Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Στις κάλπες 120 εκατ. Αμερικανοί για το νέο τους πρόεδρο


Η πιο αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση


Για μια μεγάλη -τόσο σε σημασία όσο και σε διάρκεια- νύχτα ετοιμάζονται τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, καθώς η διαδικασία της ψηφοφορίας έχει ήδη ξεκινήσει στις περισσότερες πολιτείες, με τους κατοίκους να προσέρχονται μαζικά ακόμα και σε πρόχειρα εκλογικά τμήματα, που στήθηκαν μέσα σε τέντες, έπειτα από το καταστροφικό πέρασμα του τυφώνα Σάντι.


Ήδη, ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα σχηματίζουν οι ψηφοφόροι στη Φλόριντα, την Τζόρτζια, το Ιλινόις, το Μέριλαντ, τη Μασαχουσέτη, το ανατολικό Μίσιγκαν, το Κεντάκι, το Μιζούρι, την Πενσιλβάνια, το Ρόουντ Άιλαντ, τη Νότια Καρολίνα και την Κολούμπια.

Το πρωί της Τρίτης (τοπική ώρα), ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν ψήφισε στο Ντέλαγουερ. Ο Ομπάμα είχε ήδη ψηφίσει πριν από δύο εβδομάδες, όπως και περίπου το 25% των Αμερικανών ψηφοφόρων. Ο Ρόμνεϊ ψήφισε στη Μασαχουσέτη το πρωί (λίγο πριν τις 16:00 ώρα Ελλάδος).

Η Ιντιάνα και το Κεντάκι θα είναι οι πρώτες πολιτείες, στις οποίες θα κλείσουν οι κάλπες, στη 1 μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος).

Η μεγάλη μάχη δίνεται στις εννέα αμφίρροπες πολιτείες, κυρίως το Οχάιο και τη Φλόριντα, οι οποίες, λόγω του μεγάλου αριθμού των εκλεκτόρων τους, θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα. Ο «μαγικός» αριθμός, που ανοίγει την πόρτα του Λευκού Οίκου, είναι οι 270 εκλέκτορες.

Βάσει των τελευταίων δημοσκοπήσεων, Ομπάμα και Ρόμνεϊ εμφανίζονται ουσιαστικά ισόπαλοι, ενώ ο νυν πρόεδρος έχει ελαφρύ προβάδισμα, εντός των ορίων του στατιστικού λάθους, στις κρίσιμες πολιτείες.

Στις τελευταίες τους ομιλίες ενώπιον των υποστηρικτών τους, Μπαράκ Ομπάμα και Μιτ Ρόμνεϊ έκαναν την ύστατη προσπάθεια να τους πείσουν αφενός μεν να πάνε στις κάλπες, αφετέρου δε, να στηρίξουν με τις ψήφους τους, τους υποψηφίους του Δημοκρατικού ή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος για την προεδρία και την αντιπροεδρία των ΗΠΑ.

Την παράσταση, έστω και την τελευταία στιγμή, «έκλεψε» το δάκρυ που κύλησε στο μάγουλο του Μπαράκ Ομπάμα, κατά την ομιλία του στην Αϊόβα, το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος δεν κατάφερε να κρύψει και ο φωτογραφικός φακός δεν θα μπορούσε, παρά να «αιχμαλωτίσει».

Πλέον, το ζήτημα μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, είναι όχι ποιος θα δακρύσει, αλλά ποιος θα γελάσει τελευταίος... 

Οι αναλυτές κάνουν λόγο για μια μάχη «στήθος με στήθος», η έκβαση της οποίας θα κριθεί στο νήμα, θυμίζοντας σε πολλούς τις εκλογές του 2000, όταν χρειάστηκαν εβδομάδες μέχρι να ξεκαθαρίσει ότι ο Τζορτζ Ο. Μπους είχε επιβληθεί του Αλ Γκορ όχι στην ψήφο του λαού, αλλά σε αυτήν των εκλεκτόρων και η επανακαταμέτρηση στη Φλόριντα, με εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ...
http://www.protothema.gr/amerikanikes-ekloges/article/?aid=234489

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου