Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

Γιατί το ξωκλησι τς Αγίας Ελεούσας στα Αννινάτα έχει αυτό το σχήμα

 Ένα ξωκλήσι στην ορεινή Κεφαλονιά, στα Αννινάτα , το οποίο γιορτάζει σήμερα, 23 Αυγούστου , προκαλεί το ενδιαφέρον σε Κεφαλονίτες και ξένους  για το σχέδιο του. Δεν μοιάζει καθόλου με τους ναούς που έχουμε συνξηθίσει στην Κεφαλονιά, τόσο μάλιστα που ο Βρετανός φωτογράφος David Evans που τράβηξε τις φωτογραφίες αναρωτιέται αν είναι εκκλησία.

Ο πλέον κατάλληλος για να μας μιλήσει για το μοναδικό αυτό ξωκλήσι είναι ο Μάκης Μεταξάς, πρ. δήμαρχος της περιοχής και κάτοικος Αννινάτων!

Στην ερώτησή μας , ποια είναι αυτή η εκκλησία που φωτογράφισε ο David Evans,   ο Μάκης Μεταξάς απάντησε:

Είναι η εκκλησία της Αγίας Ελεούσας στα Αννινάτα .

Εικόνα Αγίας Ελεούσας Αννινάτα

Η εκκλησία αυτή ήταν η κτητορική εκκλησία της οικογένειας μου δηλαδή της οικογένειας Μεταξα Αγγελετάτου σπο τα Βυζαντινά χρόνια . Αργότερα έγινε κτητορική εκκλησία και της οικογένειας Μεταξα Μαριατου από τον Ασπρογέρακα .

Η εκκλησία αυτή γκρεμίστηκε από τον σεισμό του 1953 και ο πατέρας μου την αναστήλωσε το 1954 αλλά δυστυχώς καταστράφηκε ξανά με την μεγάλη φωτιά το 1986.

Η μετασεισμική Αγία Ελεούσα . 

Πριν μερικά χρόνια ο γιατρός Παναγης Μεταξας Μαριατος πήρε την απόφαση να αναστηλώσει ξανά την εκκλησία με δικές του δαπάνες και έτσι η εκκλησία αυτή ξαναλειτούργησε και πάλι.

Η έμπνευση του αρχιτέκτονα για το μοναδικό σχέδιο της εκκλησίας από πού πηγάζει?

Ο  αρχιτέκτονας είναι ο γιος του δωρητή Παναγή Μαριάτου, στο σχέδιό της  μιμήθηκε το σχήμα που έχει το απέναντι από την εκκλησία βουνό του Άι Λια (Αγίου Ηλία)!!

Ο λόφος του Αϊ Λιά
Ο ναός της Αγίας Ελεούσας

Αυτό λοιπόν είναι το “μυστικό” για το πανέμορφο και μοναδικό αρχιτεκτονικό σχέδιο της Αγίας Ελεούσας στα Αννινάτα!!!

Ο Μάκης Μεταξάς, είχε την ευγενική καλοσύνη να μας παραχωρήσει φωτογραφίες από την εικόνα που βρίσκεται στο Ναό, την προσεισμική εκκλησία αλλά και από τα θυρανοίξιά τον Ιούλιο του 2014 ένα χρόνο ακριβώς πριν από τη «αρπαγή» του Μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γερασίμου Φωκά.

Δίπλα στον πατέρα Γεράσιμο είναι ο έτερος αδελφός του γιατρού Παναγή Μαριάτου ο Πέτρος , επίσης γιατρός και αυτός αλλά και παπάς !!! Μένει  στα Κύθηρα !

Στα θυρανοιξια της Αγίας Ελεούσας με τον Μακαριστό Μητροπολίτη (τότε ήταν Ιερομόναχος) Γεράσιμο Φωκά, ο Μάκης και ο Κώστας Σιμωτάς

Η Αγία Ελεούσα σήμερα με το φακό του David Evans

Αγία Ελεούσα

Αρχική δημοσίευση : 05/11/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου