Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

Το παράπονο της Περιστέρη

δειτε και τα  


και  ενημέρωση από Αν. Βασιλάκη στο 

Συνεχεια απο τη χθεσινη αναρτηση:
Οι "καρυάτιδες" της Αμφίπολης, αν δεχτούμε τη χρονολογία στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αι., ανήκουν στα γλυπτά έργα της πρώιμης ελληνιστικής περιόδου (336-275 π.Χ.). Στην περιοδο αυτη δρα ακομη ο κορυφαιος Λυσιππος, που ανηκει ομως και στην προηγουμενη υστερη κλασικη περιοδο, αφου ειχε σταδιοδρομια περιπου 60 χρονων, ενω το εργο του θεωρειται εισαγωγη στην ελληνιστικη πλαστικη. Τα χαρακτηριστικα που παρατηρουνται στη γλυπτικη της εποχης, και ειναι στενα συνδεμενα με τις νεες πολιτικες συνθηκες, ειναι: η αισθητικη και ιδεολογικη αναβιωση παλιοτερων μορφων, η πολυσυλλεκτικότητα (αλλοι την λενε εκλεκτικισμό) και ενας υβριδισμός, που γενναει σε πολλες νεες μορφες. Αλλοι αρμοδιοτεροι εμου θα ενταξουν τα αγαλματα της Αμφιπολης σε εργαστηριο ή σχολη της περιοδου.
(μια προσθηκη και για το "Ερεχθειον")
Στις αρχαιοτερες πηγες αναφερεται "ναος της Αθηνας Πολιαδος" ή "ναος εν πολει".

επίσης  
ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ, ΤΟΥ POROSNEWS, ΣΕ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ,, ΕΝΑ ΣΥΜΑΖΕΜΑ ΤΩΝ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΤΗΚΑΝ
PRONOIKEFALONIAS.BLOGSPOT.CO.UK|ΑΠΟ E-POROS


και  το παράπονο Περιστέρη απο  http://epistimonikos.wordpress.com
    Οι αρχαιολόγοι, λοιπόν, βρίσκονται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν το τρίτο δωμάτιο, με το επόμενο βήμα να είναι η εκκαθάριση του χώρου από τα χώματα, ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν σε αυτό.
   Την ίδια ώρα όμως, η επικεφαλής της αρχαιολογικής έρευνας, η Κατερίνα Περιστέρη, εκφράζει το παράπονό της για τους συναδέλφους της και συγκεκριμένα από τη στάση που κρατά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, του οποίου η ίδια είναι μέλος.
   Όπως αναφέρει το thousandnews.gr, άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην αρχαιολόγο, υποστηρίζουν πως η κ. Περιστέρη είναι δυσαρεστημένη από το γεγονός ότι δεν έχει δεχθεί ούτε ένα τηλεφώνημα από κάποιον από τους συναδέλφους της στο Σύλλογο.
Μενδώνη: “Παγκόσμια προβολή μέσω της Αμφίπολης”
    Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, έξω από το αρχαιολογικό μουσείο της Αμφίπολης, το οποίο επισκέφθηκε, η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε πως “θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για το ενδιαφέρον σας για τη δουλειά των αρχαιολόγων, για τη δουλειά της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του Υπουργείου Πολιτισμού.
“Η Ελλάδα έχει μια τεράστια δύναμη και αυτή η δύναμη είναι το πολιτιστικό της απόθεμα”, τονίζει η κυρία Μενδώνη και συνεχίζει: “Είναι αυτή η αιτία, που χάρη σε αυτή την πολιτιστική κληρονομιά μπορεί να έχει μόνο θετική προβολή σε ολόκληρο τον κόσμο”.
Οι νέες φωτογραφίες από το εσωτερικό του τύμβου
   Ακόμη δυο φωτογραφίες από τα ευρήματα στον τάφο του λόφου Καστά στην Αρχαία Αμφίπολη δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Όπως περιγράφεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού το επόμενο βήμα, το οποίο μάλιστα αναμένεται σήμερα, είναι να αφαιρεθεί προσεκτικά το χώμα κάτω από το άνοιγμα που έχει ο τοίχος ώστε να μπορέσουν οι αρχαιολόγοι να περάσουν στον επόμενο θάλαμο του τάφου.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού
   Ως τώρα, η απομάκρυνση των αμμωδών χωμάτων στον χώρο, πίσω από τον διαφραγματικό τοίχο με τις καρυάτιδες, έφτασε τα τρία μέτρα από το δάπεδο. Μετά την αφαίρεση του αμμώδους χώματος εμφανίστηκε το ανώτερο τμήμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Στο τμήμα αυτό, διαπιστώθηκε η ύπαρξη επιμελημένου μαρμάρινου περιθυρώματος, ιωνικού ρυθμού, όπως και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά μέλη του χώρου. Στο μαρμάρινο τμήμα του υπέρθυρου, απαντάται συμφυές γείσο το οποίο καλύπτει και το άνοιγμα της εισόδου.
Μέσα στην ημέρα θα επιχειρηθεί η είσοδος στο χώρο, από το υπάρχον άνοιγμα, στο άνω δυτικό μέρος του τρίτου διαφραγματικού τοίχου. Έτσι, θα διαπιστωθούν οι συνθήκες προσπέλασης μελών της διεπιστημονικής ομάδας και τεχνικής υποδομής. Στόχος είναι να σχεδιαστούν και να αποφασιστούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και του τρίτου χώρου. Παράλληλα, θα γίνει σχολαστική τεκμηρίωση της υφιστάμενης κατάστασης στον χώρο.
Συνεχίζεται, επίσης, η τοπογραφική αποτύπωση, προκειμένου να προκύψει η ακριβής γεωμετρία του μνημείου. Βάσει της τελικής γεωμετρίας θα συνταχθεί η συνολική μελέτη αντιστήριξης και υποστήλωσης του μνημείου. Έτσι, εξασφαλίζονται τα αναγκαία τεχνικά δεδομένα για την σύνταξη των μελετών ολοκληρωμένης προστασίας και της μελλοντικής ανάδειξης του μνημειακού συνόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου