ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ
Νέα επιστημονικά δεδομένα φέρνει στο φως άρθρο του ομότιμου καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Γ. Φερεντίνου και των συνεργατών του γεωλόγων Γ. Παπαθεοδώρου, Μαρίας Γεραγά και της αρχαιολόγου Μαρίας Γκιώνη, στο περιοδικό «Journal of Archaelogical Science».
Σύμφωνα με το άρθρο, οι Νεάτερνταλ, εργαλεία των οποίων έχουν εντοπιστεί στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, είχαν βρει τρόπο να μετακινούνται διά θαλάσσης ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου.
Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Οι Νεάτερταλ εντοπίζονται στη Μεσόγειο έως και πριν από 300.000 χρόνια. Λίθινα εργαλεία από την Μέση Παλαιολιθική περίοδο, η οποία λήγει περίπου το 33.000 π.χ., έχουν βρεθεί τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και σε ελληνικά νησιά, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται τόσο η Κεφαλονιά όσο και η Ζάκυνθος και η Λευκάδα.
Το γεγονός αυτό πολλοί επιστήμονες το εξηγούσαν ισχυριζόμενοι ότι οι περιοχές αυτές, την περίοδο αυτή δεν ήταν νησιά αλλά ήταν ενωμένες με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο καθηγητής Γ. Φερεντίνος και οι συνεργάτες του, όμως, έρχονται να αποδείξουν με το άρθρο τους ότι τόσο η Κεφαλονιά όσο και η Ζάκυνθος ήταν και τότε νησιά χρησιμοποιώντας επιστημονικά στοιχεία που συνέλεξαν και τα οποία φανερώνουν ότι το επίπεδο της θάλασσας ήταν 120 μέτρα χαμηλότερο, πριν από 100.000 χρόνια, επειδή το νερό ήταν εγκλωβισμένο στους παγετώνες της Γης. Με δεδομένο όμως ότι το μέσο βάθος των θαλασσών της Ελλάδας είναι σήμερα γύρω στα 300 μέτρα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το βάθος την εποχή εκείνη ήταν γύρω στα 180 μέτρα.
Με βάση αυτά τα ευρήματα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι Νεάτερνταλ ήξεραν να διασχίζουν τις θάλασσες επί δεκάδες χιλιάδες χρόνια.
Τα περάσματα μεταξύ Κεφαλονιάς, Ζακύνθου και Λευκάδας ήταν της τάξης των 5-6 χιλιομέτρων (τα περάσματα αυτά σήμερα είναι γύρω στα 12 χιλιόμετρα) και ο κ. Φερεντίνος πιθανολογεί ότι το ταξίδι γινόταν με κάποιο μικρό αυτοσχέδιο πλεούμενο, κάποιο υποτυπώδες κανό ή σχεδία ή ακόμα και κολυμπώντας ή ανεβασμένο στην πλάτη κάποιου μεγάλου ζώου της εποχής.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν ευρήματα σχετικά με το πως ακριβώς γινόταν το ταξίδι και μάλλον δεν θα έχουμε και στο μέλλον αφού προφανώς τα όποια πλεούμενα θα ήταν κατασκευασμένα από ξύλο και επόμενο είναι σήμερα να μην υπάρχει ούτε ίχνος.
Μεγαλύτερο ακόμη ταξίδι φαίνεται ότι έκαναν οι Νεάτερνταλ που έφτασαν μέχρι την Κρήτη. Αυτό αποδεικνύουν τα ευρήματα του 2008, του Τόμας Στράσερ από το Κολέγιο Providence στου Ρουντ Άιλαντ. Ο Δρ. Στράσερ εντόπισε λίθινα εργαλεία της εποχής των Νεάτερνταλ ηλικίας τουλάχιστον 130.000 ετών τη στιγμή που έχει αποδειχθεί ότι η Κρήτη είναι νησί εδώ και 5 εκατομμύρια χρόνια και βρίσκεται 40 χιλιόμετρα μακριά από τον πιο κοντινό της «γείτονα».
Κεφαλονίτικα Νέα με πληροφορίες από την εφημερίδα «Το Βήμα»
Read more: http://www.kefalonitikanea.gr/2012/03/blog-post_6375.html#ixzz2otZODU1E
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου