Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
Η Λύση για την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Δωρεάν Καθαρή Ενέργεια για Όλους!
«H ενέργεια βρίσκεται παντού και σε αφθονία. Εμείς όμως διψάμε. Μοιάζουμε με κάποιον που βρίσκεται πάνω σε μια βάρκα σ’ ένα ποτάμι, αλλά πεθαίνει από τη δίψα, γιατί δε διαθέτει ένα ποτήρι για να πιει νερό».
Νίκολα Τέσλα (1856-1943)
Γράφει ο Γιώργος Στάμκος (stamkos@post.com)
Χωρίς υπερβολή έχουν βγει στο σφυρί 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης! Ο πολιτισμός μας καταρρέει υπό το βάρος των ίδιων του των υπερβολών. Δεν πρέπει να κάνουμε κάτι γι’ αυτό; Δεν πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να προσπαθήσουμε να ανακόψουμε την αυτοκαταστροφική πορεία που έχει πάρει ο πολιτισμός μας, εξ αιτίας του σκληρο-υλιστικού μοντέλου που υιοθέτησε; Δεν πρέπει να συμβάλουμε όλοι, με όσα μέσα διαθέτει ο καθένας –κυρίως με την καταναλωτική μας δύναμη, μιας και στη δημοκρατία της αγοράς «ψηφίζεις με τα λεφτά σου»– στην αλλαγή αυτού του κόσμου προς το καλύτερο; Δεν πρέπει να συνεισφέρουμε στην αλλαγή του υπάρχοντος ενεργειακού μοντέλου που λεηλατεί τους φυσικούς πόρους, καταστρέφει το περιβάλλον κι εξαθλιώνει τους ανθρώπους;
Μήπως είναι καιρός να περάσουμε, πριν είναι αργά, στην επόμενη φάση εξέλιξης, σ’ έναν πιο ισορροπημένο κόσμο που θα βασίζεται στην Ελεύθερη Ενέργεια (Free Energy).
Η ιστορική εξέλιξη της ανθρωπότητας, αν όντως υπάρχει, είναι μια εξέλιξη προς την ελευθερία. Ελευθερία όχι μόνον από φυσικούς ή τεχνητούς καταναγκασμούς, αλλά ελευθερία από το φόβο και την αναγκαιότητα. Ο άνθρωπος πρέπει να σκέφτεται ελεύθερα για να μπορεί να σκέφτεται και να δρα σωστά. Το ανθρώπινο πνεύμα πρέπει να ξεπερνά τεχνητά όρια και απαράδεκτες σταθερές και να αναπτύσσεται άφοβα προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια και άλυτα προβλήματα για έναν πραγματικά ελεύθερο νου. Αποτελεί ωστόσο κοινό μυστικό πως οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν το μυαλό τους ουσιαστικά για να θέτουν το μυαλό τους σε αχρηστία! Μήπως πρέπει επιτέλους να χρησιμοποιήσουμε το μυαλό μας απελευθερωτικά; Μήπως πρέπει να απελευθερώσουμε την «Ελεύθερη Ενέργεια»;
PROJECT HELIOS: Ένα φωτεινό ενεργειακό μέλλον για την Ελλάδα
Η ενέργεια είναι το μέλλον μας. Δεν μπορούμε χωρίς αυτή και όσο η οικονομία και η τεχνολογία αναπτύσσονται τόσο περισσότερο θα είμαστε εξαρτημένοι από την ενέργεια. Όμως τα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακας, αέριο κ.α.), που χρησιμοποιούμε κατά κύριο λόγο για να την παράγουμε, είναι βρώμικα, αντιπεριβαλλοντικά, αναποτελεσματικά, περιορισμένα και πανάκριβα. Επειδή λοιπόν χρειαζόμαστε ενέργεια για να λειτουργήσουμε, πρέπει να βρούμε άλλους εναλλακτικούς τρόπους για να την παράγουμε. Όχι καίγοντας πετρέλαιο, αλλά τουλάχιστον αξιοποιώντας τον ήλιο, τον άνεμο και όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ειδικά στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης θα μπορούσαμε να κάνουμε τολμηρά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση: Φωτοβολταϊκά πάνελ σε κάθε στέγη και ανεμογεννήτριες σε κάθε αυλή! Ο ήλιος και ο άνεμος είναι εξαιρετικά γενναιόδωροι στην Ελλάδα. Κάθε σπίτι θα μπορούσε να είναι κι ένα μικρό «εργοστάσιο» παραγωγής ενέργειας. Μπορούμε να μην έχουμε καμία εξάρτηση από τη ΔΕΗ; Να μην μπορεί να μας «κόβει το ρεύμα» όποτε θέλει; Ναι μπορούμε. Και θα γλιτώσουμε χρήματα και θα προστατεύσουμε το περιβάλλον μας. Οι τεχνολογίες ήδη υπάρχουν, κυκλοφορούν στο εμπόριο και είναι σχετικά φθηνές. Αλλά υπάρχουν ακόμη μεγαλύτερες δυνατότητες ώστε η Ελλάδα να μπει δυναμικά στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ώστε όχι μόνον να καλύπτει τις ανάγκες της αλλά να κάνει κιόλας ενεργειακές εξαγωγές. Αυτό είναι το περίφημο Project Helios (Σχέδιο Ήλιος), η υλοποίηση του οποίου θα μπορούσε να συνεισφέρει ακόμη και στην ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Ναι, είμαι υπέρ του «Σχεδίου Ήλιος». Γιατί το ελληνικό κράτος να μην εξασφαλίσει για τα επόμενα 25 χρόνια έσοδα ύψους 80-100 δισεκατομμυρίων ευρώ, από μια πηγή ενέργειας που μας έρχεται καθημερινά δωρεάν; Θεωρητικά η ηλιακή ενέργεια είναι απεριόριστη. Είναι η κατεξοχήν μορφή δωρεάν ενέργειας. Κάθε χρόνο η ηλιακή ενέργεια που δέχεται η Γη είναι 15.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που καταναλώνεται από ολόκληρο τον πληθυσμό του πλανήτη μας. Συγκεκριμένα ακτινοβολούνται σε ετήσια βάση στην ατμόσφαιρα περίπου 5,4 exajouls ηλιακής ενέργειας. Από αυτή την εκπληκτική ποσότητα ενέργειας το 1/3 ανακλάται στο διάστημα και το 18% απορροφάται από την ίδια την ατμόσφαιρα. Όμως σχεδόν 2,5 exajouls φθάνουν στην επιφάνεια της Γης: ενέργεια που είναι 6.000 φορές μεγαλύτερη από αυτή που κατανάλωσε η ανθρωπότητα το 1990. Για να το πούμε διαφορετικά, το σύνολο των ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων που είχε και μπορεί να έχει στη διάθεση του ο άνθρωπος, αντιστοιχούν σε λιγότερο από έναν μήνα ηλιοφάνειας στον πλανήτη μας! Μέσα σε ένα χρόνο, κάθε τετραγωνικό μέτρο εδάφους οποιασδήποτε περιοχής με μεγάλη ηλιοφάνεια δέχεται πάνω από 2.000 κιλοβατώρες ηλιακής ενέργειας.
Η μέση ημερήσια ενέργεια που παρέχει ο Ήλιος στην Ελλάδα είναι 4,6 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο (KWh/m²). Η χώρα μας θα μπορούσε –και πρέπει κατά τη γνώμη μου– να εκμεταλλευτεί ένα μέρος από τη δωρεάν ενέργεια του Ήλιου. Αν μη τι άλλο θα ελαφρυνθεί το ελληνικό δημόσιο χρέος χωρίς να μπουν νέοι φόροι σ’ εμάς και στα παιδιά μας. Να «φορολογήσουμε» τον Ήλιο! Θα καλύψουμε έτσι και τις δικές μας ενεργειακές ανάγκες και θα πουλάμε «πράσινη ενέργεια». Αυτή είναι μια πραγματική επένδυση στο μέλλον.
Σύμφωνα με τους εμπνευστές του το «Σχέδιο Ήλιος» προβλέπει την εγκατάσταση σε μια έκταση 200 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που θα παραχωρήσει για το σκοπό αυτό το ελληνικό δημόσιο, μιας απέραντης σειράς από συστοιχίες φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικότητας 10.000MW (10 γιγαβάτ).. Η επένδυση θα είναι της τάξεως των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ –τμήμα του οποίου θα προέλθει από ευρωπαϊκά κονδύλια– και με βάση τις σημερινές τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας το πρόγραμμα θα επέφερε έσοδα 80-100 δισεκατομμύρια ευρώ για μια 25ετία. Το πόσο που μπορεί να προεισπράξει η Ελλάδα εξαρτάται από το ποσοστό συμμετοχής στην επένδυση, το οποίο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα ήταν 30% αλλά τώρα εξετάζεται η αύξησή του στο 50%. Και το κυριότερο είναι πως ένα τμήμα από αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν άμεσα να προεισπραχθούν μέσω της τιτλοποίησης των μελλοντικών εσόδων από το «Σχέδιο Ήλιος»!Η πιο κατάλληλη τοποθεσία για την εγκατάσταση αυτού του τεράστιου πάρκου ενέργειας θεωρείται το οροπέδιο Κοζάνης-ΠτολεμαΪδας, όπου υπάρχουν τεράστιες άδειες εκτάσεις όπου πριν υπήρχαν πεδία εξόρυξης λιγνίτη της ΔΕΗ. Εκεί προβλέπεται να εγκατασταθεί κι ένα εργοστάσιο παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ, που θα προωθηθούν όχι μόνον στην εγχώρια αγορά αλλά και σ΄ εξαγωγές. Για το «Σχέδιο Ήλιος» έχουν δείξει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον γερμανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σ’ αυτό. Υπάρχει κι ένας άλλος λόγος του αυξημένου γερμανικού ενδιαφέροντος: η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει οριστικά να κλείσει όλα τα πυρηνικά της εργοστάσια ως το 2022. Το κενό που θα δημιουργηθεί ξαφνικά από την έλλειψη της πυρηνικής ενέργειας θα πρέπει να καλυφθεί από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κι εδώ είναι που έρχεται η Ελλάδα, η οποία έχει 50% μεγαλύτερη ηλιοφάνεια σε σχέση με τη Γερμανία. Έτσι η Ελλάδα θα μπορούσε να παράγει πράσινη ενέργεια και η Γερμανία να καταναλώνει ένα μέρος της, πληρώνοντας τα ανάλογα χρήματα. Βέβαια για τη φυσική εξαγωγή της ενέργειας απαιτείται ενίσχυση των διασυνδέσεων και των δικτύων προς τη Βόρεια Ευρώπη και η βέλτιστη λύση που προκρίνεται από την ελληνική πλευρά περιλαμβάνει την κατασκευή υποβρύχιας διασύνδεσης στην Αδριατική, ενώ σαν εναλλακτική διαδρομή προκρίνεται μέσω των Βαλκανίων και ειδικά διαμέσου των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Σε κάθε περίπτωση το «Σχέδιο Ήλιος» είναι κάτι το εφικτό και η Ελλάδα θα μπορούσε να αποκομίσει τεράστια κέρδη από αυτό. Άλλωστε η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών στοιχείων είναι μια τεχνολογία Ελεύθερης Ενέργειας, εφόσον εκμεταλλεύεται απ’ ευθείας τον ζωοδότη Ήλιο που είναι και η κατεξοχήν πηγή της δωρεάν ενέργειας. Ένα από τα πλεονεκτήματά της είναι ότι πρόκειται για τεχνολογία αποκεντρωτική καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι εκτός δικτύου, παρέχοντας π.χ. ηλεκτρισμό σε απομακρυσμένες κατοικίες ή οχήματα. Υπάρχει μάλιστα ένας Έλληνας που κάνει ήδη κάτι τέτοιο. Το όνομα του είναι Μιχάλης Καλογεράκης.
Μιχάλης Καλογεράκης: Ο Έλληνας που δεν χρειάζεται τη ΔΕΗ
Να ζεις στην πανέμορφη Κρήτη, με τόσες ηλιόλουστες και ανεμόπληκτες ημέρες το χρόνο, αλλά να καις βρώμικο πετρέλαιο για να παράγεις ρεύμα, κίνηση και θέρμανση, είναι ό,τι χειρότερο. Κι όμως αυτό κάνει η ΔΕΗ στα περισσότερα νησιά μας: καίει εισαγόμενο πετρέλαιο, μολύνοντας ταυτόχρονα το περιβάλλον, για να τροφοδοτήσει με πανάκριβο ρεύμα τους κατοίκους τους. Ωστόσο υπάρχει ένας Κρητικός που έχει 15 χρόνια για να πληρώσει ΔΕΗ, γιατί παράγει όσο ρεύμα χρειάζεται από μόνος του!Ονομάζεται Μιχάλης Καλογεράκης, είναι ηλεκτρολόγος-ηλεκτρονικός στο επάγγελμα και ζει στις Γούρνες Ηρακλείου. Ο Μ. Καλογεράκης έχει εγκαταστήσει τη δική του «προσωπική ΔΕΗ» στο σπίτι του επιτυγχάνοντας επί χρόνια την πλήρη ενεργειακή αυτονομία. Όχι, δεν εφηύρε κάποια εξωτική συσκευή Ελεύθερης Ενέργειας. Χρησιμοποίησε απλά συστήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Όντας οπαδός της πράσινης ενέργειας αξιοποίησε στο έπακρο την ηλιακή και αιολική ενέργεια. Χρησιμοποιώντας στο έπακρο τα φωτοβολταϊκά πάνελ και τις ανεμογεννήτριες παρήγαγε την ενέργεια που χρειαζόταν για τις ανάγκες του σπιτιού του. Υπήρχε ωστόσο ένα πρόβλημα: ο ήλιος δεν λάμπει όλο το χρόνο και ούτε φυσά συνεχώς άνεμος. Όσο και να παρήγαγε ενέργεια κατά τη διάρκεια της ηλιοφάνειας ή του ανέμου δεν μπορούσε να την αποθηκεύσει, διότι ακόμη και οι καλύτερες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες δεν μπορούν να αποθηκεύσουν αξιόλογες ποσότητες ενέργειας.
Ο πολυμήχανος όμως Μιχάλης Καλογεράκης βρήκε τρόπο για να λύσει το πρόβλημα. Χρησιμοποίησε την παραγόμενη ενέργεια για να κάνει ηλεκτρόλυση στο νερό, διασπώντας το σε οξυγόνο και υδρογόνο. Μ’ αυτό τον τρόπο παρήγαγε ποσότητες υδρογόνου, το οποίο αποθήκευε και μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την παραγωγή ηλεκτρισμού και θέρμανσης τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Όπως λέει ο ίδιος: «Ξεκινάμε με την κατασκευή ενός πολύ αποδοτικού αντιδραστήρα από ανοξείδωτο χάλυβα που θα διασπάσει το νερό στα συστατικά του. Όταν λέμε ”αποδοτικό” σημαίνει ότι αποδίδει με μία κιλοβατώρα ανά 200 λίτρα αερίου καυσίμου. Το υδρογόνο και το οξυγόνο αποθηκεύονται σε μια δεξαμενή. Από τη δεξαμενή μέσω διαφόρων συστημάτων ασφαλείας μπορεί να καταλήξει σ’ ένα καυστήρα για θέρμανση, σε μια κουζίνα ή σε ένα αυτοκίνητο. Η ενέργεια που χρειάζεται ο αντιδραστήρας για να διασπάσει το νερό δίδεται από φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτρια…»
Το επόμενο βήμα του 50χρονου Κρητικού ήταν να εκμεταλλεύεται την παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά συστήματα της ταράτσας του και τις ανεμογεννήτριες που βρίσκονται στην αυλή του σπιτιού του, ώστε να θέτει σε λειτουργία έναν αυτοσχέδιο αποστακτήρα μέσα στον οποίο μπορούσε να βράζει σάπια φρούτα μέχρι κι ελιές και να παράγει βιοκαύσιμο! Πράγματι ο αποστακτήρας του παράγει αιθυλική αλκοόλη, δηλαδή καθαρό οινόπνευμα, που είναι ένα ιδανικό καύσιμο για κίνηση.
Ο Μιχάλης Καλογεράκης έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένος με τον αποστακτήρα του: «Με το δικό μου σύστημα μπορώ να βγάλω δέκα λίτρα καύσιμο τη μέρα. Τα δέκα αυτά λίτρα μού καλύπτουν 450-500 χιλιόμετρα με το δίκυκλο. Τους τελευταίους έντεκα μήνες έχω κάνει 9.000 χιλιόμετρα. Επίσης, το συγκεκριμένο καύσιμο που καίει το μηχανάκι είναι πεντακάθαρο και δεν αφήνει κατάλοιπα, ούτε μαυρίλα στην εξάτμιση. Τώρα σκοπεύω να το δοκιμάσω και σε αυτοκίνητο».
Ο Μιχαλής Καλογεράκης δείχνει το δρόμο για το πως μπορεί να πετύχει κανείς στην Ελλάδα την ενεργειακή αυτονομία και μάλιστα με συστήματα και τεχνολογίες που κυκλοφορούν στο εμπόριο: «Όταν έχεις ήλιο, νερό, αέρα, έχεις τα πάντα. Η χώρα μας έχει απλόχερα από τον Θεό όλα αυτά τα πλεονεκτήματα και θα πρέπει οι πολιτικοί μας σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, που βρίσκεται η χώρα μας, να δώσουν κίνητρα και κατευθύνσεις για την πράσινη ενέργεια ώστε να πάμε μπροστά… Πολύ σύντομα θα έρθει η ώρα που το νερό θα αντικαταστήσει τα κλασικά υγρά και ορυκτά καύσιμα που καταστρέφουν τον πλανήτη». Αυτός ο πολυμήχανος Κρητικός μας λέει στην ουσία το αυτονόητο: Η Ελλάδα είναι ευλογημένη από τη Φύση με άφθονες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και θα μπορούσε να παράγει και να εξάγει καθαρή ενέργεια. Το γιατί δεν το κάνει ήδη, αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει.Το Όραμα και τα Πειράματα του Τέσλα για την Ελεύθερη Ενέργεια
Πριν από έναν αιώνα περίπου ο μεγάλος Σερβοαμερικανός επιστήμονας και εφευρέτης Νίκολα Τέσλα (1856-1943) μαγεύτηκε από το όραμα ενός κόσμου με Ελεύθερη ενέργεια. Το πρώτο βήμα του προς αυτή την κατεύθυνση ήταν τα εντυπωσιακά πειράματα Ασύρματης Μεταφοράς Ενέργειας (Wireless Transmission of Energy), που διεξήγαγε ο εφευρέτης στο Κολοράντο Σπρινγκς το 1899.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1890 το μυαλό Τέσλα βασανίζονταν διαρκώς από την αναζήτηση τρόπων αποστολής ενέργειας και μηνυμάτων δια μέσω της γης. Δεν δημοσίευσε ποτέ τις λεπτομέρειες του σχεδίου του, το οποίο κρατούσε κρυφό ακόμη κι από τους βοηθούς του. Τον Φεβρουάριο του 1896 ο Τέσλα πήρε για πρώτη φορά το τρένο για το Κολοράντο Σπρινγκς, όπου αναζητούσε μια απομονωμένη τοποθεσία για να στήσει το νέο του εργαστήριο και να διεξαγάγει μια σειρά από πειράματα ασύρματης μεταφοράς ενέργειας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του διεξήγαγε μάλιστα κι ένα μικρό πείραμα μεταφοράς ηχητικών σημάτων μέσω του εδάφους. Βασισμένη στις αισιόδοξες δηλώσεις του Τέσλα η κυριακάτικη έκδοση τουWorld δημοσίευσε στις 8 Μαρτίου του 1896 την άποψη ότι η περίφημη Ελεύθερη Ενέργεια δεν ήταν μακριά: «Ο ηλεκτρισμός θα μπορούσε να είναι ελεύθερος, όπως ο αέρας… Έρχεται το τέλος των τηλεγραφικών και τηλεφωνικών εταιρειών… Όλα τα μονοπώλια θα συντριβούν…».
Όταν ο Τέσλα πειραματίστηκε το 1899 στο Κολοράντο Σπρινγκς, χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ισχύος 1,5 MW, έκπληκτος διαπίστωσε πως οι παλμοί της ηλεκτρικής ενέργειας, που έστειλε σε όλη την ολόκληρη υδρόγειο, επέστρεψαν με αμείωτη δύναμη! «Αυτό», είπε ο εφευρέτης, «ήταν ένα τόσο απίστευτο αποτέλεσμα που η ανακάλυψή του σχεδόν με ζάλισε». Ο Τέσλα είχε την εντύπωση πως η γη είχε «απαντήσει» στα σήματά του και πως «αντί μιας ηχούς, είχα λάβει ένα στάσιμο ηλεκτρικό κύμα, ένα κύμα που αντανακλάται από μακριά».
Στο σύστημα που σχεδίασε ο Τέσλα δεν είχε καμιά διαφορά η απόσταση μετάδοσης των κυμάτων. Η αποδοτικότητα της μεταφοράς ενέργειας των στάσιμων «κυμάτων Τέσλα» προσέγγιζε το 96-97% και δεν υπήρχε σχεδόν καμία απώλεια ενέργειας εκτός από αυτή που απαιτούσε η λειτουργία των μηχανημάτων. Αν δεν υπήρχε δέκτης, δεν υπήρχε και κατανάλωση ενέργειας. Όταν δεν υπάρχει κανένας δέκτης, οι εγκαταστάσεις καταναλώνουν μόνο μερική ισχύ, που είναι απαραίτητη να για να διατηρηθεί η δονητική συχνότητα.
Αξιοποιώντας αυτή την ανακάλυψη ο Τέσλα πίστευε πως ολόκληρος ο πλανήτης θα μπορούσε να διασυνδεθεί ενεργειακά αν κατασκευαζόταν ένα δίκτυο από πύργους εκπομπής και λήψης ηλεκτρικής και ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας. Ακόμη και η ίδια η γη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά τεράστιων ποσοτήτων ενέργειας, έτσι ώστε ο καθένας να ήταν σε θέση ν’ αντλήσει ενέργεια χώνοντας απλά μια μεταλλική ράβδο στο έδαφος! Ο Τέσλα υποστήριζε πως η εκπεμπόμενη ενέργεια θα μπορούσε να μετατρέψει τις παγωμένες εκτάσεις σε καλλιεργήσιμη γη, θα καθάριζε τις πόλεις από τα καυσαέρια, θα καταργούσε τους πολέμους, την πείνα και τη φτώχεια. Αν και ορισμένοι πίστευαν πως αυτά που έλεγε ο Τέσλα θα έπρεπε να μπουν στο «κουτί με τις παλαβομάρες» της ανθρωπότητας, εντούτοις η σύγχρονη επιστήμη και οι τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις δείχνουν να τον δικαιώνουν.
Η ασύρματη μεταφορά ενέργειας ήταν βασικά μια τεχνολογία διανομής ενέργειας, η οποία όμως συνέχιζε να παράγεται με συμβατικό τρόπο, δηλαδή με γεννήτριες εναλλασσόμενου ρεύματος. Αλλά ο Τέσλα δεν ήταν ικανοποιημένος με τις υπάρχουσες μορφές ενέργειας, καθώς είχε ήδη γοητευτεί με την ιδέα μιας νέας και ανεκμετάλλευτης πηγής ενέργειας. Το 1892, σε μια από τις πιο διάσημες ομιλίες του, ο Τέσλα δήλωσε στο έκπληκτο ακροατήριο του: «Προτού περάσουν μερικές γενιές οι μηχανές μας θα μπορούν να λειτουργούν με μια δύναμη που θα αντλείται από οποιοδήποτε σημείο του σύμπαντος… Σε κάθε σημείο του χώρου υπάρχει αυτή η ενέργεια. Είναι αυτή η ενέργεια στατική ή κινητική; Αν είναι στατική, τότε οι ελπίδες μας είναι μάταιες. Αν είναι κινητική –και γνωρίζουμε ότι είναι– τότε είναι απλώς θέμα χρόνου πότε ο άνθρωπος θα κατορθώσει να συνδέσει τα μηχανήματά του με τα γρανάζια της Φύσης».
Μια από τις βασικότερες εφευρέσεις του, πάνω στην οποία θα στηριζόταν το Παγκόσμιο Σύστημα του Τέσλα, ήταν και ο Αποδέκτης Ελεύθερης Ενέργειας (FreeEnergyReceiver), που κατοχυρώθηκε στις 5 Νοεμβρίου του 1901 με την ονομασία Apparatus for the Utilization of Radiant Energy (Αριθμός ευρεσιτεχνίας 685,957). Αυτή η βασική «συσκευή» αποτελούταν κυρίως από μια μεταλλική πλάκα, που λειτουργούσε ως συσσωρευτής της Ελεύθερης Ενέργειας για οικιακή χρήση!
Ο Αποδέκτης Ελεύθερης Ενέργειας έμοιαζε κάπως με τους σημερινούς ηλιακούς συλλέκτες και συγκεκριμένα με τη συμβατική τεχνολογία των φωτοβολταϊκών. Η σημαντικότερη διαφορά του με τα συμβατικά ηλιακά συστήματα έγκειται σ’ ένα υπόστρωμα κρυστάλλινης σιλικόνης: μια από τις τελευταίες ίσως χρήσεις της άμορφης σιλικόνης, η οποία υπόσχεται πολλά στην πρόσληψη ενέργειας από τον ήλιο. Βέβαια, οι σημερινές ηλιακές κυψέλες κοστίζουν ακόμη ακριβά, ενώ η «ηλιακή πλάκα» του Τέσλα ήταν μια απλή μεταλλική πλάκα καλυμμένη με μια διάφανη επίστρωση ενός μονωτικού υλικού.
Η «ηλιακή πλάκα» του Τέσλα τοποθετείται όσο γίνεται ψηλότερα –σαν να ήταν κεραία– και συνδέεται μ’ έναν πυκνωτή που βρίσκεται κοντά στο έδαφος. Η ηλιακή ενέργεια φορτίζει συνεχώς τον πυκνωτή. Κατόπιν η ενέργεια που συσσωρεύεται στον πυκνωτή μετατρέπεται πολύ εύκολα σε ηλεκτρισμό για οικιακή χρήση. Και το εκπληκτικό είναι ότι αυτή η «ηλιακή πλάκα», που όσο μεγαλύτερη επιφάνεια έχει τόσο περισσότερη ενέργεια συσσωρεύει, δε χρειάζεται απαραίτητα το φως του ήλιου, εφόσον μπορεί να παράγει ενέργεια και τη νύχτα! Δε χρειάζεται βέβαια να συμπληρώσουμε ότι κάτι τέτοιο θεωρείται το λιγότερο αδύνατο από τη συμβατική επιστήμη…
Ο Τέσλα πίστευε πως ήταν δυνατή η μετάδοση της ηλεκτρικής ενέργειας με ασύρματο τρόπο κι έφτιαξε ολόκληρα σχέδια για ένα παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα. Το όραμα του ήταν ένα παγκόσμιο σύστημα, που ταυτόχρονα θα μετέδιδε ραδιοσήματα και θα μετέφερε με ασύρματο τρόπο ηλεκτρική ενέργεια! Το σχέδιο του ήταν τόσο προχωρημένο και ριζοσπαστικό για την εποχή του, που μόλις δημοσιοποιήθηκε οι πόρτες των επιχειρηματιών της WallStreet έκλεισαν γι’ αυτόν. Τα μονοπωλιακά συμφέροντα, ακόμη κι εκείνοι που επένδυσαν εκατομμύρια δολάρια στο σύστημα εναλλασσόμενου ρεύματος, αρνήθηκαν να τον χρηματοδοτήσουν…
Ο Ασύρματος Ηλεκτρισμός Σήμερα
Τα πειράματα και τα οράματα του Τέσλα για την ασύρματη μεταφορά ενέργειας έχουν βρει, ευτυχώς, στην εποχή μας πολλούς συνεχιστές. Το Νοέμβριο του 2006 ο Αμερικανός Φυσικός Μάριν Σόλιατσιτς (Marin Soljacic), βοηθός καθηγητή στο MIT, και η ομάδα των συνεργατών του στο ΜΙΤ, υποστηρίζουν ότι η ασύρματη μεταφορά ενέργειας είναι κάτι το εφικτό και ότι σύντομα θα μπορούμε να φορτίσουμε το κινητό μας ή το φορητό υπολογιστή μας χωρίς να χρειαζόμαστε συνδέσεις καλωδίων. Ο καθηγητής Μάριν Σόλιατσιτς ισχυρίζεται πως έχει ανακαλύψει ένα νέο τρόπο μεταφοράς της ενέργειας, που θα επηρεάζει μόνο τις συσκευές που θα φορτίζονται και όχι το περιβάλλον τους. Προτείνει αντί για την παραδοσιακή ακτινοβολία, την χρήση μέρους του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, που δεν εκπέμπει ακτινοβολία. Ο Αμερικανός Φυσικός αναφέρει ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να ρυθμιστούν στη συχνότητα του πεδίου και να δράσουν ως «δεξαμενές της ενέργειας» που εκπέμπει η πηγή. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η διαρροή ενέργειας, εξασφαλίζοντας έναν αποτελεσματικό και ασφαλέστατο τρόπο ασύρματης μεταφοράς της ενέργειας.
Η διάταξη που περιγράφει βασίζεται στο φαινόμενο του «συντονισμού», κατά το οποίο ένα αντικείμενο ταλαντώνεται όταν δεχθεί ενέργεια μιας συγκεκριμένης συχνότητας. Για παράδειγμα, συντονισμός παρατηρείται στα έγχορδα μουσικά όργανα: «Όταν παίζεις μία νότα σ’ ένα μουσικό όργανο, ένα άλλο όργανο με το ίδιο ακουστικό συντονισμό θα αναγνωρίσει τη νότα και θα αρχίσει να δονείται» εξηγεί ο καθηγητής Μάριν Σόλιατσιτς. Ο ίδιος λέει ότι «η ερευνητική ομάδα έχει υπολογίσει ότι μια συσκευή στο μέγεθος ενός φορητού υπολογιστή, θα μπορούσε να φορτιστεί σε απόσταση μερικών μέτρων από την πηγή. Τοποθετώντας μια πηγή λοιπόν σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας θα μπορούσατε να είστε ενεργειακά καλυμμένοι στο χώρο του σπιτιού σας».
Στο συγκεκριμένο σύστημα, αντί της χρησιμοποίησης των ακουστικών δονήσεων, οι επιστήμονες αξιοποιούν το συντονισμό της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Οι συνηθισμένες κεραίες που μεταδίδουν ραδιοκύματα δεν θα ήταν κατάλληλες για την αποδοτική μεταφορά της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας καθώς τη διαχέουν προς όλες τις κατευθύνσεις, αντί να την εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο.
Προκειμένου να υπερβούν αυτό το εμπόδιο, οι ερευνητές του MIT μελέτησαν μια ειδική κατηγορία αντικειμένων τα οποία είναι «μη-ακτινοβόλα» και διαθέτουν «μακρόβιο συντονισμό». Τα αντικείμενα αυτά μπορούν να εκπέμπουν πίδακες ενέργειας, μήκους τριών έως πέντε μέτρων οι οποίοι θα μπορούσαν να τροφοδοτούν ασύρματα ηλεκτρικές συσκευές. Για παράδειγμα, μια κεραία από χαλκό, κατάλληλα σχεδιασμένη ώστε να διαθέτει «μακρόβιο συντονισμό», θα μπορούσε να τροφοδοτεί με ενέργεια μια κοντινή συσκευή που διαθέτει επίσης μια κεραία που ταλαντώνεται στην ίδια συχνότητα. Στην ερευνητική ομάδα του ΜΙΤ συμμετέχουν και οι Έλληνες ερευνητές Αριστείδης Καράλης και Τζον Τζοανόπουλος.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το σχέδιο της ασύρματης μεταφοράς ενέργειας του Τέσλα καθίσταται επιτακτική ανάγκη προκειμένου η ανθρωπότητα, από τη μια να αποφύγει την επερχόμενη ενεργειακή «δίψα» και από την άλλη να απελευθερωθεί από μονοπώλια και συμφέροντα, που στραγγαλίζουν τις προοπτικές της.
Ένα Νέο Ενεργειακό «paradigm shift»
Σήμερα βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή. Η συγκυρία για ένα νέο «paradigm shift» στον τομέα της ενέργειας δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη, οφειλόμενη εν μέρει και στο γεγονός ότι η κατάσταση με τις παραδοσιακές πηγές ενέργειας δεν μπορεί να είναι χειρότερη. Σήμερα, οι ίδιες τεχνολογίες που βοηθούν τους εξοπλισμένους με τα «i-pod» φοιτητές να κλέβουν μουσικές από το Internet, οι ίδιες αναζωογονούν και το μοντέλο των μικρογεννητριών, οι οποίοι βασίζονται στην αποκεντρωτική ενέργεια που οι άνθρωποι παράγουν για τον εαυτό τους. Αυτές οι τεχνολογίες βοηθούν την ενεργειακή διασύνδεση ακόμη και των πιο απομακρυσμένων σπιτιών σε ένα τεράστιο δίκτυο που δεν θα σταματάει να παράγει ακόμη και όταν οι ανεμόμυλοι σταματούν να γυρίζουν. Η γενιά των μικρογεννητριών συναντά την YouTube γενιά! «Πλέον μιλάμε για το καινούργιο νόημα της έκφρασης “powertothepeople”» φωνάζει ο Τζέρεμι Ρίφκιν (JeremyRifkin), ακτιβιστής και σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσής και πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για τα ζητήματα της εναλλακτικής ενέργειας. «Ξεχάστε πια», λέει ο ίδιος, «τα αγροκτήματα με ανεμογεννήτριες και ηλιακές εγκαταστάσεις αναπτυσσόμενες από τις εταιρίες συμβατικής σκοπιμότητας. Στη νέα ενεργειακή τάξη οι άνθρωποι είναι στο επίκεντρο και τα σπίτια τους είναι οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας!» Από την οπτική του Ρίφκιν το πρόβλημα με εκείνους τους πρώιμους ανεμόμυλους δεν ήταν μόνο η τεχνολογία που ήταν πρωτόγονη, αλλά και το «zeitgeist» (σ.σ. γερμανικά «το πνεύμα της εποχής») που οδηγούσε σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Η παγκόσμια βιομηχανική επανάσταση ήδη χτυπούσε την πόρτα και ο στόχος της δεν ήταν η αγροτική αυτάρκεια αλλά ο συγκεντρωτισμός. Σύμφωνα με τον Herman Scheer, μέλους του Γερμανικού Bundestag και προέδρου του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου για τις Ανανεώσιμες Ενέργειες (European Associationfor Renewable Energies) «η πορεία προς τον νεωτερισμό ήταν σαν τις Ολυμπιακές αρχές: ‘’πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά’’, δηλαδή προς συγκεντρωτικές τεχνολογίες και κοινωνίες».
Το 1920 εκατομμύρια αγρότες της Αμερικής παρήγαγαν την ενέργειά τους, όπως και το βούτυρό τους –μόνοι τους. Χρησιμοποιούσαν περίπου 600.000 ανεμόμυλους που παρήγαγαν αρκετό ρεύμα ώστε να λειτουργούν τα ραδιόφωνα και να φωτίσουν τα σπίτια τους. Πάνω από το 90% από αυτούς τους ανεμόμυλους εξαφανίστηκαν από τη στιγμή που ακόμη και τα πιο μακρινά χωριά της Αμερικής συνδέθηκαν με το συγκεντρωτικό σύστημα της ενέργειας της χώρας. Οι αναπτυσσόμενες συγκεντρωτικές κυβερνήσεις δημιούργησαν συγκεντρωτικές ενεργειακές εγκαταστάσεις που πέρασαν ως οι μεγαλύτερες ανθρώπινες δομές που δημιουργήθηκαν ποτέ, τροφοδοτώντας με ηλεκτρισμό γρήγορα τα πάντα: από τα μεγάλα εργοστάσια μέχρι τα ακατάστατα επιπλωμένα σπίτια, όπως και τις γιγαντιαίες εταιρίες των ΜΜΕ που στέλνουν με τη σειρά τους μια μόνιμη ροή πληροφοριών σε όλους πάνω σε ένα απέραντα επεκταμένο δίκτυο. Το μοντέλο και για την ενέργεια και για την πληροφορία ήταν το ίδιο: ο μονόδρομος!
Σήμερα όμως έχουμε επιτακτική ανάγκη για ένα αποκεντρωμένο ενεργειακό μοντέλο, που θα βασίζεται σε εκατομμύρια διασυνδεδεμένους οικιακούς παραγωγούς-καταναλωτές που με τη σειρά τους θα βασίζονται σ’ ένα πλήθος τεχνολογιών και συσκευών παραγωγής ενέργειας. Ένα αποκεντρωμένο σύστημα που θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον και θα παράγει άφθονη και φθηνή ενέργεια. Μόνον έτσι θα μπορούσε η οικονομία μας να αναπτυχθεί βιώσιμα και μόνον έτσι θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σ΄ ένα καλύτερο μέλλον της ανθρωπότητας στον πλανήτη Γη. Αν δε διεκδικήσουμε όλοι μαζί το δικαίωμα στην Ελεύθερη Ενέργεια, πολύ φοβάμαι, πως δεν θα έχουμε μέλλον…
Οι πέντε κορυφαίες εξωτικές τεχνολογίες της Ελεύθερης Ενέργειας σήμερα
● Η Γεννήτρια Ψυχρής Σύντηξης του AndreaA. Rossi
O Ιταλός εφευρέτης AndreaA. Rossi έχει κατασκευάσει έναν ενεργειακό ενισχυτή, που παράγει ωφέλιμη ενέργεια μέσω της ψυχρής σύντηξης (ColdFusion) δύο φτηνών και άφθονων χημικών στοιχείων: του υδρογόνου και του νικελίου που μετατρέπονται σε χαλκό, χωρίς να απαιτούνται υψηλές θερμοκρασίες και πιέσεις και χωρίς ακτινοβολία. Ο εφευρέτης ισχυρίζεται πως η μέθοδος του είναι αξιόπιστη, ασφαλής και φθηνή. Η γεννήτρια του μπορεί να παράγει 10ΚW ισχύος τη φορά, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί βιομηχανικά. Η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα αυτής της εφεύρεσης ελέγχεται από το ιστορικό Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.
Αυτή η τεχνολογίαπροσφέρειτη δυνατότηταναπαραχθούν μεγάλεςποσότητεςενέργειας μέσω της ψυχρής σύντηξηςσκόνηςνικελίουκαιαερίου υδρογόνο. Υπολογίζεται πως 100 γραμμάριανικελίου και μια παρόμοια ποσότηταυδρογόνουμπορεί να τροφοδοτήσουνένασύστημα15kW επί έξι μήνες! Η παραγωγή ενέργειαςεκτιμάται ότι θακοστίζει περίπου1 cent/kWh.
Ήδη έχουν γίνει πολλές δοκιμές αυτής της μεθόδου από τρίτους, περιλαμβανομένων και της Ένωσης Σκεπτικιστών Σουηδίας. Οι επιστήμονεςαπό το ΠανεπιστήμιοτηςΜπολόνιαέχουν ήδη επικυρώσει μ’ επιτυχία αυτή την τεχνολογία, ενώ ένα παρόμοιο ερευνητικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με το ΠανεπιστήμιοτηςΟυψάλαστη Σουηδία.
Ήδη έχουν γίνει πολλές δοκιμές αυτής της μεθόδου από τρίτους, περιλαμβανομένων και της Ένωσης Σκεπτικιστών Σουηδίας. Οι επιστήμονεςαπό το ΠανεπιστήμιοτηςΜπολόνιαέχουν ήδη επικυρώσει μ’ επιτυχία αυτή την τεχνολογία, ενώ ένα παρόμοιο ερευνητικό πρόγραμμα έχει ξεκινήσει σε συνεργασία με το ΠανεπιστήμιοτηςΟυψάλαστη Σουηδία.
Η πρωτοποριακή ελληνική εταιρία DefkalionGreenTechnologiesS.A. (DGT), έχει λάβει την άδεια να κατασκευάζεικαι να πωλεί μονάδεςE-Cat, που βασίζονται στη μέθοδο του AndreaA. Rossi, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σ’ εκείνες των χωρών της Βαλτικής. Η μονάδα παραγωγής της εταιρίας, που βρίσκεται στην Ελλάδα, σχεδιάζει να παράγει 300.000 γεννήτριες το χρόνο για να τροφοδοτεί την εγχώρια αγορά αλλά και να πραγματοποιεί εξαγωγές. H ελληνική εταιρία Δευκαλίωνέχει λάβει ήδη από τις ελληνικές αρχές όλες τιςεγκρίσειςκαιπιστοποιήσειςασφάλειας που απαιτούνταιγια την κατασκευήκαι την πώληση τωνΕ-Cat μονάδεςστην Ελλάδα. Μάλιστα πρόσφατα δέχτηκε και την προσφορά του επιχειρηματία Dick Smith, ο οποίος παρέχει ένα εκατομμύριο δολάρια ώστε να βγει στο εμπόριο η E-Cat.
Επίσης η εταιρεία Ampenergoαπέκτησε ταδικαιώματαγια την ίδια τεχνολογίαστη Βόρεια Αμερική. Θαμοιραστείτα δικαιώματα χρήσης με την εταιρείαLeonardoTechnologies, του Andrea Rossi,καιθα ανοίξει εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας ενός μεγαβάτ στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του 2012.
● Ο Κινητήρας Βαρύτητας Hidro του James Kwok
Το Hidro του JamesKwok είναι ήδη μια εμπορικάδιαθέσιμη τεχνολογίαγια την παραγωγή ενέργειας. Η ενέργεια παράγεται με την αξιοποίηση της βαρύτηταςπου προκαλείται απόδιαφορές πίεσηςστις στήλεςτου νερού. Εκπρόσωπος της εταιρείας Panacea-BOCAFεπισκέφθηκε πρόσφατα τις εγκαταστάσεις του «κινητήρας βαρύτητας» Hidro, και υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας μιας εντυπωσιακής επίδειξης. Τα πειράματα και οι δοκιμές συνεχίζονται. Δύο ανεξάρτητεςομάδες επιστημόνωνέχουν επίσης επιβεβαιώσειτα αποτελέσματα της τεχνολογίας τουJamesKwok.
Η τεχνολογία Hidro προσφέρει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από το συνδυασμό των αποτελεσμάτων της πλευστότητας και της βαρύτηταςμιας στήλη ύδατος. Η εξαγωγή θερμικής ενέργειας από τον αέρα και το νερό θεωρούνται επίσης σημαντικές. Επιδείξεις αυτής της τεχνολογίας, που έχουν γίνει ως τώρα, επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της. Ήδη βρίσκεται σε στάδιο κατασκευής ένα εργοστάσιο ισχύος 50kW. Επίσης σχεδιάζονται εργοστάσια παραγωγής ενέργειας ισχύος 250 kW, και 1mW. Η εταιρείαβρίσκεται στη διαδικασίατηςαδειοδότησης, αλλά και αναζήτησης πιθανών συνεταίρων.
● Τεχνολογία AVISO για την Αυτοφόρτιση Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων μέσω της Ηλεκτροστατικής Ενέργειας της Ατμόσφαιρας
Ο Φιλιππινέζος εφευρέτης Ismael Aviso έχει επιδείξει το σκελετό ενός ηλεκτρικού οχήματος, το οποίο λειτουργεί μεένακινητήρα συνεχούς ρεύματος 11kW που τροφοδοτείται μεμία μόνο μπαταρία 12-volt, η οποία και αυτοφορτίζεται μέσω μιας κεραίας τύπου Τέσλα αντλώνταςηλεκτροστατικήενέργεια κατευθείαν από το περιβάλλον! Η εφεύρεση έχει πάρει ήδη την έγκριση της από το Υπουργείο Ενέργειαςτων Φιλιππίνων και οδεύει σύντομα προς εμπορική εκμετάλλευση.
Αυτή η τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα παραγωγής ενέργειας κατευθείαν από τηνατμόσφαιρα με την αξιοποίηση όλων των ειδών ηλεκτρικών φορτίωνόλων, που υπάρχουν σ’ αυτή. Ήδη κυκλοφορούν στο YouTube μια σειρά από βίντεο που εξηγούν τη λειτουργία του κυκλώματος που συλλέγει δωρεάν ενέργεια από το στατικό ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας.
Το πρόβλημα της υπερβολικήςθέρμανσης, που περιορίζειτηναπόδοσητης αυτο-φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτωνέχει κι αυτό επιλυθεί. Συνεχώς γίνονται πειράματα για την αύξηση της απόδοσης του συστήματος και ιδίως για τον περιορισμό της απώλειας ενέργειας, που χάνεται λόγω των υψηλών συχνοτήτων. Ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή ένα νέοπρότυποφόρτισηςηλεκτρικώνοχημάτων, που βασίζεται βελτιωμένοκύκλωμα με ελάχιστες απώλειες ενέργειας. Το όχημα αυτό θα έχεικαλύτερη απόδοσηκαιμεγαλύτερη ταχύτητα. Ο εφευρέτης πιστεύει ότι με κόστος μόλις 3.000 δολάρια θα μπορεί ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης να μετατραπεί σε αυτοφορτιζόμενο ηλεκτροκίνητο όχημα. Το όνειρο του IsmaelAviso είναι παρόμοιο μ’ εκείνο του Νίκολα Τέσλα πριν από έναν αιώνα: οραματίζεται ένα παγκόσμιο δίκτυο που θα εκπέμπει ενέργεια στο περιβάλλον την οποία και θα χρησιμοποιούν, μέσω ειδικού συντονισμού, τα ηλεκτροκίνητα οχήματα για να φορτίζονται εν κινήσει!
● H Μηχανή Ευγενών Αερίων PlasmERG
Η μηχανή PlasmERG που λειτουργεί με ευγενή αέρια, βασίζεται σ’ έναν κινητήρα φυσικού αερίου τύπου PappEngine, η παραγωγή του οποίου είναι πολύ φθηνή, ενώ η κατανάλωση καυσίμων δεν ξεπερνά τα μερικάδολάρια το μήνα. Αυτό δεν κάτι το καθόλου αμελητέο, διότι πρόκειται για πραγματική επανάσταση στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η μηχανή έχει λειτουργήσει ακατάπαυστα επί εννέα μήνες και η εταιρεία που την κατασκευάζει ετοιμάζεταινα μπει στη μαζική παραγωγή.
Αυτή η τεχνολογίαπροσφέρειτη δυνατότητανα παραχθούν σφαίρες πλάσματος(παρόμοιες με σφαιρικούς κεραυνούς) χάρη σ’ έναμίγματων ευγενών αερίων. Συνδυάζοντας τη σύντηξη, τη σχάση, ίσως και την εξαγωγή ενέργειας από το ενεργειακό πεδίο του μηδενικο ύσημείου (Zero Point Energy), μπορεί να παράξειμια ισχύ που είναι σε θέση να ωθήσειένα έμβολοσε μια μηχανή. Έτσι η τεχνολογία PlasmERG έχειτ η δυνατότητα ν ααντικαταστήσει όλες τιςμηχανές εσωτερικής καύσης!
Ήδη έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησηπου αναζητούνταν για την πλήρη παραγωγή μαζικής κλίμακας τέτοιων κινητήρων. Η εταιρεία έχει τις εγκαταστάσεις της στο Λας Βέγκας, όπου και κατασκευάζονται τα πρωτότυπα για τις τελικές δοκιμές πριν βγουν στην αγορά.
● Freddy’s Cell: Το Όχημα που Κινείται με Νερό
Ακολουθώντας την παράδοση του StanleyMeyer, οι άνθρωποι που εργάζονται στην εταιρεία FutureEnergyConcepts άφησαν όλους άφωνους όταν τον Αύγουστο του2011 κίνησαν ένα φορτηγάκι 4×4 τύπου Dodge2004, απλά χρησιμοποιώντας νερό και ειδικά υδροξείδιο μέσω μιας ενσωματωμένης γεννήτριας αερίου, που χρησιμοποιούσε το δυναμό του φορτηγού για την ηλεκτρόλυσητου νερού, δηλαδή τη διάσπαση του σε υδρογόνο και οξυγόνο.
Αυτή η τεχνολογίαπροσφέρειτη δυνατότηταναπαραχθούνμεγάλες ποσότητεςτου υδροξειδίου χρησιμοποιώντας πολύλίγη ενέργεια. Το υδροξείδιο με τη σειρά του μπορεί να χρησιμοποιηθεί γιατην ενίσχυση τηςαπόδοσης των καυσίμων των οχημάτων ή για την ίδια τους τη λειτουργία. Υπολογίζεται πως σε πρώτη φάση επιτυγχάνεται ενίσχυση τηςαποδοτικότηταςτων καυσίμωντων οχημάτων κατά περίπου 30%. Ο κατασκευαστής ισχυρίζεται πως το σύστημα του μπορεί να παράγει 55 λίτρα υδροξειδίου το λεπτό κι αυτή η ποσότητα επαρκεί για ένα ταξίδι τριών χιλιάδων μιλίων. Το μόνο πρόβλημα είναι πως το αέριο του υδροξειδίου αποθηκεύεται υπό υψηλή πίεση και είναι εξαιρετικά εκρηκτικό, και γι’ αυτό υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος του ατυχήματος. Οι πρωτότυπες μονάδες έχουν βγει ήδη στην παραγωγή και ήδη έχουν παραγγελθεί περισσότερες από 20.000. Έπεται συνέχεια.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η ανθρωπότητα δεν είναι ελεύθερη γιατί παντού γύρω μας κυριαρχεί η λέξη απαγορεύεται. Ειδικά σχετικά με την Ελεύθερη Ενέργεια. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια παράδοξη κατάσταση. Η τεχνολογία που διαθέτουμε μπορεί να κάνει εφικτή μια ενεργειακή επανάσταση, αλλά όμως η πολιτική και τα οικονομικά συμφέροντα δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο. Θέτουν συνεχώς εμπόδια στη θετική αξιοποίηση της τεχνολογίας, που θα μπορούσε να σώσει τον πλανήτη. Όπως λέει χαρακτηριστικά και ο εφευρέτης AdamTrombly: «Από μόνες τους οι μεγάλες τεχνολογίες δεν θα σώσουν αυτό τον πλανήτη. Η μεγάλη ανθρωπιά όμως ναι».
Αν ενδιαφέρεστε για περισσότερα σε θέματα συσκευών Ελεύθερης Ενέργειας στην Ελλάδα μπορεί να επικοινωνήσετε με τον Πάνο Χολέζα στο 6979447055 ή στο e-mail: xolezas@gmail.com
Το διαβάσαμε από το: ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΘΑΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (FREE ENERGY): Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2014/06/free-energy.html#ixzz368RzPSA6
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου