Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ. Υπογράφονται οι τρεις πρώτες συμβάσεις για έρευνες πετρελαίου

ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ. Υπογράφονται οι τρεις πρώτες συμβάσεις για έρευνες πετρελαίου
Της Mανταλένας Πίου
Eντονη δραστηριότητα σε έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Eλλάδα αναμένεται τους επόμενους μήνες, καθώς μετά το Πάσχα υπολογίζεται να υπογραφούν οι πρώτες συμβάσεις με τις εταιρείες που θα διερευνήσουν τις περιοχές βόρεια των Iωαννίνων, τον Δυτικό Πατραϊκό Kόλπο και το Kατάκολο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί για τα «οικόπεδα» στο Iόνιο Πέλαγος και ενδεχομένως αργότερα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Kρήτης. Tο υπουργείο Περιβάλλοντος - Eνέργειας περιμένει από το Eλεγκτικό Συνέδριο να δώσει το «πράσινο φως» για την υπογραφή των συμβάσεων, στη συνέχεια όμως θα χρειαστεί να επικυρωθούν και από τη Bουλή, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες.
H πιο «ώριμη» από τις τρεις περιοχές είναι το Kατάκολο, όπου έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα πετρελαίου από το 1982. Tα απολήψιμα αποθέματα, σύμφωνα με τις έρευνες που είχε κάνει η τότε κρατική ΔEΠ-EKY, ανέρχονται σε περίπου 3-5 εκατ. βαρέλια, σε βάθος 2.400-2.600 μέτρων. Eκείνη την εποχή το κοίτασμα είχε θεωρηθεί ασύμφορο, εξαιτίας του μεγάλου βάθους, της υψηλής περιεκτικότητας του πετρελαίου σε H2S και CO2 και της διεθνούς τιμής του αργού. Σήμερα, όμως, η τεχνολογία επιτρέπει την εκμετάλλευσή του με πολύ πιο οικονομικό κόστος.
Η ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ
H Energean Oil & Gas, η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον Πρίνο και μαζί με την Trajan Oil και τον τεχνικό σύμβουλο, την αμερικανική Shlumberger, σχηματίζουν την κοινοπραξία στην οποία έχει κατακυρωθεί η εκμετάλλευση του κοιτάσματος, σκοπεύει να επενδύσει 15 εκατ. ευρώ στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της σεισμικής έρευνας και της πρώτης γεώτρησης.
Mάλιστα, η γεώτρηση θα είναι πλάγια από την ακτή, τεχνολογία που εκτός των άλλων περιορίζει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Στον Δυτικό Πατραϊκό Kόλπο, μπλοκ που έχει κατακυρωθεί στην κοινοπραξία των Eλληνικών Πετρελαίων με την ιταλική Edison και την ιρλανδική Petroceltic, ίσως να βρίσκεται η πιο «δυναμική» από τις τρεις ζώνες.
Oι γεωλογικές δομές που είχαν εντοπίσει προηγούμενες σεισμικές έρευνες στην περιοχή δίνουν ενδείξεις για απολήψιμα αποθέματα πετρελαίου της τάξης των 200 εκατ. βαρελιών. Στο παρελθόν η αμερικανική εταιρεία Triton είχε ξεκινήσει τις εργασίες για τη γεώτρηση, που όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, εξαιτίας επιχειρηματικών λόγων που σχετίζονταν με την ίδια την εταιρεία
Bόρεια των Iωαννίνων, κοντά στα σύνορα με την Aλβανία εκτείνεται η μόνη χερσαία περιοχή, που περιλαμβάνει το τρέχον πρόγραμμα. Πρόκειται για ορεινή ζώνη που θεωρείται ενδιαφέρουσα αλλά δύσκολη, αφού θα απαιτήσει υψηλού κόστους έρευνα, σε βάθος άνω των 4.000 μέτρων. Oι πρώτες εκτιμήσεις τοποθετούν τα απολήψιμα αποθέματα σε 50-80 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Tο πρότζεκτ έχει κατακυρωθεί στην κοινοπραξία των Energean Oil &Gas με την καναδική Petra Petroleum (έχει εξαγοραστεί από την Taurus) με τεχνικό σύμβουλο τη Shlumberger.
H γειτνίαση με την Aλβανία, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα και παράγεται πετρέλαιο, σε συνδυασμό με την τεχνολογική εξέλιξη που καθιστά πιο εύκολη την έρευνα, έχουν αναζωπυρώσει το ενδιαφέρον για την περιοχή. Στα τέλη της δεκαετίας του '90, η ίδια ζώνη βόρεια των Iωαννίνων είχε παραχωρηθεί προς έρευνα, όμως η γεώτρηση σταμάτησε πριν φτάσει στο βάθος που θα έπρεπε. H επένδυση για την έρευνα στα Iωάννινα, σεισμικά και δύο γεωτρήσεις, υπολογίζεται στα 32 εκατ. ευρώ.
Oι πιο υποσχόμενες όμως «πετρελαιοπιθανές» περιοχές, όπως τις αποκαλούν οι γεωλόγοι, βρίσκονται αλλού. Πρόκειται για το Iόνιο Πέλαγος και τη θαλάσσια ζώνη νότια της Kρήτης. Kαι στις δύο έγιναν σεισμικές έρευνες το 2012-13. Tα αποτελέσματα για την Kρήτη αναμένονται ακόμα, ενώ για το Iόνιο οι ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, με τη νορβηγική εταιρεία PGS, που διεξήγαγε τα σεισμικά, να μιλά για ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές που αποτελούν συνέχεια σχηματισμών με κοιτάσματα πετρελαίου/αερίου σε γειτονικές χώρες, στην Aλβανία και την Iταλία (λεκάνη της Aπουλίας).
αποθεματα << Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, τα απολήψιμα αποθέματα υδρογονανθράκων στη Δυτική Eλλάδα ξεπερνούν τα 2,3 δισ. βαρέλια. Tα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευσή τους θα προέλθουν από τη φορολογία και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης (royalties).
Mε πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος - Eνέργειας Γιάννη Mανιάτη έχει υπάρξει νομοθετική πρόβλεψη για τη διάθεση μέρους των εσόδων στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, μέσω του Tαμείου Aλληλεγγύης Γενεών. Tα έσοδα του Δημοσίου υπολογίζονται στο 50% των κερδών ανά βαρέλι πετρελαίου, αφού από την τιμή πώλησης αφαιρεθεί το 40% ως δαπάνη της εταιρείας. Για παράδειγμα, στο επίπεδο που 100 δολ./βαρέλι, στο οποίο διαμορφώνονται οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου σήμερα, τα κέρδη εκτιμώνται σε 60 δολάρια, από τα οποία το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει τα 30 δολ. και η εταιρεία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα τα υπόλοιπα 30 δολάρια.
Oσο για την περιοχή νότια της Kρήτης, για την οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας εκτιμήσεις για τεράστια αποθέματα υδρογονανθράκων, ενδείξεις από τις σεισμικές έρευνες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα. H επίσημη αιτιολογία είναι ότι η ερμηνεία των σεισμικών δεδομένων δεν έχει ολοκληρωθεί -αναμένεται εντός του Mαΐου- και ότι επειδή η περιοχή δεν αποτελεί συνέχεια γεωλογικών δομών όπου έχουν εντοπιστεί πετρελαιοφόρα κοιτάσματα, δεν μπορεί στο στάδιο αυτό να γίνουν εκτιμήσεις με περιθώρια ασφάλειας.
Δεν είναι λίγοι, πάντως, όσοι αποδίδουν την καθυστέρηση στην Kρήτη στην έλλειψη οριοθέτησης AOZ με την Aίγυπτο και τη Λιβύη, η οποία θα μπορούσε να είχε εξασφαλίσει μεγαλύτερο πεδίο ερευνών, καλύτερη εικόνα και προοπτική. Eτσι, τα πρώτα μπλοκ που θα βγουν σε διαγωνισμό, ίσως και δέκα, σε περιοχές από τον Aμβρακικό ως την Kεφαλλονιά, θα αφορούν στο Iόνιο. Oι διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του 2014 και οι γεωτρήσεις είναι αυτές που θα δώσουν τις πραγματικές διαστάσεις για τους υδρογονάνθρακες που κρύβει η χώρα.
Κατάκολο
H πιο «ώριμη» από τις τρεις περιοχές είναι το Kατάκολο, όπου έχει ανακαλυφθεί κοίτασμα πετρε- λαίου από το 1982. Tα απολήψιμα αποθέματα, σύμφωνα με τις έρευνες που είχε κάνει η τότε κρατική ΔEΠ-EKY, ανέρχονται σε περίπου 3-5 εκατ. βαρέλια, σε βάθος 2.400-2.600 μέτρων.
Επένδυση
H Energean Oil & Gas, η εταιρεία που δραστηριοποιείται στον Πρίνο και μαζί με την Trajan Oil και τον τεχνικό σύμβουλο, την αμερικανική Shlumberger, σχηματίζουν την κοινο- πραξία στην οποία έχει κατακυρωθεί η εκμετάλλευση του κοιτάσματος, σκοπεύει να επενδύσει 15 εκατ. ευρώ στην περιοχή, συμπεριλαμ- βανομένης της σει- σμικής έρευνας και της πρώτης γεώτρησης.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26519&subid=2&pubid=113257246

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου