Iδιαίτερα αισθητός σε Καβάλα, Μυτιλήνη, Χαλκιδική αλλά και στα νησιά του Αιγαίου - Για την ώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 8:30 το πρωί της Τρίτης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ίμβρου και Σαμοθράκης, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό ινστιτούτο.Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης, που εντοπίστηκε 47 χλμ δυτικά του Τσανάκαλε της Τουρκίας, 316 χλμ. βορειονατολικά της Αθήνας, με εστιακό βάθος περίπου 10 χιλιομέτρων, έδειξε ότι ενεργοποιήθηκε τμήμα του ρήγματος της Ανατολίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας.
Ο σεισμός, που «ταρακούνησε» τη Σαμοθράκη και την ευρύτερη περιοχή σημειώθηκε στο σημείο όπου το ρήγμα της Ανατολίας εξέρχεται από τον τουρκικό χώρο στο Βορειοανατολικό Αιγαίο.
«Είναι ένα φαινόμενο με σπουδαίο επιστημονικό ενδιαφέρον, μιας και το ρήγμα της Ανατολίας - ένα ρήγμα μήκους 1500 μέτρων - μπορεί να «δώσει» πολύ μεγάλους σεισμούς, αλλά εν προκειμένω δεν ανησυχούμε επειδή το επίκεντρο είναι στον υποθαλάσσιο χώρο, μακριά από κατοικημένες περιοχές», είπε ο κ.Λέκκας.
Παρόλο που το ρήγμα της Ανατολίας μπορεί να ευθύνεται για μεγάλες σεισμικές δονήσεις, όπως ο σεισμός του 1999 στο Ιζμίτ της Τουρκίας (άνω των 7 Ρίχτερ), στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τον καθηγητή. «Ακόμη κι αν ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός, θα σημειωθεί στον υποθαλάσσιο χώρο του βόρειου Αιγαίου και μακριά από οικιστικές μονάδες» επεσήμανε ο ίδιος.
Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Σαμοθράκης Γιώργος Χανός, οι κάτοικοι του νησιού έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους δονήσεις κι έτσι, παρά το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε αισθητός, δεν προκλήθηκε αναστάστωση.
Η δόνηση αυτή έγινε αισθητή σε μια ευρύτερη περιοχή στη Σαμοθράκη, στην ανατολική Μακεδονία, στη Χαλκιδική, στα νησιά του Αιγαίου και στον τουρκικό χώρο.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου