Τώρα με τσι βρύσες σου κατάλαβα το πας για τη βρύση των παλατιώνε του Οδυσσέα φίλε Γιώργη. Τι ψάχνουμε βέβαια για νερά τρεχούμενα σε αυτούς τους κουνημένους τόπους. Ίσως και πάπαλα πλέον από νερό ίσως και κάτι να τρέχει ακόμη. Η πηγή του Οδυσσέα πάντως κοντά αρκετά στο παλάτι ήτανε, όχι μέσα σε αυτό και έτρεχε νερό ποτάμι όχι απλά πιτσιλίσματα. Από βαθειά ερχόνταν και από άνοιγμα τουλάχιστον 1 τετραγωνικό μέτρο για να φαίνεται το νερό σκούρο. Γύρω είχε λεύκες άρα το νερό άμπουλες που λένε και κάπου από αυτό το νερό πέρναγε κομάτι από μια χειροποίητη με τα σημερινά δεδομένα βρύση –πηγή για να παίρνουν νερό εύκολα και καθαρά οι πολίτες μα και το παλάτι. Στην ουσία ήταν μικρό ποταμάκι που έτρεχε πάντα και αφρίζοντας έβγαινε το νερό μάλιστα! Αυτά ήταν σχετικά κοντά όπως περιγράφεται. Για κανένα λόγο δεν ήταν δεξαμενή υπόγεια ή έστω μικρή υπόγεια φλέβα νερού που με τον καιρό αποθηκεύονταν νερό. Οπουδήποτε έχει βρεθεί κάτι τέτοιο αποδεικνύει ότι δεν ήταν το παλάτι του Οδυσσέα αν βέβαια βαδίσουμε με τη περιγραφή της Οδύσσειας. Τυκτός (τυκτή κρήνη) είκαι κάτι που έχει κατασκευαστεί με το χέρι από μαχαιροπίρουνο μέχρι πατημένο και ισωμένο χώμα. Παράδειγμα: (ρ – 169) …δίσκοισιν τέρποντο καὶ αἰγανέῃσιν ἱέντες, ἐν τυκτῷ δαπέδῳ, ὅθι περ πάρος ὕβριν ἔχοντες.
Από τις λίγες γνώσεις που έχω αυτή η πύλη που φιλοτέχνησε ο Νάπιερ δεν πρέπει να είναι Μυκηναϊκής τεχνοτροπίας γιατί λείπουν παραστάδες αριστερά δεξιά να στηρίζουν τη πόρτα. Εκτός και αν πρόκειται για κάτι απλό που δε δείχνει γενικά κάτι τέτοιο όμως. (Πιο πίσω έγραψα κάτι για τσί πηγές τσι Ομηρικές)
Τώρα με τσι βρύσες σου κατάλαβα το πας για τη βρύση των παλατιώνε του Οδυσσέα φίλε Γιώργη.
Τι ψάχνουμε βέβαια για νερά τρεχούμενα σε αυτούς τους κουνημένους τόπους.
Ίσως και πάπαλα πλέον από νερό ίσως και κάτι να τρέχει ακόμη.
Η πηγή του Οδυσσέα πάντως κοντά αρκετά στο παλάτι ήτανε, όχι μέσα σε αυτό και έτρεχε νερό ποτάμι όχι απλά πιτσιλίσματα.
Από βαθειά ερχόνταν και από άνοιγμα τουλάχιστον 1 τετραγωνικό μέτρο για να φαίνεται το νερό σκούρο. Γύρω είχε λεύκες άρα το νερό άμπουλες που λένε και κάπου από αυτό το νερό πέρναγε κομάτι από μια χειροποίητη με τα σημερινά δεδομένα βρύση –πηγή για να παίρνουν νερό εύκολα και καθαρά οι πολίτες μα και το παλάτι.
Στην ουσία ήταν μικρό ποταμάκι που έτρεχε πάντα και αφρίζοντας έβγαινε το νερό μάλιστα!
Αυτά ήταν σχετικά κοντά όπως περιγράφεται.
Για κανένα λόγο δεν ήταν δεξαμενή υπόγεια ή έστω μικρή υπόγεια φλέβα νερού που με τον καιρό αποθηκεύονταν νερό.
Οπουδήποτε έχει βρεθεί κάτι τέτοιο αποδεικνύει ότι δεν ήταν το παλάτι του Οδυσσέα αν βέβαια βαδίσουμε με τη περιγραφή της Οδύσσειας.
Τυκτός (τυκτή κρήνη) είκαι κάτι που έχει κατασκευαστεί με το χέρι από μαχαιροπίρουνο μέχρι πατημένο και ισωμένο χώμα.
Παράδειγμα:
(ρ – 169)
…δίσκοισιν τέρποντο καὶ αἰγανέῃσιν ἱέντες,
ἐν τυκτῷ δαπέδῳ, ὅθι περ πάρος ὕβριν ἔχοντες.
Μτφ.
…δισκοβολώντας γλέντιζαν καὶ ρίχνοντας κοντάρια
σὲ γῆς στρωτή, ποὺ ἀδιάντροπα ἐκεῖ πάντα μαζευόνταν.
Αυτά για την αλήθεια και τη μνήμη του πατριώτη μου του Οδυσσέα.
Άντε και το έχω δει το κακό όνειρο εγώ. Χα χα χα χα χα
Εκτός και αν πρόκειται για κάτι απλό που δε δείχνει γενικά κάτι τέτοιο όμως.
(Πιο πίσω έγραψα κάτι για τσί πηγές τσι Ομηρικές)