Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Ο πλανητάρχης έδωσε το “πράσινο” φως: «Πάμε όλοι στην Ελλάδα για διακοπές»

• Η συνάντηση του Μπάρακ Ομπάμα με την Υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη άνοιξε την πόρτα για την μαζική έλευση των Αμερικάνων στη χώρα μας
• Υπολογίζεται ότι θα έρθουν και στη Ζάκυνθο αν συντονιστούν έγκαιρα οι Φορείς και οι Tour Operators

• 1.000.000 τουρίστες υπολογίζεται να έρθουν φέτος στο νησί
• Στις 700.000 περίπου ανέρχονται οι προκρατήσεις σε όλα τα ξενοδοχεία μας

Με το φράγμα του 1.000.000 επισκεπτών φλερτάρει το νησί της Ζακύνθου, για το 2014, αφού όλα εστιάζουν σε μια καλή χρονιά από πλευράς επισκεψιμότητας.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο κρατικός αερολιμένας Ζακύνθου αναμένεται να καλωσορίσει φέτος γύρω στις 580.000 αφίξεις, ενώ από την πλευρά της άλλης πύλης επισκεπτών, του μοναδικού λιμανιού, όλα δείχνουν ότι στο επόμενο επτάμηνο οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τις 400.000.
Το στοίχημα για το νησί της Caretta, δεν είναι μόνο οι αφίξεις αλλά η πολύ καλή εντύπωση που πρέπει να αφήσει ο τόπος στους πολυπληθείς επισκέπτες.
Το νησί κρατάει την Πέμπτη πανελλαδική θέση υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας, με πρώτο συγκριτικό πλεονέκτημα την απέραντη φυσική ομορφιά χωρίς να μένουν έξω οι καλές τιμές, η πληθώρα καταλυμάτων και καταστημάτων εστίασης.
Η υποδομές του τόπου είναι αντιστρόφως ανάλογες με την προσέλκυση τουριστών, αφού δεν υπάρχει κανένα μεγάλο έργο ή οργανωμένη προβολή που θα προσέλκυαν επισκέπτες.
Η τελευταία τετραετία της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν προσέφερε απολύτως τίποτα, στην εξωστρέφεια του τόπου, λόγω ανικανότητας των υπευθύνων. Όλα συμβαίνουν ή γίνονται με βάση το «τυχαίο» ή με καθαρά ιδιωτικές δράσεις και προσπάθειες.
Τι φέρνει τουρισμό
1. Φοβερό φυσικό περιβάλλον με καταπληκτικές θερμοκρασίες και ηλιοφάνεια, ήρεμα ασφαλή νερά
2. Χαμηλές τιμές, σημαντικές προσφορές, αρκετές δραστηριότητες
3. Έντονη διασκέδαση μέχρι πρωίας αλλά και ήρεμες οικογενεικές περιοχές
4. Πολιτιστικά στοιχεία και θρησκευτικά προσκυνήματα
5. Caretta caretta – εστω χωρίς καμία οργανωμένη προβολή και εκμετάλλευση
Τι θα διώξει τον τουρισμό
1. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η θάλασσα και η αλμύρα θα καταπιεί το ναυάγιο.
2. Η ανύπαρκτη προβλήτα κρουαζιερόπλοιων.
3. Δεν φτιάχτηκε ποτέ Μαρίνα παρά τα κονδύλια που έπεσαν από το 1985
4. Πιθανά προβλήματα με εναπόθεση απορριμμάτων – καθαριότητα και με ποιότητα – ποσότητα νερού
5. Η ανύπαρκτη και η ερασιτεχνική προβολή του πέμπτου ελληνικού τουριστικού προορισμού.
6. Η απύθμενη αυτοκαταστροφή λόγω των ντόπιων συμφερόντων.
7. Κανένας κανόνας στην άναρχη τουριστική ανάπτυξη.
8. Καμία απολύτως σοβαρή υποδομή που θα αποτελούσε λόγο επίσκεψης (aquarium, συγκεκριμένες πολιτιστικές δράσεις – διεθνή φεστιβάλ, συνέδρια, πάρκα, εγκαταστάσεις αθλητικού τουρισμού, καταδυτικοί προορισμοί, γαστρονομικά φεστιβάλ, μονοπάτια κλπ.)
Σπ. Καμπιώτης
Ομπάμα: “Η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους επισκέπτες”
«Η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους επισκέπτες»ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, στην υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, σε συνομιλία που είχαν στο περιθώριο της εκδήλωσης που έγινε την περασμένη Παρασκευή στον Λευκό Οίκο, για να τιμηθεί η επέτειος της 25ης Μαρτίου.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Κεφαλογιάννη τόνισε ότι είχε την ευκαιρία να έχει μια σύντομη συνομιλία με τον πρόεδρο Ομπάμα, «ο οποίος, όπως και δημόσια, εξήρε την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά μου είπε και προσωπικά πως η Ελλάδα είναι ένας ιδανικός προορισμός για τους επισκέπτες» ανέφερε η υπουργός Τουρισμού.
«Το μήνυμα που βγήκε από το Λευκό Οίκο, τόσο από τα λόγια του αντιπροέδρου Μπάιντεν, όσο και από τα λόγια του προέδρου Ομπάμα είναι μια πολύ θερμή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων για την προσπάθεια που γίνεται στην χώρα μας. Και νομίζω ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικό για όλους μας ότι αυτό έχει πλέον γίνει αντιληπτό και εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες και βεβαίως ότι η Ελλάδα παραμένει πάντα ένας στρατηγικός εταίρος της Αμερικής»υπογράμμισε η κ. Κεφαλογιάννη.
Η υπουργός Τουρισμού, μίλησε για τις επαφές που είχε, μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ Πάνο Λειβαδά, με στελέχη της τουριστικής αγοράς. «Συναντήσαμε στελέχη της τουριστικής αγοράς και όλους εκείνους που θέλουμε συνεργάτες στην προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών από την Αμερική. Τα μηνύματα είναι θετικά και ενθαρρυντικά για το 2014. Συνεχίζουμε την προσπάθεια και πιστεύουμε ότι το 2014 θα είναι πραγματικά ακόμη μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό» τόνισε η κ. Κεφαλογιάννη και πρόσθεσε:
«Επιδεικνύουμε επιμονή στην προσέλκυση τουριστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, γιατί είναι για μας μια πολύ σημαντική αγορά. Κάνουμε συστηματική δουλειά, η οποία, όπως έχει φανεί, αποδίδει. Το 2013 είχαμε μια πολύ μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος, για πρώτη χρονιά, μετά από αρκετά χρόνια καθοδικής πορείας. Το 2014 περιμένουμε ακόμα περισσότερους επισκέπτες από την Αμερική. Μας ενδιαφέρει όμως να εμβαθύνουμε κιόλας τη σχέση αυτή και να παρουσιάσουμε στους Αμερικανούς περισσότερες επιλογές στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο προορισμών, όσο και σε επίπεδο ειδικών θεματικών μορφών τουρισμού».
Επίσης, ανέφερε ότι επισκέφθηκε τη Νέα Υόρκη για να μιλήσει στο συνέδριο του Ιδρύματος Νιάρχου, «το οποίο ήταν εξαιρετικά υψηλού επιπέδου», όπως είπε. «Συζητήσαμε για το πρόβλημα της ανεργίας των νέων και πως μπορεί και ο τουρισμός να προσφέρει στην αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος. “Αλλωστε, το Ίδρυμα Νιάρχου έχει μια πολύ ουσιαστική παρέμβαση στην ελληνική κοινωνία και με τις πρωτοβουλίες του έχει πραγματικά στηρίζει την ελληνική κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Ήδη, υπάρχει μια πολύ καλή συνεργασία για την ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού και πιστεύω ότι μπορούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω αυτή τη συνεργασία»συμπλήρωσε.
Η υπουργός Τουρισμού και ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ πραγματοποίησαν αυτές τις μέρες σειρά επαφών στη Νέα Υόρκη με στελέχη της αμερικανικής τουριστικής αγοράς, φορείς και θεσμικούς παράγοντες. Όπως επισημαίνεται, στο διάστημα Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2013 σημειώθηκαν 466.500 αφίξεις Αμερικανών στην Ελλάδα, αριθμός αυξημένος κατά 24%, σε σχέση με το 2012. Επίσης, οι εισπράξεις ήταν αυξημένες κατά 32,9% σε σχέση με το 2012 και ανήλθαν στα 506 εκατομμύρια ευρώ. Η ανάλυση αυτών των στοιχείων καταδεικνύει ότι η μέση κατά κεφαλήν τουριστική δαπάνη για τον Αμερικανό τουρίστα αυξάνεται.
Τόσο η κ. Κεφαλογιάννη, όσο και ο κ. Λειβαδάς στις συζητήσεις τους αναφέρθηκαν στα «συγκριτικά πλεονεκτήματα» της Ελλάδας και στην ασφάλεια που παρέχει ως προορισμός. Παράλληλα, τόνισαν την έμφαση που δίδεται στην ανάπτυξη θεματικών μορφών τουρισμού, όπως είναι ο ιαματικός, θρησκευτικός, συνεδριακός και 3ης ηλικίας τουρισμός.
Τέλος, έγινε σαφές στους εκπροσώπους της αμερικανικής τουριστικής αγοράς ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα «στοχευμένο πρόγραμμα ανάπτυξης» του τουρισμού και έχει υιοθετήσει σε αυτό όλη τη νέα τεχνολογία (ίντερνετ και σύγχρονες μεθόδους μάρκετινγκ). Μέσω αυτών, οι Αμερικανοί μπορούν να αποκτήσουν ενημέρωση για τον τόπο προορισμού τους και να αντλήσουν πληροφόρηση για ότι αφορά την τουριστική Ελλάδα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή Π. Παναγιώτου
Οι Ευρωπαίοι
Χαμηλή πτήση θα πραγματοποιήσουν φέτος το καλοκαίρι οι ευρωπαίοι πάνω από το νησί μας. Ρώσοι, Αυστριακοί, Βρετανοί, Γάλλοι και Ιταλοί έχουν προκαλέσει “συμφόρηση” στα κομπιούτερ κρατήσεων των ξενοδοχείων.
• Θετικές είναι οι ειδήσεις που έρχονται από τη Βρετανική αγορά που αποτελεί και τη “ναυαρχίδα” του τουρισμού. Τα νέα αφορούν την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Jet2.com που σταδιακά διευρύνει το πρόγραμμα της. Για τη φετινή τουριστική περίοδο εγκαινιάζονται δύο νέες πτήσεις προς τη Ζάκυνθο. Μια από τη Γλασκώβη και μια από το αεροδρόμιο του East Midlands. Επίσης συνεχίζονται οι πτήσεις από το Μάντσεστερ και το Λίντς. Η μεταφορά των επιβατών θα γίνεται επί έξι μήνες και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση.
• Μία ακόμα εταιρεία χαμηλού κόστους έρχεται να προστεθεί σε εκείνες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των αεροπορικών μεταφορών. Πρόκειται για την ολλανδική εταιρεία Corendon, η οποία από τις αρχές Μαΐου θα ταξιδέψει με προορισμό το Ιόνιο διευρύνοντας ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα των πτήσεων της μεταφέροντας 8.000 τουρίστες. Τα δρομολόγιά της αναμένεται να ξεκινήσουν στις 4 Μαϊου από το Άμστερνταμ με δυο πτήσεις εβδομαδιαίως έως τις 12 Οκτωβρίου. Θα πρέπει να προστεθούν και εκείνοι που θα έρθουν από το Άιντχοφεν μετά τη συνεργασία του ολλανδικού πρακτορείου Sunweb με την αεροπορική εταιρεία Transavia.
• Δυναμική θα είναι η είσοδος της Condor (θυγατρικής της Thomas Cook) που προσθέτει νέες πτήσεις από το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ. Ενισχύεται, επίσης, και με το γαλλικό πρακτορείο Voyamar Aérosun που ξεκινάει πρώτη φορά απευθείας δρομολόγια προς το νησί μας από τη Λυών, το Παρίσι και τη Μασσαλία. Τα δρομολόγια ξεκινούν στις 4 Μαίου και θα ολοκληρωθούν στις 28 Σεπτεμβρίου, ενώ για το Voyamar Aérosun θα πραγματοποιούνται κυρίως με την Air Méditerranée, από τις 23 Μαίου έως και τις 27 Σεπτεμβρίου.
• Την αύξηση των πτήσεών της, προς τη Ζάκυνθο, για το ερχόμενο καλοκαίρι ανακοίνωσε η Γερμανική αεροπορική εταιρεία Airberlin. Αυτό σημαίνει πως το 2014 θα προσφέρει μία επιπλέον πτήση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ώστε να ανταποκριθεί στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος.
• Σημαντική και η παρουσία της Mistral Air. Οι πτήσεις θα συμβάλλουν στην ενίσχυση από την Ιταλική αγορά. Τα δρομολόγιά της αναμένεται να ξεκινήσουν στις 22 Ιουνίου από το Μπάρι και τη Νάπολη έως τις 14 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, από τις 16 Ιουλίου έως τις 3 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί μία πτήση από τη Ρώμη, τη Βερόνα και το Παλέρμο.
• Γεγονός αποτελεί η είδηση της έναρξης πτήσεων προς τη χώρα μας, από τη νέα αεροπορική εταιρεία Ellinair, που ανήκει στον τουριστικό όμιλο “Μουζενίδης” . Οι επισκέπτες που αναμένεται να διακινηθούν το 2015 από τον όμιλο, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τις 500.000. Οι κύριες αγορές προέλευσης είναι η Ρωσία, η Ουκρανία, τη Λευκορωσία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
• Το νησί μας με το Βουκουρέστι θα συνδέει από τον Ιούνιο η αεροπορική εταιρεία Tarom. Τα δρομολόγιά της θα διαρκέσουν μέχρι το Σεπτέμβριο.
ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
• “Ζάκυνθος, Λευκάδα και Κέρκυρα είναι οι πιο ενδιαφέροντες προορισμοί του Ιονίου για τους Αυστριακούς, σε αντίθεση με την Κεφαλονιά για την οποία πρέπει να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια”! Αυτό είναι το πρώτο συμπέρασμα που βγάζει κάποιος από τη Διεθνή Τουριστική Έκθεση “Ferien Messe Wien” στη Βιέννη της Αυστρίας, όπου συνολικά 700 εκθέτες από 70 χώρες παρουσίασαν μια πληθώρα προσφορών για διακοπές, καθώς επίσης και κορυφαίους ταξιδιωτικούς προορισμούς.
• Πολύ πιο κοντά στο Ιόνιο και τη Ζάκυνθο ήρθε η Ιρλανδία, μετά την ολοκλήρωση της τουριστικής έκθεσης “Holiday World Show” του Δουβλίνου. Τα μηνύματα που υπάρχουν και από αυτή την αγορά έρχονται να ενισχύσουν και επιβεβαιώσουν εκείνα που κάνουν λόγο για ανοδική τάση στις προκρατήσεις και την έλευση των τουριστών. Σε ότι αφορά τα οφέλη για τη Ζάκυνθο, είναι η απευθείας σύνδεσή της με το Δουβλίνο μέσω των πτήσεων που θα πραγματοποιήσει η manager της TUI στο Μπέλφαστ.
• Η έκθεση της Ουτρέχτης είναι πολύ σημαντική για την Ζάκυνθο, καθώς πέρυσι είχαμε αύξηση στις αφίξεις αυστριακών τουριστών 12%. Κάτι το οποίο θα επαναληφθεί και φέτος.
• Στις πρώτες θέσεις της προτίμησης των Γερμανών τουριστών αναμένεται να σκαρφαλώσει φέτος το νησί μας, με τη δυναμική παρουσία μας, στο μεγαλύτερο τουριστικό γεγονός της Ευρώπης, την έκθεση ΙΤΒ 2014. Τους καλούς οιωνούς για τον εγχώριο τουριστικό κλάδο έρχεται να ενισχύσει η ανακοίνωση της TUI πως οι κρατήσεις για διακοπές στην Ελλάδα είναι αυξημένες κατά 28% σε σχέση με πέρσι.
• Ψήφο εμπιστοσύνης στο νησί μας δίνουν οι Πολωνοί τουρίστες καθώς συνεχίζεται η δυναμική αύξηση των κρατήσεων προς Ελλάδα. Οι πρώτες ενδείξεις ήρθαν από την τουριστική έκθεση του Πόζναν όπου συγκεντρώνει διακεκριμένους επαγγελματίες της τουριστικής βιομηχανίας και ασκεί ιδιαίτερη επιρροή στην τουριστική αγορά των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Ειδικά φέτος, οι Πολωνοί τουρίστες που ήρθαν στη Ζάκυνθο, κατέγραψαν μία ανέλπιστη αύξηση.
• Μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας έρχεται από την Ρωσική έκθεση ΜΙΤΤ, και αποτελεί μια από τις πέντε κορυφαίες στον κλάδο του τουρισμού. Η έλευση ρώσων τουριστών μπορεί να μην είναι τόσο δυναμική σε σχέση με τα αναμενόμενα, ωστόσο, αν και μικρότερη σίγουρα θα βοηθήσει το νησί μας.
ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΑ
• Λιγότερα κρουαζιερόπλοια, αλλά περισσότεροι επιβάτες επισκέφθηκαν πέρυσι τη Ζάκυνθο επιλέγοντας να κάνουν στροφή σε νέους προορισμούς στον τομέα της κρουαζιέρας. Ο βασικός λόγος αύξησης των τουριστών αλλά μείωσης των κρουαζιερόπλοιων εστιάζεται στο γεγονός πως οι εταιρείες κρουαζιέρας απέκτησαν πλοία νέας γενιάς και μεγαλύτερα σε σχέση με εκείνα που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για το 2014, οι αφίξεις πλοίων αναμένεται να μειωθούν ελαφρώς, με μικρές αποκλίσεις στον αριθμό των επιβατών. Κύριος λόγος είναι η αστάθεια στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ πέρυσι το νησί μας υποδέχθηκε 30 κρουαζιερόπλοια, που και πάλι, ως αριθμός δεν είναι ικανοποιητικός αν γίνει μια σύγκριση με γειτονικούς νομούς, φέτος αυτά θα μειωθούν κατά 12 τουλάχιστον. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τον Μάϊο του 2014 θα έρθει ένα κρουαζιερόπλοιο, τον Ιούνιο δεν θα έχουμε κανένα, τον Ιούλιο τρία, τον Αύγουστο τρία, τον Σεπτέμβριο ένα και το τελευταίο θα μας επισκεφθεί τον Οκτώβριο. Οι ειδικοί αποδίδουν το φαινόμενο στο γεγονός όχι πως η Ζάκυνθος δεν έχει να παρουσιάσει κάτι ιδιαίτερο, αλλά στο ότι δεν διαθέτει τις ανάλογες υποδομές.
ΒΑΣ.Μ.  ΠΗΓΗ  http://imerazante.gr/2014/04/07/80780

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου