Μέσα σε περίπου 10 ημέρες θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών το σχέδιο για την ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου ασύρματης δωρεάν πρόσβασης στο Ιντερνετ. Στόχος, προκειμένου να υλοποιηθεί και η εξαγγελία του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, για ενεργοποίηση της υπηρεσίας μέχρι το τέλος του 2014, είναι η διαβούλευση να ολοκληρωθεί μέσα σε 15 ημέρες προκειμένου ο διαγωνισμός να βγει στον «αέρα» πριν από το Πάσχα.
Ο διαγωνισμός, την υλοποίηση του οποίου έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών αξιοποιώντας κονδύλια του προγράμματος «ψηφιακή σύγκλιση», αφορά στην εγκατάσταση σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο Ιnternet (wi-fi hotspots) σε όλους τους δήμους της χώρας, σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, σε λιμάνια και σε μαρίνες. Οπως δηλώνει στην «Καθημερινή» ο γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Μενέλαος Δασκαλάκης, τα σημεία πρόσβασης ανά την επικράτεια θα προσεγγίσουν τα 5.000.
«Η τελική επιλογή γίνεται κατά κύριο λόγο με πληθυσμιακά κριτήρια. Στηριζόμαστε στα στοιχεία που μας απέστειλαν οι δήμοι, ανταποκρινόμενοι σε σχετική πρόσκληση που τους είχαμε απευθύνει λίγο πριν από τα Χριστούγεννα», συμπληρώνει ο κ. Δασκαλάκης.
Τα σημεία
Στη σχετική επιστολή με την οποία η Γενική Γραμματεία ζητούσε να γνωστοποιηθούν όλα τα σημεία στα οποία παρατηρείται αυξημένη συγκέντρωση πληθυσμού απάντησαν όλοι -συνολικά 303 καλλικρατικοί δήμοι- με εξαίρεση 23 δήμων. Μεταξύ αυτών που δεν ανταποκρίθηκαν, ξεχωρίζει ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος δεν εξέφρασε την επιθυμία να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών. Σύμφωνα με απόφαση που εξέδωσε η «Αναπτυξιακή Α.Ε.» πριν από 20 ημέρες, ο Δήμος Αθηναίων θα «τρέξει» τον δικό του διαγωνισμό για την παροχή ασύρματης πρόσβασης στο Ιnternet.
Σύμφωνα με την απόφαση, θα επιλεγούν 16 σημεία σε πολυσύχναστους χώρους στα όρια του Δήμου Αθηναίων, ενώ ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται σε 1,36 εκατ. ευρώ. Βάσει του πληθυσμού του Δήμου Αθηναίων, η συμμετοχή του στο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας θα του έδινε τη δυνατότητα για εγκατάσταση επιπλέον 20 σημείων πρόσβασης.
Στον κατάλογο των δήμων που επίσης δεν ανταποκρίθηκαν, είτε γιατί έχουν δικό τους πρόγραμμα ανάπτυξης είτε για άλλους λόγους, περιλαμβάνονται το Χαλάνδρι, το Κερατσίνι, ο Δήμος Κρωπίας, ο Δήμος Πετρούπολης, ο Δήμος Ξάνθης, ο Δήμος Ωραιοκάστρου κ.ά.
Ο προϋπολογισμός του διαγωνισμού στον οποίο θα προχωρήσει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών αναμένεται να διαμορφωθεί στα 15 εκατ. ευρώ. Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί (μεταξύ άλλων) και από τον τελικό αριθμό των σημείων πρόσβασης, αλλά και από τις παρατηρήσεις που θα γίνουν στο στάδιο της διαβούλευσης.
Εκδήλωσαν ενδιαφέρον
Συνολικά με τις επιστολές τους, οι 303 δήμοι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για εγκατάσταση wi-fi hotspots σε περίπου 6.500 σημεία. Από αυτά τα αιτήματα, θα ικανοποιηθούν περισσότερα από τα μισά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας, στους επτά δήμους με πληθυσμό άνω των 150.000 κατοίκων θα εγκατασταθούν από 20 σημεία πρόσβασης, στους δήμους με πληθυσμό από 100.000 έως 150.000 κατοίκους, από 16 σημεία πρόσβασης, ενώ όσο μειώνεται ο πληθυσμός του δήμου, τόσο θα μειώνονται και τα σημεία που θα εγκριθούν.
Με αυτήν την κατανομή, προκύπτει συνολικός αριθμός περίπου 3.500 σημείων, τα οποία όμως μπορεί να αυξηθούν και σε 4.000 μέχρι την τελική προκήρυξη του διαγωνισμού.
Επίσης, μέσω του διαγωνισμού θα καλυφθούν 218 λιμάνια και μαρίνες ανά την ελληνική επικράτεια βάσει καταλόγου που συνέταξε το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Δωρεάν πρόσβαση στο Ιντερνετ θα προσφερθεί και σε 103 σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Ξεχωρίζουν η Ακρόπολη και το Μουσείο, ο Κεραμεικός, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Σούνιο, ο Ναός της Αφαίας στην Αίγινα, ο αρχαιολογικός χώρος των Δελφών, οι Μυκήνες, η Αρχαία Ολυμπία, το Παλαμήδι στο Ναύπλιο, το Σπήλαιο του Διρού, τα κάστρα της Μεσσηνίας (Καλαμάτα, Πύλος, Κορώνη, Μεθώνη) κ.ά.
Στα νοσοκομεία
Με ξεχωριστή διαδικασία την οποία θα προωθήσει το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) θα αναπτυχθεί ασύρματο δίκτυο στα νοσοκομεία. Επίσης, οι Οργανισμοί των Αστικών Συγκοινωνιών θα αναλάβουν την εγκατάσταση σημείων πρόσβασης στα λεωφορεία, αλλά και στους σταθμούς του μετρό (ήδη σε κάποιους σταθμούς τρέχει πιλοτικό πρόγραμμα). Ο φορέας υλοποίησης του έργου δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.
Wi-fi hotspots οι τηλεφωνικοί θάλαμοι
Σε συζητήσεις τόσο με τις τράπεζες όσο και με τον ΟΤΕ ώστε να καταστούν «αρωγοί» στο πρόγραμμα ανάπτυξης του πανελλαδικού δικτύου wi-fi βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών. Αντικείμενο των συζητήσεων είναι τόσο ο ΟΤΕ όσο και οι τράπεζες να εγκαταστήσουν δικά τους σημεία πρόσβασης, τα οποία, σε συνδυασμό με τα access points που θα αναπτυχθούν μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», να λειτουργήσουν ως ενιαίο δίκτυο δωρεάν πρόσβασης στο Διαδίκτυο για τους πολίτες.
Τόσο ο ΟΤΕ όσο και οι τράπεζες διαθέτουν τα σημεία στα οποία μπορούν να εγκατασταθούν οι συσκευές ασύρματης πρόσβασης. Η συζήτηση με τον ΟΤΕ αφορά στη μετατροπή των τηλεφωνικών θαλάμων σε wi-fi hotspots.
Οι συζητήσεις με τις τράπεζες αφορούν στην εγκατάσταση wi-fi hotspots στα ATM, καταρχήν σε αυτά που βρίσκονται σε κεντρικά σημεία (π.χ. σε υποκαταστήματα τραπεζών που βρίσκονται σε πλατείες, χώρους μεγάλης συγκέντρωσης κ.λπ.). Το πλεονέκτημα στην περίπτωση των ATM είναι το εκτεταμένο δίκτυο (περισσότερα από 6.000 σε όλη την Ελλάδα) και οι αυξημένες προδιαγραφές ασφαλείας. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, οι επενδύσεις -αν προχωρήσουν- θα γίνουν με κεφάλαια του ΟΤΕ και των τραπεζών αντίστοιχα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου