Πρώτο σινιάλο Αθήνας προς Βρυξέλλες: Δεν ερωτηθήκαμε, δεν συμφωνούμε με τη δήλωση Ε.Ε. για Ρωσία

Την αντίδραση της νέας ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσε η δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη.
Στην επίμαχη κοινή δήλωση, οι ηγέτες της ΕΕ απειλούν τη Μόσχα με νέες κυρώσεις, ως απάντηση για την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Ουκρανία και την επίθεση από αντάρτες με 30 νεκρούς στη Μαριούπολη. Εκφράζεται ακόμη η ανησυχία των ηγετών της ΕΕ για την επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία και καταδικάζουν τους φόνους αμάχων κατά τον «τυφλό βομβαρδισμό» της Μαριούπολης.
Η δήλωση «Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ» που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας, αναφέρει σε δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας Πρωθυπουργού Δημ. Τζανακόπουλος, γ.γ. του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Όπως προστίθεται: «Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Mogherini, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ.

Η Αθήνα θα θέσει το θέμα αυτό στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών εξωτερικών την προσεχή Πέμπτη (29/01) που έχει ως βασικό θέμα συζήτηση τις ευρωρωσικές σχέσεις.
Με προορισμό τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο αναχωρεί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη θέση που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Θα είναι δημοκρατική».