρι να γίνει αυτό παράδειγμα και για άλλους και στην πράξη να βοηθηθούν ομάδες, σαν αυτή του κ.Βασιλάκη, για την επίλυση τελικά του θέματος, με αποδεικτικά στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. …« Όλα τα άλλα είναι μαγειρέματα, που εξυπηρετούν άθλιους τοπικισμούς, σωβινισμούς και εγωιστικά κολλήματα, εθελοτυφλώντας μπροστά σε μια διαφορετική άποψη με καλύτερα στοιχεία(όπως ο αγαπητός φίλος μας κ.Γαζής). Πιστεύω πως έχω το προνόμιο της ανεξάρτητης κρίσης,»…
      Αχά και οι άλλοι με τσι δικιές τους ανεξάρτητες κρίσεις είναι όλα αυτά που σχολιάζεις!
      Μεγαλέξαντρος μεγάλε!!
      Τώρα τσι θέλεις τσι μπομπίτσες σου Χριστουγενιάτικα, ή όχι?
      Τσι χαρίζω γιατί μεθαύριο γιορτάζω και η γιορτή μου κρατάει 5 μέρες! Χα χα χα χα χα χα.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητοί φίλοι
      Θα μου επιτρέψετε να αποχωρήσω από την ωραία συζήτηση που ανοίξατε. Μόλις τώρα διαπίστωσα ότι υπάρχει και κυκλοφορεί τόσος απίστευτος φασισμός και μάλιστα με το προσωπείο του ότι δεν κατάγεται από τα Επτάνησα, άρα είναι ο μόνος λογικός, σώφρων και αντικειμενικός Κριτής, ένα υπεράνω υποψίας πρόσωπο, για το οποίο εγώ δεν τον πολέμησα για τις απίστευτες ηλιθιότητες που εκφέρει και μάλιστα αφ' υψηλού. Μας βρίζει όλους ότι δεν ξέρουμε για την πατρίδα μας απολύτως τίποτε, ενώ η πλευρά του τα γνωρίζει όλα γιατί του τα ψιθύρισε στο αυτί του ... ο Αχιλλέας, ο οποίος αν δεν υπήρχε δεν θα "εάλω" η Τροία. Και ο Οδυσσέας με τα τόσα επίθετα που τον περιλούει ο Όμηρος και όλη η ανθρωπότητα του αποδίδει έναν μέγιστο θαυμασμό, ήταν ένα … μηδενικό! Κρατήστε και χαρείτε αυτές τις απόψεις, οι οποίες διαιωνίζουν την ανακάλυψη της Ιθάκης του Οδυσσέα. 30 χρόνια ο Μαρινάτος αρχηγός της Αρχαιολογίας στην Ελλάδα, άλλα τόσα ο Μηλτιάδης Άννινος Καβαλιεράτος δίδασκε στο Πανεπιστήμιο και πολλοί άλλοι και δεν είχαν ποτέ αυτήν την βλακώδη σιγουριά και την βεβαιότητα κι έρχεται ένα βλαχαδερό να μας βάλει γυαλιά. Σας τον χαρίζω! Αιδώς Αργείοι, πίστευα ότι θα γίνονταν ένα πολιτισμένος διάλογος και μάλιστα με το χιούμορ το υπέροχο το Κεφαλονίτικο, αλλά διαψεύστηκα παταγωδώς! Δεν ήξερα ο αφελής ότι έχετε και μερικές αυθεντίες με Ντοκτορά και Βραβεία Νόμπελ Αρχαιολογίας! Πάντως στις αναιδείς τοποθετήσεις απαιτούνται αναιδέστατες απαντήσεις. Απαξιώ να απαντήσω!

      Διαγραφή
  19. Oντως ρίχνω συνεχώς νέα φύλλά στην τράπουλα, ελπίζωντας να μην φάω ξύλο,,και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!,, κάθε πληροφορία που μπορεί να προκύψει από όλες αυτή την σεναριογραφία,, και με τις χαζές ερωτήσεις μου που θέτω, και λογοπαίχνιδα ίσως δώσει αφορμή κάποιο σχολιάκι για περιτέρω έρευνα από τους ειδικούς,, που επαναλαμβάνω εμείς δεν εχουμε σχέση!.
    Επειδη με το πέρασμα των χρόνων είμαι σίγουρος πως πολλά μετατράπηκαν,, και σε συνδιασμό και την συνεχιζόμενη ανθρώπινη δραστηριότητα,, πολλά καταστράφηκαν και πολλά μυστικά κρυβονταν,και κρυβονται!,, εξου και εν μέρη οι όχι και καλές σχέσεις μερικών με αρχαιολογία, και αυτή η έλειψη ενημέρωσης που αναμασάω και ενοχλεί , ίσως παρότρεινε ατομά να μας υποδείξουν κάτι σημαντικο που ήξεραν ή είχαν ακούσει πάνω στο θέμα! Κάθε πληροφόρηση θα ήταν ένα σημαντικότατο κοματάκι στο παζλ., που προσπαθουν πολλόι να λύσουν!
    στο θέμα Ακτογραμμης επιμένω στην θεωρεία μου ,,(αν και εγινε ερευνα φετος που δεν γνωριζω το αποτελεσμα της,,) από τετοιες ενδειξεις,, στον σεισμο του 53,,μου εχει πει ο πατερας μου που σε αναρτηση εχω περιγραψει το συμβαν του μινι τσουναμιου,και της αλαγης σταθμης 0.60 εκατοστων, το οποιο το μαρτυρουν παλιες φωτο,,με ενδειξη θαλασινου νερου στο πάνω γεφυρι, με μαρτυρία ότι σε
    εσκαφη στο υψος του κοινοτικου βρεθηκε στρωση ακρογιαλιας,, στο σχήμα των βραχων στα λιμένια που δειχνουν ότι τα χτυποθυσαν για καιρο τα κυμματα πιο ψηλα,, και άλλες ενδειξεις που εμενα του ερασιτεχνη μου βεβαιωνουν οτι στεκει το σεναριο μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΑΠΟΛΩΝΙΟΥ,ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ,,ΑΝ ΜΠΕΡΔΕΨΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΑΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ,ΚΑΙ ΤΙΣ 16 ΤΟΥ ΑΓΓΑΙΟΥ!!!! (ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΣΑΜΗΣ ΕΓΙΝΕΣ? ΘΕΟΣ ΕΙΣΑΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΝΕΙΣ ΕΞΑΛΟΥ ΧΑΧΑ!)
    ΠΑΝΤΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΜΕ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΕΛΙΚΑ,,, ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ,, ! ΕΓΩ ΓΟΙ ΑΥΤΟ Π0Υ ΝΙΩΘΩ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ,ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Poros το μεσημέρι μόνο ένα ποτηράκι γιατί σε πιάνει. Τα ίδια μου έκαμες και με το χάρτη τση Ιθάκης όλα ανάποδα τα έβαλες.
      Τσι 13 Ντισέμπερ είναι του Άρη του τρομερού! Σκέψου ότι τι να κάμουνε οι Άγιοι πατέρες προκειμένου να τρώνε μπόμπες με χώσανε και σε καλή σειρά.
      « Άμα γαυγίζει ο σκύλος ποτέ δε μένει νηστικός»! Μια σοφή ρήση του λαού!
      Χα χα χα χα χα. Όχι σα τη δικιά σου τη γιορτή που την έχουνε κάμει γιο – γιό.
      Ποια ημερομηνία γιορτάζεις ξέρεις? Ότα γιορτάζει εκειός ο Θράκας που τσου έπεισα κειαπάνου πως είναι ήρωας.
      Χουά χα χα χα χα χα χα χα.

      Διαγραφή
  21. Ομολογώ πως δεν μπορώ να σε παρακολουθήσω (και όχι μόνο εννοιολογικά). Παραδίνομαι και δεν προσπαθώ άλλο. Όταν μιλάω περί "ανεξάρτητης κρίσης", αυτό ακριβώς εννοώ φίλε μου, αν και απομονώνοντας τμήματα, το κάνεις εσκεμμένα για να προκαλέσεις. Δεν πειράζει όμως. Εγώ δεν κατάγομαι από τα νησιά σας και εκτός ότι δεν υπάρχει τοπικιστικό συμφέρον σε όσα υποστηρίζω, διατηρώντας κατά την γνώμη μου μια αντικειμενικότητα, φαίνεται πως πρέπει κάποιος να είναι από τα μέρη σας για να καταλάβει τα λεγόμενά σου. Είτε είναι χιούμορ είτε κάτι άλλο. Μεγάθυμος, Μεγαλόψυχος και Μέγας Ναπολέων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητέ Σάκη ούτε άλλαξα κάτι ούτε απομόνωσα λέξεις, όλο το σχόλιό σου είναι λίγο πιο πάνω. Ευχαριστώ για τον τίτλο του Μπονα-πάρτε αλλά ήδη τον είχα γιατί γεννήθηκα σε ένα από τα ωραιότερα μέρη της Ελλάδας . Καμιά άλλη δωρεά υπάρχει, γιατί βλέπω ότι ακολουθείς πιστά τις συνήθειες του Ξενίου Διός, αλλά να μην έχω διπλά δώρα, καταλαβαίνεις πιστεύω.
    Ορέ μου λες για αντιβασιλείς, βασιλείς, υπαγόμενους, ξευπαγόμενους εσύ που αράδιασες όλη τη Δομή για να μας κάμεις τη Λευκάδα Δουλίχιο και μάλιστα μισό και το άλλο μισό απέναντι, γιατί λέει το είπε έτσι ο Όμηρος από το Φυλέα που πήγε απέναντι και επειδή εσύ τόνε θέλεις Ακαρνάνα πρέπει να ονομάσουμε την Ακαρνανία Δουλίχιο. Μα το Δουλίχιο είναι σα να λέμε Τραπεζούντα πρέπει να έχει συγκεκριμένο σχήμα, δε μπορεί να είναι σαν τρίο καρό και να το λένε τρίο μπαστούνι.
    Άσε που για να σου βγεί κάπως, δεν άφησες υπόθεση επί υποθέσεως μας έστειλες τα πρόβατα στην Ηλεία, έμαθες με ποιόν τα είχε η μάνα του τάδε, ζητάς εξετάσεις DNA για να πείσεις ότι ο γιός του δείνα είναι γιός του γείτονα κλπ κλπ κλπ.
    Η ανάλυσή σου εδώ μέσα είναι και ας την αναρτήσει ο Poros να δούμε αν λέω αλήθεια.
    Όλη κάποια ολοκληρωμένη άποψη έχουμε, τεκμηριωμένη απόλυτα άποψη δεν έχουμε.
    Όπως επίσης εμείς οι Θιακοκεφαλλονίτες έχουμε λίγο μυαλό πάρα πάνω από το πετάει ο γάιδαρος? Πετάει αφού το είπε ο «Φούφουτος».
    Αν ενοχλείσαι από αυτό υπάρχει πρόβλημα άλυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. ΗΡΕΜΙΑ!!! ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΑ ΡΘΟΥΝ ΤΑΧΕΣΤΑΤΑ,, ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΟΜΕΝΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΘΕΩΡΕΙΕΣ ΜΟΥ,, ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΝΤΩΣ ΤΥΧΕΡΟΙ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΓΙΑ ΜΕΡΗ,ΟΠΩΣ ΤΟΝΙΣΕΣ ΑΡΗ,ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΑΙΡΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ!
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΙς 13,,ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ,,ΘΑ ΛΕΙΨΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ,ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑ ΕΥΧΗΘΩ ΤΟΤΕ,,, (24ΩΡΗ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ) ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ 14 ΘΑ ΓΥΡΙΣΩ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ,ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ,, ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΣ ΕΚΑΤΕΡΟΘΕΝ! ,ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΤΥΧΕΙ ΕΝΑ ΝΗΣΙ,,ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΟΝ ΚΑΝΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ! (ΕΓΩ ΠΟΝΤΑΡΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΚΗ) ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΛΟΦΑΡΩ ! (ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙΣ ΜΑΡΚΕΣ ΣΑ,ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΠΑΕΙ ΠΑΣΟ! ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΧΑΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΠΗΓΑΤΕ ΚΙΟΛΑΣ ΠΑΣΟ!!? ΜΕ ΦΟΒΑΣΤΕ ΟΤΙ ΚΡΥΒΩ ΑΣΣΟ ΣΤΟ ΜΑΝΙΚΙ Ε????
    Πάντως το θέμα Αράκυνθος το βρίσκω πολύ σημαντικό,,όσο και το σενάριο Σάκη,,διότι και παλιοι χάρτες Αναφέρουν Δουλίχι στην ατολοακαρνανία!, αλά ενώ έχετε ίδιο φύλλο ,,ατου έχει ο Σάκης γιατι εχει βρει και την Ιθάκη,,και παιζει σε καλύτερο σενάριο και την Αστερίδα του! Καλό απόγευμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Βολεύεσαι με τη Θεωρία του Σάκη Poros και έσκασες μύτη έ?
    Μη ξεχνάς ότι είμαι θεός του πολέμου και έχω εμπειρία. ΄
    Έχω και μυστικές υπηρεσίες άρα γνωρίζω τα ευαίσθητα σημεία.
    Και που έχει η αχλάδα την ουρά? Στο πλάι ! Χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Σιγουρα δεν γιορταζεις σήμερα ,,για να σου ξαναευχηθώ???? Οπώς είδες σου έβγαλα τα εύσημα,,για το καλό χαρτί σου ,,Θα μπορουσα να αρχιζα να ποντάρω κιόλας πάνω του!,, Αυτό που τα χαλάει λίγο στο Δουλίχι του σάκη είναι το πλοίο των Θεσπρωτών ,με την στάση τους στο θιάκι,αλλά χάνεις πόντους με το κόλημα σου με το Δασκαλιό,, πάρε άλλο χαρτί, γιατί θα την χάσεις την παρτίδα! Το παίζουμε διπλά ή τιποτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Δηλαδή ποιος χάνει για να παίξει διπλά, ή τίποτε εγώ ή εσύ?
    Επειδή γιορτάζω σήμερα σου χαρίζω τη παρτίδα να έρθουμε στα ίσα. Χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. ΑΣ ΤΟ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΚΟΡΟΝΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ,ΚΟΡΟΝΑ ΚΕΡΔΙΖΩ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΧΑΝΕΙΣ!!,,ΛΙΓΟ ΕΚΙΟΣ Ο ΘΥΛΗΚΟΣ ΑΡΙς, ΛΙΓΟ ΕΝΑΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ,ΛΙΓΟ Η ΚΡΥΑ ΜΠΥΡΑ ΠΟΥ ΗΠΙΕΣ ΣΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΜΟΥ ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕΣ,, ΜΕ ΧΙΛΙΟΜΠΕΡΔΕΥΕΙΣ ΒΡΕ ΣΠΥΡΕΤΟ!,, ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ,,ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Φίλε Poros πάλε τη μπέρδεψες τη δουλειά. Χα χα χα χα.
    Το γιορτάζω σήμερα έχει από πάνω ημερομηνία 13-12-2012. Χα χα χα.
    Άστα μπερδεμένα καλύτερα μέχρι να πιάσει καμιά λιακάδα και να πέσουν τα μποφόρια.
    Και γιατί τόση περιέργεια ορέ? Άσε που με εκειόνε το θηλυκό Άρη μπερδεύτηκα και εγώ. Ρε ζημιά που έπαθα λέω!
    Τρώω τώρα και μια σπιτικιά σοκολατόπιτα είναι δε ξέρω αλλά έτσι σα να φαίνεται, ά σώπα, αμυγδαλόπιτα με σοκολάτα μου λένε, όνειρο ρε φίλε.
    Έχεις δικιμάσει, ή να σου στείλω κάνα κομμάτι με το ντιλίβερι? Είναι και ζεστούλα ακόμη.
    Είδες εγώ όταν πίνω λέω κανιά πάρλα πάρα πάνου αλλά δε βάζω και τα νησιά ανάποδα σα κάποιους άλλους. Άντε να ΄μαστε καλά και του χρόνου φίλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Τώρα τελευταία με προλαβαίνουνε τα σχόλια, ίσως έπαθα κάποια μικρομαλάκυνση (μπορεί να είναι και μεγάλη) και χάνω τις ημερομηνίες απαντόντας λίγο πρίν σε άλλο σχόλιο με κάποιο delay time. Χα χα χα.
    Ξέρετε εν προκειμένω αυτός που είναι ο κερδισμένος είναι αυτός με τη πάθηση γιατί δε καταλαβαίνει τίποτις. Οι συνέπειες βαραίνουν τους γύρω του. Χα χα χα.

    Λοιπόν αγαπητέ Νόντα να το παλέψουμε κατά το δυνατό γιατί κατεβάζεις και ολόκληρα σεντόνια.

    Έτσι απλά λοιπόν αφού ο Όμηρος έβλεπε από κοντά αυτά που έγραφε όταν πήε στη Δυτική Πελοπόννησο ποιο νησί έβλεπε μακρόστενο, δουλιχιασμένο?
    Άμα μπείς στο πλοίο για Πόρο βλέπεις ένα μακρινάρι που είναι η σημερινή Ζάκυνθος.
    Μπάς και νομίζεις ότι ο λαουτζίκος ο αρχαίος που ετραγούδησε τα δημοτικά τραγούδια που αργότερα έκαμε ραψωδίες ο Όμηρος έμπαινε στο Google Maps???

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Διαπίστωσα ότι σβύσατε κάποιο σχόλιο - απάντησή μου σε μια κακοήθη επίθεση εναντίον μου της 11-12-2012. Το θεωρώ λάθος σας και αντιδεοντολογικό! Όμως:
    Επανέρχομαι από σεβασμό προς την προσπάθειά σας και σας βεβαιώνω ότι εγώ ασχολούμαι από Επιστημονική διαστροφή με την Οδύσσεια και δεν με απασχολεί καθόλου το τοπικιστικό πρόβλημα!
    Και λοιπόν τί έγινε, αν είναι οι Λευκαδίτες ή οι Θιακοί ή οι Κεφαλλονίτες «γνήσιοι απόγονοι» τού αρχαίου Οδυσσέα, κατά τον ίδιο τρόπο πού είναι και ο Σαμαράς και ο Τσίπρας απόγονος τού Μ. Αλεξάνδρου!
    Βελτιώνεται σε τίποτα ή θέση των νησιών μας μ’ αυτό; Γενεαλογικό δένδρο ο αρχαίος Οδυσσέας δεν άφησε. Ενώ λοιπόν είναι πολύ πιθανό πώς έτσι που ψάχνουν οι σημερινοί Επτανήσιοι αποκλείεται να το βρουν, είναι εξ ίσου σίγουρο πώς γκρινιάζοντας διαρκώς για να το βρουν, και μάλιστα με το ύφος και σοφία αυτού που τα ξέρει όλα και προσβάλει τους πάντες με μια αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι, δεν θα βρουν άλλα στοιχεία από την νεώτερη ιστορία να τούς συνδέουν και συνεπώς δεν θα αποκτήσουν το ίδιο βλέμμα για κοινά τρέχοντα προβλήματα πού αντιμετωπίζουν σαν ενιαία περιοχή. Κι έτσι δεν μπορούν να φυλάξουν τούτα τα όποια αρχαία τους... Αλλά αυτό ακριβώς, η εσωτερική διάσπαση των ενοτήτων του ελληνισμού, είναι η ύπατη επιδίωξη της ιδεολογικής «εθνικής ενότητας» τού αθηνοκεντρικού κράτους.
    Αρχαίος Οδυσσέας λοιπόν και λακκούβες στους δρόμους να βγάζεις τα μάτια σου - αυτό εστί Επτάνησα. Να βιαστούμε να βρούμε συνεπώς τον ... αρχαίο Οδυσσέα για να μη μείνει ειδικά «στο σημείο αυτό το νησί μας στάσιμο»! Σε όλα τ” άλλα «προηγείται» και πάνε όλα πρίμα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. δεν έσβησα κανένα σχολίο,,μου εμφανίζει ότι σχολιάσατε και χθες στισ 20:00 μέχρι το σημείο που ανάρτησα (ανανεόνωντας την ανάρτηση) αλλά δεν γνωρίζω τον λόγο που το σχόλιο,,και η συνέχεια του δεν φαίνονται,, εξού και οι τελιιτσες (δημιούργημα των ...)Ισως λόγο των πολλών σχολίων σε αυτή την ανάρτηση , και ότι δυο-τρεις φορες την ανανέοσα,,να τα βρίσκει κάποιος δημιούργησε κάποια επλοκή!Κάθε πρόταση και γνωμή πάντα δεκτή,,όπως θέτω και εγώ την δική μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Υπάρχει και η άλλη ανάρτηση (δουλίχιο το χαμένο βασίλειο,, και ίσως ενοείτε σχολιασμό σε αυτήν,, ) αυτή η ανάρτηση ειναι πολλά τα σχόλια και στο ΔΟΥΛΙΧΙΟ ΤΟ ΧΑΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, για κοιτάχτε το και αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. ΤΟ ΔΟΥΛΙΧΙΟ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΕΧΙΝΑΔΕΣ
    1o ΜΕΡΟΣ
    Είναι σοβαρότατο λάθος να χρησιμοποιεί ένας Μελετητής ή Ερευνητής των Ομηρικών Επών, μία ή δύο ή και τρεις απλές αναφορές στην Ιλιάδα, για την προέλευση των Στρατευμάτων και τους ηγέτες τους, που είναι τοποθετημένα μπροστά από την Τροία σε σειρά τέτοια, όπως είναι και η σειρά των περιοχών από τις οποίες προέρχονται, και να απορρίπτει την πλήρη και λεπτομερέστατη περιγραφή, Γεωγραφική ή Τοπογραφική ή Γεωδαιτική ή όπως αλλιώς θέλετε πες τε την, την οποία καταθέτει ο ίδιος ο Δημιουργός στο κατ΄ εξοχήν Έπος του, την Οδύσσεια, στο οποίο περιγράφει αποκλειστικά σχεδόν και με πληρότητα και απίστευτες λεπτομέρειες ολόκληρο το βασίλειο! Και μάλιστα όταν το έπος αυτό δημιουργήθηκε 30-40 χρόνια αργότερα από την Ιλιάδα, είναι δημιούργημα των μεστών του χρόνων, με συνέπεια να εμπεριέχει και πολύ περισσότερες γνώσεις, που διαχέονταν καθημερινά από τους χιλιάδες ναυτικούς, μιας και χάρτες δεν υπήρχαν, αλλά υπήρχαν απίστευτες γνώσεις και των παραμικρών λεπτομερειών όλων των ταξιδιών μέσα στην Μεσόγειο (καιροί, άνεμοι, περίεργες περιοχές, επικίνδυνες διαδρομές, σκόπελοι, ύφαλοι, αλλαγές καιρών, περιοχές δράσης ληστών, αποστάσεις, χρόνοι διαδρομών κλπ. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε τις περιγραφές των ανακτόρων, των πηγών, των βοσκοτόπων κλπ. και μέσα απ’ αυτές να προσπαθούμε να βγάζουμε συμπεράσματα για την ζωή, για τις συνθήκες και άπειρες άλλες λεπτομέρειες και όπου οι περιγραφές δεν εξυπηρετούν τη δική μας συλλογιστική και τις δικές μας στοχεύσεις, να τις απορρίπτουμε χρησιμοποιώντας ευτελή επιχειρήματα! Δεν νομίζω να μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος συσχετισμός από γραμματικής ή συντακτικής άποψης του στίχου της Ιλιάδας «οἳ δ' ἐκ Δουλιχίοιο Ἐχινάων θ' ἱεράων» με τους πιο κάτω στο ίδιο Έπος στίχους που αναφέρονται στο Βουπράσιο και την Ήλιδα ή στην Εύβοια την Χαλκίδα και την Ερέτρια. Με δεδομένο ότι ο Όμηρος χρησιμοποιεί κατά κόρον το μόριο …τε… και μάλιστα με έμφαση κυρίως για πολύ κοντινά μέρη, ενώ το …και… το χρησιμοποιεί κυρίως για πιο απόμακρα μέρη (εντοπίζουμε το θέμα στις αποστάσεις των τοπωνύμιων που περιγράφει, όπως αναλυτικά αλλού επεξηγούμε με καθαρά επιχειρήματα), μελετήστε την παραπάνω συλλογιστική και θα αντιληφθείτε ότι το επιχείρημά του είναι εντελώς στην αντίθετη κατεύθυνση απ’ αυτήν που θέλει να μας οδηγήσει. Ταυτίζει ο Στράβων το Δουλίχιο με τις Εχινάδες, χωρίς ο Ποιητής να συνδέει καθόλου τις δύο Γεωγραφικές του αναφορές, ούτε με …τε…, ούτε με …και…, κάτι που κάνει στον ίδιο στίχο με τα Ιερά νησιά και τις Εχινάδες, με ένα απλό …τε… (…θ’…), και μάλιστα πολύ χαλαρά αφού λείπει το …και…, τη στιγμή που ο ίδιος χρησιμοποιεί το επιχείρημα του Βουπράσιου, που το εμπεριέχει στην Ήλιδα και το επιβεβαιώνει ο Ποιητής και με το …τε… και με το …και…, και πάνω στο οποίο στηρίζεται για να μεταφέρει το Δουλίχιο στις Εχινάδες! Επίσης χρησιμοποιεί με έμφαση τρεις συνδέσμους στην Εύβοια για να καταδείξει ότι η Χαλκίδα και η Ερέτρια είναι αφενός μεν σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους (γι’ αυτό χρησιμοποιεί δύο φορές το …τε…) και αφετέρου, όπως και στην Ήλιδα έτσι και στην Εύβοια, που αποτελούν το Όλον χρησιμοποιεί το …και… για να συνδέσει τα δύο Υποσύνολα! Ο Ποιητής λοιπόν δεν κάνει λάθος. Ο Στράβων ερμηνεύει λάθος τον Ποιητή! Και μάλιστα το επιχείρημα που χρησιμοποιεί είναι σε πλήρη αντίθεση με την συλλογιστική που προσπαθεί να εφαρμόσει για να μας πείσει!
    οἳ δ' ἐκ Δουλιχίοιο Ἐχινάων θ' ἱεράων
    καὶ αὐτοῦ τοῦ Δουλιχίου τῶν Ἐχινάδων ὄντος· καί
    οἳ δ' ἄρα Βουπράσιόν τε καὶ Ἤλιδα
    καὶ τοῦ Βουπρασίου ἐν Ἤλιδι ὄντος· καἶ
    οἳ δ' Εὔβοιαν ἔχον καὶ Χαλκίδα τ' Εἰρέτριάν τε
    καὶ τούτων ἐν Εὐβοίᾳ οὐσῶν·
    Ο Στράβων λοιπόν, απαιτεί να αποδεχθούμε ότι, ο στίχος αναφοράς «οἳ δ' ἐκ Δουλιχίοιο Ἐχινάων θ' ἱεράων», είναι γραμματικά και συντακτικά όμοιος και απαράλλακτος με τους στίχους «οἳ δ' ἄρα Βουπράσιόν τε καὶ Ἤλιδα» και «οἳ δ' Εὔβοιαν ἔχον καὶ Χαλκίδα τ' Εἰρέτριάν τε»! Και όλη του η Γεωγραφική τοποθέτηση του Δουλίχιου στηρίζεται πάνω σ’ αυτόν τον ισχυρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. ΤΟ ΔΟΥΛΙΧΙΟ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΕΧΙΝΑΔΕΣ
    2ο ΜΕΡΟΣ
    Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι όλες οι Πόλεις και Περιοχές που έλαβαν μέρος στην Τρωική Εκστρατεία είναι στην Αιτιατική πτώση κι όχι στην Γενική, που είναι στον στίχο αναφοράς!
    Η δεύτερη παρατήρηση είναι ότι το νησί Δουλίχιον δεν συνδέεται με συμπλεκτικό σύνδεσμο (δεν υπάρχει ούτε …τε… ούτε …και…) ούτε με την ομάδα των νησιών Εχινάδων, ούτε και με την ομάδα των Ιερών νησιών, τις οποίες δύο ομάδες συνδέει με ένα …τε… (…θ’…)!
    Η τρίτη παρατήρηση είναι ότι δεν έχει λογική η τοποθέτηση του Δουλίχιου στην ομάδα νησιών των Εχινάδων, τη στιγμή κατά την οποία ο ίδιος ο Όμηρος στο κατ’ εξοχήν Έπος του Βασιλείου του Οδυσσέα, τοποθετεί το Δουλίχιο με σαφήνεια και κατ’ επανάληψη σε πολύ κοντινή απόσταση (αιώνια δίδυμα) με την Σάμη, μακριά από την Ακαρνανία και στην διαδρομή από Ζάκυνθο προς Ιθάκη!
    Η τέταρτη παρατήρηση είναι ότι η τοποθέτηση των στρατευμάτων στην Ιλιάδα, έγινε απλώς με το γενικό γεωγραφικό χαρακτηριστικό της ύπαρξης των Εχινάδων αλλά και του Δουλίχιου στο ενδιάμεσο της Ήλιδας και της Ιθάκης, κάτι που ισχύει από όλες τις περιγραφές του Όμηρου!
    Η πέμπτη παρατήρηση είναι ότι σε θέματα Γεωγραφικής τοποθέτησης ορισμένων ονομαστών τοποθεσιών, οφείλουμε να εξετάσουμε πρώτα και κύρια τους σύγχρονους του Δημιουργού Ιστορικούς, Ιστοριοδίφες, Γεωγράφους, Ναυτικούς κλπ. ώστε να έχουμε πιο κοντινή χρονικά άποψη, που πιθανόν να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, από έναν άλλο που η χρονική απόστασή του είναι τεράστια και δημιουργεί προβλήματα στην πραγματική τοποθέτηση ενός σημαντικού Μέρους! Δηλ. θα προτιμούσα να έδινε ο Στράβων μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και να ερευνήσει πολύ σοβαρά την άποψη του Ελλάνικου και του Άνδρωνα, που ήταν σχεδόν σύγχρονοι του Όμηρου, παρά να βγάλει από τα συμφραζόμενα ένα αποτέλεσμα το οποίο είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι ένα μεγάλο λάθος!
    Στον βασικό, λοιπόν, Ομηρικό στίχο αναφοράς υπάρχουν τρεις διακεκριμένες τοποθεσίες, εκ των οποίων η μία παίζει τον ρόλο του Όλου (Εχινάδες) και οι άλλες δύο τον ρόλο δύο Υποσυνόλων (Δουλίχιον και Ιερά νησιά). Ο Κορυφαίος Παγκόσμια Επικός Ποιητής της Αρχαιότητας, χρησιμοποιεί μόνο έναν συμπλεκτικό σύνδεσμο, για να καταδείξει ότι υπάρχει σχέση και συνάφεια και εγγύτητα του Όλου (Εχινάδες), μόνο με το ένα Υποσύνολο (Ιερά νησιά). Κατά κανένα τρόπο δεν ταυτίζει και δεν υπονοεί καμία συνάφεια και καμία εγγύτητα, ούτε και αποδέχεται απολύτως καμία γειτονία ή γεωγραφική εγγύτητα του Δουλίχιου με τις Εχινάδες, ούτε δε αφήνει και την οποιαδήποτε υπόνοια είτε αμέσως είτε εμμέσως! Με το ίδιο σκεπτικό αποδεικνύεται πως η Χαλκίδα και η Ερέτρια, που τα συνδέει ο Ποιητής με τα δύο …τε… είναι όντως Υποσύνολα της Εύβοιας (Όλον). Δηλ. ενώ χρησιμοποιεί παρόμοιες φράσεις, κατά την άποψή του, για να μας πείσει ότι το Δουλίχιο ανήκει στις Εχινάδες, ο στίχος αναφοράς που χρησιμοποιεί, δεν έχει τρεις συνδέσμους έναν για κάθε νησί ή ομάδα νησιών, δηλ. έναν για το Δουλίχιο, έναν για τις Εχινάδες κι έναν για τα Ιερά νησιά (ή Θοές ή Οξειές), όπως η Εύβοια με τις πόλεις που ενυπάρχουν σ’ αυτήν Χαλκίδα και Ερέτρια, όπου συνδέονται με τρεις συνδέσμους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. ΤΟ ΔΟΥΛΙΧΙΟ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΕΧΙΝΑΔΕΣ
    3Ο ΜΕΡΟΣ
    Από πού, λοιπόν, εκπορεύεται ότι ο στίχος αναφοράς καταδεικνύει υπαγωγή του Δουλίχιου στις Εχινάδες; Μα αν όντως το Δουλίχιο ήταν ένα από τα 90 περίπου νησιά των Εχινάδων, απαραίτητα θα το συνέδεε με ένα …τε… ή ένα …και…, κάτι όμως που αν το έκανε θα έρχονταν σε αντίθεση με την περιγραφή των νησιών από τον Οδυσσέα στον Αλκίνοο, όπου με σαφήνεια το τοποθετεί σε πολύ κοντινή απόσταση με την Σάμη (Δουλίχιόν τε Σάμη τε). Για τον λόγο αυτόν δεν χρησιμοποιεί ούτε το …τε… ούτε το …και… για να συνδέσει το Δουλίχιο με τις Εχινάδες! Πέρα από το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργείται με την εντελώς διαφορετική τοποθέτηση του Δουλίχιου από τα δύο Έπη, η όποια τοποθέτηση του Δουλίχιου στις Εχινάδες, σημαίνει πως αμέσως αποδέχεται ότι οι μνηστήρες από το Δουλίχιο ήταν Επειοί κι όχι Κεφαλλήνες Αχαιοί, που με σαφήνεια μας αναφέρει στην Οδύσσεια ο Ποιητής. Μα αν ήταν Επειοί θα ήταν αδιανόητο να μεταβούν σε ένα άλλο ξένο βασίλειο να το διεκδικήσουν, ερωτοτροπώντας με την Βασίλισσα, κάτι που θα ήταν αιτία πολέμου μεταξύ των Αχαιών και των Επειών! Όμως ο Στράβων πρέπει να εξηγήσει γιατί δεν ερμηνεύει με τον ίδιο τρόπο που ερμηνεύει τη σύνδεση της Εύβοιας με την Χαλκίδα και την Ερέτρια με την ακριβώς όμοια φράση του Όμηρου στην Οδύσσεια (και μάλιστα μια φράση που επαναλαμβάνεται 4 φορές στην Οδύσσεια, μία φορά στον Ύμνο στον Απόλλωνα και μία του Βιργίλιου ακριβές αντίγραφο Dulichiumque Sameque), «Δουλίχιόν τε Σάμη τε και υλήεσσα Ζάκυνθος», η οποία συνδέει τρία διαφορετικά νησιά που είναι απολύτως γειτονικά, με τρεις διαδοχικούς συνδέσμους και μάλιστα ο ίδιος ο Ποιητής τα τοποθετεί «μάλλα σχεδόν αλλήλησι», δηλ. πολύ κοντά μεταξύ τους και «άνευθε» δηλ. απόμακρα από την στεριά, χωρίς να μας διαφεύγει ότι δεν υπάρχει το ρήμα «εστίν» στην πρόταση αλλά το ρήμα «κείμαι», «αι δε τ’ άνευθε (κείνται)», δηλ. τα άλλα πλην Ιθάκης βρίσκονται απόμακρα απ’ τη στεριά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. ΤΟ ΔΟΥΛΙΧΙΟ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΙΣ ΕΧΙΝΑΔΕΣ
    3Ο ΜΕΡΟΣ
    Και για του λόγου το αληθές: Δες τε αμέσως μετά, ακριβώς στο ίδιο σημείο της Ιλιάδας, τον Κατάλογο των Νεών, τα κοντινά χωρία με τον στίχο αναφοράς «οἳ δ' ἐκ Δουλιχίοιο Ἐχινάων θ' ἱεράων» και αμέσως θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει ουδεμία σύνδεση σε κανένα χωρίο απ’ αυτά που περιγράφουν τα στρατεύματα προ της Τροίας, που το Όλον με τα Yποσύνολά του να μην συνδέονται όλα ανεξαιρέτως με ισάριθμους συνδέσμους! Χρειάζεται φιλοσοφία για να αντιληφθεί κανείς ότι υπάρχει λάθος στο σκεπτικό του Στράβωνα; Και ο μεν Στράβων έκανε ένα λάθος. Με ποια λογική τον ακολουθεί ο Ευστάθιος Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης; Ο Στράβων έχει κανένα θεϊκό χάρισμα και δεν μας επιτρέπει να τον αμφισβητήσουμε; Μήπως όμως και οι κρίνοντες κρίνονται; Αυτό που τώρα μελετάτε δεν το τοποθετείτε κάτω υπό την δική σας αυστηρή αλλά έντιμη κριτική σκέψη; Δεν νομίζω ένας σωστός Μελετητής ή Ερευνητής να μη θέτει υπό την κρίση του ότι μελετάει! Και δεν νομίζω να υπάρχουν σήμερα επιστήμονες, οι οποίοι να προσπαθούν να μετατρέψουν το πασιφανές σε προβληματικό, με σκοπό να στρέψουν την έρευνα σε δρόμους που εξυπηρετούν υποκειμενικές σκοπιμότητες κι όχι να ψάχνουν να διεισδύσουν στη σκέψη του Δημιουργού για να καταλήξουν εκεί που θέλει ο Δημιουργός κι όχι που θέλει η σκοπιμότητα οποιασδήποτε μορφής! Θέλω να πιστεύω ότι όλοι οι Ερευνητές και Μελετητές που σέβονται τον εαυτό τους ψάχνουν για την αλήθεια του Ποιητή κι όχι την αλήθεια του οποιουδήποτε Μελετητή, είτε αυτός είναι ο Στράβων ή οποιοσδήποτε άλλος! Κανένας απολύτως δεν έχει το δικαίωμα να υποκαταστήσει τον Δημιουργό, όσο ψηλά κι αν βρίσκεται στην κλίμακα των Ερευνητών!

    Ιλ. Β, 519-524
    οἳ Κυπάρισσον ἔχον Πυθῶνά τε πετρήεσσαν
    Κρῖσάν τε ζαθέην καὶ Δαυλίδα καὶ Πανοπῆα,
    οἵ τ᾽ Ἀνεμώρειαν καὶ Ὑάμπολιν ἀμφενέμοντο,
    οἵ τ᾽ ἄρα πὰρ ποταμὸν Κηφισὸν δῖον ἔναιον,
    οἵ τε Λίλαιαν ἔχον πηγῇς ἔπι Κηφισοῖο·

    Ιλ. Β, 569-575
    Οἳ δὲ Μυκήνας εἶχον ἐϋκτίμενον πτολίεθρον
    ἀφνειόν τε Κόρινθον ἐϋκτιμένας τε Κλεωνάς, Ὀρνειάς τ᾽ ἐνέμοντο Ἀραιθυρέην τ᾽ ἐρατεινὴν
    καὶ Σικυῶν᾽, ὅθ᾽ ἄρ᾽ Ἄδρηστος πρῶτ᾽ ἐμβασίλευεν,
    οἵ θ᾽ Ὑπερησίην τε καὶ αἰπεινὴν Γονόεσσαν
    Πελλήνην τ᾽ εἶχον ἠδ᾽ Αἴγιον ἀμφενέμοντο
    Αἰγιαλόν τ᾽ ἀνὰ πάντα καὶ ἀμφ᾽ Ἑλίκην εὐρεῖαν

    Ιλ. Β, 582-584.
    Φᾶρίν τε Σπάρτην τε πολυτρήρωνά τε Μέσσην,
    Βρυσειάς τ᾽ ἐνέμοντο καὶ Αὐγειὰς ἐρατεινάς,
    οἵ τ᾽ ἄρ᾽ Ἀμύκλας εἶχον Ἕλος τ᾽ ἔφαλον πτολίεθρον,
    Ιλ. Β, 605-608.
    οἳ Φενεόν τ᾽ ἐνέμοντο καὶ Ὀρχομενὸν πολύμηλον Ρίπην τε Στρατίην τε καὶ ἠνεμόεσσαν Ἐνίσπην
    καὶ Τεγέην εἶχον καὶ Μαντινέην ἐρατεινὴν
    Στύμφηλόν τ᾽ εἶχον καὶ Παρρασίην ἐνέμοντο,
    Οδ. ι, 24
    Δουλίχιόν τε Σάμη τε καὶ ὑλήεσσα Ζάκυνθος.
    Καταλήγοντας σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει κράτος Δουλιχίου στην Ακαρνανία ούτε στα όνειρα των Μελετητών, Ερευνητών, Αρχαιολόγων, Φιλολόγων, Ιστορικών κλπ. που ασχολούνται με τα Ομηρικά Έπη. Επίσης που θενά σε κανένα Έπος δεν αναφέρεται ότι στο Δουλίχιο κατοικούσαν Επειοί. Απλά το λάθος του Στράβωνα οδήγησε τους Μελετητές που από σεβασμό αντιγράφουν χωρίς προσωπική δική τους έρευνα τον Στράβωνα. Άλλωστε εμείς δεν μελετάμε τον Στράβωνα αλλά τον Μεγαλύτερο Επικό Ποιητή του Αρχαίου Κόσμου, τον Όμηρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή