Σήμα Facebook

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΑΦΗΣ | κινητο 6907471738


ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΠΟΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Συνεχή Ροή Ειδήσεων από το νησί

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

Μοιράζονται τα πετρελαϊκά οικόπεδα στο Ιόνιο σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και δεν ανοίγει μύτη!

petreleo ionio 1
Μεγάλα παιχνίδια, φαίνεται ότι ξεκίνησαν στη σκακιέρα του Ιονίου πελάγους αλλά και στην Δυτική Ελλάδα με παίχτες που έχουν τη δύναμη, το χρήμα και την εμπειρία να ρυθμίσουν τα πάντα. Στην προσπάθειά αυτή το μόνο που δεν βλέπουν μπροστά τους είναι οι τοπικές κοινωνίες.

Οι εταιρίες θεωρώντας τα πάντα δεδομένα στο Ιόνιο, προχωρούν σε στρατηγικές κινήσεις μέσα από τις οποίες δημιουργούνται συνεργασίες ή οχήματα… σε μια περίοδο που ο κρατικός μηχανισμός είναι σε κατάσταση ύπνωσης ή έρμαιο των επιβολών της Τρόϊκας.
Πολύ σοβαρός παράγοντας στις εξελίξεις είναι η πολιτική της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Θόδωρος Γαλιατσάτος) που ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η έτερη της Δυτικής Ελλάδας με μοναδικό «παίχτη» (πέρα από χρώματα) τον περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα.
Οπως έχει δημοσιοποιήσει η εφημερίδα μας, τα ερευνητικά πλοία σαρώνουν τη θαλάσσια περιοχή Ζακυνθος – Ιθάκη – Κεφαλονιά, σε καθημερινή βάση με ειδικό εξοπλισμό.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις:
H γαλλική Total κατέθεσε προσφορά σε κοινό σχήμα με τα ΕΛ.ΠΕ. και την ιταλική Edison, για την έρευνα πετρελαίου σε ένα θαλάσσιο οικόπεδο στο Ιόνιο.
Η γαλλική εταιρεία διεκδικεί μέσω κοινοπραξίας με τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison το οικόπεδο 2 στην περιοχή του Ιονίου συμμετέχοντας με ποσοστό 50%. Το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζονται κατά 25% η Εdison και τα ΕΛΠΕ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Total ήταν από τις πρώτες εταιρείες που αγόρασαν τα σεισμικά για τις συγκεκριμένες περιοχές και η μοναδική πολυεθνική που διατήρησε το ενδιαφέρον της μέχρι τέλους, παρά την αρνητική συγκυρία στο διεθνές περιβάλλον της πετρελαϊκής βιομηχανίας λόγω τιμών, ενώ δραστηριοποιείται και στην Κύπρο.
Στη συμμετοχή της γαλλικής εταιρείας αναφέρεται τηλεγράφημα του Reuters, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση, πέραν του ότι στο διεθνή διαγωνισμό για την πραγματοποίηση ερευνών σε 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και στη Νότια Κρήτη, κατατέθηκαν τρεις μόνο προσφορές.
Σύμφωνα πάντα με το Reuters, η προσφορά της συγκεκριμένης κοινοπραξίας (Total,Edison, ΕΛ.ΠΕ.) αφορά το «οικόπεδο» 2 στο Ιόνιο, το οποίο βρίσκεται δυτικά της Κέρκυρας, ενώ επικεφαλής της κοινοπραξίας είναι η γαλλική εταιρεία.
Σημειώνεται ότι οι άλλες δύο προσφορές στον ίδιο διαγωνισμό, αφορούν τα «οικόπεδα» 1 και 10, πάντα στο Ιόνιο, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες κατατέθηκαν από τα ΕΛ.ΠΕ. χωρίς άλλη συμμετοχή.
Το πρώτο βρίσκεται βόρεια-βορειοδυτικά της Κέρκυρας, ενώ το 10, νότια-νοτιοανατολικά της Ζακύνθου, σε γειτνίαση με την θαλάσσια περιοχή Δυτικού Πατραϊκού Κόλπου. Η τελευταία ως γνωστόν ερευνάται από τα ΕΛ.ΠΕ. και μέσα στις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται η καμπάνια σεισμικών διασκοπήσεων τριών διαστάσεων, από το πλοίο «POLAR EMPRESS».
exedra petrelaio energean kavala
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή:
Ενδιαφέρον
Η Total ήταν από τις πρώτες εταιρείες που αγόρασαν τα σεισμικά για τις συγκεκριμένες περιοχές και η μοναδική πολυεθνική που διατήρησε το ενδιαφέρον της μέχρι τέλους, παρά την αρνητική συγκυρία στο διεθνές περιβάλλον της πετρελαϊκής βιομηχανίας λόγω τιμών, ενώ δραστηριοποιείται και στην Κύπρο. Δύο προσφορές στον ίδιο διαγωνισμό για τα οικόπεδα 1 και 2 κατέθεσαν τα ΕΛΠΕ.
Το άνοιγμα των προσφορών χθες το πρωί από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος συνέπεσε και με την απόφαση του υπουργού Παναγιώτη Σκουρλέτη για την παραχώρηση των τριών χερσαίων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα. Η περιοχή Αρτας – Πρέβεζας, που έγινε αντικείμενο ανοιχτής διαμάχης μεταξύ των διεκδικητών, ΕΛΠΕ και Energean Oil, κατακυρώθηκε τελικά στα ΕΛΠΕ. Είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιρειών για την από κοινού ανάληψη της περιοχής έπειτα από παρότρυνση του υπουργού Παναγιώτη Σκουρλέτη, οι οποίες όμως δεν είχαν αποτέλεσμα. Σημείο τριβής στις επαφές των δύο εταιρειών, που διεξήχθησαν σε δύο επίπεδα (μεταξύ διοικήσεων και τεχνοκρατών), αποτέλεσε ο ρόλος του οperator.
Tα ΕΛΠΕ, πάντως, με χθεσινή τους ανακοίνωση αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο συνεργασίας προς την πλευρά της Energean, από άλλη θέση βεβαίως πλέον, αφού η ανάδειξή τους σε πλειοδότη θέτει τη μεταξύ τους συζήτηση σε άλλη βάση και τον ρόλο του operator προφανώς προεξοφλημένο. Στην ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ κάνουν ξεκάθαρο επίσης τον στόχο τους για στρατηγικές συνεργασίες με άλλες εταιρείες. Στη σχετική δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γ. Στεργιούλης, αφού υπογραμμίζει ότι η ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός στόχος για την εταιρεία, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η επιλογή των περιοχών έχει γίνει, όπως πάντα, με αυστηρά τεχνικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Αυτό μας επιτρέπει να επιδιώκουμε τη δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων με πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα συνεισφέρουν ιδέες, γνώσεις και οικονομική επιφάνεια. Ξεκινάμε αυτοδύναμα, όμως είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες και προτάσεις που θα βασίζονται και θα πληρούν τους επιχειρηματικούς κανόνες της διεθνούς βιομηχανίας».
Ερευνες
Τα ΕΛΠΕ, με βάση τη χθεσινή απόφαση του κ. Σκουρλέτη, επελέγησαν και για την παραχώρηση της περιοχής Βορειοδυτικής Πελοποννήσου, ενώ η Energean Oil της Αιτωλοακαρνανίας. Το επόμενο βήμα είναι η οριστικοποίηση των συμβάσεων με τους αναδόχους, έργο που θα αναλάβει η Επιτροπή Αξιολόγησης.
Τα ΕΛΠΕ έχουν ξεκινήσει τις εκτεταμένες γεωφυσικές έρευνες και καταγραφές στην περιοχή του δυτικού Πατραϊκού Κόλπου, ενώ η Energean Oil εκτός από τη λειτουργία του Πρίνου και το νέο επενδυτικό πρόγραμμα που εφαρμόζει εκεί, υλοποιεί το πρόγραμμά της στο κοίτασμα των Ιωαννίνων και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για την ανάπτυξη του βεβαιωμένου κοιτάσματος στο Κατάκολο.
Energean_Blocks
Από την πλευρά της η energean oil σήμερα εξέδωσε το εξής δελτίο τύπου:
Στην ανακήρυξη της Energean Oil & Gas ως προτιμητέου επενδυτή για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας προχώρησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έπειτα από διεθνή διαγωνιστική διαδικασία.
Η Energean Oil & Gas, η μοναδική ελληνική εταιρεία με εμπειρία στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, επισημαίνει ότι, από γεωλογικής και επιχειρηματικής πλευράς, η περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας αποτελεί ένα αυτονόητο σύνολο τόσο με την περιοχή των Ιωαννίνων, στην οποία η ερευνητική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη, όσο και με την περιοχή της Άρτας/Πρέβεζας, για την οποία η εταιρεία υπέβαλε προσφορά στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού του ελληνικού Δημοσίου.
Η Energean θα συνεκτιμήσει τα νέα δεδομένα ενόψει της διαδικασίας διαπραγμάτευσης της σύμβασης για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Ως προς δε την περιοχή της Άρτας/Πρέβεζας, η Energean Oil & Gas αναμένει το σκεπτικό της απόφασης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός της.
ΠΗΓΗ  ΗΜΕΡΑ ΤΣΙ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Για πατάμε και λίγο σε έδαφος και όχι στα ουράνια αυτή την επικεφαλίδα «Μοιράζονται τα πετρελαϊκά οικόπεδα στο Ιόνιο σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και δεν ανοίγει μύτη»! Για λαϊκισμό την πετάνε?
    Τι να κάμουνε βορές οι τοπικές κοινωνίες αφού όπου υπάρχει πετρέλαιο θέλεις και βόμβες υδρογόνου για να είναι δικό σου?
    Γιατί νομίζετε τόσα χρόνια μας έχει πάρει οικονομικά και όχι μόνο ο διάολος?
    Για να κάνουμε τώρα θέλοντας και μη κοκοκό.
    Συνήθως οι συμμετοχές ενός κράτους είναι 24% στην έρευνα και 12% στην εξόρυξη.
    Άμα τώρα βγάλουμε τα έξοδα από τα έσοδα μας μένουνε του νόνου μου τα ------- και μακάρι να ήτανε και αυτά. Στα ΕΛΠΕ το κράτος έχει το 34% άρα στην ουσία βάλτε 1 με 2% καθαρό κέρδος προϊόντος και αν δεν το παίρνουνε οι Βρυξέλες, που βεβαιότατα το παίρνουν ζεστό – ζεστό, άρα??
    Αυτά τα «πετρέλαια» θα βγάλουμε πατριώτες! Με άλλα λόγια όπου φτωχός και η μοίρα του.
    Και να κάμουμε το σταυρό μας να μη μας βάλουνε και να βγάλουμε τα μάτια μας μεταξύ μας όπως παλιά.
    Τώρα για την τιμή του πετρελαίου, μόλις φτιάξει λίγο η οικονομία των ΗΠΑ και πέσουνε κεφάλαια στο σχιστολιθικό πετρέλαιο η τιμή θα ματανέβει, (προσωπική μου άποψη).
    Στη Κεφαλονιά το πετρέλαιο είναι κάπου στα 5000 μέτρα βάθος και το αέριο λίγο λιγότερο, με τις σημερινές τιμές δεν γνωρίζω αν συμφέρει η εξόρυξη άρα αν υπάρχει ενδιαφέρον προσμένουν αύξηση της τιμής μετά από δύο χρόνια.
    Γενικές πληροφορίες και σκέψεις μου διατύπωσα και όχι μαντείες τση Πυθίας.

    Και μια χρήσιμη πληροφορία, δυο γαργάρες την ημέρα θαλασσόνερου με λίγο μαζούτ θεραπεύουν τσι αμυγδαλές, για άμα ανοίγει η μύτη δε ξέρω άμα βοηθάει.

    Χουά χα χα χα χα χα χα χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή