Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Επειδή όπου ρήγματα ...δεν σημαίνει μόνο σεισμός..

.
Μόνιμοι… κάτοικοι του ελληνικού ρήγματος στο Ιόνιο (αλλά και αλλού) είναι και οι Φάλαινες ή φυσητήρες!
Όπου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, βρίσκουν καταφύγιο στα μυστηριώδη και ερεβώδη υποθαλάσσια βάραθρα και τα απύθμενα πηγάδια του γνωστού σεισμικού ρήγματος του Ιονίου. 
Τα τεράστια αυτά, θαλάσσια θηλαστικά, με μήκος 12 μέτρα και βάρος που αγγίζει τους 44 τόνους, τρέφονται με βαθυπελαγικά και μεσοπελαγικά καλαμάρια μήκους 1,5(!) μέτρου, που αφθονούν στα βάθη αυτά (υπολογίζεται ότι οι μεγάλοι αρσενικοί φυσητήρες χρειάζονται έως και έναν τόνο από καλαμάρια ημερησίως).
Η αναζήτηση των γιγάντιων καλαμαριών ακόμη και σε βάθη που ξεπερνούν τα 2.000 μέτρα είναι και η βασική αιτία που συνδέει τους φυσητήρες με το ρήγμα του Ιονίου, αλλά και με τις άλλες υποθαλάσσιες βαθιές περιοχές της χώρας μας.....


Τόσο ο σχηματισμός αυτού του ρήγματος όσο και οι συχνοί σεισμοί στη δυτική Ελλάδα οφείλονται στη σύγκρουση της αφρικανικής πλάκας με την ευρωπαϊκή, που είναι ιδιαίτερα σφοδρή στην περιοχή της Ελλάδας.«Μαζί με το ελληνικό ρήγμα, η σύγκρουση αυτή δημιούργησε ιδανικές συνθήκες διαβίωσης για τους υπέροχους φυσητήρες, που λίγοι Ελληνες γνωρίζουν ότι ζουν μόνιμα στις ελληνικές θάλασσες και βέβαια και στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι φυσητήρες κινούνται σε όλο σχεδόν το ελληνικό ρήγμα κι έτσι από το Ιόνιο μπορεί να κατευθυνθούν προς τη νότια Κρήτη και το Καστελόριζο ή και αντίστροφα. Επίσης, μπορούν να πλησιάζουν προς το ελληνικό ρήγμα και τις ελληνικές ακτές προερχόμενοι από άλλα πελαγικά νερά της Ανατολικής Μεσογείου.
Από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών «Πέλαγος» έχουν καταγραφεί ένας προς ένα 120 φυσητήρες, που είτε ζούν μόνιμα είτε επισκέπτονται τακτικά τις θάλασσές μας!
Πηγή: ostria.gr
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗς  ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥΣ  ΣΤΟ ΦΕΙς!!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗς  ΕΝΑ ΑΚΟΜΝΗ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΙΟΝΙΑΝ ΠΡΕΣΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου