Βράδυ της Κυριακής 4 Ιουνίου 1900, ο δήμαρχος της πόλης Σπύρος Λουκάτος εγκαινιάζει τον ηλεκτροφωτισμό του Αργοστολίου και ανάβει συμβολικά τον πρώτο λαμπτήρα. Η σατιρική εφημερίδα Ζιζάνιο δεν έχασε την ευκαιρία να σχολιάσει αναφέροντας σε άρθρο της: “Είδομεν φως αληθινόν και ρεύμα επουράνιον Εύρομεν πίστην αληθή εις Τόμψον εταιρία αυτή γαρ έσωσεν ημάς με δεκαέξι κηρία!”
Τέλη του 19ου αιώνα το Αργοστόλι είναι αστικό κέντρο με συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό, η πόλη φωτίζεται με φανούς πετρελαίου, ο φωτισμός όμως είναι ελλειπής με αποτέλεσμα τις συνεχείς διαμαρτυρίες των κατοίκων. Έτσι το 1890 ο δήμαρχος Γεράσιμος Δρακόπουλος μερίμνησε για την πρώτη σύνταξη μελέτης ηλεκτροφωτισμού του Αργοστολίου η οποία λόγω οικονομικών δυσχεριών δεν υλοποιήθηκε. Το θέμα επαναφέρει ο δήμαρχος Σπυρίδων Λουκάτος – Ραζής ο οποίος και υπογράφει την πρώτη σύμβαση το 1898.
Η εταιρεία Thomson-Houston με εκπρόσωπο τον διπλωματούχο μηχανικό Γεώργιο Κονοπισόπουλο αναλαμβάνει το έργο ηλεκτροφωτισμού και ο δήμαρχος Κρανίων υπογράφει σύμβαση διάρκειας 60 ετών. Στην σύμβαση προβλέπονταν το αποκλειστικό διακαίωμα ηλεκτροφωτισμού στην εταιρεία και η καταβολή αντίτιμου εκ μέρους του δήμου 30.000 χρυσά φράγκα κάθε χρόνο , επίσης ορίζονταν οι ώρες λειτουργίας των λαμπτήρων πυρακτώσεως καθώς και των βολταϊκών τόξων, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η εταιρεία παραχωρούσε το ρεύμα δωρεάν. Τον Μάιο του 1900 η Thomson-Houston εκχωρεί στην Ελληνική Ηλεκτρική Εταιρεία όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις την αρχικής σύμβασης.
Ο Δήμος παραχώρησε οικόπεδο επί της παραλιακής οδού της πόλης για την ανέγερση του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εκεί κατασκευάστηκε το λιθόκτιστο κτίριο της Ηλεκτρικής Εταιρείας που στέγαζε τον ηλεκτρικό σταθμό και τα γραφεία. Το κτίριο βρίσκονταν παραπλεύρως της Ιονικής Τράπεζας με κύριο χαρακτηριστικό την επιβλητική καμινάδα που είχε ύψος 32 μέτρα! Ο Δήμος Κρανίων στην Κεφαλονιά πρωτοπορεί για την εποχή του, μόλις το 1882 υπήρξε η πρώτη δημόσια ηλεκτρική εγκατάσταση στην Νέα Υόρκη και μετά από λίγα χρόνια ακολούθησαν το Βερολίνο, το Λονδίνο και άλλες Ευρωπαικές μεγαλουπόλεις.
Η πρώτη ηλεκτρική εγκατάσταση στην Ελλάδα λειτούργησε το 1889 και αφορούσε τον ηλεκτροφωτισμό του κέντρου των Αθηνών και των Ανακτόρων, στη συνέχεια ακολούθησε το Αργοστόλι, ο Πειραιάς, η Ερμούπολη, η Χαλκίδα, η Καλαμάτα και η Πάτρα. Δικαίως ο δήμαρχος Σπύρος Λουκάτος μπορούσε να πανηγυρίσει ένα πρωτοποριακό έργο και οι Αργοστολιώτες να δουν μπονόρα… “το φως το αληθινόν και ρεύμα επουράνιον…”.
Διονύσης Φωκάς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου