Μια φορά και ένα καιρο πριν πολλά-πολλά χρόνια ,η Ελλάδα γεννούσε ήρωες με το καθένα τους ,να γράφει ένα κομάτι της παγκοσμιας ιστορίας, πολλοί μέσα από ιστορικά κείμενα τους ξέρουμε, και άλλους λόγο οτι δεν αναφέρθηκαν δεν τους μάθαμε ποτέ
θα ξεκινήσω με στοιχεία που συγκέντρωσα από την ελλήνική μυθολογία!!
Οι μυθικοί Τηλεβόες με ίσως το πιό σημαντικό κέντρο τους το νησί Τάφος (το σημερινό Μεγανήσι) υπήρξαν περιβόητοι Θαλασσινοί και πειρατές. Οι Τηλεβόες, αφού κατέλαβαν τα Ιόνια νησιά, διεκδίκησαν ακόμη και την εξουσία των Μυκηνών. Σε μάχη δε μεταξύ των ο βασιλιάς των Μυκηνών έχασε 7 από τα 8 παιδιά του. Την εκδίκηση ανέλαβε ο ανεψιός του βασιλιά, ο Αμφιτρύωνας με συμμάχους τον Κέφαλο από την Αττική, τον Πανοπέα από την Φωκίδα και τον Έλειο από την Αργολίδα. Αυτός κυρίευσε τα Ιόνια νησιά και τα δώρισε στον Κέφαλο και τον Έλειο που εγκαταστάθηκαν εκεί. Γιός του Κέφαλου ήταν ο Αρκείσιος και του Αρκείσιου ο Λαέρτης, ο πατέρας του Ομηρικού Οδυσσέα.
ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΠΕΡΙ ΚΕΦΑΛΟΥ!! ΜΕ ΠΗΓΗ ΤΟ http://theancientweb.wordpress.com
θα ξεκινήσω με στοιχεία που συγκέντρωσα από την ελλήνική μυθολογία!!
ΕΝΑ ΓΕΝΕΟΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ
Ο Περσέας έγινε βασιλιάς της Τίρυνθας. Εκεί δημιούργησε την περίφημη για τα «Κυκλώπεια Τείχη» της πόλη Μυκήνες. Ονομάστηκε έτσι από την άκρη της σπαθοθήκης, που ονομαζόταν «μύκης».
Ο Περσέας απόκτησε, με την Ανδρομέδα, εφτά παιδιά:
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο Ο ΜΗΣΤΩΡ,,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΛΥΛΟΓΟΥΜΕ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΙΠΠΟΘΟΗ,, ,, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΤΑΦΙΟ, Αργότερα, ξαναγύρισε στις Μυκήνες για να σκοτώσει τους γιούς του βασιλιά Ηλεκτρύωνος
ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΠΤΕΡΕΛΑΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΧΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΚΑΙ
ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΠΕΡΙ ΚΕΦΑΛΟΥ!! ΜΕ ΠΗΓΗ ΤΟ http://theancientweb.wordpress.com
Κάποια μέρα η Πρόκρις, κόρη του Αθηναίου βασιλιά Ερεχθέα, πού ο σύζυγός της Κέφαλος την είχε εγκαταλείψει, επισκέφθηκε την Κρήτη. Τον Κέφαλο τον είχε προκαλέσει να το κάνει αυτό η Ηώς, πού τον είχε ερωτευτεί. Όταν ο Κέφαλος αποποιήθηκε ευγενικά τις προτάσεις της, με το επιχείρημα ότι δεν μπορούσε να απατήσει την Πρόκριδα, με την οποία είχε ανταλλάξει όρκους αιώνιας πίστεως, η Ηώς διαμαρτυρήθηκε αντιλέγοντας ότι η Πρόκρις, πού αυτή την ήξερε καλύτερα απ’ ότι ο σύζυγός της, πρόθυμα θα τον πρόδινε με αντάλλαγμα χρυσάφι. Επειδή ο Κέφαλος το αρνήθηκε αυτό γεμάτος αγανάκτηση, η Ηώς τον μεταμόρφωσε έτσι πού να μοιάζει με κάποιον Πτελεοντα και τον συμβούλεψε να δοκιμάσει να ρίξει στο κρεβάτι του την Πρόκριδα προσφέροντας της χρυσό στεφάνι. Έτσι και έκανε ο Κέφαλος, και διαπιστώνοντας ότι η Πρόκρις ενέδωσε εύκολα, δεν ένιωσε κανέναν δισταγμό να πλαγιάσει με την Ηώ, πού η Πρόκρις τη ζήλευε βαθύτατα.
δ. Η Ηώς γέννησε του Κέφαλου γιο πού ονομάστηκε Φαέθων, αλλά η Αφροδίτη τον έκλεψε όταν ήταν ακόμη μωρό, για να τον κάνει νυχτοφύλακα των Ιερότερων ναών της και οι Κρητες τον λένε Άδυμνο και εννοούν το πρωινό και το βραδινό άστρο (5).
ε. Εν τω μεταξύ, η Πρόκρις δεν άντεχε να μένει άλλο στην Αθήνα, όπου η εγκατάλειψη της από το σύζυγό της είχε γίνει αντικείμενο γενικού κουτσομπολιού, και έτσι πήγε στην Κρήτη όπου ο Μίνως δεν δυσκολεύτηκε να την αποπλανήσει περισσότερο απ’ όσο είχε δυσκολευτεί ο ύπότιθεμενός Πτελέων. Την εξαγόρασε μ’ ένα κυνηγόσκυλο πού ουδέποτε του ξέφευγε το θήραμα του, και μ’ ένα βέλος πού ουδέποτε έχανε το στόχο του, δώρα και τα δύο πού του τα είχε χαρίσει η Άρτεμις (6) . Η Πρόκρις, πού τρελαινόταν για το κυνήγι, τα δέχτηκε ευχαρίστως, άλλά επέμεινε να πάρει ο ΜΙνως ένα προφυλακτικό φάρμακο – άψεφημα από μαγικές ρίζες, πού το είχε επινοήσει η μάγισσα Κίρκη – ώστε να μην τη γεμίσει ερπετά και έντομα. Το φάρμακο έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, άλλά η Πρόκρις φοβήθηκε μήπως η Πασιφάη της κάνει μάγια, και έτσι επέστρεψε στην Αθήνα μεταμφιεσμένη σε όμορφο αγόρι, αφού πρώτα άλλαξε το όνομα της και το έκανε Πτερελας. Τον Μίνωα δεν τον ξαναείδε.
ζ. Όταν η Πρόκρις πήγε τώρα και τον αντάμωσε σε κυνηγετική εκστρατεία, ο Κέφαλος δεν την αναγνώρισε, αλλά του άρεσαν τόσο πολύ το κυνηγόσκυλό της η Λαιλαψ και το αλάνθαστο βέλος της, ώστε προσφέρθηκε να τα αγοράσει με αντάλλαγμα τεράστια ποσότητα ασήμι. Η Προκρις όμως αρνήθηκε να τα αποχωριστεί παρεκτός με αντάλλαγμα τον έρωτα, και όταν ο Κέφαλος συναίνεσε να την πάρει στο κρεβάτι του, αυτή του φανέρωσε με δάκρυα στα μάτια ότι είναι η σύζυγός του. Έτσι οι δύο τους συμφιλιώθηκαν επιτέλους, και ο Κέφαλος κατά-διασκέδασε με το σκυλί και το βέλος. Αλλά η Άρτεμις έγινε έξω φρενών πού αυτοί οι παραδόπιστοι μοίχοι άλλαζαν έτσι τα πολύτιμα δορά της από χέρι σε χέρι, και σκαρφίστηκε εκδίκηση . Έβαλε στο κεφάλι της Πρόκριδας την υποψία ότι ο Κέφαλος εξακολουθούσε να επισκέπτεται την Ηώ όταν σηκωνόταν δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα και πήγαινε για κυνήγι.
η. Κάποια νύχτα η Πρόκρις, φορώντας σκούρο ρούχο, γλίστρησε το κατόπι του Κέφαλου μέσα στο μισόφωτο . Σε λίγο ο Κέφαλος άκουσε το χαρχάλεμα πίσω του σε μία λόχμη , η Λαίλαψ γρύλισε και τσιτώθηκε , και ο Κέφαλος αμόλησε ο αλάνθαστο βέλος του και διαπέρασε την Πρόκριδα. Με τον καιρό ο Αρειος Πάγος τον καταδίκασε σε αιώνια εξορία για φόνο (7).
θ. Ο Κέφαλος αποσύρθηκε στη Θήβα, όπου ο βασιλιάς Αμφιτρύων, ο υποτιθέμενος πατέρας του Ηρακλή, δανείστηκε τη Λαίλαπα για να κυνηγήσει την αλεπού του Τευμησου πού ρήμαζε την Καδμεία . Η αλεπού αυτή, πού είχε από τούς θεούς τη μοίρα να μην πιάνεται ποτέ, εξευμενιζόταν μόνο με τη θυσία ενός παιδιού κάθε μήνα. Δεδομένου όμως ότι η Λάιλαψ είχε από τους θεούς την μοίρα να πιάνει ότι κυνηγούσε, στα ουράνια προέκυψε αμφιβολία για το πως έπρεπε να λυθεί αυτή η αντίφαση : στο τέλος ο Δίας ρύθμισε με οργή το πρόβλημα, μεταβάλλοντας Λαίλαπα και αλεπού σε πέτρες (8).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου