Η οχύρωση του Πόρου βρίσκεται κοντά στο σημερινό λιμάνι. Το φρούριο εκτείνεται στις βόρειες υπώρειες του Πυροβουνίου, περικλείοντας μια έκταση της τάξεως των 250 στρεμμάτων από τους λόφους έως τη θάλασσα. Στην οχύρωση Πόρου διακρίνονται οι εξής τομείς: α) Ο βόρειος τομέας, που περιλαμβάνει τμήματα τειχών και τη βόρεια πύλη (ο πλησιέστερος στο φαράγγι εκ των δύο τομέων), β) Ο νότιος τομέας του υψώματος Πάχνη (χαρακτηρίζεται και ως «ακρόπολη» στη βιβλιογραφία) που περιλαμβάνει τμήματα τειχών και τη νότια πύλη, γ) Ο ανατολικός τομέας, που φαίνεται να συνδέει το νότιο τομέα με τη θάλασσα.Επιπλέον παρουσιάζεται ειδικό ενδιαφέρον στη διερεύνηση των μυστικών μιας οικοδομικής τεχνολογίας, που παρήγαγε έργα τόσο υψηλής κατασκευαστικής ποιότητας, ανθεκτικά και μακρόβια, παρά τη μεσολάβηση των ιστορικών γεγονότων και την έντονη δράση γεωτεκτονικών φαινομένων. Θα φθάσουμε μέχρι το πιεροβούνι(ιερό βουνό) η πυροβούνι (το βουνό που έβγαζε φωτιά) όπως και να έχει η θέα είναι φανταστική. Παρούσα και η μυθολογία μας που βάζει εκιά πάνω ένα δράκο και το στάβλο του στον σταβλο του έβαζε το άλογο του. Τον στάβλο του γκρεμισμένο απο τους σεισμούς του 53 θα τον δούμε ,το άλογο του όμως δεν θα το δουμε διότι τσακίστηκε πηδώντας απο την μια μεριά του φαραγγιού στην άλλη με τον δράκο καβαλλάρη,έμειναν ομως εις ανάμνησή του οι γονατιές του αλόγου και οι πατημασιές του δράκοντα στην κοίτη του ποταμιού Βόχινα ..έτσι συνοπτικά τα γράφω γιατί είναι μεγάλη ιστορία και για κάποιους άλλους δεν ηταν ο δράκος αλλά ο Ηρακλής που άνοιξε το φαράγγι για να φευγουν τα νερά και να γίνει καλλιεργήσιμη η κοιλάδα του Ηρακλείου πεδίου !
!
Μια κάπως πρόχειρη εκτίμηση είναι ότι η ονομασία είναι Πυροβούνι η οποία έχει υποκαταστήσει κάποια παλαιότερη.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠροφανώς εκεί θα υπήρχε κάποιος φάρος που δούλευε με ξύλα.
Παλιότερα ίσως να ήταν αρχαίο φρούριο-πόλης, η Ηράκλεια, για ασφάλεια των κατοίκων της γόνιμης και καλλιεργήσιμης γύρω περιοχής.
Δεν έχω βέβαια αντίληψη για το είδος των υπαρχόντων εκεί αρχαιοτήτων οπότε συγχωρέστε με για τυχόν λάθος.
Κουά κα κα κα κα κα κα κα
αυτό που εχει περισσοτερο ειπωθει ειναι το πιερ ,, δηλαδη βουνο με ορατοτητα -που εχει πολυ θεα!!!! Ισως να θυμιζει και βουνο φωτιας (ηφαιστειο} Τωρα ακομη και το δικο σου σεναριο θα εστεκε,, αλλα ειναι δυσκολο εκει να εχεις προσβαση για φαρο με ξυλα, και εκεινες τις εποχες δεν νομιζω να ειχανε και πολλους φαρους, και λογικα οπως και σημερα, οι φαροι θα πρεπει να ητανε κοντα στην θαλασσα, οχι στην κορυφη του βουνου ,,υποθέτω!
ΑπάντησηΔιαγραφή