Η Ύστερη Εποχή του Χαλκού στην άνω Μακεδονία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση του Μυκηναϊκά ευρήματα, καθώς και από την εμφάνιση και την εξάπλωση του αμαυρόχρωμη κεραμική.
Δρ Γεωργία Καραμήτρου-Mendesidi (Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων) θα δώσει διάλεξη για το Μυκηναϊκά ευρήματα από την Αιανή και Άνω Μακεδονίας, στο πλαίσιο της σειράς σεμιναρίων μυκηναϊκή.
Η Ύστερη Εποχή του Χαλκού στην άνω Μακεδονία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση του Μυκηναϊκά ευρήματα, καθώς και από την εμφάνιση και την εξάπλωση του αμαυρόχρωμη κεραμική.
Στην Αιανή, στη θέση Λιβάδια, όπου βρίσκονται η βασιλική νεκρόπολη των αρχαϊκών-Κλασική περίοδο και τα πέτρινα θαλαμοειδείς τάφους, ένα συνηθισμένο νεκροταφείο της λακκοειδείς τάφους από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού ανακαλύφθηκαν επίσης.Εκτός από αυτό, πάνω από 100 συστάδες σπασμένα αγγεία βρέθηκαν. Τα περισσότερα από τα κομμάτια αμαυρόχρωμη ενώ ένας μικρότερος αριθμός ήταν μυκηναϊκή.
Από τις 38 τάφους μερικά από αυτά ήταν μεγαλύτερα, για παράδειγμα τάφους 3 και 22 με την χάλκινα σπαθιά, ένα χαρακτηριστικό που δείχνει την υψηλή κοινωνική θέση των ατόμων θαφτεί. Οι τάφοι που περιλαμβάνονται αγγεία, συνήθως ένα μυκηναϊκό (αλάβαστρο ή βάζο) και ένα ή δύο χειροποίητα αγγεία, τοποθετούνται, κατά κανόνα, στα πόδια του νεκρού. Τα όπλα έγιναν χάλκινα (ξίφη, δόρατα, μαχαίρια), το κόσμημα ήταν φτιαγμένο από διάφορα υλικά (χαλκό, κεχριμπάρι, γυαλί πάστα, πολύτιμους λίθους, άργιλο), ενώ στην κατηγορία των εργαλείων περιλαμβάνονται πήλινα σφονδύλια, και στην κατηγορία των παιχνιδιών ένα αστράγαλο ζώων και πέντε μικρά βέλη των οστών.
Μυκηναϊκά ευρήματα, που αφορούν στρώματα κατοίκησης και τάφοι, έχουν βρεθεί σε 28 τοποθεσίες στο νομό Κοζάνης. Η μυκηναϊκή παρουσία γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη, ως εκ τούτου, επιβεβαιώνοντας την άποψη ότι οι Μυκηναίοι ίδρυσαν οικισμούς είχαν κάποιου είδους σε αυτόν τον τομέα.
Αυτό φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα σε σχέση με την περιοχή γύρω από τα Αιανή και μέσο ρου του Αλιάκμονα: ένας χώρος που είναι σε άμεση γειτνίαση με τη Θεσσαλία και θα ήταν, ως εκ τούτου, έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο αμοιβαίων επαφών και επιρροών.
Η 5η συνάντηση του Σεμιναρίου θα είναι μυκηναϊκή και ώρα 19.00 στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Δρακόπουλος (Κεντρικό Κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Πανεπιστημίου 30).
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική γλώσσα.
πηγη http://www.archaiologia.gr/en/blog/2013/03/26/%CE%BCycenaean-finds-from-aiani-and-upper-macedonia/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου