Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025

Ακυρο το "Turkaegean", δικαίωση για την Ελλάδα

 

Διεκδικούμε το δίκιο μας με όλες μας τις δυνάμεις"

Ακυρώνεται το εμπορικό σήμα "Turkaegean" που κατέθεσε προς κατοχύρωση το 2021 ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας (TGA) - Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκου

turkaegean

Ακυρώνεται το ευρωπαϊκό εμπορικό σήμα ''Turkaegean'', μετά από συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Ανάπτυξης και του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), με απόφαση του γραφείου Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. (C58927, 10/01/25).

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση, και ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, δήλωσε: "Η Ελλάδα με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ισχυρή στο διεθνές στερέωμα και υπερασπίζεται με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τα εθνικά της συμφέροντα και στο εμπορικό πεδίο. Διεκδικούμε το δίκιο μας με όλες μας τις δυνάμεις και με κάθε έννομο μέσο. Έτσι φτάσαμε και στη δικαίωση με την προσβολή του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Σήματος 'Turkaegean'".

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται πως το 2021, ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης Τουρκίας (TGA) κατέθεσε προς κατοχύρωση στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ε.Ε. το εμπορικό σήμα "Turkaegean". Τον Φεβρουάριο του 2023, επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, ασκήθηκε αίτηση ακύρωσης από την Ελληνική Δημοκρατία, με χειρισμό της υπόθεσης από τον ΟΒΙ για την προσβολή του σήματος του τουρκικού οργανισμού.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, όπως υπογραμμίζεται, είναι η σημερινή απόφαση, η οποία αποτελεί δικαίωση των ελληνικών θέσεων.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΟΒΙ, Δημήτρης Χρόνης, ανέφερε: "Η απόφαση ακύρωσης του 'Turkaegean' ικανοποιεί πλήρως τις ελληνικές θέσεις και δικαιώνει σε απόλυτο βαθμό την απόφαση να καταφύγουμε στην προσβολή του σήματος".

ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΕΠΊΣΗΣ

Ο γενικός διευθυντής του ΟΒΙ, Παναγιώτης Κανελλόπουλος, σχολίασε: "Στην υπόθεση 'Turkaegean' o ΟΒΙ, μαζί τους νομικούς παραστάτες που εκπροσώπησαν την χώρα, δουλέψαμε συστηματικά και μεθοδικά για να έρθει το σημερινό θετικό αποτέλεσμα σε μια δύσκολη νομική μάχη".

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αναφερόμενος στην απόφαση, έγραψε στην πλατφόρμα Χ:

"Μία νομική διαδικασία που είχα ξεκινήσει ως Υπουργός Ανάπτυξης για μια βλάβη στα Εθνικά μας συμφέροντα που προκλήθηκε τότε, όχι με ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης (αν και αντίπαλοι μου μου την χρέωσαν) πάει καλά για μας. Είμαι υπερήφανος".

Η αντίδραση της Ελλάδας το 2023 που δικαιώθηκε

turkaegean

Η Ελλάδα είχε άμεσα προχωρήσει το 2023 σε προσβολή αυτής της ονομασίας, κρίνοντας και καταγγέλοντας ότι το "TurkΑegean" υποκρύπτει γεωπολιτικές επιδιώξεις από την Άγκυρα και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η ελληνική ομάδα που ανέλαβε εξ αρχής την υπόθεση, εδώ και δύο χρόνια έχει καταθέσει πλήρη φάκελο με σκοπό να αποδείξει ότι η προσπάθεια κατοχύρωσης του εμπορικού σήματος "TurkΑegean" από την Τουρκία αποτελεί ενέργεια που υποκρύπτει γεωπολιτική σκοπιμότητα.

"Η Ελλάδα προσέλαβε μια κορυφαία αμερικανική δικηγορική εταιρεία για να ακυρώσει τις προσπάθειες της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει το εμπορικό σήμα "Turkaegean" προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες από τις ΗΠΑ. Η Ελλάδα έχει προσλάβει τη δικηγορική εταιρεία Steptoe & Johnson, η οποία ειδικεύεται στις λεγόμενες δικαστικές διαφορές που αφορούν εμπορικές και συνοριακές διαφορές".

Πλέον η απόφαση του Γραφείου Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (Trademark Trial and Appeal Board of the United States Patent and Trademark Office – USPTO) που εκδόθηκε προσφάτως, ζητά από την Τουρκία περισσότερες διευκρινίσεις για τον λόγο που επέλεξε το εμπορικό σήμα "TurkΑegean".

Με αυτή την απόφαση ζητείται από τον Τουρκικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης (TGA) να εξηγήσει για ποιο λόγο και με τι σκοπό επελέγη ο όρος, πράγμα που αποκαλύπτει πως ουσιαστικά οι ΗΠΑ αποδέχονται ότι και η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να προχωρήσει σε πολιτική αγωγή στα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ αποζητώντας τα κίνητρα της Τουρκίας για την υιοθέτηση του όρου "TurkAegean".

Και αυτό εξάγεται από το γεγονός πως η Ελλάδα είχε ζητήσει να καταθέσουν για τα κίνητρα επιλογής του "TurkAegean" και Τούρκοι διπλωμάτες, ωστόσο το Αμερικανικό Γραφείο το αρνήθηκε ως αίτημα εκτός δικαιοδοσίας. Συνεπώς με την παραπάνω απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την κίνηση της Ελλάδας.

Οι Τούρκοι καλούνται να καταθέσουν και δικαιολογητικά, διαφορετικά κινδυνεύουν με κυρώσεις σε περίπτωση δίκης. Οι αντιπρόσωποι της ελληνικής πλευράς είχαν ζητήσει να καταθέσουν και εκπρόσωποι από τον TGA, κάτι που, όπως φαίνεται, θα γίνει. Μάλιστα έχει ήδη διευκρινιστεί ότι θα καταθέσει η Μπ. Γκεντίκ, στέλεχος του τουρκικού οργανισμού.

Στην Τουρκία έχει δοθεί διορία 20 ημερών ώστε να παράσχει τις απαιτούμενες εξηγήσεις.

"Το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ επέτρεψε στην Τουρκία να σηματοδοτήσει τον όρο τον Δεκέμβριο του 2021 και θα παραμείνει σε ισχύ έως τον Ιούλιο του 2031, επιτρέποντας στη χώρα να χρησιμοποιεί τη φράση σε μελλοντικές εκστρατείες. Όπως αναφέρει έγγραφο που αναρτήθηκε στην EUTM, την ευρωπαϊκή υπηρεσία για την κατοχύρωση εμπορικών σημάτων, φαίνεται ότι ο όρος έχει γίνει αποδεκτός από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, ενώ ως ημερομηνία λήξης ορίζεται η 16η Ιουλίου 2031".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου