ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
Έχουμε καθήκον να καταγγείλουμε ότι έχει στηθεί ένα σχέδιο παραπληροφόρησης από ορισμένους κύκλους που έχουν ως στόχο να μειώσουν την μεγάλη σημασία της αρχαιολογικής ανακαλύψεως, για διαφόρους λόγους.
Ο σύλλογός μας είναι υποχρεωμένος να δώσει πάλι στην δημοσιότητα τα αληθή στοιχεία για να μην πέφτει η κοινή γνώμη θύμα μιας καλοστημένης «επιχείρησης».
Πέρα από τις επιστημονικές ανακοινώσεις των Ελλήνων αρχαιολόγων – που αναλυτικά μπορεί ο καθένας να ιδεί στο www.friendsofhomer.gr – εμείς έχουμε να προθέσουμε τα εξής:
1.Η ανακοίνωση δεν έγινε «στον δρόμο», όπως ισχυρίζονται, αλλά σε μια Αρχαιολογική Ημερίδα, που οργάνωσε η ΛΕ΄ Εφορεία Αρχαιοτήτων στην Ιθάκη, στις 20 Αυγούστου 2010!
2.Οι «αρμόδιοι» όχι μόνο δεν προώθησαν την είδηση στα ΜΜΕ, ως όφειλαν, αλλά προσπάθησαν να εκδιώξουν από την ημερίδα την τηλεόραση του «ΣΚΑΪ», που ήταν το μοναδικό τηλεοπτικό κανάλι, που κάλυπτε την εκδήλωση! Και μόνον χάρη στην αντίδραση του συλλόγου μας, δεν το κατόρθωσαν κι έτσι η είδηση αυτή συγκλόνισε μέσα σε 24 ώρες όλον τον κόσμο!
3.Είναι ένα μεγάλο ψέμα αυτό που ισχυρίσθηκαν κάποιοι, ότι οι αρχαιολόγοι είχαν ανακοινώσει πριν δύο χρόνια ότι βρήκαν το ανάκτορο σ’ άλλη τοποθεσία στην Ιθάκη. Ουδέποτε από το 1996, που ανασκάπτουν την περιοχή του Αγ. Αθανασίου (όπου εντοπίσθηκε), έκαναν οποιαδήποτε ανακοίνωση γύρω από το θέμα αυτό. Και πώς να έκαναν, όταν οι ίδιοι ζήτησαν από το ΚΑΣ το 2004 την αναγκαστική απαλλοτρίωση των 26 στρεμμάτων της αρχαιολογικής περιοχής, που τώρα ολοκληρώθηκε με αντίτιμο 180.000 ευρώ. Τους προκαλούμε να δώσουν στην δημοσιότητα την ανακοίνωση που ισχυρίζονται.
4.Είναι ψεύδος ότι οι αρχαιολόγοι δεν ζήτησαν την γνώμη ειδημόνων για το είδος της γραμμικής γραφής, που βρέθηκε στην ανακαλυφθείσα πινακίδα με Oδυσσειακή αναπαράσταση! Όχι μόνον την ζήτησαν, αλλά στην σχετική ανακοίνωσή τους, στο γερμανικό αρχαιολογικό περιοδικό «ΚΑΔΜΟΣ», ο ειδικός Βρετανός αρχαιολόγος Owen συνυπογράφει την ανακοίνωση (τόσο ψεύδος)!
5.Οι αρχαιολόγοι δεν υποστήριξαν ότι βρήκαν την «τικτή κρήνη» του Ομήρου, αλλά μια τικτή κρήνη, μυκηναϊκής εποχής, όμοια μ’ εκείνες των Μυκηνών και της Τίρυνθας, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα ο Γερμανός αρχαιολόγος κ. Κνάους, ειδικός σε υδραυλικά έργα αρχαιότητος. Οι κρήνες αυτές κατασκευάζοντο κοντά στα ανάκτορα σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών (πολιορκία, κλπ.) και είναι ψέμα ότι ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους ότι είναι χρονολογημένη το 800 π.Χ., ενώ ο ίδιος ο Κνάους την χρονολόγισε το 1300-1500 π.Χ., σε ανακοίνωσή του προ τριετίας στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα.
6.Τώρα που βρέθηκε το ανάκτορο, πολύ σύντομα θα ταυτοποιηθούν όλες οι ομηρικές τοποθεσίες πάνω στην Ιθάκη. Όπως της «τικτής μελάνυδρου κρήνης», που βρίσκεται σε σχετική απόσταση από το παλλάτι, όπου και σήμερα υπάρχει κάτω από τον τεράστιο βράχο (30 Χ 10 μ.), απ’ όπου πέφτουν σ’ αυτήν τα νερά του μοναδικού στην περιοχή φαραγγιού και δίπλα βρίσκεται «το ιερό άλσος του Απόλλωνα»! Όσο για την «μελάνυδρο πηγή», απ’ όπου υδρεύετο κυρίως το άστυ, βρίσκεται λίγο πιο μακριά (στην περιοχή Κάλαμος), όπου και σήμερα τα νερά τρέχουν χειμώνα-καλοκαίρι. Κι εδώ δίδεται μια αποστομωτική απάντηση στο ψέμα ότι δεν έχει νερό η περιοχή.
Βρέθηκε, λοιπόν, στην Ιθάκη:
1.Ένα ανακτορικό κτηριακό συγκρότημα, διαρρυθμισμένο σε δύο άνδηρα, που επικοινωνούσαν μεταξύ τους με λίθινα σκαλοπάτια, όπως περιγράφει ο Όμηρος (όχι τριώροφο, όπως παραπλανητικά έγραψαν ότι ανακοίνωσαν οι αρχαιολόγοι).
2.Υπόγεια τεχνητή δεξαμενή.
3.Ταφικός περίβολος.
4.Μεγάλο κυκλοτερές μνημείο (η «θόλος» του Ομήρου;).
5.Δωμάτια και υπόγεια αποθήκη για λάδια και κρασιά «κάτω απ’ τον βράχο», όπως περιγράφει ο Όμηρος.
6.Εργαστήριο κατεργασίας μετάλλου (ο «χάλκειος δόμος» του Ομήρου).
7.Τέσσερις πύλες που οδηγούν σε προϊστορική ακρόπολη, τειχισμένη με κυκλώπειο τείχος.
8.Ψημένες πινακίδες γραμμικής γραφής Β΄, με εγχάρακτα σύμβολα και παράσταση οδυσσειακής περιπέτειας.
9.Προϊστορική κεραμεική.
Και πιθανόν:
- τα «χρυσά τρίγλινα ενώτια», που χάρισε ο Ευρυδάμας στην Πηνελόπη,
- τα «σκαλιστά θρόνια», που κάθονταν οι μνηστήρες,
- «μεγάλος βωμός του Δία», που ήταν κτισμένος στην μέση της αυλής,
Ακόμη:
Α/ Το παλάτι περιστοιχίζεται από τρία λιμάνια, όπως αναφέρει ο Όμηρος, για να ελέγχεται πλήρως ο δρόμος για την Δύση. Κι αυτά είναι:
- ο δημόσιος λιμήν (νυν λιμάνι Σταυρού), δυτικά,
- λιμήν του Ρείθρου (Φρίκες- λιμάνι Πλατρειθιά), ανατολικά, και
- ημέτερος λιμήν (λιμάνι Αφαλών), βορεινά.
Β/ Στην Ιθάκη – και μόνον στην Ιθάκη – έχουν βρεθεί αρχαία νομίσματα (του 4ου-3ου αιώνα π.Χ.) με την μορφή του Οδυσσέα και την λέξη «ΙΘΑΚΩΝ», που βρίσκονται στο μουσείο της Ιθάκης.
Γ/ Στην Ιθάκη (στο λεγόμενο Σπήλαιο Λοΐζου – ένα πανελλήνιο τέμενος λατρείας) έχουν βρεθεί ορειχάλκινοι τρίποδες του 9ου αιώνα π.Χ., πιστά αντίγραφα των δώρων των Φαιάκων στον Οδυσσέα και η εγχάρακτη μάσκα με την φράση «ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ» του 3ου αιώνα π.Χ., που όλα ευρίσκονται στο μουσείο της Βόρειας Ιθάκης, στα Πηλικάτα, όπου οι Βρετανοί αρχαιολόγοι εντόπισαν πρωτοελλαδική ακρόπολη, που τώρα εξαφανίσθηκε με την άδεια της… αρχαιολογικής υπηρεσίας και μάλιστα στην αναγνωρισμένη αρχαιολογική περιοχή.
Ύστερα απ’ όλα αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία ας μας πουν οι διάφοροι «ΘΩΜΑΔΕΣ» ότι όλα είναι φαντασία και συμπτώσεις. Καταλαβαίνουμε την θλίψη μερικών διότι έπεσαν έξω τα επιχειρηματικά και άλλα σχέδια τους (π.χ. Βίτλεστον). Ας πρόσεχαν. Η Ιθάκη, αν και φτωχική, δεν γέλασε κανέναν!
Από την πρώτη ανασκαφή του Ερρίκου Σλήμαν έως σήμερα, έδινε εντυπωσιακά όλα τα σημάδια της οδυσσειακής της καταγωγής. Αλλά πέρασε πολλά 3.500 χρόνια! – Δωριείς, μεγάλους σεισμούς, κατακλυσμούς, αλληλοδιαδοχή κατοικήσεως έως σήμερα…
Η Ελλάδα πρέπει να είναι υπερήφανη που η μεγάλη αυτή αρχαιολογική ανακάλυψη, που συγκλόνισε στις 20 Αυγούστου του 2010 όλη την υφήλιο, έγινε από Έλληνες αρχαιολόγους και του Ελληνικού Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων ύστερα από 16 χρόνια έρευνας! Αυτή είναι η πιο ευχάριστη είδηση απ’ την Ελλάδα σ’ όλον τον κόσμο τον τελευταίο χρόνο!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΜΗΡΩΝ ΙΘΑΚΗΣ«ΕΥΧΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙ» |
|
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου