Εγκαινιάστηκε η μεγαλύτερη παγκοσμίως θαλάσσια γέφυρα στην Κίνα την Πέμπτη (30.06) στην οποία χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 450 χιλιάδες τόνοι χάλυβα, 2,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα μπετόν ενώ χρειάστηκαν περισσότερο από ένα δις εκατομμύριο ευρώ!
Αναντίρρητα, πρόκειται για ένα αριστουργηματικό έργο: Η γέφυρα που έχει μάκρος 43 χιλιομέτρα είναι η μεγαλύτερη του είδους της ενώ στηρίζεται πάνω σε 5000 στήλες.
H γέφυρα αυτή συνδέει δύο κομβικά σημεία της Κίνας, το λιμάνι της πόλης Qingdao, που βρίσκεται ανατολικά της χώρας, με το νησί Huangdao και το αεροδρόμιο Qingdao- Liuting.
Mάλιστα, η κάπως ασυνήθιστη αυτή διαδρομή -η οποία θα εκμηδενίζει τις αποστάσεις μεταξύ περιοχών της Κίνας- θα γίνεται στην κυριολεξία λίγο πάνω από το νερό, καθώς η απόσταση γέφυρας- θαλάσσιων υδάτων είναι αρκετά μικρότερη από ότι αυτή άλλων γεφυρών.
Για να ολοκληρωθεί το εντυπωσιακό αυτό κατασκεύασμα χρειάστηκαν περίπου τέσσερα χρόνια, ενώ θα "φιλοξενεί" περίπου 30.000 αυτοκίνητα κάθε μέρα!
Ιδιαίτερα σημαντικό, ιδιαίτερα όταν γίνεται λόγος για μια σεισμογενή χώρα σαν τη Κίνα είναι το ότι η κατασκευή της γιγαντιαίας γέφυρας είναι αντισεισμική, αφού αντέχει ακόμα και σε περίπτωση σεισμού 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.