ΑΥΤΟΙ ΗΤΑΝ Οι 12 μήνες που δεν θα ξεχάσουν οι Έλληνες...
Ιανουάριος
Επανέρχεται η φορολόγηση κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, αύξηση κατά... 20% του ειδικού φόρου στα ποτά, και 70 % στα καπνά. Ο πρωθυπουργός με συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο αποκλείει την προσφυγή στο ΔΝΤ....
Επανέρχεται η φορολόγηση κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, αύξηση κατά... 20% του ειδικού φόρου στα ποτά, και 70 % στα καπνά. Ο πρωθυπουργός με συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο αποκλείει την προσφυγή στο ΔΝΤ....
Επώδυνα μέτρα για να σταματήσουμε την πορεία προς τον γκρεμό μας ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. Πάγωμα μισθών στο Δημόσιο, αύξηση ορίων ηλικίας για σύνταξη, αύξηση φόρων στα καύσιμα. Το αφορολόγητο όριο διατηρείτε μόνο με αποδείξεις, με ποινή 10 % για όσους δεν τις προσκομίζουν, αλλά και «μπόνους» έκπτωσης φόρου 10 % για πέραν των 12.000 ευρώ.
Το Ecofin απαιτεί και νέα μέτρα.
Επισκέπτεται τη χώρα μας κλιμάκιο ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Προαναγγέλλεται μείωση Μειώνεται κατά 20 % το δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς επίσης και το επίδομα αδείας στο Δημόσιο.
Για «Κατάσταση πολέμου» κάνει λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας για πτώχευση της χώρας, αν δεν ληφθούν σκληρά μέτρα και αν δεν γίνουν θυσίες απ' όλους.
Η κυβέρνηση, από τη μία «κόβει» τα δώρα Πάσχα, Χριστουγέννων, επιδόματα και συντάξεις και, από την άλλη, αυξάνει τους φόρους.
Εγκρίνεται ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Στα ύψη το κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο. Συμφωνία οικονομικής στήριξης της Ελλάδας με συγκεκριμένα μέτρα, αν χρειαστεί, παίρνουν Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Η χώρα αντιμετωπίζει την άνοδο των spreads των αγορών.
Η κυβέρνηση επιλέγει την προσφυγή στο μηχανισμό οικονομικής στήριξης, ανοίγοντας το δρόμο για την επιβολή μέτρων σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
ΜΑΪΟΣ
Επικύρωση της συμφωνίας της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ για την παροχή οικονομικής βοήθειας, αλλά με τεράστιο τίμημα για μισθωτούς και συνταξιούχους.
«Καταιγίδα» νέων μέτρων πλήττει τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, οι οποίοι πληρώνουν τη ανικανότητα των κυβερνήσεων να εξυγιάνουν το κράτος, και να πατάξουν τη διαφθορά.
Χάνουν τη ζωή τους ύστερα από εμπρησμό σε υποκατάστημα της Μαρφίν στην οδό Σταδίου τρεις εργαζόμενοι.
ΙΟΥΝΙΟΣ
Ανατροπές σε Ασφαλιστικό και Εργασιακό.
Στον πλήρη έλεγχο της τρόικας των δανειστών μπαίνει η ελληνική οικονομία.
ΙΟΥΛΙΟΣ
Ψηφίζεται το Ασφαλιστικό. Πρόκειται για την επώδυνη ασφαλιστική και εργασιακή μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών. Το νομοσχέδιο ψηφίζεται παρά τις αντιδράσεις και όλα αυτά στο πλαίσιο της κομματικής πειθαρχίας.
Μετά την περικοπή των 13ου και 14ου μισθών και την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού και εργασιακών ρυθμίσεων, ακολουθούμε τις «εντολές» του Μνημονίου, που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Δεκάλογο εντολών απαιτεί η τρόικα. Απελευθέρωση υπηρεσιών, άνοιγμα επαγγελμάτων, άνοιγμα ενεργειακής αγοράς, συρρίκνωση συγκοινωνιών, έλεγχος προμηθειών νοσοκομείων, ενιαίο σύστημα πληρωμών Δημοσίων Υπαλλήλων.
Επισπεύδονται τα διαρθρωτικά μέτρα του 2011, καθώς πιέζεται η κυβέρνηση από την απόκλιση 3,02 δισ. ευρώ του ελλείμματος του προϋπολογισμού, την ύφεση 3,5 % και τους 602.185 ανέργους.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Με την αναγνώριση πλασματικού χρόνου έναντι αμοιβής, η κυβέρνηση επιχειρεί να λειάνει τις αντιδράσεις από την εφαρμογή των δρακόντειων διατάξεων του νέου Ασφαλιστικού.
Με 148 ευρώ για κάθε μήνα, οι ασφαλισμένοι μπορούν να αναγνωρίσουν έως και 4 έτη από τις αρχές του 2011 και να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Ομολογία ΔΝΤ από τον Πολ Τόμσεν: «Εδωσαν λάθος συνταγή για Ελλάδα. Δεν φταίει το χρέος, αλλά η ιδιομορφία της οικονομίας σας».
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣΗ κυβέρνηση δίνει το έναυσμα για το ενιαίο μισθολόγιο 750.000 δημόσιων υπαλλήλων, που θα ισχύσει από το 2011.
Μετά τις περικοπές 1,6 δισ. ευρώ στη διετία 2010 - 2011, στο πλαίσιο του Μνημονίου, ανοίγει η συζήτηση για το μείζον θέμα. Στο στόχαστρο μπαίνουν όλα τα επιδόματα, καθώς καλύπτουν το 38 % του μισθολογικού κόστους.
Τυπώνεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, σύμφωνα με το οποίο οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένους φόρους κατά 2,36 δισ. ευρώ.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣΔρακόντειες διατάξεις κατά της εργασίας των συνταξιούχων προβλέπει το νέο Ασφαλιστικό.
Με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας αναστέλλεται η σύνταξη για όσους είναι κάτω των 55 ετών και αναλάβουν εργασία. Για μεγαλύτερες ηλικίες, όποιος παίρνει σύνταξη πάνω από 993 ευρώ και εργάζεται, θα χάνει το 70 % (της σύνταξης).
Οικονομική αναταραχή στις χώρες της ΟΝΕ. Κατατίθεται ο προϋπολογισμός, που ανεβάζει τις τιμές σε τρόφιμα, υπηρεσίες και μειώνει τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Πρόβλεψη για μείωση των μισθών έως 12 % με «ειδική επιχειρησιακή σύμβαση» και αντάλλαγμα το «πάγωμα» των απολύσεων για δύο χρόνια συμφώνησαν οι κοινωνικοί εταίροι ΓΣΕΕ - ΣΕΒ.
Στη Βουλή ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος – Καν, σαν γιατρός, υπερασπίστηκε τη θεραπεία - σοκ, στην οποία έχουν υποβάλει την ελληνική οικονομία οι δανειστές.
Στις 22 Δεκεμβρίου ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός λιτότητας, που επιβάλλει 43 μέτρα, αξίας 14,33 δισ. ευρώ με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα πολύ λιγότερο, κατά 4,9 δισ. Σε τρεις ώρες και μέσα σε μουδιασμένη ατμόσφαιρα το υπουργικό συμβούλιο ανέτρεψε όσα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ κατέκτησαν για δεκαετίες.
remville
Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου