Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

ΟΜΗΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΗΜΕΡΑΣ



  1. ΠΟΡΟΣΝΙΟΥΣΣΣΣ  ,,15 - 3:08 μ.μ.
    ΛΟΙΠΟΝ ,,Ας ΑΝΑΛΥΣΩ ΛΙΓΟ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ "ΠΕΖΟΣ ΘΑΡΩ ΔΕΝ ΗΡΘΕΣ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ" Αν λοιπόν οι Ιθακίσιοι δεν ηταν χωραταζήδες και να ενοούσαν δεν ήρθες ουρανοκατέβατος,, παει να πει ότι όντως είχες δυνατότητα να πας Ιθάκη και πεζός!! και γι αυτό το επαναλαμβάνει και τακτικα σαν φραση να το εμπαιδώσουμε!

    Δεν ξερω τα πέιπερς σου,,αλλά ο Καμπάνης που το ανάφερε,,ηθελε να ισχυριστει (και σωστα) και να τεκμηριώσει Ιθάκη= Παλλικη, οπως και πολύ λογικά και εσυ λές Ασσος = Ιθακη, και κάλιστα και ο φιλτατος που σταμάτησε να σχολιαζει Νόντας να πει Ιθάκη = Λευκάδα! τώρα ο Παυσανίας,,μας κρατάει μυστικό το μέρος της Ιθάκης μην τυχων πάμε και σκαψουμε ίσως,, αλλα αυτό μην τον φοβίζει,, και εδω που με "αποδειεις " περιπου τους λέμε τι θα βρουν κανεις δεν ασχολειτε!!
    Αυτή η φράση λοιπόν το μονο που αποκλειει,,οπως πάντα ακριβώς αναφέρει και ο Καμπάνης το Ιθάκη=Ιθάκη, και να συμφωνησω και σε ακόμα δυο πραγματάκια με Καμπάνη,, καταγωγή μας έχει να καμει με Κρητη (ΚΛΕΦΤΙΟΥ) Και επισης καθόλου τυχαιες αναφορές με την αγάπη σε Αργος,, και ίδια ράτσα (εχει γράψει εξάλου ειδικό βιβλιο για τον Αργο) όπως δειχνουν φώτο η Λαίλαψ Κεφαλου να μοιαζει με την περιγραφη που κάνει για Αργος ο Καμπάνης!
     ας πιασω τώρα κοινεσ δικές μας θέσεις!! εκιο το Δουλίχιο,, μονο νοτιότερα της Ιθάκης μπορει να ήταν,, οπότε συμφωνω απόλυτα οτι ειναι η σημερινη Ζακυνθος,, χωρίς παραπέρα επεξηγήσεις! (συμφωνει εξάλου και ο φιλός μας Αρης και ο Μεταξάς) οπότε βλέπω πληοψηφία.

  2. Στο αν Αστεριδα ήταν το Δασκαλιό,, ασυζητητη, Ιθάκη ήταν η Ερισσος,, αλλα ο Ομηρος δεν ενοεί ανάμεσα αλλά μεσυγγης , και για όσους το θέλουν σωνει και καλά ανάμεσα,, ας το πάρουμε οπτικα από το μέρος που ξεκίνησε να έρθει ο τηλέμαχος , να δουμε οτικα ποιο νησακι βλέπει π.χ!!
  3. Φίλε “Poros” γύρω από την Οδύσσεια ποτέ μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα έστω και προσωρινά, γιατί από ό,τι έχω καταλάβει χρόνια τώρα εκεί που νομίζεις ότι κρατάς κάτι σίγουρο έρχεται κάτι καινούριο και στα ανατρέπει όλα.
    Έχω την εντύπωση ότι Οδύσσεια τραβάνε αυτοί που ψάχνουν για τον Οδυσσέα παρά αυτά που τράβηξε ο ίδιος ο Οδυσσέας! Χα χα.
    Το μεσσηγύ – μασσηγύς – μεσηγύ, (επίρρημα) έχει την έννοια του στη μέση, ή μεταξύ. Δεν το λέω εγώ αλλά το διαπιστώνει κανείς στα ομηρικά έπη και συγκεκριμένα στα σημεία: δ845, ο528, χ341, Ε769, Θ560, Λ573, Ψ521.
    Δεν γνωρίζω με ποια άλλη έννοια και από ποιες πηγές έχει αναφερθεί εδώ για να σχολιάσω.
    Τώρα για την πορεία του Τηλέμαχου από την αρχαία Πύλο (Γαργαλιάνοι περίπου), μέχρι το σπίτι του είναι μια άλλη Οδύσσεια ψαξίματος με μόνο σταθερό σημείο τον πορθμό Σάμης – Ιθάκης που θέλει πάλι τεκμηρίωση.
    Σε αφήνω να προτείνεις, ή σωστότερα να προτείνετε.
    Εκείνο που βλέπω πάντως και στεναχωριέμαι είναι ότι κάποιοι μαθαίνουν χωρίς να προσφέρουν γνώσεις και γνώμες. Θιακοκεφαλλονίτικο γνώρισμα βέβαια και τούτο!
    Εκτός και είμαστε τόσο σοφοί, ή έχουμε το αλάθητο του Πάπα και δε το έχουμε καταλάβει! χαχα.

    Σπ.Ρ.
    1. ΚΟΙΤΑ ΑΝ ΕΝΟΕΙΣ ΕΜΕΝΑ ΟΤΙ ΜΑΘΑΙΝΩ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΑΙΡΩ,, ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟς,, ΕΓΩ ΚΑΤΑΓΡΑΦΩ ΤΙΣ ΘΕΩΡΕΙΕΣ ΟΛΩΝ ΜΑς,, ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΜΑΘΑΙΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ,, ΚΑΙ Ο ΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑς,, ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΟΜΗΡΟΥ,, ΚΑΙ ΒΑΖΩΝΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΛΙΓΟ ΦΑΝΤΑΣΙΑ,, ή ΕΡΜΗΝΙΟΝΤΑΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΟΠΩς ΤΟΝ ΒΟΛΕΥΟΥΝ "ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΕΝΟΙΑ" ΤΕΚΜΗΡΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ! ΕΓΩ ΟΠΩς ΕΧΩ ΑΝΑΦΕΡΕΙ,, ΔΕΝ ΕΔΙΝΑ ΚΑΜΟΙΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΟΥ,, ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ ΑΛΛΩΝ,, ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΚΡΙΝΩ,,ΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΟ

    2. Ταιριάζει στην περίπτωση μου λίγο η θεωρεία "ΜΑΤRIX" http://pronoikefalonias.blogspot.com/2013/05/matrix.html,, Tουλάχιστον θεωρω ότι βλέπω που είναι η τοποθεσία,, αλλα δεν ε΄χω τον τρ'οπο να το τεκμηριώσω και αποδείξω!!Αντιθέτως απόρω πως δεν το καταλαβαίνουν και οι άλλοι! μεσσηγύ – μασσηγύς – μεσηγύ, κατά όπως αναλύει ο Μεταξας ενοει μέση απόσταση ,, ενω όπως εξηγει ο φίλοσ μου Σάκης Δανιηλ,, σε βιβλίο που έχει εκδόσει,, ενοεί το ανάμεσα οπτικά όπως το βλέπει μπροστά του,, και πέφτει σε σημερινό ύφαλο ανάμεσα /Ζακυνθο και Πελλοπόνησο
      http://pronoikefalonias.blogspot.com/2012/10/blog-post_8.html, ανεβάζω και τα σχολια μας σε φρέσκια ανάρτηση προσθετωντας και τα λινκ, των αναρτήσεων που αναφέρω!



  4. ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ, ΤΟΥ POROSNEWS, ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ,, ΕΝΑ ΣΥΜΑΖΕΜΑ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΤΗΚΑΝ
    PRONOIKEFALONIAS.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ E-POROS


  5. ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ, ΤΟΥ POROSNEWS, ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ,, ΕΝΑ ΣΥΜΑΖΕΜΑ ΤΩΝ...
    PRONOIKEFALONIAS.BLOGSPOT.COM|ΑΠΟ E-POROS

2 σχόλια:

  1. Έ όχι να εννοώ και εσένα φίλε Γιώργο αφού εσύ συμμετέχεις, αναφέρομαι σε άλλους που γνωρίζουν, έχουν άποψη, διαβάζουν τα αναρτημένα, όλο και κάτι μπορεί να σκέφτονται αλλά δεν συμμετέχουν στην παρέα.
    Για τη λέξη μεσσηγύς τώρα:
    Θα αναφερθώ σε μία των περιπτώσεων από τις προαναφερθήσες στα έπη Οδύσσεια και Ιλιάδα.


    (ο -526)
    ὣς ἄρα οἱ εἰπόντι ἐπέπτατο δεξιὸς ὄρνις,
    κίρκος, Ἀπόλλωνος ταχὺς ἄγγελος· ἐν δὲ πόδεσσι
    τίλλε πέλειαν ἔχων, κατὰ δὲ πτερὰ χεῦεν ἔραζε
    μεσσηγὺς νηός τε καὶ αὐτοῦ Τηλεμάχοιο.
    τὸν δὲ Θεοκλύμενος ἑτάρων ἀπονόσφι καλέσσας…

    (μετάφραση)
    Τέτοια καθὼς τοῦ μίλησε, πετάει πουλὶ δεξά του,
    τοῦ Ἀπόλλωνα μαντάτορας γοργόφτερος πετρίτης•
    εἶχε ἀγριοπερίστερο στὰ νύχια καὶ μαδοῦσε,
    κι ἀνάμεσα Τηλέμαχου καὶ καραβιοῦ σκορποῦσε
    φτερὰ. Κι ὁ Θεοκλύμενος τὸν πῆρε ἀπὸ τοὺς ἄλλους…



    Εδώ λοιπόν στην ο ραψωδία στίχος 526 λέει ο Όμηρος:
    Εκείνη τη στιγμή πετάει ένα γεράκι του Απόλλωνα μαντατοφόρος που εκράταε ένα αγριοπερίστερο και “πτερά χεύεν έραζε” δηλαδή και φτερά έχυνε από ψηλά μεταξύ του Τηλέμαχου και καραβιού.
    Τα φτερά βέβαια δεν μπαίνουν σε στοίχιση για να πέφτουν σε ίσες αποστάσεις από Τηλέμαχο και πλοίο, έτσι δεν είναι?
    Άρα εννοεί στον χώρο που υπήρχε μεταξύ του πλοίου και του Τηλέμαχου.

    Ίδιες ερμηνείες της λέξης μπορεί να αντιληφθεί κανείς και στα σημεία:
    Ε 769, Θ 560, Λ573, Ψ 521, ο528, χ341.

    Τώρα ο φίλος Σάκης Δανιήλ με αυτά που αναφέρεις πάντα τον πορθμό Σάμου – Ιθάκης τι τον έκαμε?? Αφού στον Όμηρο πρώτη θέση έχει ο συγκεκριμένος πορθμός και δευτερεύουσα σημασία η Αστερίδα εκτός αν πρέπει να το αποδείξω και αυτό.
    Σπ. Ρόκκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ANAΖΗΤΗΣΗ ΛΕΞΗΣ ,,ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΝΕΡΕΣΕΙΣ ΤΣΟΥ ΣΥΛΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΜΟΥ
    13.33 μεσσηγὺς Τενέδοιο καὶ Ἴμβρου παιπαλοέσσης :
    13.34 ἔνθ ' ἵππους ἔστησε Ποσειδάων ἐνοσίχθων

    24.77 ὣς ἔφατ ' , ὦρτο δὲ Ἶρις ἀελλόπος ἀγγελέουσα ,
    24.78 μεσσηγὺς δὲ Σάμου τε καὶ Ἴμβρου παιπαλοέσσης
    24.79 ἔνθορε μείλανι πόντῳ : ἐπεστονάχησε δὲ λίμνη .

    iv.844 ἔστι δέ τις νῆσος μέσσῃ ἁλὶ πετρήεσσα ,
    iv.845 μεσσηγὺς Ἰθάκης τε Σάμοιό τε παιπαλοέσσης ,
    iv.846 Ἀστερίς , οὐ μεγάλη : λιμένες δ ' ἔνι ναύλοχοι αὐτῇ
    ΚΑΙ ΑΠΟ ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΙΘΑΚΗ = ΛΕΥΚΑΔΑ ΣΕ
    https://nikiana.wordpress.com
    Υπάρχει κάποια νήσος στην μέση της θάλασσας πετρώδης
    στην μέση ακριβώς μεταξύ Ιθάκης και Σάμης απόκρημνης
    η Αστερίς, όχι μεγάλη· σ’ αυτήν υπάρχουν
    ασφαλείς λιμένες διπλοί· εκεί έμεναν ελλοχεύοντες οι Αχαιοί

    ΑπάντησηΔιαγραφή