Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

ΠΡΟΣΟΧΗ...ΠΡΟΣΟΧΗ..!!! ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΟΙΝΙΚΕΣ.



ΕΙΔΙΚΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΜΟΥ ΕΠΤΑΝΗΣΑ....!!!!!!!SOS!
ΠΡΟΣΟΧΗ...ΠΡΟΣΟΧΗ..!!! ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΦΟΙΝΙΚΕΣ.
Μετά την αθρόα εισαγωγή φυτών της οικογένειας φοινικοειδών απο την Αφρική για να στολίσουμε......τους δημόσιους χώρους την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων μεταφέρθηκε στην Ελλάδα ένα σκαθάρι ,εχθρός για τους φοίνικες.Ως ξενόφερτο δεν έχει εχθρούς στο οικοσύστημα της χώρας μας γεγονός που μαζί με τον τρόπο πολλαπλασιασμού του το κάνει να έχει πολύ μεγάλο πληθυσμό σήμερα.
Στις παραλίες της Πρέβεζας εδώ και ένα εξάμηνο το θέαμα είναι αποκαρδιωτικό.......Ο ένας φοίνικας μετά τον άλλο με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς καταστρέφεται....Πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν μέτρα και μάλιστα αξιοποιώντας την γνώση των παλαιοτέρων..στην προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος..!!!! 

Ο ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΡΥΓΧΩΤΟΣ ΚΑΝΘΑΡΟΣ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΟΕΙΔΩΝ
Το έντομο εντοπίζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας στο Ηράκλειο της Κρήτης το Μάιο του 2005 σε φοίνικες Washingtonia spp. που εισήχθησαν στη χώρα μας από την Αίγυπτο με σκοπό τη φύτευση τους σε δημόσιους χώρους, σε ξενοδοχεία και σε καφετέριες. Τη ζημιά στην Κρήτη την προκαλεί στους <span>Κανάριους φοίνικες</span> προς το παρόν. Αυτή τη χρονική περίοδο οι προσβολές έχουν λάβει μεγάλη έκταση στην περιοχή των Γουβών, ενώ διάσπαρτες κηλίδες προσβεβλημένων φοινίκων υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή(Χερσόνησο, Μάλια κ.ά.). Το έντομο δεν έχει παρατηρηθεί, προς το παρόν, στο ενδημικό της Κρήτης είδος Phoenix theophrastii.
Τα αρσενικά και θηλυκά ενήλικα είναι μακριά κόκκινο-καφέ σκαθάρια περίπου 3-4 cm μήκους, με χαρακτηριστικό μακρύ ρύγχος , φέρουν 4 φτερά, 2 έλυτρα και 2 μεμβρανώδη, τα οποία όμως δεν τους εξασφαλίζουν μακρινές πτήσεις.
Οι ζημιές στα φοινικόδεντρα προκαλούνται κυρίως από το έντομο όταν αυτό βρίσκεται στο στάδιο της προνύμφης
Τα ενήλικα θηλυκά εναποθέτουν περίπου 200 ωά στη βάση των νεαρών φύλλων, στο μίσχο των φύλλων και στη στεφάνη. Οι προνύμφες τρέφονται με μαλακές ίνες και φθάνουν σε μέγεθος έως και πάνω από 5 cm πριν τη νύμφωση, όπου λίγο πριν από αυτή κινούνται εσωτερικά του φοίνικα δημιουργώντας στοές και μεγάλες κοιλότητες . Μπορεί να βρεθούν σε οποιοδήποτε μέρος μέσα στο φοίνικα ακόμα και στη βάση του κορμού όπου εκφύονται οι ρίζες.
Ο βιολογικός κύκλος του εντόμου διαρκεί περίπου 3 μήνες (90) ημέρες, το θηλυκό σε ηλικία 5 ημερών αρχίζει να γεννά τα αυγά του τα όποια εκκολάπτονται σε 2-5 ημέρες. Το προνυμφικό στάδιο διαρκεί κατά μέσο όρο 55 ημέρες και το νυμφικό 12-20 ημέρες. Η χρονική διάρκεια αυτή έχει παρατηρηθεί σε τροπικά κλίματα, αφού το έντομο είναι τροπικών χωρών. Στις Μεσογειακές χώρες δεν έχει ιδιαίτερα μελετηθεί η διάρκεια του βιολογικού κύκλου, κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα προκειμένου να γνωρίζουμε την εξέλιξη του εντόμου και που θα βοηθήσει στην πιθανή καταπολέμηση του.
Η προνύμφη νυμφώνεται μέσα σε ένα κουκούλι φτιαγμένο με καφέ υγρές ίνες του φοίνικα . Περνάει δηλαδή από το στάδιο της προνύμφης στο στάδιο της pupa , και ακολουθεί η έξοδος του ακμαίου πλέον εντόμου .
Στον ίδιο φοίνικα μπορούμε να συναντούμε επικαλυπτόμενες γενιές και την ύπαρξη όλων των βιολογικών σταδίων του εντόμου παράλληλα.
Συνήθως τα συμπτώματα στους φοίνικες είναι εμφανή όταν πλέον οι ζημιές στους ιστούς του είναι σε προχωρημένο στάδιο . Έτσι, που όταν τα πρώτα σοβαρά συμπτώματα της προσβολής εμφανιστούν είναι τόσο σοβαρές οι ζημιές στο εσωτερικό του με αποτέλεσμα το θάνατο του φυτού.

Αυτή η αργή εμφάνιση των συμπτωμάτων καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της προσβολής. Από τις μέχρι τώρα έρευνες δεν υπάρχουν ασφαλείς τεχνικές για την αντιμετώπιση προσβολών σε αρχικό στάδιο
Πρέβεζα: Το κόκκινο σκαθάρι "χτυπά" τους φοίνικες και στην Δροσιά
09 Οκτωβρίου 2012 | 13:15
Πρέβεζα: Το κόκκινο σκαθάρι
Στην περιοχή της Δροσιάς βρέθηκαν όχι μόνο «άρρωστα» δέντρα αλλά και το σκαθάρι το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα φοινικοειδή
Μολυσμένη στο σύνολό της από το κόκκινο σκαθάρι το οποίο προσβάλλει τους φοίνικες χαρακτηρίζεται η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας σύμφωνα με έγγραφο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας.
Το σκαθάρι είχε εντοπιστεί μέχρι την περιοχή της Καστροσυκιάς.
Τελευταία έκανε την εμφάνισή του και στον οικισμό της Δροσιάς πολύ κοντά στην πόλη της Πρέβεζας, ενώ σύμφωνα με τους γεωπόνους για πρώτη φορά συνολικά η περιοχή και συγκεκριμένα οι Δήμοι Πάργας, Ζηρού και Πρέβεζας χαρακτηρίζονται μολυσμένη ζώνη.
Στην περιοχή της Δροσιάς βρέθηκαν όχι μόνο «άρρωστα» δέντρα αλλά και το σκαθάρι το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στα φοινικοειδή.
Σύμφωνα με τους Γεωπόνους τα προσβεβλημένα από το «κόκκινο σκαθάρι» κλαδιά των φοινικοειδών παίρνουν την μορφή «ομπρέλλας», από την κορυφή προς την βάση τους και στην συνέχεια ξεραίνονται.
Οι κάτοικοι των προσβεβλημένων περιοχών θα πρέπει να γνωστοποιούν άμεσα στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας κάθε περιστατικό προσβολής, έτσι ώστε αυτά να καταγράφονται αλλά και οι κάτοχοι των άρρωστων φοινικοειδών να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση του σκαθαριού.
Επίσης στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσής του ισχύει η απαγόρευση διακίνησης φοινικοειδών, τόσο εντός της οριοθετημένης περιοχής όσο από την οριοθετημένη περιοχή προς άλλες περιοχές.
- See more at: http://www.pamepreveza.gr/News/AllArticles/tabid/142/articleId/57958/Default.aspx#sthash.IY3nsw9T.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου