Με βεβαιότητα μπορώ να πω ότι το ενεργειακό ζήτημα αποτελεί τα τελευταία 200 χρόνια τον βασικό πυλώνα στρατηγικής για την ανάπτυξη ενός τόπου.
Δυστυχώς έως σήμερα, η τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού δεν έδωσε την πρέπουσα σημασία στον τομέα της ενέργειας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου με παραπάνω χρήματα από όσα έπρεπε για την αγορά ενέργειας και ταυτόχρονα να επιβαρύνεται το περιβάλλον με εκατοντάδες τόνους CO2.
Επειδή η αρχή είναι το ημισυ του παντός, καταθέτω συγκεκριμένες προτάσεις και θέτω στη διάθεσή σας ένα πλαίσιο αρχών και δράσεων ώστε η Κεφαλονιά μετά από λίγα χρόνια να θεωρείται ένας Ευρωπαϊκός Δήμος σε ότι αφορά την Ενέργεια και το περιβάλλον.
Πρώτα από όλα γνωρίστε ότι, ετησίως ο Δήμος μας εισπράττει από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών περί τα 260.000 €, τα οποία υποχρεωτικά, βάσει των ν.3468/2006 και 3851/2010, χρησιμοποιούνται σε έργα περιβαλλοντικών δράσεων, έργα τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης. Συμπερασματικά λοιπόν, αρκετά λεφτά υπάρχουν να χρησιμοποιηθούν σε κάποιες από τις παρακάτω δράσεις.
Ηλιακή θέρμανση στα σχολεία μας και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών net-metering. Το ενεργειακό κόστος για κάθε σχολείο μπορεί να γίνει σχεδόν μηδενικό!!
Αλλαγή των λαμπτήρων φωτισμού με LED στα δημοτικά κτίρια και τον οδικό φωτισμό. Εκτίμηση απόσβεσης της δράσης αυτής σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Άμεση εφαρμογή της ΚΥΑ 1122/2008 « Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εξοικονόμηση ενέργειας στο δημόσιο τομέα». Έστω και μετά από 6 χρόνια!! Πλήρη εναρμόνιση με τονν.3855/2010 « Μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατά την τελική χρήση».
Ένταξη του Δήμου Κεφαλονιάς στο Σύμφωνο των Δημάρχων στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Ήδη 1.600 πόλεις και 120.000.000 Ευρωπαίοι πολίτες συμμετέχουν.
Εφαρμογή προγραμμάτων i) ενημέρωσης πολιτών για την εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση της ενέργειας και ii) επιμόρφωσης δημοτικών υπαλλήλων σε ενεργειακά ζητήματα και τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Εκπόνηση σχεδίου δράσης βάσει της έκθεσης του ΥΠΕΚΑ προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα που θα εφαρμόσει η Ελλάδα ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας για την περίοδο 2014-2020, σε εφαρμογή της οδηγίας 2012/27/ΕΕ « Για την ενεργειακή απόδοση». Αιτήματα για χρηματοδότηση ενεργειών Εξοικονόμησης Ενέργειας με βάση την συγκεκριμένη έκθεση.
Εγκατάσταση σε όλα τα σπίτια και τα ξενοδοχεία, ακροφυσίων οικονομίας για μείωση της κατανάλωσης νερού χρήσης ( άρα και ζεστού νερού χρήσης) έως 50%.
Εφαρμογή προγραμμάτων κομποστοποίησης και λιπασματοποίησης αστικών αποβλήτων.
Ποδηλατοδρόμοι.
Κωνσταντίνος Πρέντζας
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου