Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΟΜΗΡΙΚΗ ΙΘΑΚΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ!

Περί του εντοπισμού των «πλωτών» ανακτόρων του περι-πλανώμενου Οδυσσέως
 
Προς τον Σύλλογο Φιλομήρων Ιθάκης «Ευχήν Οδυσσεί»
Θέλω να Σας ευχαριστήσω θερμά γιατί με την ανακοίνωση σας αντιλήφθηκα ότι όντως με την από στήθους τηλεφωνική μου δήλωση που έκανα στον Δ/τη της εφημερίδας Ημερήσιος καθ’ οδόν προς Αθήνας ειλικρινά σας αδίκησα. Αισθάνομαι πραγματικά υπόχρεος που μου δίνετε τώρα την ευκαιρία να διορθώσω τα κακώς κείμενα και να ανταπαντήσω επί της ουσίας στα όσα έχετε διατυπώσει με το από 1/9/2010 έγγραφο σας.

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας ότι η πραγματική αλήθεια δεν αποδόθηκε με την σχετική μου δήλωση και προφανώς είμαι υποχρεωμένος να την διατυπώσω με την ορθή της απόδοση, γιατί πέραν των άλλων είναι και μία θαυμάσια ευκαιρία για να τα θυμηθούν οι παλαιότεροι και κυρίως να μάθουν οι νεότεροι.

Η πολυθρύλητη υπόθεση του εντοπισμού των ανακτόρων του περι-πλανώμενου Οδυσσέως στην Ιθάκη τουλάχιστον για τα τελευταία εκατό και πλέον χρόνια μας έχει προσφέρει αρκετές συγκινήσεις αλλά και αρκετά ευτράπελα για τα οποία οι ιστορικοί του μέλλοντος θα έχουν αρκετά να σχολιάσουν.

Για να μην κουράσω τους αναγνώστες αυτής της επιστολής θα αναφερθώ εν συντομία για την «πλωτή» θέση των ανακτόρων του Οδυσσέως που εντοπίζονται και ακολούθως χάνονται ενίοτε στα Πηλικάτα, ενίοτε στην θέση Άγιος Αθανάσιος και ενίοτε στην Θέση Αετός για τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Θα ξεκινήσω με την Αγγλική αρχαιολογική σχολή η οποία μετά από εκτεταμένες έρευνες και ανασκαφές που είχε διενεργήσει σε όλο το νησί (και στην θέση Αγιος Αθανάσιος) είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο μοναδικός χώρος που θα μπορούσε να δικαιολογήσει την θέση των ανακτόρων δεν ήταν ούτε ο Άγιος Αθανάσιος (η θέση που πρόσφατα ανακοινώθηκε ως η περιοχή των ανακτόρων), ούτε ο Αετός αλλά τα Πηλικάτα επισημαίνοντας ότι: «Πράγματι ο λόφος των Πηλικάτων είναι εκ φύσεως ενδεδειγμένος ως η μοναδική εν Ιθάκη θέσις δια φρούριο Μυκηναίου βασιλέως. Άλλη τοιαύτη θέσις δεν υπάρχει». (βλέπε Περί ομηρικής Ιθάκης, η θέσις των ανακτόρων του Οδυσσέως υπό W.HEURTLEY.Εφημερίδα Ιθάκη καλοκαίρι 2002 σελίδα 13)

Επί της ουσίας λοιπόν.

Είναι αλήθεια κύριε Πρόεδρε ότι στην ίδια περιοχή (δηλαδή τα Πηλικάτα) και επί πολλά χρόνια το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προσπάθησε να εντοπίσει τα αναζητούμενα ανάκτορα με το ίδιο επιχείρημα της μοναδικής θέσης που κατέχουν τα Πηλικάτα από όπου βλέπεις από εκεί τις «λεγόμενες» τρεις θάλασσες;

Είναι αλήθεια κύριε Πρόεδρε ότι προσωπικά Εσείς και ενώ ήταν σε εξέλιξη η ανασκαφή στην θέση Πηλικάτα από την κυρία Κοντορλή αποστείλατε έγγραφο το 1994 στον Υπουργό Πολιτισμού να αποπέμψει από την αρχαιολογική υπηρεσία τον κ.Κολώνα μετέπειτα Γενικό Δ/τη Αρχαιοτήτων του Υπ.Πο «γιατί ως προϊστάμενος αρχαιοτήτων Δυτικής Ελλάδος τότε, κατάστρεψε στην Ιθάκη τον χώρο που η Αγγλική Αρχαιολογική σχολή πίστευε ότι υπάρχει το Οδυσσειακό Ανάκτορο(Λόφος Πηλικάτων Σταυρού Ιθάκης)….» Και ότι όλα όσα αναφέρατε «ήταν αλήθεια και ότι όλα αυτά κινούνται βάση σχεδίου σε βάρος της Ιθάκης;» (Βλέπε δήλωση Σπ. Αρσένη, εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ, Τρίτη 26 Οκτωβρίου 1999 σελ.12&13)

Διερωτώμαι ότι τότε, με την τότε «αλήθειά σας» περί της θέσεως των ανακτόρων στα Πηλικάτα, ομιλούσατε ως αρχαιολόγος ή ως τοπικός παράγοντας που είχε γνώση; Υποθέτω ότι θα μου απαντήσετε το δεύτερο δηλαδή ως παράγοντας που είχε γνώση των γεγονότων (γνώση που αποδείχθηκε όμως «εσφαλμένη» από την νέα σας θέση περί των ανακτόρων στην θέση Άγιος Αθανάσιος).

Τότε γιατί Εσείς δικαιούστε να εκφέρετε άποψη επί αρχαιολογικών εκτιμήσεων (και μάλιστα εσφαλμένη ως προς τα Πηλικάτα και ως προς την υποτιθέμενη πρόθεση του κ. Κολώνα να καταστρέψει το υποτιθέμενο ανάκτορο) και όχι εγώ ή ο οποιοσδήποτε άλλος πολίτης; Διερωτώμαι ο τίτλος της επιστολής σας «απαντάμε στον κ. Μεταξά γιατί δεν είμαστε αρχαιολόγοι» μετά από αυτά έχει κανένα νόημα;

Αφού λοιπόν «κατακεραυνώσατε» τον κύριο Κολώνα, αλήθεια είναι με ανοίκειες και πρωτάκουστες για δημόσιο λειτουργό εκφράσεις, οδηγηθήκατε στο έτερο σημείο των ανασκαφών στην θέση Άγιος Αθανάσιος- Σχολή Ομήρου. Στην θέση αυτή ο αρχαιόφιλος, δικηγόρος στο επάγγελμα, κ. Χρήστος Τζάκος με ανακοίνωσή του στην εφημερίδα σας «ΙΘΑΚΗ», και ενώ οι ανασκαφές βρίσκονται σε εξέλιξη, ανακοινώνει τον «Ξεκάθαρο εντοπισμό του Οδυσσειακού Ανακτόρου στην τοποθεσία Σχολή του Ομήρου της Β.Ιθάκης» (υποθέτω ως αρχαιολόγος;). (βλέπε Εφημερίδα «ΙΘΑΚΗ» Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2001)

Επί της ανακοινώσεως του κυρίου Χρήστου Τζάκου η υπεύθυνη αρχαιολόγος και Δ/τρια των αρχαιολογικών ανασκαφών βορείου Ιθάκης αρχαιολόγος κυρία Κοντορλή- Παπαδοπούλου εκδίδει ανακοίνωση την οποία παρακαλεί να δημοσιεύσετε στην εφημερίδα σας με τίτλο:

«Δεν συμμερίζομαι την άποψη για το οδυσσειακό ανάκτορο»
αναφέροντας επί λέξη
«Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι στην Εφημερίδα «ΙΘΑΚΗ» Ιανουάριος –Φεβρουάριος 2001, ανακοινώθηκε ο «Ξεκάθαρος εντοπισμός του Οδυσσειακού ανακτόρου στην τοποθεσία «Σχολή Ομήρου» της Β.Ιθάκης»
Ως υπεύθυνη αρχαιολόγος και διευθύντρια της ανασκαφής σε αυτή την θέση και στα Πηλικάτα, είμαι υποχρεωμένη να διαψεύσω την πληροφορία αυτή και να δηλώσω κατηγορηματικά και προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη η οποία δεν στοιχειοθετείτε από τα μέχρι τούδε ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών. Κάνω έκκληση σε όλους τους κατά καιρούς υποστηρικτές διαφόρων θεωριών να αφήσουν εμάς και τους συναδέλφους ανασκαφείς της περιοχής Πόρου Κεφαλληνίας να συνεχίσουμε απερίσπαστοι την ανασκαφική μας δραστηριότητα και την επιστημονική τεκμηρίωση και ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων των δύο αυτών νησιών του Ιονίου.
Παρακαλώ να δημοσιεύσετε την επιστολή μου αυτή στην εφημερίδα σας
Λίτσα Κοντορλή – Παπαδοπούλου
Διευθύντρια
Αρχαιολογικών ανασκαφών Β.Ιθάκης

(βλέπε Εφημερίδα ΙΘΑΚΗ Μάρτιος Απρίλιος 2001 σελ.14 αναδημοσίευση από Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ)

Ο κύριος Τζάκος ανταπαντά στην κυρία Κοντορλή με σχετική του δήλωση:

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡ. ΤΖΑΚΟΥ

«Η διάψευση του εντοπισμού του μεγάρου της Πηνελόπης η οποία έγινε πρόσφατα από την κ. Λίτσα Κοντορλή –Παπαδοπούλου είναι τυπικά και ουσιαστικά αβάσιμη. Διότι δεν νομιμοποιείται να διαψεύσει τα ανασκαπτικά συμπεράσματα της Αγγλικής αρχαιολογικής σχολής (Χάρτλεϋ – Μπέντον) των ετών 1930- 38, τα οποία έγραψαν ιστορία και επί των οποίων βασίστηκα.
Όποιος (ξανα)διαβάσει προσεκτικά το δημοσίευμα της εφημερίδας ΙΘΑΚΗ ( Φύλλο Ιαν.- Φεβρ. 2001 σελ 3,4,9 και 10 ) θα κατανοήσει επαρκώς την πραγματικότητα. Αυτή, δηλαδή, την οποία θα συνομολογήσει, μελλοντικά, και η ιδια η κ.Λίτσα Κοντορλή. Έχουμε υπομονή και θα την περιμένουμε. Πάμε στοίχημα;»


Και ω του θαύματος!!! μετά από λίγα χρόνια η κυρία Κοντορλή ανακοινώνει τον εντοπισμό των ανακτόρων του Οδυσσέως εκεί που ο κ. Τζάκος είχε προσκαλέσει την κυρία Κοντορλή «να κατανοήσει την πραγματικότητα αυτή δηλαδή που θα συνομολογήσει μελλοντικά και η ίδια».!!!
(βλέπε Εφημερίδα ΙΘΑΚΗ Μάρτιος Απρίλιος 2001 σελ.14)                                    Περιττό να σας αναφέρω την επιστολή της κ. Κοντορλή προς Εσάς με τίτλο «Ε, όχι κε Αρσένη!» (βλέπε Εφημερίδα ΙΘΑΚΗ Μάρτιος Απρίλιος 2001 σελ.14 αναδημοσίευση από Εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ)
Έτσι λοιπόν για τους μη έχοντες γνώση του παρελθόντος δηλαδή για όσους πιστεύουν ότι ο εντοπισμός των ανακτόρων του Οδυσσέως έγινε στην Ιθάκη το 2010 την ημέρα που το ζεύγος Κοντορλή - Παπαδόπουλου ανακοίνωνε το γεγονός αυτό κάνουν μεγάλο σφάλμα, διότι έρχεστε Εσείς κύριε Πρόεδρε να τους θυμίσετε ότι το γεγονός αυτό είχε ανακοινωθεί από τον κ. Τζάκο το έτος 2001, που μόνο τότε η κυρία Κοντορλή… το είχε διαψεύσει!!

Αλλά τελικά ούτε ο κ. Τζάκος μπορεί να επικαλείται την πατρότητα της θέσης διότι νωρίτερα έτερος εκ των συναδέλφων του, ο κ. Βαγγέλης Τρίγκας, Δικηγόρος εξ Αχαΐας ορμώμενος, έχει πάρει την δόξα του εντοπισμού των Ανακτόρων του Οδυσσέως στην θέση «Άγιος Αθανάσιος-Σχολή του Ομήρου». Με ανακοίνωσή του στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ» την 30η &31η Αυγούστου του 1990 ανακοινώνει τον εντοπισμό των ανακτόρων του Οδυσσέως όπως και της τυκτής κρήνης ακόμη και του τάφου του Οδυσσέως διότι όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «φωνάζουν από μακριά με αγανάκτηση «Μην με κρατάτε άλλο πια στην ανωνυμία»!!!.
Είναι αλήθεια ότι όταν σας επισκέφθηκε στο γραφείο σας για να σας αναγγείλει το μέγα γεγονός όπως χαρακτηριστικά γράφει Εσείς τον αποπήρατε λέγοντάς του ότι: «τι είναι αυτά που λέτε, εδώ δεν υπάρχει ούτε παλάτι, ούτε τάφος του Οδυσσέα. Δεν ξέρουν οι αρχαιολόγοι;» στο τέλος όμως «υποκύψατε στην κοινή λογική και στην ολοφάνερη αλήθεια, ότι έχουν στην πατρίδα τους έναν παγκόσμιο θησαυρό και δεν ξέρουν γιατί τον κρύβουν», (κύριε Πρόεδρε το ξέρατε από το τότε και μας το κρύβατε; βλέπε εφημερίδα ΗΜΕΡΑ 30ης &31ης Αυγούστου του1990), και « Κύριος είδε» πόσοι ακόμη παλαιότερα είχαν την ίδια ή παραπλήσια άποψη, δηλαδή όπως λέει ο λαός …«μύλος η υπόθεση».
Με άλλα λόγια η θέση του ανακτόρου του Οδυσσέως έχει ανακοινωθεί στο ίδιο σημείο τα τελευταία είκοσι χρόνια τουλάχιστον τρεις φορές από τρία διαφορετικά άτομα.( στην πραγματικότητα ανακοινώνεται με συνέπεια ακριβώς κάθε δέκα χρόνια!!!, να υποθέσουμε ότι η επόμενη φορά θα είναι το 2020;)
Θα μου πείτε αυτή την φορά υπάρχει νέο ανασκαφικό έργο που πιθανόν μας δίδει νέα στοιχεία που δεν ξέραμε στο παρελθόν.
Θα μπορούσα να συμφωνήσω μαζί τους με μία μόνο επισήμανση η οποία δεν πρέπει να μείνει ασχολίαστη. Δημοσιεύθηκε στη έγκριτη εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» την 26η Αυγούστου του 2010 με αφορμή την «ανακοίνωση του εντοπισμού των ανακτόρων του Οδυσσέα» ότι μέλος του κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου που είχε μεταβεί πριν από ένα μόλις έτος για αυτοψία στον χώρο της ανασκαφής φέρεται να δηλώνει στην Εφημερίδα ότι: από αυτά που είδε δεν είχαν σχέση με μυκηναϊκά ευρήματα «Αν βρέθηκαν νέα κατάλοιπα εν τω μεταξύ, μακάρι να διαψευστούμε».
Επιπλέον θα πρέπει να επισημάνω ότι η ίδια θέση που υπάρχει ο συγκεκριμένος πύργος της Ελληνιστικής περιόδου είχε ανασκαφεί από την Aγγλική αρχαιολογική σχολή κατά το παρελθόν χωρίς να είχε εντοπιστεί τότε αδιατάρακτη μυκηναϊκή στρωματογραφία όπως πιθανόν να μην έχει εντοπισθεί ακόμη και τώρα (διότι δεν ανακοινώθηκε). Τα συμπεράσματα τα αφήνουμε για τους αρχαιολόγους.
Εγώ ως μη αρχαιολόγος διερωτώμαι εάν ο εντοπισμός ενός τριμερούς οικοδομήματος, χωρίς την ύπαρξη εστίας, εντοπισμού αρχείου πινακίδων γραμμικής Β, παρακείμενων θολωτών τάφων παρόμοιων των άλλων εντοπισμένων ανακτόρων και κυρίως χωρίς αδιατάρακτη και επιβεβαιωμένη χρονολογικά μυκηναϊκή στρωματογραφία της επίδικης εποχής, μπορεί να φέρει το τίτλο του ανακτόρου;. Διότι έτσι και με την ίδια λογική στην Κεφαλληνία και στις θέσεις που εικάζεται ότι μπορεί να ήταν το Οδυσσειακό Άστυ εάν αναγορεύαμε «ως ανάκτορα» τα δεκάδες τριμερή οικοδομήματα που έχουν εντοπισθεί θα είχαμε ξεπεράσει ως αριθμό και αυτόν τον αριθμό των μνηστήρων.

Και μια και αναφερθήκαμε για τους μνηστήρες θα πρέπει να θυμηθούμε την θέση του ετέρου των αρχαιολόγων κ.Σαράντη Συμεώνογλου καθηγητή της αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του St. Louis των Η.Π.Α και ανασκαφέα της κεντρικής Ιθάκης που πιστεύει ότι η θέση του ανακτόρου δεν είναι ούτε στα Πηλικάτα ούτε στην λεγόμενη Σχολή του Ομήρου αλλά στην θέση Πίσω Αετός!.
Ο κ. καθηγητής σε επιστολή του στις 2 Φεβρουαρίου του 1995 ( αριθμ. Πρωτ. 357/10-2-1995 Δήμου Ιθάκης) προς τον τότε δήμαρχο της Ιθάκης Τηλέμαχο Καραβία με αφορμή τις ανασκαφές που διενεργούνται εκείνη την εποχή από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στη θέση Πηλικάτα, αφού πρώτα διαβεβαιώνει τον Δήμαρχο ότι είναι πλέον βέβαιος για την απόδειξη του Οδυσσειακού Άστεως στην θέση Πίσω Αετός αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «οι Ιθακήσιοι μπορούν να μείνουν ήσυχοι και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε από τις ψευδό-ανακαλύψεις των γειτόνων τους» ( εννοεί τις ανασκαφές Κολώνα όπου και Εσείς κύριε Πρόεδρε μετά πολλών άλλων εκείνη την εποχή είχατε εκφράσει άποψη (υποθέτω ως αρχαιολόγος;) αποκαλώντας τον μνημειώδη θολωτό τάφο στα Τζαννάτα Πόρου ως ασβεστοκάμινο). Και συνεχίζει ο κ. καθηγητής με την παρακάτω παράγραφο της επιστολής του «Ελπίζω επίσης ότι θα εξαφανιστούν από το νησί οι διάφοροι αρχαιολόγοι που κατάφεραν να κάνουν ανασκαφές στην βόρεια Ιθάκη (εννοεί την κ.Κοντορλή και τον κ. Παπαδόπουλο με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) χωρίς την άδειά μου. Η ανήθικη αυτή συμπεριφορά της ανάμειξής τους στο μικρό αρχαιολογικό περιβάλλον του νησιού και στο έργο που άρχισα εγώ με πολλούς κόπους είναι όχι μόνο ενοχλητική αλλά και βλαβερή. Αργά ή γρήγορα επιφυλάσσω για τους κυρίους αυτούς την ίδια τύχη που είχαν οι μνηστήρες στα χέρια του Οδυσσέως.» !!! ( τα σχόλια δικά σας)

Αλήθεια μου κάνει εντύπωση ότι μετά από όλα αυτά σας πείραξε η όντως λαθεμένη μου διατύπωση για την θέση των αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων ως προς τα Πηλικάτα ( στην πραγματικότητα είχα κατά νου την θέση της Αγγλικής αρχαιολογικής σχολής με τις εκεί ανασκαφές του ζεύγους Κοντορλή- Παπαδόπουλου και τις δικές σας δηλώσεις περί «κατεστραμμένων» ανακτόρων από τον κ. Κολώνα) και δεν σας έχουν ανησυχήσει τα όσα ευτράπελα έχουν διαδραματισθεί κυρίως και με δική σας ευθύνη γύρω από τον εντοπισμό των «πλωτών» ως φαίνεται ανακτόρων του (περι)-πλανώμενου Οδυσσέως;.
Η όλη υπόθεση μου θυμίζει εκείνον που βγάζοντας από το πηγάδι τον γάιδαρο που είχε πέσει μέσα, φώναζε σε αυτούς που τον τραβούσαν έξω να προσέξουν για να μην στάξει η ουρά του μέσα.
Απαντώντας λοιπόν ως προς το πρώτο σκέλος της επιστολή σας προφανώς και δεν συμφωνώ μαζί σας ότι υπήρχε εσκεμμένο ψέμα και προσπάθεια παραπληροφόρησης στα όσα ανέφερα, ( και γιατί άλλωστε; δεν σας φτάνουν τα όσα διαβάσατε; Εδώ όπως λέει ο λαός έχει χαθεί η μπάλα, τα ανάκτορα πάνε και έρχονται και εσείς ψάχνετε βελόνι στ’ άχυρα;) λάθος διατύπωση βεβαίως υπήρξε ως προς την θέση των ανακτόρων στην τοποθεσία Πηλικάτα την οποία υποστήριξε η Αγγλική αρχαιολογική σχολή και όχι το ζεύγος Κοντορλή – Παπαδόπουλου παρά το γεγονός ότι εκεί πρώτα τα αναζήτησε. Εάν πρέπει να ζητήσω συγνώμη για αυτό το κάνω με πολύ ευχαρίστηση.

Τώρα ως προς το δεύτερο σκέλος της απάντησή σας δεν έχω τίποτε να αναφέρω. Η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού για όσους καταλαβαίνουν τα λέει όλα. Η απάντηση λοιπόν του Υπουργείου προς απάντησή Σας. Εδώ ταιριάζει γάντι μία δημώδης έκφραση την οποία δεν θα αναφέρω για λόγους τάξεως.
Ως προς το επιμύθιο της επιστολή σας και των συμβουλών διεξόδου που μας δίνετε ως καλοί Σαμαρείτες για να ξεπεράσουμε την μεγάλη μας θλίψη, ύστερα από την ανακοίνωση του εντοπισμού των ανακτόρων του Οδυσσέως και της Τυκτής κρήνης, θερμά Σας ευχαριστούμε.
Να μου επιτρέψετε όμως παρά την μεγάλη μου θλίψη και πριν αναφερθώ για το Ομηρικό Δουλίχιο που μας συστήσατε να εντοπίσουμε, να σας θυμίσω για λίγο ένα παρόμοιο περιστατικό που έχει να κάνει με τον εντοπισμό του Άστεως και της Τυκτής κρήνης (το έχω αναφέρει στο βιβλίο μας «Ομηρική Ιθάκη» που συνέβη στην Ιθάκη τον περασμένο αιώνα), διότι η ιστορία κάνει κύκλους και όποιος δεν μαθαίνει από αυτήν είναι υποχρεωμένος δυστυχώς να την ξαναζήσει.

Το έτος 1930 ο αρχαιολόγος Ν. Κυπαρίσσης συνεχίζει στην Ιθάκη τις ανασκαφές που είχε ξεκινήσει ο Π.Καβαδίας πάνω στην βάση της θεωρίας του Φ.Ν Οικονόμου και την 11η Αυγούστου του 1930 αναγγέλλει ότι εντόπισε το Οδυσσειακό Άστυ και την Τυκτήν Καλίρροον κρήνη (καλή ώρα όπως τώρα). Με σχετικό του τηλεγράφημα στο Υπουργείο Παιδείας ο Ν. Κυπαρίσσης αναγγέλει:
«Ευχαρίστως αγγέλω την αποκάλυψιν κρήνης του Οδυσσειακού άστεως. Ύπερθεν της πηγής υπάρχει ημικυκλικόν επίπεδον εφ’ ού διακρίνονται ίχνη των θεμελίων του βωμού των νυμφών. Λιθόστρωτος κτιστή αγυιά άγει προς την κρήνην ελικοειδώς, αποκαλυφθείσα με διεύθυνσιν και προς τα κάτω άγουσα πιθανόν εις το άστυ. Φωτογραφική είναι η ομοιότης του έργου προς την περιγραφήν του Ομήρου. Η εύρεση της κρήνης πιστοποιεί αρχαιολογικώς την επικράτηση της θεωρίας του Φ.Ν. Οικονόμου καθ’ όλην την γραμμήν και θέτει τέρμα εις το ζήτημα της πατρίδος του Οδυσσέως. Αι εργασίαι διακόπτονται προσωρινώς.
Ο Έφορος Ν. Κυπαρίσσης.» ( Εφημερίδα Πρωία 11 Αυγούστου 1930)


Την ανεύρεση της τυκτής κρήνης θεώρησε το αρχαιολογικό τμήμα του Υπουργείου Παιδείας ως μέγα αρχαιολογικό γεγονός και για τον λόγο αυτόν ανέθεσαν στον Πρεσβευτή της Ελλάδος στην Αγγλία Δημήτριο Κακλαμάνο να το αναγγείλει σε όλο τον κόσμο δια επιστολής του που δημοσιεύτηκε στους Τimes του Λονδίνου την 21η Αυγούστου του 1930. (Ευτυχώς αυτήν την φορά το Υπουργείο Πολισμού κάτι έμαθε από το παρελθόν, είχε μεσολαβήσει ξέρετε πρόσφατα και εκείνος ο «εντοπισμός» του Κολοσσού της Ρόδου… ).
Δυστυχώς όμως και εδώ δεν έλειψαν τα ευτράπελα. Την ανακάλυψη την απέδωσαν στον επιβλέποντα της ανασκαφής Ν.Κυπαρίσση και όχι στον ερευνητή Φ.Ν Οικονόμου με αποτέλεσμα ο αρχαιολόγος Wilhelm Dorpfeld δια σχετικού του τηλεγραφήματος ζήτησε από την εφημερίδα Times να αποκαταστήσει την αλήθεια!(τώρα ποια αλήθεια...).

Τους πανηγυρίζοντες Ιθακησίους μάταια προσπαθούσε ο αρχαιολόγος Σπυρίδων Μαρινάτος να τους προσγειώσει. Από εφημερίδα «Ελεύθερο βήμα» μεταξύ των άλλων αναφέρει
…. «Κατά τους χρόνους του Τρωικού πολέμου η Κεφαλληνία απετέλει το κέντρον ακμαίου μυκηναικού βασιλείου. Τούτο είναι άλλως εντελώς φυσικόν, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι η νήσος είναι η μεγίστη και ευφορωτάτη πασών των περιξ κειμένων. Πρέπει να έχωμε το θάρρος να ομολογήσωμεν απεριφράστως ότι περισσότερα δεν δυνάμεθα να είπωμεν, ούτε είναι δυνατόν να βασισθώμεν επί της Οδυσσείας. Τούτο ήθέλησα να τονίσω και προ ολίγου καιρού εναντίον εκείνων, οίτινες με πρωτοφανή αγριότητα διεκήρυξαν urbi et orbi ότι έλυσαν τα οδυσσειακά τοπογραφικά ζητήματα. Το αποτέλεσμα ήτο να επισύρω πολύστηλους ανοικείους απρεπείας εναντίον μου.
Παραδόξως, αν και εδηλούτο τότε ότι προσκαλείται προς συζήτηση «η διεθνής επιστήμη» και ότι αναμένεται «ανυπομόνως» η άφιξις του κ. Dorpfeld προς συζήτησιν, τώρα δεν βλέπομεν καμμίαν διάθεση προς απάντησιν εις τας κατηγορηματικάς εκφράσεις του σοφού καθηγητού ότι η περίφημος Τυκτή κρήνη είναι «αυταπάτη» και ότι ουδείς εδικαιούτο έν ούτως αχρονολόγητον κατασκεύασμα να βαπτίση ομηρικόν. Όταν εγώ υπέδειξα τα πράγματα ταύτα παρεπέμφθην με πλήθος προσβλητικών εκφράσεων από αξιότιμο συνάδελφον εις αρχαιολογικά εγχειρίδια. Και ο μέν κ. Dorpfeld όστις δεν είδε ακόμη , όπως και εγώ, το ανασκαφέν κατασκεύασμα, λέγει πιθανόν να ήτο πηγή τις, πάντως όμως ουδέποτε η Τυκτή κρήνη. Οι δε βοήν αγαθοί Ιθακολόγοι, οίτινες προ ολίγου ετι καιρού εξήντλησαν όλην την ομηρικήν των ορμή εναντίον μου, ενεθυμήθησαν τώρα κάπως αργά , ότι έστι και σιγής ακίνδυνον γέρας.»
(Βλέπε Εφημερίδα Ελεύθερο βήμα)


Πέρασαν από τότε περίπου 80 χρόνια και φαίνεται σαν να ήταν χθές, μόνο που στην θέση των τότε «Ιθακολόγων» τώρα έχουμε τους σημερινούς «Φιλόμηρους» και στην θέση του Σπυρίδωνος Μαρινάτου τον Λάζαρο Κολώνα. Η ιστορία όντως αγαπητοί «Φιλόμηροι» κάνει περίεργους κύκλους.

Εμείς λέμε μέχρι εσείς να λύσετε τον γόρδιο δεσμό της πατρότητας του εντοπισμού των ανακτόρων και επειδή έχετε αποδείξει ότι καθόλου δεν συμμερίζεστε την ρήση του αείμνηστου Μαρινάτου «ότι έστι και σιγής ακίνδυνον γέρας», να αναρτήσουμε στο διαδίκτυο δύο πληροφοριακά site, (κάτι πρέπει να κάνουμε και εμείς για να ξεφύγουμε λίγο από την μεγάλη μας θλίψη). To ένα θα αφορά την Προϊστορική Κεφαλληνία και θα φέρει τον τίτλο www.prehistoric-kefalonia.gr και θα λειτουργεί κάτω από την ευθύνη της Εταιρείας Μελετών Προϊστορικής Κεφαλληνίας και το άλλο θα αφορά την Ομηρική Ιθάκη και θα φέρει τον τίτλο www.homericithaca.gr και θα λειτουργεί κάτω από την ευθύνη της διεπιστημονικής ερευνητικής ομάδας που μελετά τον Όμηρο. Πλησιάζει ως φαίνεται και ο καιρός για τις αναμενόμενες ανακοινώσεις και όπως λέει ο λαός μας… «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Αυτό το λέω για όλους εκείνους που πίστεψαν ότι από το 1991 και μέχρι σήμερα επειδή είχαμε επιβάλει προς χάριν της έρευνας «σιγή ασυρμάτου» είχαμε εγκαταλείψει την υπόθεση ή είχαμε συμβιβαστεί με οτιδήποτε. (Και πάλι θα αποφύγω να χρησιμοποιήσω μια λαϊκή έκφραση που λέγετε εδώ για τα ησυχότερα). Ούτε σκοπεύω να απαντήσω για το φαιδρό, κακόβουλο και άθλιο επιχείρημά Σας περί των κρυμμένων συμφερόντων και της πολιτικής και οικονομικής στήριξης που απολαμβάνουμε για τις θέσεις μας γύρω από το ζήτημα της ομηρικής Ιθάκης.

Κανένας Κεφαλλήνας πολιτικός δεν πλήρωσε περισσότερο από εμένα το κόστος των απόψεών του για το ζήτημα αυτό, και κανένας αρχαιολόγος όπως ήταν ο κύριος Κολώνας δεν δέχθηκε τόση λάσπη και τόση εμπάθεια για τις επιστημονικές του απόψεις.
Εσείς μπορεί με την δημοκρατικότητα που σας διακατέχει να απαιτείτε από τους Κεφαλλήνες πολιτικούς να είναι «προσκυνημένοι» λέγοντας χαρακτηριστικά στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι του SKAΙ «Αυτή τη στιγμή, οι Κεφαλλήνες ξέρουν ότι δεν θα περάσουν δεν θα περάσουν από την Ιθάκη αν δεν δηλώσουν πίστη στην Ομηρική Ιθάκη και την Ιθάκη αυτή εδώ» Εγώ θέλω να ξέρετε επειδή πιστεύω στην Ιθάκη και ξέρω απολύτως τι πιστεύω, δεν ήμουν και δεν θα είμαι ένας από αυτούς που εσείς νομίζετε.

Τελειώνοντας θέλω να Σας ενημερώσω ότι η αναφορά σας περί του Ομηρικού Δουλιχίου ήταν ατυχής. Εάν είχατε παρακολουθήσει τις έρευνες που συνεχίζουν να γίνονται και με Εσάς, αλλά ευτυχώς και χωρίς Εσάς, το Ομηρικό Δουλίχιο φαίνεται να βρίσκει την πραγματική του θέση ύστερα από συνδυασμένες και πολύχρονες έρευνες του Δρ. Βαγγέλη Πανταζή μέσα από μια πολυσύνθετη εργασία για την Ομηρική γεωγραφία μέρος της οποίας έχει δει το φως της δημοσιότητας με το βιβλίο του « Η ΟΜΗΡΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΣ, Οι «ιερές» Εχίνες και το μυστήριο του χαμένου Δουλιχίου» από τις εκδόσεις Περίπλους.

Τα περί Ομηρικής Ιθάκης «ες αύριον»
Με τους πλέον θερμούς χαιρετισμούς μου σε Εσάς και τα μέλη του Συμβουλίου.

Μάκης Μεταξάς


Υ.Γ

Η παρούσα απαντητική επιστολή απευθύνεται αποκλειστικά προς τον σύλλογο Φιλομήρων Ιθάκης. Οι απόψεις μου για τα θέματα που έχουν σχέση με την αναζήτηση της ομηρικής Ιθάκης είναι γνωστό ότι είναι ενίοτε προσωπικές και πολλές φορές συλλογικές. Έχω το δικαίωμα ως ελεύθερος πολίτης να έχω άποψη για κάθε θέμα που κρίνω ότι μπορώ να διατυπώσω θέση. Πολλές φορές οι απόψεις μου έχουν δικαιωθεί και ίσως άλλες τόσες να έχουν απορριφθεί. Και για να μην νομίζετε ότι δεν κοιτάμε τι συμβαίνει γύρω μας εμείς χαιρόμαστε πραγματικά να διαβάζουμε μελέτες που υποστηρίζουν την θεωρία Σας όπως του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Μιχ.Σ. Κορδώση που φέρει τον τίτλο «Η Ομηρική Ιθάκη (Νήσος-Αστυ)» Αθήνα 2007, που έχουν υψηλό επίπεδο και έχουν γραφεί με πολύ κόπο και κυρίως με ήθος. Χαίρομαι που δεν είμαι αλάνθαστος, όπως χαίρομαι γιατί είχα την μεγάλη τιμή να έχω πολύ καλούς φίλους μια πλειάδα από κορυφαίους αρχαιολόγους, φιλολόγους, ιστορικούς, ομηριστές και πανεπιστημιακούς διαφόρων ειδικοτήτων της Ελλάδος και της αλλοδαπής που τους οφείλω πολλά. Είχα την τιμή επίσης να γνωρίσω από κοντά τον κύριο Παπαδόπουλο καθηγητή της αρχαιολογίας εκείνη την εποχή στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων ο οποίος μου προσέφερε μάλιστα το δίτομο έργο του για την μυκηναϊκή Αχαΐα. Την κυρία Λίτσα Κοντορλή –Παπαδοπούλου αν δεν με απατά η μνήμη μου δεν είχα την τύχη να την συναντήσω. Θεωρώ όμως πολύ μεγάλη τύχη για τους Ιθακήσιους που έχουν δίπλα τους ένα σοβαρό επιστήμονα που είχε την τόλμη να κάνει κατά την άποψή μου ένα τέτοιο μετέωρο βήμα με τόσα πολλά ρίσκα. Ο χρόνος θα δείξει. Εγώ από βάθους καρδιάς εύχομαι στο ζεύγος Παπαδοπούλου να ανακαλύψουν το μέγαρο που χρησιμοποιήθηκε ως το διοικητικό κέντρο της σημερινής Ιθάκης κατά την μυκηναϊκή περίοδο (γιατί πρέπει να υπάρχει εάν δεν έχει καταστραφεί από την φθορά του χρόνου και τις ανθρωπογενείς δράσεις). Τώρα εάν αυτό θα ανήκει στο Οδυσσέα ή θα είναι όντως στο νησί που έφερε το όνομα «Ιθάκη» κατά την μυκηναϊκή περίοδο είναι ένα άλλο θέμα που θα έχουμε -εάν ποτέ συμβεί αυτό- δόξα τον θεό τότε πολλά να πούμε. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου