Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024

Την Τετάρτη το δεύτερο μερος της επιστροφής του Οδυσσέα.

 Από Μάκη Μεταξά.

Από την Τετάρτη 24/1/2024 12μ.μ ώρα Ελλάδος (10 μ.μ ώρα Αγγλίας) προβάλλεται από το κανάλι Sky History το δεύτερο σκέλος της ταινίας Odysseus Returns, μια παραγωγή της Revelations Entertainment του διάσημου ηθοποιού και παραγωγού ταινιών Morgan Freeman. 


Το σενάριο υπογράφουν οι James Younger & Seth Ward με την υποστήριξη του συγγραφέα ομιλητή και δημοσιογράφου Eric Metaxas. Η ταινία καταγράφει το ιστορικό της αναζήτησης του μυκηναϊκού κέντρου της εποχής του Οδυσσέα στα νησιά των Κεφαλλήνων και κυρίως το τι σηματοδοτεί αρχαιολογικά και όχι μόνο ο προ 33 ετών εντοπισμός του στην Ν.Α Κεφαλληνία έχοντας μέχρι στιγμής ως κορυφαία ευρήματα τον μνημειώδη θολωτό τάφο των Τζαννάτων μαζί με το παρακείμενο οικιστικό του κέντρο. 


Τα νεότερα στοιχεία που έχουν προκύψει και το τι σηματοδοτούν στον χώρο και τον χρόνο μαζί με τα όσα θετικά αλλά και τα όσα αρνητικά έχουν διαδραματισθεί όλα αυτά τα χρόνια επιχειρείται να καταγραφούν σε αυτό το φιλμ για να δοθούν οι πρώτες δημόσιες απαντήσεις σε ένα διεθνές κοινό που μπορεί να ξέρει αρκετά αλλά ενδεχομένως πολύ λίγα για αυτήν την συγκεκριμένη υπόθεση. 


Εκείνο που προκαταβολικά μπορούμε να πούμε (όσο και εάν ακούγεται περίεργο) είναι ότι το πλέον ανέλπιστο εύρημα για εμάς μετά από είκοσι πέντε και πλέον χρόνια συστηματικής έρευνας δεν είναι ο εντοπισμός του αναζητούμενου μυκηναϊκού κέντρου στα νησιά των Κεφαλλήνων, που κάποια στιγμή με τις σύγχρονες πλέον μεθόδους που παρέχουν οι συνεργαζόμενες επιστήμες στην επιστήμη της αρχαιολογίας αργά ή γρήγορα θα γινόταν, όσο η αποκάλυψη της ορθότητας των επίδικων Αρχαϊκών τοπογραφικών δεδομένων του έπους, ακόμη και στην λεπτομέρειά τους,  που οι περισσότεροι η αλήθεια είναι τα δικαιολογούν και τα ερμηνεύουν στα πλαίσια της εξαιρετικής περιγραφικής δεινότητας ενός ποιητή που επιστράτευσε την φαντασία του για να υπηρετήσει την πλοκή ενός αριστουργηματικά δομημένου λογοτεχνικού κειμένου.


"Ο διάβολος όμως πολλές φορές κρύβεται στις λεπτομέρειες" όπως χαρακτηριστικά έλεγε ο Ουίνστων Τσόρτσιλ, και όντως εκεί στις λεπτομέρειες φαίνεται ότι κρυβόταν.


"Η επιστροφή του Οδυσσέα" δεν είναι μια υπόθεση που αφορά μόνο το παρελθόν μας πρωτίστως και κυρίως αφορά το μέλλον μας στο μέτρο που θα εξακολουθήσουμε να έχουμε ισχυρή μνήμη  και αγάπη για την πατρώα γη για την οποία ο Οδυσσέας προτιμούσε να δει από μακριά έστω και λίγο καπνό να ανεβαίνει ψηλά στον ουρανό από το νησί του και ας πέθαινε. 


Λυπούμαστε ειλικρινά που σε αυτήν την φάση λόγω πνευματικών δικαιωμάτων εσείς, όπως και εμείς, δεν θα μπορέσουμε να παρακολουθήσουμε το φιλμ αυτό μέχρι να έλθει και στην πατρίδα μας. Αυτήν την εποχή και μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου θα έχουν πρόσβαση μόνο οι συνδρομητές του Sky History αποκλειστικά και μόνο της Μεγάλης Βρετανίας. Αρχές της Άνοιξης θα ακολουθήσει η προβολή του από Εθνικό δίκτυο των Η.Π.Α (PBS) όπως και από άλλα γνωστά συνδρομητικά κανάλια. Περί το τέλος της Άνοιξης προγραμματίζεται η προβολή του στο κοινό των Κεφαλλήνων ενδεχομένως στο θέατρο Κέφαλος στο μέτρο που η πολιτιστική επιτροπή του Δήμου Αργοστολίου ενδιαφερθεί για αυτό. 


Καλό είναι να μην ξεχνάμε ποτέ ότι σύμφωνα με τον Όμηρο "ο Οδυσσεύς ήγε Κεφαλλήνων μεγαθύμων". Το εάν ο Οδυσσέας ήταν ένα υπαρκτό για την εποχή του πρόσωπο ή μια μυθική φιγούρα που ενσωματώθηκε στην επική ποίηση της δυτικής νησιωτικής Ελλάδος για να εξυπηρετήσει την πλοκή ενός επικού μοτίβου που όπως όλα δείχνουν υμνούσε το κλέος και τα κατορθώματα της ελίτ του μυκηναϊκού κέντρου των Τζαννάτων (του άστεως της ομηρικής Ιθάκης) είναι ένα ερώτημα που δεν είναι ακόμη εύκολο να απαντηθεί. Ο χρόνος θα δείξει .


Μέχρι τότε θα έχουμε πολλά να πούμε και βεβαίως πολύ περισσότερα να κάνουμε για όσα μας ενώνουν και όχι βεβαίως  με όσα εντέχνως μερικοί εύχονται ή νομίζουν ότι μας χωρίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου