Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

Η πόλη της Τροίας, που βρίσκεται στη σύγχρονη Τουρκία, έχει πλούσια και θρυλική ιστορία που χρονολογείται από την ύστερη Εποχή του Χαλκού.

 

Η πιο διάσημη αφήγηση της ιστορίας της Τροίας προέρχεται από το επικό ποίημα του Ομήρου, την Ιλιάδα, που αφηγείται την ιστορία του Τρωικού Πολέμου.
Σύμφωνα με τον θρύλο, η Τροία ιδρύθηκε από τον βασιλιά Ηλιο, ο οποίος έδωσε το όνομά του στην πόλη.
Η πόλη έγινε ένα ισχυρό και ευημερούσα βασίλειο, το οποίο κυβερνάται από τον βασιλιά Πρίαμο και τη σύζυγό του, Hecuba.
Ωστόσο, η τύχη της πόλης άλλαξε όταν ζητήθηκε από τον Πάρη, πρίγκιπα της Τροίας, να κρίνει έναν διαγωνισμό ομορφιάς μεταξύ των θεών Αθηνάς, Αφροδίτης και Ήρας. Ο Πάρης επέλεξε ως την πιο όμορφη την Αφροδίτη και βραβεύτηκε ως βραβείο η Ελένη της Σπάρτης, σύζυγος του βασιλιά Μενέλαου.
Αυτό οδήγησε στον Τρωικό Πόλεμο, μια δεκαετή σύγκρουση μεταξύ των πόλεων-κρατών της Τροίας και της Ελλάδας, με επικεφαλής τον βασιλιά Αγαμέμνονα, αδελφό του Μενέλαου.
Ο πόλεμος έγινε από πολλούς διάσημους ήρωες, μεταξύ των οποίων ο Αχιλλέας, ο Οδυσσέα και ο Άγιαξ, οι οποίοι λέγεται ότι βοηθήθηκαν από τους θεούς.
Ο πόλεμος τελείωσε με το περιβόητο τέχνασμα του Δούρειου Ίππου, ένα γιγάντιο ξύλινο άγαλμα αλόγου που έκρυβε μια ομάδα Ελλήνων πολεμιστών.
Υπό την κάλυψη της νύχτας, οι Έλληνες αναδύθηκαν από το άλογο και άνοιξαν τις πύλες της Τροίας, επιτρέποντας στους συντρόφους τους να χύσουν μέσα και να κατακτήσουν την πόλη.
Η ιστορική ύπαρξη της Τροίας συζητήθηκε εδώ και καιρό μεταξύ των μελετητών, αλλά το 1870, ο Γερμανός αρχαιολόγος Χάινριχ Σλίμαν ανέσκαψε μια τοποθεσία στη βορειοδυτική Τουρκία που πίστευε ότι ήταν η τοποθεσία της Τροίας.
Οι ανακαλύψεις του, και αυτές των επόμενων αρχαιολόγων, επιβεβαίωσαν ότι μια πόλη υπήρχε στην περιοχή περίπου την εποχή του υποτιθέμενου Τρωικού Πολέμου, και τώρα είναι ευρέως αποδεκτό ότι ο θρύλος της Τροίας βασίζεται σε έναν ιστορικό πυρήνα.
Εδώ είναι ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα της ιστορίας της Τροίας:
- 3000 π.Χ.: Η πόλη της Τροίας ιδρύεται από τον βασιλιά Ηλιο.
- 1200 π.Χ.: Ο Τρωικός Πόλεμος λαμβάνει χώρα, σύμφωνα με τον θρύλο.
- 1000 π.Χ.: Η πόλη της Τροίας είναι εγκαταλελειμμένη και ερείπια.
- 700 π.Χ.: Η τοποθεσία της Τροίας ανακαταλαμβάνεται από νέο οικισμό.
- 300 π.Χ.: Η πόλη της Τροίας είναι και πάλι εγκαταλελειμμένη και αφέθηκε σε ερείπια.
- 1870 μ.Χ.: Ο Heinrich Schliemann ανασκάπτει την τοποθεσία της Τροίας και επιβεβαιώνει την ιστορική της ύπαρξη.
Παρακαλώ σημειώστε ότι η ιστορική ακρίβεια των γεγονότων του Τρωικού Πολέμου εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των μελετητών, και ο θρύλος της Τροίας έχει διακοσμηθεί και τροποποιηθεί με την πάροδο του χρόνου μέσω της λογοτεχνίας, της τέχνης και του λαϊκού πολιτισμού.
 
Εμφάνιση πρωτοτύπου
 
Βαθμολογήστε αυτή τη μετάφραση
Μπορεί να είναι εικόνα άλογο και η Πύλη του Βρανδεμβούργου
Όλες οι αντιδράσεις:
14 χιλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου