Ο Ιούλιος μάλλον δεν μπορεί να χαρακτηριστεί “δυνατός” μήνας για τον τουρισμό, κάθε άλλο μάλιστα και όχι μόνο αυτό αλλά αφήνει αβέβαιες τις προσδοκίες για επανάκαμψη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Στο γεγονός συμβάλει σίγουρα η αύξηση των κρουσμάτων που παρουσιάζεται στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Ελλάδα, αν και το άνοιγμα των συνόρων όπως και οι προσδοκία αύξησης του εγχώριου τουρισμού πριν τον Ιούλιο, έκανε τους επαγγελματίες του χώρου αλλά και το κράτος να αισιοδοξούν.
Τα αποτελέσματα όμως ήταν αντίθετα των προσδοκιών και οι εκτιμήσεις λένε ότι οι φετινές εισπράξεις θα φτάσουν το πολύ 3 δις ευρώ σε αντίθεση με το καλοκαίρι του 2019 που ήταν 18 δις ευρώ και την πρόβλεψή των 20 δις που ήταν για αυτό το καλοκαίρι πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Ο ΙΟΥΛΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ “ΚΛΕΙΝΕΙ” ΜΕ ΠΛΗΡΟΤΗΤΑ ΜΟΛΙΣ ΣΤΟ 25% ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΠΟΛΥ “ΚΑΚΗ ΠΑΣΑ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ.
Εκτός από την αύξηση των κρουσμάτων σε Ευρώπη και Αμερική, την επιφύλαξη και την ανησυχία όλων αν πρέπει ή ακόμα και αν μπορούν αν ταξιδέψουν, κακά είναι τα μαντάτα και από τον εσωτερικό τουρισμό και τη διστακτικότητα και των Ελλήνων να πάνε διακοπές. Επίσης έξω έχουν πέσει και τα σενάρια για ικανοποιητική πληρότητα σε προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας καθώς για το ταξίδι δεν χρειάζεται πλοίο ή αεροπλάνο γεγονός που είχε ενισχύσει τις προσδοκίες των ξενοδόχων.
Με τα δεδομένα αυτά λοιπόν, ο Αύγουστος ο κατεξοχήν μήνας διακοπών για τους Έλληνες, αναμένεται να έχει μια σχετικά καλύτερη εικόνα αλλά όχι την επιθυμητή. Οι εκτιμήσεις λένε ότι τα μικρά νησιά θα έχουν υψηλή πληρότητα ενώ στα μεγαλύτερα όπως και στους χερσαίους προορισμούς η πληρότητα κατά μέσο όρο θα φτάσει το 50%, ποσοστό μάλιστα που δεν αφορά σε όλο τον Αύγουστο αλλά στο τέλος του πρώτου δεκαημέρου του και σε όλο το δεύτερο.
Οι φόβοι επεκτείνονται και για το Σεπτέμβριο με τους ξενοδόχους να υποστηρίζουν ότι πρέπει να αλλάξουν και να προσαρμοστούν οι τακτικές που μέχρι στιγμής ακολουθεί η χώρα στο θέμα του τουρισμού και ιδιαίτερα στις αφίξεις ξένων.
Από την άλλη, οι Έλληνες παραπονιούνται για τις υψηλές τιμές στα εγχώρια ξενοδοχεία υποστηρίζοντας ότι η λογική είναι «να πληρώσουν τα σπασμένα» οι ίδιοι. Πάνω σε αυτό οι επαγγελματίες του χώρου προσανατολίζονται σε κινήσεις που έχουν σκοπό την προσέλκυση με εκπτωτικά πακέτα προκειμένου να ανέβει ο τουρισμός και να μην χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται συντονισμένες κινήσεις από μικρές και μεγαλύτερες μονάδες, με 5νθήμερα πακέτα διακοπών και παροχή εκπτώσεων της τάξης του 20% ή 25% κατά περίπτωση.
Με δεδομένο τη χαμένη φετινή χρονιά οι επαγγελματίες του χώρου εκφράζουν φόβους και για την επόμενη ημέρα σχετικά με τη βιώσιμη συνέχεια ή όχι πολλών επιχειρήσεων και την ανεργία των ανθρώπων του κλάδου καθώς δεν γνωρίζουν επίσης τι μέλλει γενέσθαι με τους ξένους τουριστικούς πράκτορες και τις αεροπορικές εταιρείες.
Πηγή: travelstyle KAI Kefaloniamagazine
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου