Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΜΟΣΧΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ Νομοσχέδιο Μπιρμπίλη - Μαντζαβινάτειο - Ομιλίες του στη Βουλή

Ο Σπύρος Μοσχόπουλος απαντά για ...



Με στόχο να αποδώσω την «πλήρη εικόνα» και στα 3 αυτά θέματα, ώστε να ενημερωθούν και οι συμπολίτες μου, αναφέρω:

Θέμα 1ο: Περιοχές Natura και δόμηση εντός αυτών (με αφορμή το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή).
Για το θέμα αυτό γράφτηκε στον Τύπο πως ο Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης δεν αντέδρασε, αδράνησε κ.λ.π.
Η αλήθεια είναι πως κατά την άποψη μου πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην προστασία των συγκεκριμένων περιοχών-βιοτόπων. Είναι θέμα ύψιστης περιβαλλοντικής σημασίας και ευθύνης. Και σε αυτό είμαι σίγουρος ότι συμφωνούμε όλοι.
Παρόλα αυτά όμως είναι γνωστό πως κάθε βιότοπος παρουσιάζει τις δικές του ιδιομορφίες. Διαφωνώ με την «οριζόντια τακτική» των 10 στρεμμάτων για όλες τις περιοχές Natura, όλης της Ελλάδας. Εκτός των άλλων, είναι μη εφαρμόσιμη σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα την Τήλο (που σωστά γράφτηκε και στον Τύπο), όπου όλο το νησί είναι περιοχή Natura.
Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο τα 10 στρέμματα. Είναι και ο τρόπος που από παλαιότερα έγινε η οριοθέτηση των περιοχών, αφού μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί, από ποιους, πως και με ποιες διαδικασίες έγιναν οι οριοθετήσεις.
Όλα τα παραπάνω τα έθεσα υπόψη του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Έξαρχου, ήδη από την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011.
Τον κ. Έξαρχο τον επισκεφτήκαμε, μαζί με άλλους 4 βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μεταξύ αυτών ο κ. Βαρβαρίγος και ο κ. Μαργέλης, για να του εκφράσουμε την αντίθεση μας στο νομοσχέδιο. Ήμασταν οι πρώτοι που «τρέξαμε» και «ανακινήσαμε» το θέμα, μόλις κατατέθηκε το Σχέδιο Νόμου στη Βουλή.  Χαρακτηριστικά του αναφέραμε μάλιστα πως «με αυτή τη μορφή δεν είναι δυνατόν να ψηφιστεί».
Αξίζει όμως να αναφερθεί και μια άλλη, παράπλευρη, «αφανής», αλλά ταυτόχρονα πολύ σημαντική, πτυχή του συγκεκριμένου θέματος. Υπήρχε ΚΥΑ που χαρακτήριζε τη γη, σε απόσταση 300 μέτρων από τα όρια των περιοχών  Natura, ως γη υψηλής παραγωγικότητας. Με ότι αυτό συνεπάγεται.
Με παρέμβαση δική μου και των βουλευτών Ζακύνθου κ. Βαρβαρίγου και Λευκάδας κ. Μαργέλη, στους αρμόδιους υπουργούς (Σκανδαλίδη και Μπιρμπίλη), καταργείται το σημείο  7 του πίνακα 2, η παράγραφος ε του άρθρου 3 και η περίπτωση 4 του πίνακα 3 της συγκεκριμένης ΚΥΑ. Η συγκεκριμένη Τροποποίηση έχει ήδη υπογραφεί και από τους δύο συναρμόδιους Υπουργούς και βρίσκεται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Οπότε πλέον ισχύουν όπως παλαιότερα οι γενικές διατάξεις.


Θέμα 2ο: Πρόγραμμα Β ή Γ ζώνη εφημεριών και Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου.
Πάλι εδώ κατηγορήθηκα για αδράνεια κ.λ.π.
Η αλήθεια είναι πως από τον Νοέμβριο του 2011 σε συνάντηση που είχα με τον υπουργό κ. Ανδρέα Λοβέρδο και τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Μιχάλη Τιμοσίδη, ανέφερα τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα των Νησιών μας, που βρίσκονται ενταγμένα στο πρόγραμμα εφημεριών Β΄ Ζώνης, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στην Γ΄ Ζώνη.
Η απάντηση ήταν ότι στο νέο Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή τον Ιανουάριο του 2011 για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας, θα γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστεί.
Βρίσκομαι λοιπόν σήμερα στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ότι στο νέο Νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες 20 Ιανουαρίου στην Βουλή το θέμα αυτό ρυθμίζεται. Αντιγράφω την σχετική παράγραφο 5 του Άρθρου 55.
<<Στην Γ΄ Ζώνη ανήκουν επίσης τα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας άγονων ή απομακρυσμένων ή νησιωτικών ή προβληματικών περιοχών, που θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καθώς και τα Κέντρα Υγείας των νησιωτικών περιοχών>>.
Σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσω πως με παρέμβαση μου:
• Έγινε τροπολογία τον Νοέμβριο στην οποία το Κέντρο Υγείας Ιθάκης εντάχθηκε στη Γ ζώνη εφημεριών. Η εξαίρεση αυτή τότε, ήταν η μοναδική στα Ιόνια Νησιά και από τις λιγοστές σε ολόκληρη την Ελλάδα.
• Δόθηκε έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Υγείας με το ποσό των 80.000 Ευρώ στο Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου για εργασίες επισκευής του και εντάχθηκε η στατική μελέτη και η μελέτη επισκευής της πτέρυγας που δεν λειτουργεί, στο πρόγραμμα του Υπουργείου, μετά από αίτημα του Διοικητή κ. Διονύση Μαρκάτου.
Τα γεγονότα  αυτά όμως εύκολα λησμονήθηκαν.

Θέμα 3ο: Ομιλίες μου στη Βουλή
«Επιπλήχτηκα» για τις «συνεχείς μου παρεμβάσεις-ομιλίες»  στις συζητήσεις νομοσχεδίων στη Βουλή και «θεωρήθηκε» πως το κάνω επειδή ενδιαφέρομαι να συμμετάσχω σε τυχόν ανασχηματισμό ή επειδή «πάμε σε εκλογές».
Πως γίνεται όμως από τη μία να μην παρεμβαίνω, αλλά ταυτόχρονα να παρεμβαίνω συνεχώς στη Βουλή ; Το αντιπαρέρχομαι και απαντώ ευθέως.
Προσπαθώ να επιτελώ, όσο καλύτερα μπορώ, το ρόλο του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Κεφαλονιάς & Ιθάκης. Αυτό θεωρώ πως απαιτεί την τοποθέτησή μου σε όσο το δυνατόν περισσότερες συζητήσεις νομοσχεδίων.
Γιατί πιστεύω πως με αυτό τον τρόπο αποκτούν στην πράξη, μέσα στη Βουλή, κύρος και αξιοπρέπεια τα Νησιά μας με την επανάκτηση της φωνής και της ενεργής παρουσίας του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τους.
Όσον αφορά τα σενάρια «αξιοποίησης» μου, νομίζω πως η διαδρομή μου και ο τρόπος που πολιτεύομαι τόσα χρόνια είναι γνωστά. Δεν είμαι «καρεκλολάτρης»!
Τέλος επειδή θέλω να ξέρουν όλοι οι συντοπίτες μου (ανεξάρτητα αν συμφωνούν ή όχι) τις θέσεις μου, τις δράσεις και παρεμβάσεις μου, αποστέλλω όλες μου τις ομιλίες και τα δελτία τύπου παντού και πάντα.
Παρά ταύτα, συναντάω συμπολίτες μου που θα ήθελαν περισσότερη ενημέρωση. Για αυτό το λόγο, με προτρέπουν να παρουσιάσω το Κοινοβουλευτικό μου έργο δημόσια (όπως σωστά, σε αυτό το σημείο, γράφεται στον Τύπο). Και πράγματι προβληματιζόμουν, γιατί όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα, «δε μου αρέσουν οι ιαχές και οι τυμπανοκρουσίες».
Είναι όμως υποχρέωση του Βουλευτή και κυρίως δικαίωμα της κοινωνίας, ιδιαίτερα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, οι δραστηριότητες του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου των Νησιών μας να είναι πλήρως γνωστές. 
Σκέφτομαι λοιπόν σοβαρά, το θέμα της δημόσιας παρουσίασης των δράσεων μου. Όχι βέβαια «επειδή πάμε σε εκλογές» (όπως γράφεται).
Πολύ απλά, από Σεβασμό προς τον εαυτό μου.
Κυρίως όμως, από Σεβασμό στους Συντοπίτες μου.
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ  ΑΠΟ  www.kefaloniagate.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου