Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
POROSNEWS

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012

Ο μη χαρακτηρισμός του ΞΕΝΙΑ ως μνημείο, μέγα ιστορικό ατόπημα.Tου Μάκη Φόρτε
Θλίψη και οργή προκαλεί η είδηση:
«Αρνητική ήταν η γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων για να χαρακτηριστεί ως μνημείο το Ξενία Αργοστολίου.
Τα μέλη αποφάσισαν κατά πλειοψηφία ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, κοινωνικής, εθνολογικής, λαογραφικής, τεχνικής, βιομηχανικής ή εν γένει ιστορικής, καλλιτεχνικής ή επιστημονικής σημασίας τους, όπως αναφέρει το άρθρο 6, παράγραφος 1γ, του νόμου 3028/2002. Το Ξενία Αργοστολίου, που βρίσκεται στην πλατεία Ριζοσπαστών, κατασκευάστηκε το 1955 και είναι ένα από τα πρώτα δείγματα των Ξενία.

Το κτίριο φέρει την υπογραφή του Χαράλαμπου Σφαέλλου, είναι διώροφο και χαρακτηρίζεται από λιτότητα και ισορροπία στη μορφολογική του δομή. Σήμερα, αν και στεγάζει γραφεία στους ισόγειους χώρους του, έχει στοιχεία φθοράς και εγκατάλειψης».
Θλίψη γιατί ως Δήμαρχος Αργοστολίου επί 12 έτη γνωρίζω πολύ καλά ότι μόνο ορθή δεν είναι η απόφαση του Συμβουλίου πως το κτίριο του ΞΕΝΙΑ στο Αργοστόλι δεν αποτελεί χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό, κοινωνικό και ιστορικό στοιχείο του μετασεισμικού Αργοστολίου.
Οργή γιατί μια τέτοια απόφαση (πολύ περισσότερο όταν δίχασε τα μέλη του Συμβουλίου αφού λήφθηκε κατά πλειοψηφία) απελευθερώνει το κτίριο από δεσμεύσεις και οδηγεί ευθέως στο γκρέμισμα του και στην πώληση του οικοπέδου 15.932 τ.μ. Του μοναδικού οικοπέδου τόσης μεγάλης επιφάνειας εντός του σχεδίου πόλης – άρα «φιλέτου» για παντός είδους αξιοποίηση !
Γι’αυτή την εξέλιξη προϊδεάζει η τελευταία πρόταση της είδησης (προφανώς προερχόμενη από το εσωτερικό του Συμβουλίου):
«Σήμερα, αν και στεγάζει γραφεία στους ισόγειους χώρους του, έχει
στοιχεία φθοράς και εγκατάλειψης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου