Εκμετάλλευση και διαχείριση των νερών της περιοχής Πρόννων.
Η παρατεταμένη, ανομβρία είχε σκορπίσει διάχυτο προβληματισμό σε αυτοδιοικητικούς, στον αγροτικό κόσμο, και στους απλούς πολίτες, μια και το υδάτινο δυναμικό της περιοχής, λίμνη Ακολη, επίσκοπο, φράγμα αμπελά την βρύση, λιμνοδεξαμενή άρδευσης, ρέματα, καταρράκτες ποτιστή, , Φαράγγι Φουκαλίδας, Παραδείσι, Κορώνι, Σκούλα, Κεφαλόβρυσο, Καρούσο, Αγιος Γρηγόρης Βαλεριάνο, Αργύρια να έχουν περιορισμένη παροχή η να έχουν “στεγνώσει” τελείως.
Αυτή τη στιγμή έχουμε μια πολύ καλή κατάσταση μόνο στις λιμνοδεξαμενές των Τζαννάτων. Με την πρώτη της ύδρευσης να έχει πληρότητα 100%, και την δεύτερη της άρδευσης που ήταν άδεια, να έχει πληρότητα περίπου στο 90% της χωρητικότητάς της. Καθοριστική σημασία σε αυτό ήταν η βροχόπτωση που έπεσε στα τέλη Φεβρουαρίου, όπου για ένα τριήμερο βροχής, γέμισε και η λιμνοδεξαμενή της άρδευσης αρκετά με νερό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν συνέβη το ίδιο με τα υπόγεια νερά. Συγκεκριμένα η λίμνη ακολη να έχει χαμηλή στάθμη και να έχει σταματήσει εδώ και αρκετούς μήνες η συνεχή ροή νερού (υπερχείλιση) στο ποτάμι. Πρόκειται για ιστορικό χαμηλό στάθμης σε χειμερινή περίοδο. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση όχι μόνο δεν θα υπάρξει καμία δυνατότητα επέκτασης δικτύου που έχει προγραμματιστεί, αλλά θα έχουμε και σοβαρό πρόβλημα, για τις περιοχές που σήμερα τροφοδοτούνται από την Ακολη. Τέλος ο ποταμός θα στερηθεί μετα από αιώνες την οικολογική παροχή νερού, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον του και την παραποτάμια βλάστηση.
Βασικό στόχο καθώς πλέον οι ανάγκες μεγαλώνουν, θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση του επιφανειακού υδάτινου δυναμικού, με ούτε μια μικρή ποσότητα νερού που αποκτάμε από τη βροχή, να πηγαίνει στη θάλασσα.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, που η ανομβρία ήταν έντονη στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει η συζήτηση για τις λιμνοδεξαμενές, το Υπουργείο Γεωργίας είχε ορίσει 5 περιοχές που θα μπορούν να δεχθούν τέτοιες δραστηριότητες στην Κεφαλονιά. Τελικά μετά από πολλές εντάσεις, υπήρξε συναίνεση για την κατασκευή μόνο 2 λιμνοδεξαμενών που έδωσαν λύση στην ύδρευση και άρδευση του Πόρου, Τζαννάτων, Αγίας Ειρήνης και Καμπιτσάτων.
Στο πλαίσιο των παραπάνω, αν δεν έχουμε τις ανοιξιάτικες βροχές, μπορεί να έχουμε σοβαρό πρόβλημα το φετινό καλοκαίρι. Η ΔΕΥΑΚ πρέπει να προγραμματίσει τις απαιτούμενες ενέργειες ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου και να διατυπώσει εγκαίρως τις απόψεις της, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή υδροδότηση περιοχών που βασίζονται κυρίως στον τουρισμό.
Η Ανησυχητική αυτή κατάσταση ξεκίνησε πέρυσι το καλοκαίρι και στην περιοχή μας που σήμανε συναγερμός στην παλιά Σκάλα, Αλείμματά, Σπαθί, Φανιές όταν γεώτρηση της περιοχής σταμάτησε να βγάζει νερό και για την κάλυψη των αναγκών χρησιμοποιήθηκαν υδροφόρα οχήματα.
Για την ύδρευση της τουριστικής αυτής περιοχής χρησιμοποιούνται σήμερα 5 γεωτρήσεις, και ένα δίκτυο υδροδότησης περιορισμένης παροχή (30 κυβικά μέτρα νερού ανά ώρα) από την λιμνοδεξαμενή Τζαννάτων. Είναι προφανές πλέον ότι ο κίνδυνος λειψυδρίας ευρίσκεται προ των πυλών. Για να αποφύγουμε τις πολύ δαπανηρές λύσεις όπως λ.χ. χρήση μεταφοράς νερού με υδροφόρες, η αφαλάτωση, είναι προφανές ότι πρέπει να να υλοποιηθούν άμεσα οι υπάρχουσες δυνατές λύσεις. 1) Παράλληλο δίκτυο υδροδότησης από την λιμνοδεξαμενη Τζαννάτων απόσταση 15 km 2) Εκμετάλλευση του νερού που καταλήγει στη θάλασσα στο Κορώνι.
Απώτερος όμως σκοπός θα πρέπει να είναι η σωστή διαχείριση του νερού και ο προγραμματισμός για μια λιμνοδεξαμενή, στην ευρύτερη περιοχή Σκάλας- Καστελιού που θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στο να ελαχιστοποιηθεί η χρήση των υπόγειων υδάτων και στο να υπάρξει αυτονομία στις υδρευτικές ανάγκες της περιοχής.
Πρόεδρος Πόρου
Οδυσσέας Γαλιατσάτος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου