Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

κουφάρι ενός πλοίου που ταξίδευε... όπως λέγεται στο Ιόνιο επί Τουρκοκρατίας βγήκε στην ακτή.

ΗΛΕΙΑ: Ο θρύλος της ξεχασμένης νάρκης και το ναυάγιο που αποκαλύφθηκε!


Tο κουφάρι ενός πλοίου τριάντα και πλέον μέτρων που ταξίδευε...
όπως λέγεται στο Ιόνιο επί Τουρκοκρατίας, αποκάλυψε η θαλασσοταραχή των τελευταίων ημερών...
στην προστατευόμενη από την διεθνή σύμβαση Ramsar περιοχή της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου στην Ηλεία. Τα τεράστια κύματα που δημιούργησε ο δυτικός άνεμος, η πτώση της επιφάνειας της θάλασσας και η μεγάλη διάβρωση της ακτής ήταν οι βασικές αιτίες που βγήκε στην επιφάνεια το παλιό ναυάγιο το οποίο εντόπισαν αρχικά οι ψαράδες του τοπικής ιχθυοτροφικής μονάδας. Παλιά μαυρισμένα από την αρμύρα και τον χρόνο ξύλα, συνδεμένα μεταξύ τους με μεγάλα σκουριασμένα μεταλλικά καρφιά, βυθισμένα όλα μέσα στην άμμο, συνθέτουν τη σημερινή εικόνα του παράξενου πλεούμενου.
Σύμφωνα με τους ντόπιους γέροντες ψαράδες, τα κομμάτια του πλοίου αποτελούν ένα - μέχρι χθές - καλά κρυμμένο μυστικό και μέρος ενός... αληθινού παραμυθιού που έλεγαν οι παλιοί στους νέους αναφερόμενοι στην ιστορία της λιμνοθάλασσας.
«Η τελευταία θαλασσοταραχή διάβρωσε κατά πολύ την διαχωριστική νησίδα της λιμνοθάλασσας από την θάλασσα σε ύψος που υπερβαίνει το ενάμισι μέτρο. Εκεί βρέθηκε θαμμένο το παλιό πλοίο που για μας αποτελούσε κάτι σαν φήμη στις διηγήσεις των παλιότερων. Κανείς μέχρι σήμερα δεν γνώριζε ότι βρισκόταν εδώ δίπλα μας θαμμένο» - ανέφεραν οι ψαράδες Αντώνης Μονόλιθας και Δημήτρης Κράγκαρης.
Για το θρυλικό κουφάρι του πλοίου μίλησε αναλυτικά ένας 70χρόνος ψαράς, ο Νικόλαος Κράγκαρης. Όπως είπε, το βυθισμένο πλοίο είχε φανεί ξανά πριν από 50 χρόνια μετά από μεγάλη θαλασσοταραχή και διάβρωση της ακτής.
«Οι τότε γέροντες ψαράδες του Κοτυχίου μας έλεγαν τότε ότι όπως κι εκείνοι είχαν ακούσει από τους παλιότερους, το πλοίο αυτό υπήρχε εκεί βυθισμένο από παλιά και ότι ήταν ένα από εκείνα τα σκαριά που μετέφεραν τεράστιες πέτρες από τα λατομεία του Αράξου στην «μπούκα» της λιμνοθάλασσας για να κατασκευαστούν τα προστατευτικά αναχώματα.

Αυτό γινόταν γιατί τότε δεν υπήρχε δρόμος πρόσβασης προς τον οικισμό των ψαράδων και ο μοναδικός δρόμος επικοινωνίας και μεταφοράς των υλικών ήταν η θάλασσα» - ανέφερε ο κ. Κράγκαρης και πρόσθεσε ότι ένα ακόμη παρόμοιο πλοίο, με βάση τις αφηγήσεις των παλιών ψαράδων, βρίσκεται θαμμένο κοντά στην «μπούκα» της λιμνοθάλασσας.

Δίπλα από το κουφάρι του μυστηριώδους πλοίου που ξέθαψε η κακοκαιρία , βρίσκεται μισοθαμμένη στη θάλασσα μιά τεράστια νάρκη . 

http://107.20.137.49/?h=707&w=600&src=http://www.newsit.gr/files/Image/0017/20111128_147503.JPG
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ  ΑΠΟ  ΤΟ   24ωρο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου