Την αναστολή του μέτρου του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.
Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε πως το καλοκαίρι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 δεν θα χρειάζεται να πληρώνουν το διοικητικό πρόστιμο.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πότε θα καταργηθεί το εν λόγω μέτρο είπε «θα δούμε, πιθανότατα από τον επόμενο μήνα».
Η κα. Γκάγκα πρόσθεσε πως αν τα κρούσματα πέσουν σε 200 με 300 την ημέρα, τότε θα μπορούμε να πάμε σε μία γενικότερη απελευθέρωση περιορισμών.
Όχι τέταρτη δόση στον γενικό πληθυσμό
Eπίσης επισήμανε πως δεν εξετάζεται τέταρτη δόση εμβολίου στον γενικό πληθυσμό.
Σημειώνεται πως χτες ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να καταργηθεί προσωρινά το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών.
Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα εάν η προσωρινή κατάργηση του πιστοποιητικού μπορεί να οδηγήσει και σε προσωρινή κατάργηση του προστίμου απάντησε:
«Όλα αυτά εξετάζονται αυτή τη στιγμή. Το διοικητικό πρόστιμο είναι κάτι το οποίο απέδωσε και συνεχίζει να αποδίδει, γιατί -έστω και πολύ χαμηλά ραντεβού, αυτή τη στιγμή συνεχίζουμε να παίρνουμε και ραντεβού πρώτης δόσης. Όλα αυτά συνεκτιμώνται. Ο κύριος σκοπός όλων μας (…) είναι να επιστρέψουμε πλήρως σε μια κανονικότητα, αλλά αυτό είναι πολύ πρόωρο για να τεθεί από τώρα».
Τι θα γίνει με το πιστοποιητικό εμβολιασμού; – Διαφωνίες από τους ειδικούς
Εκτός από το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που θεωρούν πως όταν υπάρξει ομαλοποίηση της πανδημίας, τότε θα καταργηθεί και το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ωστόσο υπάρχουν και οι ειδικοί που διαφωνούν με αυτή την άρση του μέτρου, θεωρώντας πως είναι νωρίς για να εξεταστεί κάτι τέτοιο.
Ειδικότερα πρώτος ο Γκίκας Μαγιορκίνης προανήγγειλε το τέλος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, λέγοντας πως μπορεί ακόμη και την Μεγάλη Εβδομάδα να καταργηθεί.
Ωστόσο ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επανέρχεται και εκφράζει εκ νέου την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Είναι «πολύ πρόωρη η κουβέντα για κατάργηση των πιστοποιητικών» είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, και πρόσθεσε ότι «στις χώρες που αυτό συζητιέται, το ποσοστό των εμβολιασμένων είναι πολύ υψηλό και είναι εξαιρετικά δύσκολο να έρθει κάποιος σε επαφή με έναν ανεμβολίαστο, ενώ στην Ελλάδα έχουμε ακόμη αρκετούς ανεμβολίαστους».
Οι λόγοι
Στη συνέχεια, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος επανέλαβε την άποψη ότι ο μοναδικός λόγος που θα μπορούσε να αποφασιστεί το τέλος του πιστοποιητικού εμβολιασμού είναι για να μην είναι δυσαρεστημένοι όσοι δεν το έχουν, λέγοντας πως θα μπορούσε αυτό να γίνει και για προεκλογικούς λόγους.
«Ο μόνος λόγος για πρόωρη κατάργηση του πιστοποιητικού είναι να μην είναι δυσαρεστημένοι όσοι δεν το έχουν» είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, λέγοντας πως κάτι τέτοιο μπορεί να αποφασιστεί και για προεκλογικούς λόγους.
«Δεν τελειώσαμε με την πανδημία»
«Δεν τελειώσαμε ακόμη με την πανδημία» επεσήμανε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Δυστυχώς πλέον οι 57 και 59 νεκροί κάθε ημέρα δεν προκαλούν αίσθηση».
«Από 16.000 κρούσματα πριν από λίγες ημέρες, με τον ίδιο αριθμό τεστ φθάσαμε στα 25.000 κρούσματα», επεσήμανε, λέγοντας πως είναι πιθανό να προκύψει και νέο κύμα πανδημίας λόγω του κύματος προσφύγων από την Ουκρανία, «μια χώρα με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού».
Όπως επεσήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος, «πλέον, το εμβόλιο έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, γιατί φτιάχτηκε για το αρχικό στέλεχος και δεν έχει επικαιροποιηθεί. Σε 2-3 μήνες θα επικαιροποιηθεί το εμβόλιο», λέγοντας πως ακόμη και 4 με 6 μήνες μετά από τον εμβολιασμό η πιθανότητα να νοσήσει και να νοσηλευθεί ένας εμβολιασμένος είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με έναν μη εμβολιασμένο πολίτη.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου