Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Πράσινο φως για τα πετρέλαια του Ιονίου!

Tην επόμενη Τετάρτη θα υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους για την πραγματοποίηση ερευνών και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε τρεις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, η κίνηση αυτή θα γίνει στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων με τη διαδικασία της «Ανοικτής Πρόσκλησης» (Open Door) που είχε προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης των προσφορών πρότεινε ομόφωνα για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων το σχήμα «ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA PETROLEUM», για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού το σχήμα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ / EDISON / PETROCELTIC» και για το Κατάκολο το σχήμα «ENERGEAN OIL AND GAS / TRAJAN OIL & GAS Ltd».


Οι τρεις περιοχές, λοιπόν, που θα ανοίξουν τον χορό των ερευνών είναι ο Πατραϊκός που παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων, της ιταλικής Edison και της σκωτσέζικης Melrose, τα Ιωάννινα που παραχωρήθηκαν στην κοινοπραξία της ελληνικής Energean, της καναδικής Petra Petroleum και του κολοσσού Schlumberger καθώς και το Κατάκολο στις Energean και Trajan Oil.

Έπειτα από μία πολυετή περίοδο ουσιαστικής ανυπαρξίας και μηδενικής πετρελαϊκής δραστηριότητας, η χώρα μας μπαίνει εκ νέου στον ενεργό πετρελαϊκό χάρτη.

Η υπογραφή των συμβάσεων θα γίνει στις 14 Μαΐου, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος πρόσφατα αναφέρθηκε και στις εξελίξεις γύρω από τις έρευνες για εκμετάλλευση του πιθανού πετρελαϊκού πλούτου της χώρας. Όπως είχε πει ο κ. Σαμαράς, οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές και ενισχύεται η πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ευρύτερο ρόλο στην ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της κυβέρνησης, υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για τα έσοδα που μπορεί να προκύψουν τόσο από τις συγκεκριμένες εκμεταλλεύσεις όσο και από αυτές που θα ακολουθήσουν με βάση τις έρευνες που είχαν γίνει για το Ιόνιο και την Κρήτη από τη νορβηγική PGS.

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΚΑ, για ένα κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών τα εκτιμώμενα συνολικά έσοδα για το Δημόσιο φθάνουν τα 6 δις ευρώ.

«Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά και για τις τοπικές κοινωνίες, με διασφάλιση σημαντικών ανταποδοτικών τελών και ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις περιοχές τους» τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανέλυσε πώς προκύπτουν τα έσοδα του Δημοσίου από υδρογονάνθρακες. Προβλέπεται φορολογία 20% και 5% περιφερειακός φόρος καθώς και η καταβολή μισθώματος από τους αναδόχους, που διαμορφώνεται με βάση το ύψος της παραγωγής, τα γεωγραφικά, γεωλογικά και λοιπά χαρακτηριστικά της περιοχής, καθώς και τον συντελεστή εσόδων και εξόδων (R-Factor).

Το ΥΠΕΚΑ επίσης επεσήμανε ότι «για κάθε άμεση θέση εργασίας στον κλάδο των υδρογονανθράκων δημιουργούνται 3,2 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ευρύτερη οικονομία, ότι για καθένα δολάριο που λαμβάνουν οι άμεσα εργαζόμενοι στον κλάδο Υ/Α δημιουργούνται περίπου άλλα δύο δολάρια σε εργαζομένους άλλων κλάδων της οικονομίας και ότι καθένα δολάριο παραγόμενης αξίας από τον κλάδο οδηγεί σε επιπρόσθετη παραγωγή αξίας περίπου 1,3 δολάρια στην ευρύτερη οικονομία».

Οι συμβάσεις προβλέπουν ελάχιστο δεσμευτικό πρόγραμμα εργασιών για κάθε χρονική φάση του σταδίου των ερευνών, καθώς και ελάχιστη οικονομική δέσμευση για την εκτέλεση των εργασιών αυτών από μέρους των αναδόχων. Η οικονομική αυτή δέσμευση διασφαλίζεται με την έκδοση υπέρ του ελληνικού Δημοσίου τραπεζικής εγγυητικής επιστολής, η οποία διατηρείται καθ’ όλη τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών και καταπίπτει σε περίπτωση που ο ανάδοχος δεν ικανοποιήσει τις ελάχιστες δεσμευτικές υποχρεώσεις του.

Παράλληλα, έχει προβλεφθεί σταθερός φορολογικός συντελεστής σε βάθος χρόνου με σκοπό τη διασφάλιση της απόδοσης της μακροχρόνιας επένδυσης.

Κατά το στάδιο των ερευνών, η ελάχιστη δεσμευτική επένδυση που συμφωνείται στις συμβάσεις είναι της τάξεως των 60 εκατομμυρίων ευρώ, εκτιμάται όμως, σύμφωνα με το υπουργείο, ότι στην πράξη θα είναι υπερδιπλάσια.
Πηγή  zougla.gr KAI  IONIANPRESS





 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου