Γύρος ονομάζεται το έδεσμα που αποτελείται από κομμάτια χοιρινού κρέατος από διάφορα μέρη του ζώου. Τον νοστιμότερο γύρο τον κάνει το κρέας από το λαιμό του χοίρου.
Ονομάζεται από την ελληνική γύρα, ή αλλιώς περιστροφή, που κάνει το κρέας στην κατακόρυφη μεταλλική σούβλα που περνιέται για να ψηθεί γύρω από τον άξονά της, με τη φωτιά στη μια πλευρά.
Ο γύρος φτιάχνεται και με κιμά –όπως το γνωστό κεμπάπ– αλλά και με κρέας κοτόπουλου. Προσφέρεται τυλιγμένος σε πίτα (άζυμο ψωμί), αλλά και ως μερίδα. Σερβίρεται με διάφορες σαλάτες –χαρακτηριστικότερη το τζατζίκι– ντομάτα, κρεμμύδι και τηγανητές πατάτες.
Σήμερα στην Ελλάδα ο γύρος με κιμά έχει απαγορευθεί με σχετική αγορανομική διάταξη, λόγω των υγειονομικών παραβάσεων που είχαν σημειωθεί. Το αραβικό φαγητό σαουάρμα (shawarma), το τουρκικό ντονέρ κεμπάπ και το μεξικάνικο tacos al pastor είναι όλα παρόμοια με το γύρο.
ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ
ΚΑΙ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΜΕ ΚΙΜΟΛΙΑ http://www.kefalonias.gr/index.php/apisteuto-to-ti-mporei-na-kanei-mia-kimolia/ΕΠΙΣΗς
11 πράγματα που δεν θα γνωρίσουν ποτέ οι επόμενες γενιές
Τα χρόνια περνούν και κάποια πράγματα μένουν μόνο στις αναμνήσεις μας... Όπως... ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου