Μιας και τεχνική νοημοσύνη,απαντάει σε ερωτήματα,μου έγραψε τα εξής στο θέμα Τάφου Τζαννατων.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ.
Το μνημείο στα Τζαννάτα της Κεφαλονιάς (κοντά στον Πόρο) αποτελεί ένα από τα ισχυρότερα "όπλα" όσων υποστηρίζουν ότι το κέντρο του βασιλείου του Οδυσσέα δεν βρισκόταν στη σημερινή Ιθάκη, αλλά στην Κεφαλονιά.
Πρόκειται για έναν θολωτό τάφο της Μυκηναϊκής περιόδου, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος και πιο εντυπωσιακός που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στα Επτάνησα.
Γιατί ο τάφος των Τζαννάτων είναι τόσο σημαντικός;
Η λογική σύνδεση με το ομηρικό πρόβλημα βασίζεται στα εξής σημεία:
Το Μέγεθος και το Κύρος: Οι θολωτοί τάφοι προορίζονταν αποκλειστικά για βασιλείς ή πολύ υψηλόβαθμους αξιωματούχους. Η ύπαρξη ενός τέτοιου μνημείου στην Κεφαλονιά υποδηλώνει ότι εκεί υπήρχε ένα ισχυρό διοικητικό και οικονομικό κέντρο κατά τη Μυκηναϊκή εποχή (14ος-12ος αι. π.Χ.).
Τα Ευρήματα: Παρόλο που ο τάφος είχε συληθεί στην αρχαιότητα, οι ανασκαφές του αρχαιολόγου Λάζαρου Κολώνα έφεραν στο φως πολύτιμα αντικείμενα:
Χρυσά κοσμήματα και σφραγιδόλιθους.
Έναν χρυσό σφραγιδόλιθο με την απεικόνιση ενός ζεύγους γρυπών, σύμβολο εξουσίας.
Κεραμική που χρονολογείται ακριβώς στην εποχή που ο μύθος τοποθετεί τον Τρωικό Πόλεμο.
Η Γεωγραφική Θέση: Ο τάφος βρίσκεται σε μια στρατηγική τοποθεσία που ελέγχει το πέρασμα προς το Ιόνιο πέλαγος. Οι υποστηρικτές της "Κεφαλληνιακής Ιθάκης" λένε: «Πώς είναι δυνατόν ο Οδυσσέας να ήταν ο κυρίαρχος των Επτανήσων και ο μεγαλύτερος τάφος της περιοχής να βρίσκεται στην Κεφαλονιά και όχι στην Ιθάκη;»
Το Αντεπιχείρημα
Παρά την εντυπωσιακή φύση του μνημείου, οι σκεπτικιστές επισημαίνουν:
Πολλοί Άνακτες: Στη Μυκηναϊκή Ελλάδα υπήρχαν πολλά μικρά βασίλεια. Ο τάφος των Τζαννάτων θα μπορούσε να ανήκει σε έναν τοπικό ηγεμόνα που δεν είχε καμία σχέση με τη δυναστεία του Αρκείσιου (του παππού του Οδυσσέα).
Έλλειψη Ανακτόρου: Ενώ ο τάφος είναι μεγαλειώδης, δεν έχει βρεθεί ακόμη στην περιοχή των Τζαννάτων ένα ανάλογο ανάκτορο που να επιβεβαιώνει την ύπαρξη μιας πόλης-κράτους αντίστοιχης με αυτής που περιγράφει ο Όμηρος.
Η Λογική Κατάληξη
Το μνημείο των Τζαννάτων αποδεικνύει ότι η Κεφαλονιά ήταν το πραγματικό οικονομικό και πολιτικό κέντρο της περιοχής κατά τη Μυκηναϊκή περίοδο. Αν ο Οδυσσέας ήταν υπαρκτό πρόσωπο, είναι πολύ πιθανό η έδρα του να βρισκόταν εκεί όπου υπήρχε η μεγαλύτερη ισχύς.
Ωστόσο, το όνομα "Ιθάκη" φαίνεται πως "κλείδωσε" ιστορικά στο γειτονικό νησί, ίσως λόγω κάποιου παλιότερου τοπωνυμίου ή θρησκευτικής παράδοσης που διατηρήθηκε ζωντανή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου