07.04.13 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.smeth.gr/node/219
ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΑΕΔ (ΟΛΑ ΟΣΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΑΠΟ 01/01/2013)
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Για το ταμείο ανεργίας, από τον ΟΑΕΔ
Από 01/01/2013 ισχύει η εξής (νέα Μνημονιακή) προϋπόθεση (βλέπε περιορισμός) για την επιδότηση των ανέργων: Άρθρο 39 του ν.3986/2011 (ΦΕΚ Α’ τεύχος, αρ. φύλλου 152/1.7.2011). «Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων πενήντα (450). Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των τετρακοσίων πενήντα (450) ημερήσιων επιδομάτων». Επίσης, «από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των τετρακοσίων (400)».
ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν γιατί:
Από 1.1.2013 για να πάρει κάποιος ή κάποια το ταμείο ανεργίας δεν θα αρκεί μόνο το να έχει τις κλασσικές προϋποθέσεις (απόλυση, αριθμό ημερών εργασίας κλπ), αλλά από τώρα και στο εξής θα πρέπει να «ικανοποιεί» και αυτή την νέα προϋπόθεση. Από τώρα και στο εξής η διάρκεια της επιδότησης αλλά και η ίδια η επιδότηση θα εξαρτάται τελικά και από τη διάρκεια της επιδότησης των τεσσάρων προηγούμενων ετών. Θυμίζουμε ότι Οι 450 ημέρες επιδότησης είναι 18 μήνες επιδότησης και οι 400 ημέρες είναι 16 μήνες! Ουσιαστικά λοιπόν τιμωρούν τον άνεργο επειδή ήταν άνεργος, τον τιμωρούν για την ίδια την ανεργία του. Αυτή η διάταξη θα λειτουργεί σαν κόφτης ή σαν ακόμη ένας περιορισμός για την επιδότηση των ανέργων και μάλιστα για αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, γιατί τα τελευταία 4 χρόνια είχαν χτυπηθεί από την ανεργία, για μεγαλύτερο διάστημα.
Πώς θα λειτουργεί αυτή η διάταξη: Έστω ότι κάποιος ή κάποια απολύεται τον Μάιο του 2013 και καταθέτει τα χαρτιά του/της στον ΟΑΕΔ και έστω επίσης ότι δικαιούται είτε νέα επιδότηση είτε συνέχεια επιδότησης (έχει υπόλοιπο από την παλιά επιδότηση), τότε πριν πάρει και για να διαπιστωθεί το αν θα πάρει επιδότηση θα ελέγχεται από τον ΟΑΕΔ, το αν εμπίπτει η απολυμένη ή ο απολυμένος στην νέα διάταξη.
Πώς θα γίνεται ο έλεγχος: Έστω ακόμη ότι η όποια επιδότηση ανεργίας ξεκινάει ή πρέπει να ξεκινήσει, με βάση το πότε κατατέθηκαν τα χαρτιά κλπ, την 1η Ιούνη 2013. Ψάχνει ο ΟΑΕΔ, το σύνολο των ημερών επιδότησης για την προηγούμενη τετραετία. Δηλαδή ψάχνει ο ΟΑΕΔ να δει τη διάρκεια της επιδότησης ανεργίας από την 1/6/2009 έως και την 31/5/2013. Τι γίνεται τώρα:
1η περίπτωση. Αν η απολυμένη ή ο απολυμένος έχει πάρει, στο παραπάνω διάστημα, ακριβώς ή περισσότερες ημέρες (από τις 450) ή μήνες (18) επιδότησης, τότε δεν θα πάρει κανένα επίδομα ανεργίας.
2η περίπτωση. Αν η απολυμένη ή ο απολυμένος έχει πάρει, στο παραπάνω διάστημα, λιγότερες ημέρες (από τις 450) ή μήνες (18) επιδότησης, τότε θα πάρει επίδομα ανεργίας, για κάποιους μήνες ή ίσως και για κάποιες ημέρες. Τόσες όσες του επιτρέπει ο παραπάνω νέος περιορισμός. Δηλαδή η διάρκεια της επιδότησής του θα καθοριστεί από τη διάρκεια της επιδότησης που θα του/της εγκρίνουν από τον ΟΑΕΔ, με βάση τις κλασσικές προϋποθέσεις και τη σύγκρισή της με το όριο των 450 ημερών ή των 18 μηνών.
Πχ έστω ότι σε κάποιον εγκρίνει-αρχικά- ο ΟΑΕΔ 6 μήνες- νέας επιδότησης.
- Αν αυτός στο κρίσιμο διάστημα, από την 1/6/2009 έως και την 31/5/2013. είχε πάρει έως και 12 μήνες ή το πολύ 12 μήνες, τότε αυτός θα πάρει όλο το ταμείο που δικαιούται.
- Αν αυτός στο κρίσιμο διάστημα, από την 1/6/2009 έως και την 31/5/2013. είχε πάρει 13 μήνες, τώρα θα πάρει 5 μήνες.
- Αν είχε πάρει 14 μήνες τότε τώρα θα πάρει 4 μήνες.
- Αν είχε πάρει 15 μήνες τότε τώρα θα πάρει 3 μήνες.
- Αν είχε πάρει 16 μήνες τότε θα πάρει 2 μήνες.
- Αν είχε πάρει 17 μήνες τότε θα πάρει 1 μήνα. Βέβαια μπορεί να του «χορηγήσουν» και κάποιες ημέρες.
Από 1/1/2014, ο περιορισμός θα είναι μεγαλύτερος ή αυστηρότερος μιας και το όριο (της διάρκειας της επιδότησης τα προηγούμενα 4 έτη) θα είναι μικρότερο, 400 ημέρες επιδότησης ή 16 μήνες.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (ΣΜΕΘ)
Τι θα ισχύει για το επίδομα μακροχρόνια ανέργων, το 2014
Το επίδομα μακροχρόνιων ανέργων θα χορηγείται από το 2014 σύμφωνα με διάταξη που προβλέπετε στους Έλληνες υπηκόους και υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι κατά της ανεργίας και ευρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από δώδεκα (12) μήνες.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ:
Το Επίδομα Μακροχρονίων Ανέργων θα δικαιούνται, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας.
Με το άρθρο πρώτο, παράγραφος ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ.1, περίπτωση ΙΙΙ, Ν.4093/2012 εισάγονται από 1.1.2014 μεταβολές στο επίδομα μακροχρονίων ανέργων.
Με την ανωτέρω διάταξη διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων καθώς διευρύνονται τα όρια ηλικίας, τα οποία ορίζονται από 20 – 66 ετών (από 45-65 που είναι σήμερα).
Μέχρι την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων παραμένουν σε ισχύ οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 27 του ν.3016/2002 και της κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών με αριθμ. 31092/4-7-2002 (Β΄ 859), όπως η τελευταία έχει τροποποιηθεί και ισχύει με τις 31217/8-4-2003 (Β’ 448) και 14080/513/11-1-2012 (Β’ 657) όμοιες της.
Τα δικαιολογητικά αναμένεται να είναι τα ίδια με αυτά που ισχύουν αυτή την στιγμή για το επίδομα μακροχρόνιων ανέργων:
1. Αίτηση του δικαιούχου στην Υπηρεσία ΟΑΕΔ του τόπου διαμονής του.
2. Αντίγραφο φορολογικής δήλωσης επικυρωμένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή εκκαθαριστικό σημείωμα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. του προηγούμενου οικονομικού έτους. Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος δεν υπέχει υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρει ότι δεν υποχρεούται στην υποβολή φορολογικής δήλωσης και ότι δεν είχε ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που να υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ΕΥΡΩ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό που αναλογεί στον αριθμό των ανήλικων τέκνων του. Στην υπεύθυνη δήλωση θα βεβαιώνει η οικεία Δ.Ο.Υ. ότι παρελήφθη από αυτήν όμοια υπεύθυνη δήλωση. Σε περίπτωση που η καταβολή του προαναφερόμενου επιδόματος συνεχίζεται και κατά το επόμενο ημερολογιακό έτος ο δικαιούχος θα υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνει ότι το ετήσιο του προηγούμενου οικονομικού έτους εισόδημα του δεν υπερέβη το ποσό των 10.000 ΕΥΡΩ, προσαυξανόμενο κατά το ποσό που αναλογεί στον αριθμό των ανήλικων τέκνων του Στην προαναφερόμενη υπεύθυνη δήλωση θα πρέπει να βεβαιώνει η οικεία Δ.Ο.Υ. ότι παρελήφθη από αυτήν όμοια υπεύθυνη δήλωση. Όσοι εκ των δικαιούχων είναι υπόχρεοι υποβολής φορολογικής δήλωσης, θα πρέπει να προσκομίζουν και αντίγραφο φορολογικής δήλωσης αμέσως μετά την υποβολή της στη Δ.Ο.Υ.
3. Υπεύθυνη Δήλωση του δικαιούχου με την οποία βεβαιώνεται : α) ότι ο αιτών δεν συμμετέχει σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, δεόντως επικυρωμένο, β) ότι δεν λαμβάνει επίδομα από άλλη Υπηρεσία του ΟΑΕΔ και γ) ότι αναλαμβάνει την ευθύνη να γνωστοποιήσει οποιαδήποτε μεταβολή που επήλθε στα στοιχεία που δήλωσε υπευθύνως.
4. Φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
5. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης για τους έχοντες ανήλικα τέκνα.
6. ΙΒΑΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, στον οποίο πρέπει να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου