Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Οδηγοί Καλών Πρακτικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη

 


Η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου και το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου ενώνουν τις δυνάμεις τους, για μια ακόμη φορά, και στις 22 Ιανουαρίου 2024, στις 18:00 στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου παρουσιάζουν:


“Οδηγοί Καλών Πρακτικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη”.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της χώρας. Σήμερα, η ανάγκη για εφαρμογή πρακτικών βιώσιμης λειτουργίας και ανάπτυξης από τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους τουριστικούς προορισμούς είναι πλέον επιτακτική.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Αργοστολίου σε συνεργασία με το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, κατόπιν έρευνας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2023, δημιούργησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα οδηγούς που βασίζονται στις αρχές των συμπεριφορικών οικονομικών (Behavioral Economics).

Οι οδηγοί αυτοί προτείνουν απλές μεθοδολογίες και πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα από τις τουριστικές επιχειρήσεις, έχουν σημαντική απόδοση βιωσιμότητας και δεν απαιτούν έξοδα για την εφαρμογή τους, παρά μόνο αλλαγή προσέγγισης σε καθημερινές λειτουργίες τους και στην αλληλεπίδρασή με τους πελάτες τους.

Η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου, Μαρίνα Βεργωτή, δηλώνει πως, “Η αναγκαιότητα της βιώσιμης ανάπτυξης για τον τουρισμό είναι πλέον αναγνωρισμένη από όλους μας. Μέσα από αυτή τη πρωτοβουλία επιδιώκουμε να επικοινωνήσουμε όσο πιο εμφατικά γίνεται την σημασία και σπουδαιότητα της βιωσιμότητας, την ισορροπία μεταξύ οικονομικών οφελών και περιβαλλοντικής και πολιτιστικής προστασίας, κοινωνικής συνοχής και τον σεβασμό προς τις τοπικές κοινωνίες και τον ανθρώπινο παράγοντα”.
O αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Άγης Κονιδάρης δήλωσε ότι “οι Δήμοι τουριστικών προορισμών πρέπει να παρέχουν κίνητρα και εργαλεία στις τουριστικές επιχειρήσεις με στόχο την βιώσιμη ανάπτυξή τους. Σε έναν προορισμό όπως η Κεφαλονιά όπου το αδιαμφισβήτητο διαχρονικό του πλεονέκτημα είναι το φυσικό περιβάλλον, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την προστασία του. Η βιώσιμη ανάπτυξη στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος. Μόνο όταν η τουριστική ανάπτυξη επιτυγχάνεται με βάση τους τρεις αυτούς πυλώνες μπορεί να χαρακτηριστεί βιώσιμη. Οι ιδέες και οι προτάσεις για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη που συμπεριλαμβάνονται στα εγχειρίδια που θα παρουσιαστούν αποτελούν ένα νέο εργαλείο για τις τουριστικές επιχειρήσεις ώστε να λειτουργήσουν με στόχο τη βιωσιμότητα”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου