Την ώρα που η ακρίβεια έχει μετατραπεί σε μάστιγα για τα ελληνικά νοικοκυριά κι ενώ το κόστος διαβίωσης είναι δυσβάσταχτο, οι ανατιμήσεις σε φρούτα και λαχανικά δείχνουν να μην έχουν τέλος, με τους καταναλωτές να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τον τελευταίο μήνα, καταγράφηκαν νέες ανατιμήσεις που φτάνουν σχεδόν το 50% στα οπωροκηπευτικά, με τις τιμές να είναι απλησίαστες ακόμη και στη λαϊκή αγορά.
Σε…πρωταθλητή των ανατιμήσεων αναδεικνύονται τα ροδάκινα, καθώς ενώ πριν από ένα μήνα η τιμή τους ήταν στα δύο ευρώ το κιλό, τώρα ο καταναλωτής θα πρέπει να διαθέσει 2,98 ευρώ για το ένα κιλό.
«Στέγνωσαν τα χωράφια»
Όπως εξηγούν οι παραγωγοί, ο λόγος για το ράλι ακρίβειας στα προϊόντα τους δεν είναι άλλος παρά η κλιματική κρίση και η παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας. «Στέγνωσαν τα χωράφια» επεσήμανε ένας από αυτούς, τονίζοντας πώς ο παραγωγός χρειάζεται 100 ευρώ την ώρα μόνον για να ποτίσει, ενώ τεράστιο είναι και το κόστος των εργατικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σταφύλια, τα βλήτα και το σπανάκι είναι τα προϊόντα που επλήγησαν περισσότερο από τις συνθήκες.
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος, δεν θεωρεί πειστικές αυτές τις αιτιολογίες και αφήνει αιχμές για αισχροκέρδεια. Επικαλείται μάλιστα το παράδειγμα της αύξησης στα ροδάκινα, για να τεκμηριώσει την γνώμη του, λέγοντας πώς δεν δικαιολογείται καθώς δεν μπορεί να οφείλεται ούτε στην κλιματική αλλαγή αλλά ούτε και στην λειψυδρία.
Ο ίδιος υπογραμμίζει πως τα ροδάκινα είναι ένα προϊόν που βγαίνει Άνοιξη-Καλοκαίρι κι επομένως η συγκομιδή έχει τελειώσει. Ως εκ τούτου, υποστηρίζει ότι οι αυξήσεις είναι αδικαιολόγητες, καθώς το προϊόν θα έπρεπε να είναι φτηνότερο και όχι ακριβότερο.
Θύματα των ανατιμήσεων για μια ακόμη φορά οι καταναλωτές, οι οποίο αναγκάζονται να εφεύρουν… εναλλακτικές λύσεις για να μπορέσουν να εντάξουν φρούτα και λαχανικά στην διατροφή τους. όπως ο κύριος που αποκαλύπτει ότι για να ανταπεξέλθουν στην τιμή των σταφυλιών τα κάνουν… κομπόστα.
newsbreak
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου