Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017

συνεχεια σχολιασμών πέρι Φορκυνα


ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Προσπαθώ να μείνω στο ομηρικό κείμενο και να κοιτάξω με αντικειμενική σκοπιά. Σίγουρα μελετάτε κάθε ενδεχόμενο...Κι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο

Αφαίρεση
ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Λεέι ο Αντίνοος στη ραψωδία δ 669 :

Αφαίρεση
ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ἀλλ' ἄγε μοι δότε νῆα θοὴν καὶ εἴκοσ' ἑταίρους,
ὄφρα μιν αὖτις ἰόντα λοχήσομαι ἠδὲ φυλάξω δ 670
ἐν πορθμῷ Ἰθάκης τε Σάμοιό τε παιπαλοέσσης,

Αφαίρεση
ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Αλλά δώστε μου γρήγορο καράβι και 20 συντρόφους, όταν επιστρέφει καρτέρι να του φυλάξω ΣΤΟΝ ΠΟΡΘΜΟ ΜΕΤΑΞΥ ΙΘΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΡΑΧΩΔΟΥΣ ΣΑΜΗΣ....

Αφαίρεση
ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Μιλάει για ένα θαλάσσιο πέρασμα μεταξύ δύο νησιών. Ξεκάθαρα!

Αφαίρεση
ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Αν δεν υπήρχε κι αυτό το χωρίο τότε ο παραπάνω ισχυρισμός θα ήταν πολύ πιο δυνατός. Ο ίδιος ο ¨Ομηρος είναι σαφής. Το καρτέρι στήνεται μεταξύ δύο νησιών.

Αφαίρεση
ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ¨Οσο για τον Καραβόμυλο όπου έχω επισκεφτεί πολλές φορές είναι εμφανείς οι δυνατοί βόρειοι άνεμοι που φτάνουν στην περιοχή από το στενό Ιθάκης-Κεφαλονιάς. Ο κόλπος της Σάμης είναι ανοιχτός κόλπος ακριβώς ως προς τον βορρά. Στη Σάμη έχει κατασκευαστεί λιμενοβραχίονας για να προστατεύονται τα πλοιάρια από τους συγκεκριμένους ανέμους.Θα ήταν δύσκολο να ταυτιστεί με τον Φόρκυνα καθώς μιλάμε για έναν τεράστιο κόλπο 5 χιλιομέτρων μήκους. Θυμάμαι το πλοίο που έφτανε από Πάτρα στην Σάμη όταν έφτανε στον κόλπο κι έστριβε προς το λιμάνι της Σάμης λόγω των βορείων ανέμων "κουνούσε" μέχρι να δέσει...Και μιλάμε για καλοκαιρινούς μήνες


Αφαίρεση
Γιωργος Γκιαφης εκει εχεις ενα καλο πατημα

Διαχείριση
ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Γιωργος Γκιαφης μακάρι να μην είχα...Λατρεύω
την περιοχή!

Αφαίρεση
Γιωργος Γκιαφης περιπτωση Βοχυνα=Φορκυνα πως θα το θεωρουσες?

Διαχείριση
Γιωργος Γκιαφης http://porosnews.blogspot.gr/2017/09/blog-post_82.html

ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
POROSNEWS.BLOGSPOT.PE

Μου αρέσει!Δείτε περισσότερες αντιδράσεις
ΑπάντησηΑφαίρεση προεπισκόπησηςπριν από 44 λεπτά
Διαχείριση
ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Δύο λιμάνια αναφέρει ο Όμηρος...¨Ενα δίπλα στο παλάτι το Ρείθρο κι ένα μακριά τον Φόρκυνα...

Αφαίρεση
ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Η περίπτωση Βόχυνα ταιριάζει μόνο στο Ρείθρο

Γιωργος Γκιαφης Makis Metaxas Αγαπητέ Γιώργο κατά κανόνα αποφεύγω να σχολιάζω σχολιασμούς αγαπητών φίλων μας, θα ήταν όμως αγένεια εκ μέρους μου εάν δεν σου απαντούσα στην σχετική σου ανάρτηση (με τον περίεργο τίτλο!) για το Ομηρικό λιμάνι του Φόρκυνα που διάβασα σήμερα το πρωί στον τοίχο μου. Η πρώτη μου παρατήρηση είναι πως σε μια έρευνα πρώτα εξετάζει κανείς το βασικό ερώτημα, που εν προκειμένω είναι: " ποιο είναι το νησί που μας υποδεικνύει το Ομηρικό κείμενο οτι ήταν η Ομηρική Ιθάκη;". Ακολούθως και εφόσον προσδιορίσουμε ποιο νησί είναι αυτό μπορούμε να πάμε και στο επόμενο βήμα που είναι να αναζητήσουμε σε αυτόν τον τόπο τις πιθανές θέσεις των επιμέρους τοποθεσιών που ταιριάζουν με τις περιγραφές, με τις μεταξύ τους σχέσεις και αποστάσεις, ενδεχομένως με τοπωνυμικά κατάλοιπα, αρχαιολογικά κατάλοιπα κ.τ.λ. Αν ξεκινήσουμε ανάποδα θα μπορούσε κανείς να δει σε κάθε νησί παρόμοια λιμάνια που θα ταίριαζαν άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο με τις Ομηρικές περιγραφές με μια βεβαίως βασική παρατήρηση ότι κοντά τους θα πρέπει να μας υποδείξουν και εκείνο το εντυπωσιακό "θαῦμα ἰδέσθαι" λιμνοσπήλαιο αφιερωμένο στις νύμφες των νερών (Ναϊάδες) που μάλιστα πέραν των άλλων ιδιαίτερων περιγραφών φέρεται να ήταν η "κατοικία των Μελισσών".[ἔνθα δ᾽ ἔπειτα τιθαιβώσσουσι μέλισσαι.] Εμείς έχουμε καταθέσει την άποψή μας πως το Ομηρικό κείμενο μας υποδεικνύει την ακριβή θέση της Ομηρικής Ιθάκης που είναι το νησί της Κεφαλληνίας και πως το λιμάνι του Φόρκυνα είναι η περίκλειστη λιμενολεκάνη του σημερινού κόλπου της Σάμης από τις ακτές της Κεφαλληνίας και της σημερινής Ιθάκης. Σε αυτήν την λιμενολεκάνη μπορούν να καταφύγουν τα πλοία σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων [αἵ τ' ἀνέμων σκεπόωσι δυσαήων μέγα κῦμα ἔκτοθεν] και αναλόγως της φοράς των ανέμων να αράξουν "ἄνευ δεσμοῖο" δηλαδή να τραβήξουν με ασφάλεια το πλοίο στην στεριά στις παραλιακές του ζώνες (περιοχή Σάμης με νότιους - νοτιοανατολικούς ανέμους, περιοχή Αγίας Ευφημίας με βόρειους - βορειοδυτικούς ανέμους). Σε αυτήν την λιμενολεκάνη επίσης μπορεί κάποιος να δει στην παραλιακή της ζώνη (τον σημερινό Καραβόμυλο) εκείνο το περίφημο λατρευτικό λιμνοσπήλαιο που ήταν αφιερωμένο στις νύμφες των Ναϊάδων. όπου φέρεται να ήταν η κατοικία των Μελισσών (ψυχών) δηλαδή το σημερινό λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. ;Όσοι ενδιαφέρονται να διαβάσουν περισσότερα μπορούν να κατευθυνθούν στην blog: http://homericithaca.blogspot.gr/2016/01/blog-post_10.html

Στο νησί της Κεφαλληνίας βρίσκεται το "θαύμα ιδέσθαι" λιμνοσπήλαιο των…
HOMERICITHACA.BLOGSPOT.COM



ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Για ποιό λόγο τότε στη Σάμη υπάρχουν δύο τεχνητά λιμάνια??? Αν προστατεύονταν από τους ανέμους γιατί χρειάστηκαν να κατασκευαστούν λιμενοβραχίονες?

Αφαίρεση
ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Επίσης οι βόρειοι άνεμοι χτυπούν τον μεγάλο κόλπο της Σάμης (5 χλμ μήκος)...Η περιγραφή που δίνει ο Όμηρος είναι ακριβής...Τα πλοία μένουν άδετα μέσα σε προστατευμένο κόλπο απ τους ανέμους...

Αφαίρεση
ΓΙΩΡΓΟΣ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Το βασικό ερώτημα για να απαντηθεί θα πρέπει να δούμε τις περισότερες παραμέτρους να συμφωνούν με τον Όμηρο. Αν οι περισσότερες παράμετροι δεν συμφωνούν δεν μπορούμε να ταυτίσουμε την ομηρική Ιθάκη με κανένα νησί. Σέβομαι την άποψη σας και αγαπώ το νησί σας και τους ανθρώπους του. Προσπαθώ όμως να παραμένω αντικειμενικός και στο κείμενο του Ομήρου...Στο νησί σας μόνο η Άσσος ταιριάζει στην περιγραφή κι αυτή όχι απόλυτα. Το σπήλαιο της Μελισάνης είναι το πιο όμορφο σπήλαιο στην Ελλάδα αλλά δεν μπορώ να το ταυτίσω με το σπήλαιο των Νυμφών καθώς απουσιάζει το λιμάνι του Φόρκυνα απ την περιοχή.

και  4 σχόλια:

  1. Λοιπόνε Γιώργη φίλε μου θα πιούμε ούζο μαζί με τις εξής προϋποθέσεις:
    Πρώτα θα μου έχεις θρόνο ασημοκάρφωτο να κάτσω.
    Δεύτερο θέλω αρχαίο κροντήρι για να πίνω.
    Τρίτο θα μάθεις να παίζεις απαλή μουσική με φόρμιγγα.
    Μετά θα έρτεις να μου πιάσεις τα ποδάρια σαν Ομηρικός ικέτης και όχι τσι πατούσες γιατί γαργαλιέμαι.
    Έπειτα από όλα αυτά το κυριότερο:
    Συνηθίζω να ακουμπάω τον χρυσό κρατήρα με το ούζο και τα παγάκια 45,33 πόντους μακριά μου. Θα πρέπει λοιπόνε να έχεις ακουμπήσει πρώτα τη φόρμιγγά σου μεσηγγύς του θρόνου και του κρατήρα μου.
    Άμα δεν πετύχεις τη κατάλληλη απόσταση που φανερώνει η λέξη «μεσσηγγύς», σηκώνομαι, παίρνω τσου μεζέδες Fotis family Poros, το ούζο Σταθάτου-Φόρκυνα με τα παγάκια και μην τον είδατε τον Σπύρο τον λεβέντη, γιατί σαν Ομηριστές πρέπει να εφαρμόζουμε πάντα πιστά τα λόγια του Ομήρου:

    (Ραψωδία χ)
    340 ἦ τοι ὁ φόρμιγγα γλαφυρὴν κατέθηκε χαμᾶζε
    μεσσηγὺς κρητῆρος ἰδὲ θρόνου ἀργυροήλου,
    αὐτὸς δ᾿ αὖτ᾿ Ὀδυσῆα προσαί̈ξας λάβε γούνων,
    καί μιν λισσόμενος ἔπεα πτερόεντα προσηύδα:
    «γουνοῦμαί σ᾿, Ὀδυσεῦ: σὺ δέ μ᾿ αἴδεο καί μ᾿ ἐλέησον:

    (Μετάφραση)
    Τη βαθουλή κιθάρα απίθωσε λοιπόν στο χώμα κάτω,
    αναμεσής στο ασημοκάρφωτο θρονί και στο κροντήρι,
    κι εκείνος χύθηκε στα γόνατα να πέσει του Οδυσσέα,
    και λόγια του 'λεγε ανεμάρπαστα με χίλια παρακάλια:
    «Σπλαχνίσου με, Οδυσσέα, σεβάσου με, στα γόνατα σου πέφτω!

    Υ.Γ.
    Και μη μπερδεύεσαι από το μεσηγγύς = αναμεσής, πρέπει να το εύρεις κατά Όμηρική ακρίβεια και πόντους !
    Και άμα δε μπορείς εσύ, να αρωτήσεις στο Facebook για ἔπεα πτερόεντα.

    Κάκα κα κα κα κα κα κα κα κα κα
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. XAXAXAXA,, ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕς,, ΤΟ μΕΣΣΗΓΥς ΤΟ ΕΧΕΙ ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΕΞΑΛΟΥ Ο ΠΟΙΗΤΗς ΕΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ!! δΕν ξερω ποτε θα φτασει ευκεινη η ωρα τσι αποκάλυψης,, αλλα Μεσσηγυς κρυβεται και η ΙΘΑΚΗ... και νομιζω οτι θα φανουμ τυχεροι να ανηκουμε στην γενια που θα μαθουμε Αληθειες!
    Με το ουζακι πάντως καθαριζει και το μυαλό,, και μεσα στην ζάλη σου,, μπορει να σουν κατεβουν ιδεες,, που θα δωσουν την λύση του μυστηρίου!!!
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και κάτι για τον κ. ΓΙΩΡΓΟ Λ. ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ
    Εδώ σας πιάνω αδιάβαστο κ. Μαργαρίτη γιατί απότομους βράχους στο έμπα δεν έχουν τα Σύβοτα αλλά μόνο ο όρμος της Άσσου, παραταύτα όταν πιάσει Μαΐστρος δεν μένει μέσα κολυμπηθρόξυλο , αντίθετα προς το Φισκάρδο που δεν αναφέρεστε και το Βαθύ, μα και το Αργοστόλι.
    Έπειτα το λιμάνι της Άσσου την εποχή του Ομήρου πρέπει να ήταν ίσως και 300 μέτρα πιο βαθύ προς Ανατολικά και άρα ασφαλέστατο αλλά με τις προσχώσεις του εκεί χείμαρρου έμεινε πλέον το μισό σε μέγεθος.
    Κάτι που δε μετράτε όμως καλά είναι τί σημαίνει δέσιμο πλοίων την εποχή του Ομήρου?
    Μπάς και τα μισοβγάζανε όπου είχε αμμουδιά έξω και τα δένανε καλού κακού σε κάνα δέντρο μήπως και τα τραβήξει σιγά – σιγά το κύμα πάλι στη θάλασσα?
    Για διαβάστε λίγο Όμηρο πάρα πάνω να το βρήτε…
    Τα λιμάνια που ανάφερα είναι απλά ενδεικτικά γιατί υπάρχουν και άλλα.
    Καλή δύναμη για πιο ορθολογιστικό πλησίασμα των επών.

    Κάκακακακακα
    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα αναφερόμενα στην Οδύσσεια Θιακά λιμάνια ήταν δύο σίγουρα (Φόρκυνας, Ρείθρον) και μία ακτή ή λιμάνι με παραλία βότσαλου ή άμμου που βγήκε ο Τηλέμαχος.
    Το Ρείθρο χωρίς οπτική επαφή με το παλάτι - πόλη (α – 185) και ο Φόρκυνας με οπτική επαφή.
    Από το Φόρκυνα έπρεπε οπωσδήποτε να παρεκκλίνεις της πορείας για να πάς περπατώντας στον Εύμαιο.
    Στον Εύμαιο πήγε ο Οδυσσέας πριν το μεσημεριανό φαγητό όπου έφαγε αφού έσφαξε ο Εύμαιος (ξ – 75) και το βράδυ ξαναέφαγε (ξ – 425).
    Οι χρόνοι βέβαια κάπως μπερδεύονται όταν ο Όμηρος τον τοποθετεί να ξυπνάει στον Φόρκυνα όταν επιστρέφουν οι Φαίακες στη Σχερία (ν – 187).
    Ποιητική αδεία προφανώς.

    Δεν έχετε παρά να διαβάσετε προσεκτικά τις ανάλογες ραψωδίες.

    Πολύ τα τουμπουλάρουμε φίλτατοι Ομηριστές.
    Σπ. Ρόκκος

    Χα χα.  


    ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΜΕ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ
    POROSNEWS.BLOGSPOT.PE
  5. απαντηση  :σπυρο την ασσο  την εχει βαλει σαν σεναριο,,, στην νεοτερη αναρτηση βαζω και τις φωτο  της σημειωσης του

  6. σε  http://porosnews.blogspot.gr/2017/09/blog-post_99.html…












  1. και  τελος  και το Αργοστολι!!!

3 σχόλια:

  1. ἀκταὶ ἀποῤῥῶγες : Απότομες ακτές...Στο έμπα στα Σύβοτα έχει απότομες ακτές...Αν δεν είχα κάνει επιτόπια έρευνα δεν θα το έλεγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα συμφωνησω με τον Γιωργο Γκιαφη για το λιμνοσπηλαιο της Μελισσανης. Ειναι τοσο εμφανες οτι αυτο "ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΕΙ" ο Ομηρος που απορω πως το προσπερναμε τοσο ευκολα... Το οτι Οι ΒΑ ανεμοι (και οι βοριαδες) χτυπανε τον κολπο της Σαμης ΣΗΜΕΡΑ δεν σημαινει οτι ετσι ηταν και 3 χιλιετιες ΠΡΙΝ... Το στενο κεφαλονιας Ιθακης ποιος εγγυαται οτι δεν ηταν οπως σημερα και οτι ο κολπος της Σαμης δεν προστατευοταν καλυτερα ; ΤΟ "ΘΕΜΕΛΙΟ" ή αν προτιμαμε "ο ΦΑΡΟΣ" του αρχαιου Φορκυνα ειναι το λιμνοσπηλαιο, ολα τα αλλα λιγο η πολυ τα βρισκεις σε πολλα σημεια.Εχουμε στο μυαλο μας παντα τις αλλαγες που ειναι δυνατον να συνεβησαν απο τοτε και αλλαξαν το τοπιο. Οταν λοιπον εχουμε ενα στοιχειο οπως το λιμνοσπηλαιο Μελισσανης, που αποδεδειγμενα ηταν ιερο των Νυμφων και ομοιο του δεν υπαρχει στην γυρω ευρυτερη περιοχημ εχουμε ΕΝΑ ΚΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΠΑΖΛ που ΔΕΝ αναιρειται ευκολα απο καιρικες συνθηκες πο οποιες μεταβαλλονται ευκολα στο περασμα του χρονου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΑς ΒΡΙΣΚΩ ΠΟΥ ΣΩΣΤΟ!! ΣΕΒΟΜΑΙ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ, ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΙς ΔΗΜΟΣΙΕΥΩ ΚΑΙ ΟΛΕς,, Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΛΙΣΑΝΗς ΘΕΩΡΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΝΟΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙς!!! ΠΟΛΥ ΚΑΛΕς ΟΙ ΣΚΕΩΕΙς ΚΑΙ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙς ΤΟΥ ΣΥΓΡΑΦΕΑ, ΚΑΙ ΠΟΛΥΚΑΛΕς ΦΩΤΟ,, ΑΛΛΑ ΤΗΝ ΜΕΛΙΣΑΝΗ ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΓΝΟΕΙς ΑΠΟ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΦΟΡΚΥΝΑ,, ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΟ! ΣΑς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΑς

    ΑπάντησηΔιαγραφή