Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΓΡΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ





  • στην Βουλευτή Κεφαλονιάς- Ιθάκης, κα Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
  • στον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Κεφαλονιάς-Ιθάκης, κον Σωτήρη Κουρή.


Με μεγάλη έκπληξη αρχικά και με οργή, κτηνοτρόφοι της Κεφαλονιάς, πληροφορηθήκαμε ότι κατά την έναρξη της ενεργοποίησης των ΔΕΕ 2013 στο Νέο Χαρτογραφικό Υπόβαθρο που έχει σταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε όλες τις ενότητες που είναι χαρακτηρισμένες ως βοσκότοποι , φαίνεται να υπάρχει μεγάλη μείωση της επιλεξιμότητας κατά ποσοστό 37,5%, με αποτέλεσμα τα ποσά των επιδοτήσεων πιθανόν να έλθουν μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια κι ενώ οι ανάγκες και οι δαπάνες μας έχουν αυξηθεί σε επίπεδα που έχει καταστεί ελλειμματική η κτηνοτροφική δραστηριότητα και παραγωγή.

Αιτία της ξαφνικής αυτής ενέργειας του ΟΠΕΚΕΠΕ και της αιφνιδιαστικής πολιτικής του Υπουργείου είναι η προσαρμογή της χώρας μας στα δεδομένα της Ε.Ε για τον χαρακτηρισμό των εκτάσεων ως “ βοσκότοποι” . Έτσι με την αναβάθμιση του συστήματος και κυρίως ενόψει της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ 2014-2020, όσες εκτάσεις είναι χαρακτηρισμένες από τα κατά τόπους Δασαρχεία σαν δασικές βγαίνουν από τους χάρτες, με αποτέλεσμα τη μείωση στα ποσά της εξισωτικής και στα ποσά των ενισχύσεων όσων ασχολούνται με τη βιολογική κτηνοτροφία, αλλά και στα ποσά της ενίσχυσης για όσους κτηνοτρόφους έχουν εκτατικά δικαιώματα.

Στο νησί μας, την Κεφαλονιά, λόγω της μορφολογίας της, του μεγάλου ορεινού όγκου, των χαρακτηρισμένων δασικών εκτάσεων και των περιοχών NATURA, εάν τελικά περάσει η νέα αυτή πολιτική, θα καταστεί σχεδόν ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΗ η κτηνοτροφική δραστηριότητα, μια δραστηριότητα παραδοσιακή στον τόπο μας, με ιστορικά χαρακτηριστικά και με μεγάλη συμβολή στην τοπική οικονομία καθώς η κτηνοτροφία εδώ και πολλές δεκαετίες αποτελεί βασικό πυλώνα οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής ζωής.

Οι Κτηνοτρόφοι της Κεφαλονιάς, μπροστά στον κίνδυνο αυτό που θα καταστρέψει την κτηνοτροφία και τις ζωές μας τις ίδιες, ενόψει και της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ η οποία ήδη στοχεύει στον περιορισμό της κτηνοτροφικής δραστηριότητας στη χώρα μας και στο νησί μας για να ευνοηθούν μεγάλες ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές κτηνοτροφικές “βιομηχανικές” επιχειρήσεις κυρίως σε χώρες χωρίς ορεινό ή δασικό όγκο, απαιτούμε και θα διεκδικήσουμε με κάθε μέσο την εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας που επιτρέπει τη βόσκηση των εκτάσεων αυτών και στις διατάξεις των επιδοτήσεων, την μη προσαρμογή της χώρας μας και του νησιού μας στα δεδομένα της Ε.Ε και της νέας ΚΑΠ λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των περιοχών όπου βόσκουν τα ζώα μας, τη συνέχιση μιας παράδοσης εκατοντάδων χρόνων όπου τα ζώα μας έβοσκαν σε “χαρακτηρισμένες” περιοχές χωρίς να έχει υποστεί βλάβη ή καταστροφή ο δασικός χαρακτήρας των εκτάσεων αυτών, τη συνέχιση της καταβολής των αποζημιώσεων και των επιδοτήσεων για το σύνολο των εκτάσεων βόσκησης.

Στην κατεύθυνση αυτή, ζητάμε από την Αξιότιμη Κυρία Βουλευτή του νησιού και τον Αξιότιμο Κύριο Αντιπεριφερειάρχη, να αναλάβουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και δράσεις σε θεσμικά, ελληνικά και ευρωπαϊκά όργανα, για την εξαίρεση της Κεφαλονιάς λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της από την νέα αυτή τακτική ενισχύσεων και αποζημιώσεων, την διατήρηση της νομοθεσίας που επιτρέπει τη βόσκηση σε χαρακτηρισμένες εκτάσεις και κυρίως να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην κινδυνεύσει με αφανισμό η Κτηνοτροφία της Κεφαλονιάς με πολιτικές που μειώνουν τις απαραίτητες ενισχύσεις για τη συνέχιση της κτηνοτροφίας στο νησί και “ ενισχύουν” άλλες περιοχές χωρίς φυσικά “μειονεκτήματα”. Ο πλούτος της Κεφαλονιάς, τα φυσικά και ανθρώπινα πλεονεκτήματά της, όπως συνυπάρχουν εκατοντάδες χρόνια, μπορούν να συνυπάρξουν και στο μέλλον.


Γεράσιμος Μινέτος



ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ  ΤΗΝ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ

Δευτέρα 15.07.13
NIKO ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: "κάντε κάτι, θα εξαφανιστεί η τυροκομία απο την Κεφαλονιά"

newΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ  ΑΠΟ  ΤΗΝ    KEFALONIAPRESS
http://kefaloniapress.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=41147&Itemid=38
 
                                                                            
Aγαπητό kefalonia press
Είμαι ένας νεαρός Κεφαλονίτης τυροκόμος, που ασχολούμαι με τον κλάδο ενεργά. Με λένε Νίκο Γιαννάκη και είμαι μέλος του παλαιότερου τυροκομείου στην Κεφαλονιά, το τυροκομείο Γιαννάκη. (Αγία Ειρήνη).
 Θέλω πολύ να μοιράστω και να σας απασχολήσω με ένα θέμα το οποίο θέτει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την κτηνοτροφία και ακολούθως την τυροκομία στην Κεφαλονιά. Έναν κλάδο, όπου κάποτε αποτελούσε τον κύρια πηγή εσόδων στο νησί μας. Πλέον γνωρίζω και αναγνωρίζω ότι την θέσει αυτή έχει καταλάβει ο τουρισμός.Θέλω ,όμως, πάραυτα να τονίσω ότι η κτηνοτροφία/τυροκομία δεν έχει παύσει να έρχεται στην δεύτερη θέση τουλάχιστον και να αποτελεί και αυτή μια κύρια πηγή εσόδων  για το νησί μας, ειδικά σε φάση οπου ο τουρισμός  μας δεν βρίσκεται και σε τόσο καλή κατάσταση.

     Έτσι θέλω να σας παρακαλέσω να ασχοληθήτε με το θέμα, που θα σας παραθέσω παρακάτω.
Αυτό, λοιπόν, είναι το θέμα που αφορά τις περιοχές natura στην Κεφαλονιά.
 kefalonia_natura_new.jpg

Μια πράξη, όπου θα βάλει τέλος στην κτηνοτροφία μας μια για πάντα.
Πρώτα ήταν η ονομασία της ΦΕΤΑΣ, όπου η Κεφαλονιά έχασε με τον πλέον χυδαίο τρόπο έξαιτίας των τοπικών φορέων, που ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν, τολμώ να πω, για κανένα τομέα στην Κεφαλονιά και ειδικά για την ονομασία της φέτας.
Και τώρα σειρά έχει το θέμα με τις περιοχές natura, όπου θα απαγορεύει στους κτηνοτρόφους να βόσκουν τα κοπάδια τους σε περιοχές, που ανέκαθεν ήταν βοσκότοποι και ιδιοκτησίες.
Το χειρότερο, όμως, ξέρετε ποιο είναι?
Ότι κανένας απο τους τοπικούς μας φορείς και ιδίως ο αντιπεριφεριάρχης μας έχει ασχοληθεί με το θέμα, έστω να ενημερωθουν οι κτηνοτρόφοι για όλο αυτό που θα τους συμβεί απο τον Ιανουάριο και μετά και να τους βοηθήσει να βρουν έναν τρόπο να βγάλουν αυτόν τον βραχνά, που απειλεί την δουλειά τους και εν συνεχεία την δικιά μας.
Γιατί, σας ερωτώ, η Ζάκυνθος, όπου αντιμετώπισε το ίδιο πρόβλημα, κατάφερε να εξαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών, όπου είχαν επισημανθεί  ως περιοχές natura και άφησε έναν ορεινό όγκο στο μεγαλύτερο τους βουνό.
   Είναι κρίμα, να χαθεί αυτός ο τομέας απο το νησί μας, γιατί αποτελεί ένα τρόπο για να ξεφύγουμε απο την οικονομική κρίση, που μαστίζει την χώρα μας. Αλλά κυριότερα θα αποτελέσει ντροπή για τους κεφαλονίτες να χάσουν, να καταστρέψουν, να εξαφανίσουν την κτηνοτροφία-τυροκομία απο την Κεφαλονιά, διότι ΄΄εμεις ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΜΕ ΤΗΝ ΦΕΤΑ, διότι εμείς απανταχού στον κόσμο τους δείξαμε πως φτιάχνεται η φετα, διότι οι πατεράδες μας, οι παππούδες μας και όλοι μας οι προγόνοι ασχολιόντουσαν με την κτηνοτροφία και την τυροκομία, και τώρα εμείς δίνουμε μια και τα καταστρέφουμε όλα.
Αναρωτιέμαι μόνο, τι μέλλον επιδιώκουμε για μας αλλά κυρίως τι μέλλον θέλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας....
 
ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥς ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΛΛΑ ΠΡΟΠΑΝΤΩΝ ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥς ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ, ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΝ ΕΚΛΕΓΕΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ, ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
     Σας παρακαλώ να ασχοληθείτε με το θέμα αυτό και να το δημοσιοποιήσετε και να βοηθήσετε ασκώντας πίεση σε όλους τους τοπικούς φορείς να κάνουν τα αδύνατα δυνατά, ώστε να σωθεί η κτηνοτροφία μας. Ο χρόνος λιγοστεύει και ο Δεκέμβριος πλησιάζει, όπου μέχρι τότε μπορούν να γίνουν ενστάσεις όσον αφορά τις περιοχές natura.


Με εκτίμηση,
 ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

1 σχόλιο:

  1. Δεν γνωρίζω ποιος είναι αρμόδιος αλλά κάπου χρειάζονται κάποιες ισορροπίες ώστε και οι κτηνοτρόφοι να βολεύονται και το νησί να μη γίνει κρανίου τόπος από τη συνήθη ασυδοσία μια και οι ζωοτροφές είναι πανάκριβες, γιατί θα χαθούν από αλλού έσοδα.
    Οι επιδοτήσεις τώρα έχουν το κακό ότι ακολουθούνται και από «ψιλά γράμματα» που συνήθως τα καταλαβαίνουμε αφού φάμε το τυράκι τση φάκας.
    Αν γνωρίζω καλά και πριν τον πόλεμο είχε απαγορευτεί η βοσκή κατσικιών, παλιό το πρόβλημα λοιπόν και όχι μόνο.
    Το Μεγάλο Βουνό είχε πάντα τη προστασία του και πάντα ήταν το πρόβλημα των κτηνοτρόφων.
    Ο Xavier Scrofani γράφει το 1801:
    «Το Μεγάλο Βουνό και ο Proveditor, είναι κατά την άποψη των κατοίκων της Κεφαλονιάς οι λόγοι που εμποδίζουν το νησί να προοδεύσει».

    Στο φίλο κ Γιαννάκη θα πω ότι μου αρέσουν οι νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με παραδοσιακές δουλειές και του εύχομαι ότι καλύτερο και καλή δύναμη μια και είναι μια δουλειά δύσκολη, αλλά μια και είναι νέος ας ψάξει περισσότερο για το πώς χάθηκε η ονομασία φέτα από τη Κεφαλονιά, που βγάζει το καλύτερο τυρί του είδους παγκοσμίως!!
    Μυαλό δεν υπάρχει φίλε, όλα στην αρπαχτή γίνονται.
    Θα μπορούσε να ονομαστεί «Ακατανόμαστη Κεφαλληνίας», πως λέει εκειός ο αρπαγμένος το Νταλάρα? Και ο Νταλάρας σα φωνή είναι μοναδικός όπως η φέτα μας!
    Χα χα χα χα.

    Εύχομαι να επικρατήσουν έξυπνα μυαλά ώστε να βγουν σωστές αποφάσεις για το πρόβλημα των βοσκοτόπων. Λύσεις πάντα υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή