Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Η Πηνελόπη, δεν είναι μόνο γυναίκα, είναι και I δ έ α.

ΟΛΙΓΟΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
PRONOIKEFALONIAS.BLOGSPOT.COM
ΟΛΙΓΟΝ ΠΗΝΕΛΟΠΗ
Η Πηνελόπη, δεν είναι μόνο γυναίκα, είναι και I δ έ α.
Γι' αυτό και κατοικεί ψηλά, στο υπερώον. Ο 'Ομηρος λέει ότι κατέχει ασυνήθιστη πνευματική δύναμη. Είναι το αρχετυπικό υπόδειγμα τής αφοσιώσεως. Παρά τα 20 χρόνια τής αναμονής, παρά την απουσία οποιασδήποτε πληροφορίας γιά την τύχη τού Οδυσσέως, εκείνη πιστεύει ότι ζει και ότι θα επιστρέψει. 'Εχει απελπιστεί άπειρες φορές αλλά συνεχίζει να πιστεύει και τελικά ανταμοίβεται γι' αυτό.

Η Πηνελόπη έχει εξαίρετες ικανότητες: σύνεση, άγρυπνη προσοχή και σπάνια επιδεξιότητα. Είναι η δέσποινα των στρατηγημάτων γιατί σοφίστηκε ένα τέχνασμα, γιά να καθυστερήσει τον γάμο που τής ζητούν οι μνηστήρες: έστεισε έναν μεγάλο ιστό στο μέγαρο και διακήρυξε πως σαν ύστατο φόρο τιμής στον πεθερό της, θα τού υφάνει ένα σάβανο. 'Οταν τελειώσει το έργο αυτό τότε θα διαλέξει τον νέο της σύζυγο. Μόνο που αυτό που την ημέρα ύφαινε, το βράδυ το ξήλωνε. Σκοπό της είχε μόνο να καθυστερήσει, να κερδίσει χρόνο δλδ μέχρι την επιστροφή τού Οδυσσέως.
Η Πηνελόπη είναι η κατ εξοχήν υφάντρα τού έπους. Το λέει και το όνομά της που σχετίζεται με την ύφανση. Πηνίον είναι το καρούλι, γύρω από το οποίον τυλίγεται το νήμα.
Αν όμως αλλάξουμε την εστίαση στην εικόνα τής Πηνελόπης, θα συνειδητοποιήσουμε πως το σάβανο είναι γιά τους μνηστήρες, που τους σκοτώνει όλους ο Οδυσσέας όταν επιστρέφει. Και πως εκείνη, σαν την Μοίρα, δεν υφαίνει τίποτε άλλο παρά τον όλεθρό τους.
Η Πηνελόπη είναι πιστή, όμως δεν είναι εύπιστη. Ξέρει πως μετά από 20 χρόνια, δεν θα είναι εύκολο να αναγνωρίσει τον Οδυσσέα. Γι' αυτό χρησιμοποιεί ξανά ένα στρατήγημα, ώστε να διαπιστώσει την αληθινή του ταυτότητα, το στρατήγημα τού κρεβατιού: δίνει εντολή να μεταφέρουν τo κρεβάτι τού Οδυσσέως, ώστε αυτός να κοιμηθεί πιό άνετα. Ο Οδυσσέας πέφτει στην παγίδα της και εξανίσταται:
- Το κρεβάτι αυτό, δεν μπορεί να μετακινηθεί γιατί είναι φτιαγμένο πάνω στους κλώνους μιάς ζωντανής ελιάς.
Ο ίδιος το έφτιαξε και έβαλε πολύ κόπο γιά να το τελειώσει.
- Ποιός λοιπόν έκοψε την ελιά;;;
Κανείς. Η Πηνελόπη τον δοκίμασε. Αυτό είναι το μυστικό που γνωρίζουν μόνο οι δυό τους.
Το κρεβάτι αυτό είναι ΑΚΛΟΝΗΤΟ. 'Οπως η ίδια η Πηνελόπη.
'Οπως και ο γάμος τους.
Μαζί, έχουν κάνει έναν γιό, τον Τηλέμαχο.🌻
-
-
(συνεχίζεται)...........
-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου