Αγαπητοί φίλοι, θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην πω δύο λόγια για τον πρώτο Αιρετό Νομάρχη του τόπου μας τον αδελφικό μου φίλο κ. Γεράσιμο Μεταξά, που με τιμά με την φιλία του για πάνω από 30 χρόνια. Κρίμα που χάθηκε ένα εμπνευσμένο μήνυμα του, για το υπαίθριο Θέατρο Απόλλων στο Αργοστόλι, όταν ξεκινήσαμε το υπέροχο αυτό ταξίδι στις (22/06/2017).
Όμως για τον κ. Μεταξά, Μάκη για τους φίλους του, παρά την μοναδική προσφορά του στον τόπο μας, με έργα υποδομής πρωτοπόρα για την εποχή του και που τα χαιρόμαστε ακόμη και σήμερα και θα τα βρουν οι νέες γενιές μπροστά τους, θεωρώ ειλικρινά ότι δεν τιμήθηκε όσο έπρεπε, γιατί στο δύσμοιρο τόπο μας, περισσεύει η μικρότητα, έναντι της ευγνωμοσύνης.
Θυμάμαι όταν ξεκινήσαμε μαζί και με τον επίσης φίλο μου κ. Βαγγέλη Κεκάτο (Πρωτοπόρο της Συνεδριακής Κεφαλονιάς με παγκόσμια εμβέλεια) και με πρωτοβουλία μας, ένα άλλο εμβληματικό έργο στον τόπο μας το «Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στην Κεφαλονιά», κάποιοι ως συνήθως το λοιδορούσαν.
Όμως ο Μάκης ήταν πάντα κοντά μας και σε μια θυελλώδη συνεδρίαση στην βιβλιοθήκη, που οργάνωσε η τότε Νομαρχία και ακούστηκαν όλες οι απόψεις, πολλοί άλλοι πολιτικοί παράγοντες και σε αντίθεση με το πνεύμα της τότε κοινωνίας μας, που έλεγε ένα μεγάλο ναι, έφερναν εμπόδια για να μην δυσαρεστηθούν οι «φίλοι μας» Κερκυραίοι και χάσει το τότε πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ τις 2 έδρες της Κέρκυρας, η στάση του Μάκη του Μεταξά ήταν σταθερή και αταλάντευτη.
Η υποκρισία όλων αυτών των τότε αρνητών, δεν σταμάτησε εκεί, αλλά και όταν σχετικά πρόσφατα εξ ανάγκης ή την φιλοτιμία ποιούμενοι,(οι φίλοι μας πάντα Κερκυραίοι, Κερκυραίοι παράγοντες και πολιτικοί και σε καμία περίπτωση ο πάντα φίλος Κερκυραϊκός Λαός), για να μην χαθεί τελικά η χρηματοδότηση από το Κράτος, δημιουργήθηκε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο (το μέχρι πριν ΤΕΙ), ως σπονδυλωτό Πανεπιστήμιο, οι αρνητές του τότε εγχώριοι και Κερκυραίοι, έσπευσαν πρώτοι να χαιρετήσουν την Ίδρυσή του στο τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αυτή την κατάκτηση και του τόπου μας, παρά τα προβλήματα που έχει και σήμερα ακόμη.
Εμείς δεν είπαμε τίποτα. Όμως η αδέκαστη Ιστορία του τόπου μας και οι μελετητές της στο μέλλον (αφού και ευτυχώς υπάρχουν τα τότε και τα πρόσφατα δημοσιεύματα στην Κοργαλλένιο Βιβλιοθήκη μας), είναι βέβαιο ότι θα αποδώσουν «τα του καισαρος του καισαρος και τα τω βασιλεί τω βασιλει»!
Τέλος η ιστορία έχει καταγράψει με σαφήνεια ότι: η λατινική φράση «Verba volant, scripta manent» , που στην ελληνική γλώσσα αποδίδεται ως "τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν", είναι διαχρονική ανά τους αιώνες και πάντα επίκαιρη-! Επίσης στο βιβλίο μου που γράφω ακόμη «H Πόλη του Βράχου», θα υπάρχει ένα εκτενές Κεφάλαιο για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στα Επτάνησα, απόλυτα τεκμηριωμένο με πηγές αδιάψευστες. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας φίλοι μας.! (H.N.Φ).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου